interviuri rock

AA Nemtheanga (Primordial): vocea dintre ruine

AA Nemtheanga (Primordial): vocea dintre ruine
TRUPE : Primordial

După trei decenii de la înființare, irlandezii de la Primordial își continuă drumul cu încredere. Fie că e vorba de concerte intense și dramatice - ca cel de la Cluj-Napoca din noiembrie 2017 - sau de albume de "primordial metal" - următorul, Exile amongst the Ruins, va apărea în luna martie - trupa e încă actuală, și cât se poate de departe de a trăi din gloria trecută, ne-a asigurat vocalistul Alan Averill Neamtheanga. Tot el ne-a împărtășit câteva (câteva, la propriu) dintre gândurile sale despre muzică, explicându-ne cum încă reușește să aibă o voce plină de energie chiar și atunci când cântă despre declinul civilizației occidentale.

Metalfan: Salut și bun venit la Metalfan.ro! Ce mai  faceți? Acesta fiind primul interviu  Primordial pentru Metalfan.ro, vom începe cu câteva întrebări despre biografia trupei. În primul rând, care a fost primul tău contact cu muzica?

AA Nemtheanga" Cred că în jurul anului 1983 sau 1984, cu ZZ Top "Eliminator"  sau cu AC / DC ‘For Those [about to Rock]

Metalfan: Conform Wikipedia, formația a fost numită Forsaken pentru o scurtă perioadă, înainte de a fi cunoscută ca Primordial. Ambele cuvinte sunt potrivite pentru a descrie muzica trupei, de ce ați considerat că Primordial e mai bun? Ce înseamnă acest nume pentru voi?

AA Nemtheanga: Pentru o perioadă foarte scurtă. Eram tineri. În plus, mai era o formație numită Forsaken în Malta.

Metalfan: Trupa a fost formată de Pól (bas) si Ciarán (chitară) in 1987 și tu te-ai alăturat peste câțiva ani. Cu ce te-ai ocupat înainte de asta?
AA Nemtheanga: Acest lucru nu e în întregime adevărat. Pól si Ciarán au început să cânte împreună când erau adolescenți, la sfârșitul anului 1987. M-am alăturat în 1991. Trupa, așa cum o știm, începe de atunci. Înainte de asta nu ne cunoșteam.

Metalfan: Te-ai alaturat formației  după ce ai văzut un anunț într-un magazin de muzică. Căutarea membrilor pentru o formație era un lucru complet diferit atunci decât in zilele noastre, nu? Îți amintești cum a fost când v-ati întâlnit pentru prima dată și de momentul în care a fost clar că tu esti persoana potrivită pentru a ocupa acest loc?
AA Nemtheanga: Cred că am fost singura persoană care a răspuns anunțului lor, așa ca nu prea au avut de unde alege.

Metalfan: O lansare interesantă în discografia voastra este split EP-ul din 1996 cu Katatonia. Aceasta a fost  disponibil doar în format vinil violet și asta a fost înainte de renașterea vinilului. Care este povestea acestui EP, cum s-a realizat? De ce au fost  doar 777 de exemplare?
AA Nemtheanga: Nu noi am ales tirajul discului. Nu e nicio poveste. Anders [Nyström – chitarist Katatonia] și cu mine scriam multă muzică și am avut ideea de a lansa un split. Cumva ideea a devenit realitate ... E un obiect de colecție interesant.

Metalfan: Primordial există de peste două decenii, păstrând o componență stabilă. O carieră atât de lungă trebuie să fi avut suișuri și coborâșuri. Ce v-a ambiționat să mergeți înainte? Ce îți place cel mai mult în a fi în trupă și care este cel mai dificil obstacol pe care trebuie sa-l treceți  pentru a continua?

AA Nemtheanga: Incăpățânare? Prostie? Cine știe?! Trupa este ca o instituție în viețile noastre. Încă mai avem câteva lucruri de spus și avem nevoie de această ieșire din viața de zi cu zi. Cel mai dificil lucru este să ne adunăm împreună în aceeași cameră pentru a scrie cântece, pe masură ce viețile noastre devin din ce în ce mai complicate.

Metalfan: Evident, modul în care oamenii se referă la muzică și modul în care o folosesc s-a schimbat foarte mult din  anii '80 când a fost inființată trupa voastră.. Cum s-au schimbat fanii voștri de-a lungul anilor și care este relația voastra cu ei ?
AA Nemtheanga: Nu am avut fani în anii '80 și nu am avut mulți în anii '90. Abia în perioada 1997-1998 am început să plecăm în turnee și să cântăm în străinătate. Cât despre relația noastră cu fanii, chiar nu știu ce să zic, mai bine i-ai întreba pe ei. Totuși, mă bucur că nu suntem o trupă care trăiește din gloria trecută și care cântă numai piese de pe primul album.

Metalfan: Continuand ideea întrebării precedente, care este părerea ta despre schimbările prin care a trecut mediul muzical de la anii '80? Ce este complet diferit acum și ce a rămas la fel?
AA Nemtheanga: E complet diferit. Nu cred că e nevoie să v-o spun eu. Internetul și partajarea au schimbat totul, în bine și în rău. Un lucru este sigur, muzica este mai puțin importantă pentru oameni decât era altadată. Avem alte distracții.

Metalfan: Au trecut mai bine de trei ani de când ati lansat albumul Where Greater Men Have Fallen, cum îl vezi astăzi, ce loc are în discografia trupei?
AA Nemtheanga: E un album solid. Epic și puternic. Ocupa locul cu numărul opt in discografie. Poate că nu am reușit să scoatem ce-i mai bun din unele piese în concerte, nu știu.

Metalfan: Where Greater Men Have Fallen a fost lansat de Metal Blade records, la fel ca și cele trei albume anterioare, continuând un parteneriat de mai bine de 12 ani. Luând în considerare că ai lucrat pentru Metal Blade, cum am putea descrie cel mai bine relația dintre formație și casa de discuri? Este doar o afacere sau sunteți prieteni?
AA Nemtheanga: Desigur. Îi cunoaștem. Sunt prieteni. De-a lungul anilor se formează o relație. Lucrez pentru ei, dar încerc să nu amestec una cu alta.

Metalfan: De curând ați anunțat că veți lansa un nou album în luna martie. După cum am zis deja, au trecut mai mult de trei ani de la lansarea anterioară. De ce luați pauze atât de lungi între albume?
AA Nemtheanga: Nu suntem o trupă profesionistă. Fiecare dintre noi are viața lui și trebuie să-și vadă de ea. Timpul trece. Nu scriem cântece de patru minute cu structura clasică strofă/refren. Calitate, nu cantitate, nu?

Metalfan: Albumul se va numi Exile Among the Ruins. Care este conceptul din spatele versurilor și cum v-ați decis sa alegeti acest titlu?
AA Nemtheanga: Nu există un concept în adevăratul sens al cuvântului. Dar unele piese au ca subiect sfârșitul vestului, din punct de vedere spiritual și intelectual.

Metalfan: Ce poți să ne spui despre compunerea și înregistrarea albumului?
AA Nemtheanga: Îi pasă cuiva de chestiile astea? Pe bune? Albumul era gata înainte de a intra în studio. Un studio fără pretenții din apropierea Dublinului. Înregistrăm cât de mult putem live. Fără transferuri de fișiere.

Metalfan: Ați abordat acest nou album într-un mod diferit față de cele anterioare? Va suna în mod semnificativ diferit de ceea ce ați făcut până acum?
AA Nemtheanga: Nu, nu chiar. Doar un pic mai direct și mai natural. Nimic mai mult.

Metalfan: După lansarea albumului, formația va începe turneul european Heathen Crusade 2018, alaturi de Moonsorrow, marcând 12 ani de când Primordial și Moonsorrow au avut primul concert american la festivalul Heathen Crusade din Minnesota. Ce amintiri păstrezi de la acel concert și cum crezi că se poate compara cu acest turneu?

AA Nemtheanga: Atunci a fost un singur concert. Eram tineri. Asta este un turneu. Suntem mai în vârstă. Am amintiri frumoase. Era foarte frig, totul era acoperit de zăpadă. Dacă ne gândim bine, nu era cea mai potrivită destinatie. O grămadă de chestii nebune s-au întâmplat la hotel și mahmureli masive după whiskey. Și Thyrfing era acolo!

Metalfan: Vorbind despre turnee, am citit  poveștile tale despre turnee publicate de Zero Tolerance Magazine. Primordial a susținut anul trecut în noiembrie două concerte în România. Ne întrebăm dacă ai ceva de povestit despre aceste două evenimente.

AA Nemtheanga: E frumos că România a devenit o destinație foarte importantă pentru Primordial în ultimii ani. E minunat să petrecem timp acolo și să vizitam mai multe locuri din țară.

Metalfan: În timpul concertelor, de regulă porți corpse paint și ai o ținuă specială, putem să spunem că tu consideri partea vizuală un aspect important al creației voastre?
AA Nemtheanga: Cred că putem să spunem asta. Am avut întotdeauna o atracție pentru teatral și pentru dramatic. Nu am fost niciodată genul care sa se îmbrace în tricou și blugi.

Metalfan: Vorbind despre imagine, să luăm un pic exemplul videoclipurilor: de cele mai multe ori nu prezintă viziunea trupei, ci pe cea a regizorului, dar ele modelează modul în care formația este percepută de spectatori. Cât de mult control are, de obicei, trupa atunci când vine vorba de videoclipuri?
AA Nemtheanga: Poate avem viziunea, dar altcineva o editează. Deci ai controlul pâna la un anumit punct.

Metalfan: În ce măsură ar trebui un artist să se simtă responsabil pentru modul în care arta lui este percepută de către fani? Ar trebui să încerce să influențeze această percepție după momentul în care opera sa este făcută publică?
AA Nemtheanga: În nici un caz, niciodată. Ce vreau să spun e că este minunat când oamenii apreciază ceea ce faci, dar asta nu ar trebui sa te influențeze atunci cand creezi ceva. Încerc să nu citesc forumuri, recenzii, comentarii etc., Încerc să sun plin de energie și consecvent.

Metalfan: Așa cum ai spus deja, Primordial nu este o trupă profesionistă, nu vă câștigați existența din muzică. Deși acest lucru nu este foarte satisfăcător la nivel financiar, vă permite, evident, libertatea artistică. Preferi ca lucrurile să rămăna în acest fel? Dacă ai putea să devii profesionist cu Primordial, ai vrea?
AA Nemtheanga: Nu, nu chiar. Mi-ar placea foarte mult sa pot trai decent din muzica, acum, la varsta asta si sa am si libertate artistica. Cele doua nu se exclud reciproc. Nu cred ca Primordial va deveni brusc o trupa comerciala sau foarte populara dupa lansarea celui de-al nouălea album. Ar fi bine ca Primordial sa-mi plateasca chiria, dar nu asta e obiectivul meu principal.

Metalfan: Ce lucrați în viața voastră zi de zi? Acestea constrâng activitatea trupei sau este invers? Ce voiai să te faci când erai mic?

AA Nemtheanga: Nu cred că e important. De ce ar vrea sau ar trebui să știe oamenii chestia asta? Bineînțeles că ar fi minunat să-mi câștig existența din muzică. Haha! Când eram mic voiam să fiu fotbalist...

Metalfan: Privind înapoi la 2017, care sunt albumele tale preferate lansate anul trecut? Ce trupe poți recomanda?
AA Nemtheanga: Da, au ieșit niște albume mișto anul trecut, fără nicio îndoială: Depeche Mode, Immolation, Soror Dolorosa, Drudkh, Havukruunu, Pagan Altar, Procession, Dolce, Hallas, Cult of Eibon.
Vezi galeriile trupelor: Primordial

   February 28, 2018  | 0 Comentarii  | 7699 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: AA Nemtheanga (Primordial): vocea dintre ruine

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri