concerte

Welcome to the Jungle, Transylvania!

Welcome to the Jungle, Transylvania!
TRUPE: Danko Jones, Guns N'Roses

Dupa 25 de ani de la infiintare, Guns n'Roses ajunge si in Romania. Doar Axl Rose a ramas din formatia de la inceput si dintre toti cei care l-au insotit in faimosul turneu Use Your Illusion din 1991-1993 (unul dintre cele mai lungi din istoria rock'n'rollului) doar Dizzy Reed (pian, clape) a mai ramas alaturi de el. Acum, Guns n'Roses, are in schimb doi clapari si trei chitaristi, plus un album nou - Chinese Democracy - unul dintre cele mai scumpe albume din istoria rock n'rollului (producerea lui a costat cel putin 13 milioane de dolari). Si perseverenta lui Axl Rose de a merge mai departe.

Concertul fiind intr-o zi de marti si capul de afis avind perioada de maxima popularitate acum 15 ani, cea mai mare parte a spectatorilor au venit direct de la serviciu, deci au ajuns dupa ora 18.00. Pe mine, aglomeratia care s-a creat pe bulevardele din jurul complexului Romexpo, m-a facut sa ajung abia la ora 20.00 la poarta de intrare. Acolo am avut surpriza sa constat ca nu eram singurul in intirziere, o coada imensa serpuia pe trotuar. In conditiile in care, conform anuntului organizatorului: "urmind ca Danko Jones sa urce pe scena la ora 19.00, iar Guns N’Roses la ora 20.30."

Inca asteptam sa intru cind Danko Jones au inceput sa cinte si tot restul recitalului lor l-am petrecut incercind sa gasesc un loc de unde sa vad scena. Concertul s-a desfasurat in alt spatiu decit Sonisphere, mai ingust si mai accidentat (borduri, iarba, pamint + o balta mare in mijloc), in conditiile in care publicul a fost mai numeros, ceea ce a facut ca plimbarile pentru socializare si cumparaturi sa fie anevoioase si neplacute. Am vazut destule standuri de bautura/mincare, am auzit ca nu ar fi fost coada, am mai auzit ca un tricou cu Guns n'Roses ar fi costat 100 de lei, dar nu m-am dus sa verific.
Asezarea mixerului prea aproape de scena a facut ca mai mult de jumatate din spectatorii din normal circle (partea centrala) sa nu poata vedea concertul decit pe ecrane: au fost 4, suficiente, dar cele laterale montate prea jos. Ori a fost publicul mai inalt decit la alte concerte, ori chiar si scena a fost mai putin inalta decit de obicei. Cei care nu au avut probleme cu inaltimea, au avut ce vedea pe ecrane: s-a filmat cu mai multe camere si "transmisia" a fost mereu pe faza. Dar asta doar in timpul recitatului Guns n'Roses, nu si la trupa de deschidere.

In conditiile astea n-am inteles mai nimic din ce-au avut de zis Danko Jones, doar ca aduc cu AC/DC si ca au avut grija sa-i faca reclama lui Axl cam la fiecare 2-3 piese. Destul de putina lumea era atenta la ce se petrecea pe scena, dar asta nu a parut sa ii deranjeze pe baieti: pareau foarte multumiti de situatie.

Faptul ca pina la 22.15 Guns n'Roses nu urcasera pe scena i-a facut pe unii spectatori sa se gindeasca sa-si ceara banii inapoi pe bilet si sa-si caute alte variante de a incheia o seara ce parea ratata. Am auzit fluieraturi si huiduieli. Stiu pe unii care chiar au plecat acasa. Dar cei mai multi s-au resemnat si au asteptat in continuare, fara prea multa veselie, insa. Era frig si cam intuneric.

In sfirsit s-au stins luminile si a inceput un intro. Cam lung. Apoi Dj Ashba a aparut deasupra tobelor si a dat drumul riffului de la Chinese Democracy. Bucurie mare peste tot, a inceput in sfirsit! Explozie de lumini, explozii pirotehnice, flacari, un inceput cu adevarat fulminant. Bineinteles ca lumea a reactionat mult mai bine la tripleta ce a urmat primei piese, in special la Welcome to the Jungle, cu Axl adresind urarea "Welcome to the Jungle, Transylvania!"

In prima parte a concertului am sesizat doua chestii importante: una, volumului sunetului era mai scazut decit se obisuieste la noi. Asta la inceput mi s-a parut un minus, dar, pe parcurs mi-am schimbat parerea; totul se auzea foarte clar - si vorb'aia era ceva lume care cinta pe scena in acelasi timp - si, in plus, faptul ca acum cind scriu nu-mi tiuie urechile si nu mi-au tiuit nici chiar azi noapte-spre dimineata cind am ajuns acasa, mi se pare de-a dreptul remarcabil. Cealalta chestie pe care am observat-o mi se pare inca si mai insemnata: Axl a cintat foarte bine pina aproape de final, nesperat de bine, chiar, in conditiile in care omul are o virsta (48, mai precis) si genul de voce pe care il face e destul de nemilos cu corzile vocale. Daca nu forta fara retineri pe Night Train, probabil ca ar fi cintat mult mai bine si bis-ul, dar oricum, am fost placut impresionat de prestatia lui vocala.

