concerte

Ugly Kid Joe, Yellowcake @ Barba Negra Track, Budapesta

Ugly Kid Joe, Yellowcake @ Barba Negra Track, Budapesta
TRUPE: Ugly Kid Joe

Whitfield Crane a apărut pe scenă exact la ora anunțată, cu o cutie de bere în mână și îmbrăcat într-un tricou cu trimitere spre Motörhead, Părea puțin somnoros, puțin dezorientat sub soarele puternic de primăvară, dar se vedea pe el că e bine dispus. Era clar că va fi o seară faină. A fost oricum primul concert în aer liber pe 2018 în Budapesta. Despre cutia de bere a reieșit însă ulterior că era una de Red Bull.

Nici o problemă. Nici un stres. De partea lui Whitfield, vreau să zic. Omu' era relaxat. Cool. So damn cool. Ce Ugly Kid Joe? Crane a ieșit pe scena de la Barba Negra Track în calitate de membru al trupei Yellowcake. Da, OK, Yellowcake e proiectul lui Whit (înființat împreună cu Jeff Curran, care în mod normal cântă cu Dallas Frasca), iar Whit rămâne vocalistul Ugly Kid Joe, indiferent dacă-i place sau nu. (Cred că îi place.) Lumea nici nu pare să fie foarte interesată de activitățile sale extracurriculare. La Yellowcake am fost puțini. Păcat, deoarece showul a fost cât se poate de agreabil.

A fost de altfel al optulea concert din istoria grupului, după cum a afirmat Whitfield. Tot el a explicat că muzica Yellowcake nu este accesibilă decât pe casetă (nu am găsit într-adevăr nimic relevant pe net), așa de underground e trupa. Yellowcake s-a născut din dragostea comună a lui Crane și Curran pentru Black Sabbath. Și Motörhead. Și atât. E un proiect fără miză, muzică făcută de plăcere. E adică trupa de deschidere perfectă pentru Ugly Kid Joe. Atmosfera din timpul showului a și fost foarte californiană. Klaus Eichstadt se plimba prin public și făcea poze și nu l-a deranjat nimeni pentru un selfi.

Marea întrebare e desigur: ce sens are să mergi la un concert Ugly Kid Joe în 2018? Dacă tot ce știi despre formație e că a avut cândva un hit MTV intitulat Everything About You, atunci te duci mânat de nostalgie, bănuiesc. E un motiv suficient. De-a lungul carierei ei de aproape trei decenii, trupa nu a reușit în ultimă instanță să compună decât o singură piesă genială. E drept că a mai avut câteva memorabile. Neighbor de exemplu, care a deschis concertul și a sunat impresionant. Sau Goddamn Devil. Sau Panhandlin' Prince. Dar nu asta e important.

Ugly Kid Joe
reprezintă dovada vie a faptului că o formație complet lipsită de semnificație poate fi totuși faină. E o chestie de atitudine. Cum zicea Whitfield la un moment dat, we are music fans just like you. Formația nu doar că nu s-a luat niciodată în serios, dar s-a mulțumit să existe în umbra monștrilor sacri ai rockului. Așa se explică elementele parodice din image-ul trupei, de la titlurile gen Motel California la tricourile pe care mascota Ugly Kid Joe apare sub chipul lui Snaggletooth.
Ăsta e secretul formației și în mod surprinzător toți cei prezenți la Barba Negra păreau să-l cunoască. Nimeni nu părea să fi venit doar pentru Everything About You (care a încheiat concertul, în treacăt fie zis.) La Busy Bee reacțiile au fost la fel de entuziaste ca la Milkman's Son. De Mr. Recordman lumea s-a bucurat la fel de mult ca de Ace of Spades.

Whitfield nu a dat-o pe rockstar nici în timpul showului Ugly Kid Joe. I-a tras pe fotografi pe scenă (au și ieșit poze bune), a fumat din aceeași țigară cu Dave Fortman, a conversat constant cu fanii din primele rânduri. Cats in the Cradle i-a dedicat-o unui băiețel pe nume Kristóf, care venise la concert cu taică-său. Sper ca experiența să lase urme durabile în sufletul lui Kristóf.

În ce mă privește, m-aș bucura sincer ca turneul acesta – menit să sărbătorească împlinirea a 25 de ani de la apariția albumului de debut America's Least Wanted (mă rog, 25 de ani au fost în 2017) – să reprezinte un nou început pentru Ugly Kid Joe.
 
Vezi galeriile trupelor: Ugly Kid Joe

Data concert:  April 30, 2018  | 0 Comentarii  | 3977 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ugly Kid Joe, Yellowcake @ Barba Negra Track, Budapesta

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte