SWANS: concert in Bucuresti

TRUPE: Swans

SWANS live (Young God Records, USA)
in premiera in Romania

Control / Sala Berlin
str. Constantin Mille, nr. 4, Bucuresti
sambata, 18.05.2013, ora 22


……………

Bilete: 65 LEI prin Easytickets.ro
http://www.easytickets.ro/#/events/details/id/17

……………

Infiintata la New York in 1982 de catre Michael Gira, Swans se gaseste propulsata direct in inima miscarii momentului: No Wave. Scena cu care este asociata initial se consuma rapid, la fel ca ritmurile sale, dar muzica lui Gira & co., privind retrospectiv, pare mai degraba o reactie la aceasta: nu numai ca Swans sunt printre putinele trupe din zona respectiva care reusesc sa patrunda in anii '90, dar si din punct de vedere muzical – o serie de atacuri lente, dure, dar complexe compozitional, a caror suprafata agresiva ascunde multe straturi, intotdeauna frizand industrialul, dar fara a se dedica niciodata exclusiv acestuia.

EP-urile de inceput ale formatiei sunt conduse de un sunet abraziv, ce este descris pe alocuri ca fiind "sunetul post-punk-ului strecurandu-se inapoi in pantec", si au ca repere sesizabile compozitiile lui Glenn Branca (printre putinii carora Michael Gira le acorda cu generozitate statutul de influenta) sau primul grup format de Nick Cave, The Birthday Party. Componenta variaza de la album la album, gravitand in jurul lui Gira, dar in anul 1986, odata cu Greed, Jarboe se alatura proiectului, devenind o constanta pana in 1997. Aceasta perioada aduce o diversificare a sunetului – vocea feminina contrasteaza cu tonul impunator si deseori brut al lui Gira; sunt incorporate instrumente acustice si este descoperit treptat un sunet orchestral, baroc, iar versurile capata semnificatii religioase ("fara a imbratisa sau a ridiculiza religia, ci doar pentru a explora puterea inerenta din mesajele sale").

Dupa Children of God (1987), are loc o cotitura – daca o parte din energia atacului fonic pare ca s-a pierdut, aceasta este fapt dozata in lungimea si consistenta pieselor. Acumuland atat experienta cat si o paleta diversa de colaboratori, Swans ajunge ca in 1996 sa compuna ceea ce pare a fi o buna insumare a activitatii sale de pana atunci, Soundtracks for the Blind, cu care se incheie de altfel prima etapa din existenta sa. Cu elemente de dark ambient, sample-uri si o instrumentatie complexa, albumul este descris ulterior ca fiind un important catalizator in formarea genului post-rock. Intre timp, Michael Gira formeaza propria casa de discuri, Young God Records, ce distribuie albumele Swans, dar cu care semneaza si Devendra Banhart, Lisa Germano sau Larkin Grimm, precum si The Angels of Light, proiectul solo al lui Gira, inceput in 1998, imediat dupa dizolvarea Swans.

In 2010, Gira foloseste intreg profitul acumulat cu Young God pentru inregistrarea unui nou album Swans, My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky. Fiind inca de atunci descrisa ca "una dintre putinele reformari care s-au ridicat la inaltimea asteptarilor", aceasta a doua incarnare a Swans produce The Seer, caruia i se acorda numeroase distinctii "albumul anului", prin care Gira isi rafineaza in continuare sunetul fara a-l dilua. In cei peste 30 de ani de existenta, Swans au experimentat constant cu elemente recurente si tipuri de sunete bine definite, dar care se reflecta in moduri diferite de-a lungul timpului, toate regasindu-se pana la urma in motivatia lui Michael Gira pentru alegerea numelui Swans – "Lebedele sunt creaturi superbe, maiestuoase, dar au un temperament imprevizibil".

 

Data evenimentului:   May 18, 2013  | 0 Comments  | 1761 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SWANS: concert in Bucuresti

COMENTARIUL TAU