Pentru ca prestatia de frontman, de persoana care face legatura cu multimea, a fost dezamagitoare. A schimbat vreo 5-6 sacouri si camasi si cam tot atitea palarii si bandane. A dansat si a gesticulat in felul lui specific si chiar a si alergat un pic, ca in tinerete. Dar interactiunea cu publicul s-a redus la citeva Thank you-uri intre piese. Pe Knockin on Heaven's Door a incercat sa ii faca pe oameni sa cinte dar indicatiile lui confuze au stricat tot momentul. Multumirile de la final mi s-au parut insa, sincere, dar n-au fost destul incit sa stearga senzatia ca un concert intreg Axl si colegii lui s-au purtat ca niste prestatori de servicii, care vin sa-si faca treaba si sa-si ia banii. Guns n'Roses e demult una dintre trupele mele preferate, dar in seara asta nu am simtit ca s-ar fi creat vreo legatura speciala cu trupa de pe scena.

Despre trupa de pe scena, ce se poate spune? In primul rind ca e pestrita: fiecare cu stilul lui, atit vestimentar cit si instrumental. Toti foarte buni, desigur, cu interpretari corecte, in cea mai mare parte. Dintre solo-urile chitaristilor, doar cel al lui Bumblefoot mi s-a parut cu adevarat interesant (o prelucrare a temei din Pantera Roz), poate si pentru ca il stiam mai demult ca muzician si chiar i-am ascultat unul dintre albume. Fortus si Dj Ashba mi se pare ca seamana suspect de mult cu Izzy Stradlin, repectiv Slash. Mai ales ultimul, care a preluat, odata cu majoritatea solourilor, nu numai jobenul, ci si postura, miscarile si gestul de a infige tigara la capatul griffului chitarii ca un adevarat rockstar. Stiu, nu numai Slash facea asa, nu numai el cinta pe chitari Gibson si poate ca nu a fost nici singurul care populariza jobenul. Dar citi le-au facut pe toate la un loc si au fost chitaristi la Guns n'Roses? Slash si Dj Ashba. Si cred ca a fost destul de multa lume in public care habar n-avea ca e vorba de doua persoane diferite.

Publicul a fost, din cite am vazut eu, mai apatic decit ma asteptam. Poate si pentru ca trupa a intirziat aproape doua ore. Era si frig. Era si marti. In zona in care am stat eu s-a cintat putin si timid, doar la citeva dintre hiturile arhicunoscute: Sweet Child o'Mine (care mi s-a parut punctul culminant al concertului), November Rain, Knockin' on Heaven's Door si Don't Cry. Exact in momentele astea si doar in astea, unii indivizi isi ridicau apropiatele pe umeri si, din putinul pe care il vedeam din scena si ecrane, nu mai raminea absolut nimic de vazut. Reactia la piesele noi a fost slaba, probabil ca cei mai multi nici nu stiau de existenta lor inainte de concert. Totusi, cum am mai zis deja, dupa un final cu adevarat apoteotic (nu ma joc cu cuvintele, au fost explozii, focuri de artificii, flacari si o ploaie de confetti) Axl si-a luat colegii de dupa umeri si au facut o plecaciune si a fost destul de credibil cind a zis ca ar vrea sa mai vina sa cinte la noi. Era deja trecut binisor de miezul noptii.

In concluzie: a fost un concert reusit, dar umbrit de intirzierile mari si un spatiu nu prea potrivit. Mi-a placut cintarea lui Axl si a colegilor, dar fara sa ma emotioneze prea tare. Daca as fi stiut dinainte cum or sa se intimple lucrurile si as fi avut de ales, nu stiu daca mai faceam deplasarea.

Setlist:

01. Chinese Democracy
02. Welcome to the Jungle
03. It's So Easy
04. Mr Brownstone
05. Sorry
06. Better
07. Solo Fortus
08. Live and Let Die
09. This I Love
10. Rocket Queen
11. Solo Dizzy
12. Street of Dreams
13. You Could Be Mine
14. Solo Dj Ashba
15. Sweet Child o'Mine
16. Another Brick in the Wall Part 2
17. Solo Axl
18. November Rain
19. Solo Bumblefoot
20. Knockin' on Heaven's Door
21. IRS
22. Nightrain

Bis
23. Don't Cry
24. Madagascar
25. Whole Lotta Rosie
26. Paradise City

Foto: Alex Chelba
Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Danko Jones, Guns N'Roses

Data concert:  September 21, 2010  | 0 Comentarii  | 6007 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Welcome to the Jungle, Transylvania!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte