interviuri rock

Aaron Stainthorpe (My Dying Bride): Suntem artisti, nu bancheri

Aaron Stainthorpe (My Dying Bride): Suntem artisti, nu bancheri
TRUPE : My Dying Bride

In 1995, la vreo trei ani de la lansarea As The Flowers Withers, am primit cadou o caseta Raks cu acest album. O copie de o calitate mediocra, cu piesele scrise cu purcelusi de  cerneala, dar  care mi-a trezit interesul pentru acesti britanici foarte diferiti de ce ascultam atunci, adica death metal si... atat.
Urmatorul album, Turn Loose The Swans, a carui cronica o gasisem in Vox Pop Rock, mi s-a lipit de suflet instantaneu si il consider si acum albumul perfect My Dying Bride. Dupa el, in anii ce au urmat,  i-am pierdut pe drum, fiind mai mult interesat de Memento Mori, Saint Vitus, Count Raven, Krux, Candlemass sau Abstrakt Algebra decat  de doom-ul cantat de My Dying Bride, Anathema sau Paradise Lost, daca e sa vorbim de britanici.
Nu ma asteptam, deci, sa fiu atat de impresionat de primul lor show in Romania , la Sibiu. A fost un moment magic sa ii vad live acolo si mi-am promis sa reiau firul muzicii lor de unde l-am lasat.
Chiar daca nu toate albumele lor imi sunt pe plac, My Dying Bride raman un etalon al onestitatii, diversitatii si progresului muzical. Inainte de concertul de la Artmania am facut  un interviu cu chitaristii Andrew Craighan si Hamish Glencross. Imi spuneau atunci ca daca ar fi sa o ia de la zero astazi li s-ar parea extrem de greu. Ar fi o piata muzicala densa si mult prea dura acum decat cea in care s-au format ei acum 20 de ani.
Eu ma bucur ca dupa toti acesti ani de ani, My Dying Bride inca exista, are forta, viziune si bucuria de a canta. Ultimul disc, For Lies I Sire, este dovada cea mai buna. Desi nu stiam cine va raspunde intrebarilor, am sperat ca va fi Aaron  si am incercat sa ii adresez si alte intrebari decat cele obisnuite la aparitia unui nou album. Ce ne-a raspuns, gasiti mai jos.





Metalfan: Ultimul vostru album, For Lies I Sire, a strarnit reactii si comentarii extrem de diverse. Unii au spus ca albumul ar fi prea soft; altii, dimpotriva, l-au laudat pentru ca ar fi o intoarcere la origini, inclusiv pentru ca folositi din nou vioara. Stiu ca in general ce zic oamenii nu e foarte important pentru tine si ca, dupa cum ai spus dintotdeauna, faceti muzica in primul rand pentru voi insiva. Totusi, as vrea sa stiu: ai vreo reactie la comentariile pe care le-a generat For Lies I Sire?
Aaron: Nu ma intereseaza deloc comentariile sau criticile, pentru ca muncesc mult prea mult la fiecare album ca sa mai stau sa citesc ce crede cineva [despre el - n.r.]. Nimeni, oricine ar fi el, nu poate sa obtina 100% reactii pozitive; iar noi nu facem exceptie.

Metalfan: De la o trupa de doom care are si melodii extrem de lungi, unii oameni s-ar astepta la show-uri destul de plictisitoare. Totusi, am avut ocazia sa vad primul vostru concert in Romania si spectacolul mi s-a parut extraordinar. Cum reusiti sa captati atat de bine atentia publicului, sa-l tineti sub control?
Aaron: Nu stiu... Ce sa mai vorbim de public, eu de-abia reusesc sa ma tin pe mine sub control. Piesele nostre nu sunt chiar atat de lungi in varianta live cum sunt pe album, pentru ca devenim putin euforici si cantam ceva mai rapid; plus ca publicul are 6 muzicieni la care sa se uite si asta e intotdeauna interesant. 

Metalfan: Candlemass si Celtic Frost sunt printre formatiile despre care ai spus mereu ca v-au influentat. I-ati intalnit vreodata sau ai fost la un concert al lor? Iti plac cele mai recente albume de la ei?
Aaron: I-am intalnit si le-am si zis ca imi plac la nebunie si pe ei i-a busit rasul, ceea ce mi se pare corect. Imi plac concertele lor si in special primele lor albume, desi trebuie sa admit ca si Monotheist e excelent.

Metalfan: Ai momente cand te saturi de muzica pe care o cantati? Nu simti niciodata nevoia de o schimbare?
Aaron: De saturat nu ma satur, dar e cert ca simt nevoia de o schimbare. Ca sa pastram sunetul initial al My Dying Bride, noi toti ne gandim la proiecte personale in care putem sa mergem si sa facem ceva diferit si apoi sa revenim in My Dying Bride proaspeti. Nu e nimic sigur inca, dar membrii My Dying Bride vor avea proiecte personale, asta e inevitabil. 

Metalfan: Swans, formatia lui Michael Gira, e de asemenea printre preferintele tale si avem ca marturie inclusiv faptul ca ati preluat melodia Failure de pe albumul lor din 1991 - White Light from the Mouth of Infinity. De ce ai ales tocmai acest cantec?
Aaron: E o piesa pe care o indragesc de foarte foarte multi ani si a fost o chestiune de timp pana am avut ocazia sa facem un cover. E o melodie epica, trista si frumoasa - exact ce trebuie pentru My Dying Bride.




Aaron pe scena la Artmania 2009

Metalfan: O multime de trupe care abuzeaza de imaginea si sound-ul gothic doom a umplut scenele. Un paradox este ca uneori vedem initiatorii acestor genuri cantand in deschidere pentru acest gen de formatii. Nu este o experienta frustranta?
Aaron: Nu-mi pasa. Sunt concentrat pe My Dying Bride. Nu ma intereseaza unde si cu cine cantam la festivaluri. Mergem acolo doar sa cantam nu sa fim deasupra cuiva.

Metalfan: In urma cu 20 de ani, cand My Dying Bride a aparut, fanii faceau schimburi de casete, isi copiau versurile in agende si daca erau norocosi va vedeau live. Aura si misterul trupelor era la apogeu. Cum simti acest lucru in era internetului si a forumurilor?
Aaron: Cu siguranta este  mai multa informatie acum si sa pastrezi putin mister   nu  este foarte usor in zilele noastre. Ne deschidem incet si-i lasam pe oameni sa cunoasca cu adevarat membrii trupei. Anul viitor s-ar putea chiar sa avem un dvd behind the scenes.

Metalfan: Faptul ca sunteti in bransa de mult timp si ca ati scos mereu albume v-a invatat probabil multe lectii. De ce crezi ca numeroase trupe se destrama si nu reusesc sa se mentina pe scena muzicala? Care este motivatia voastra pentru a continua sa faceti muzica si care a fost momentul cel mai intunecat?
Aaron: Multe din trupe o dau in bara pentru ca sunt de rahat ori se asteapta sa faca o gramada de bani si sunt astfel dezamagite. Noi am format o trupa pentru a crea muzica si atmosfera cu pasiune si din acest motiv suntem inca aici-iubim ce facem ! Nu ne pasa de bani, avem o trupa pentru ca suntem artisti, nu bancheri.

Metalfan: Cat de important este un manager pentru o trupa? Au fost momente cand ati simtit nevoia unuia?
Aaron: Desigur, dar nu foarte des. Ne-am ocupat personal de management din prima zi si am facut-o bine avand in vedere ca trupa stie in mod clar de ce anume are nevoie. S-ar putea sa avem un manager dar nu e suta la suta sigur. Sunt convins ca sunt folositori si ar fi interesant de vazut ce ar putea face pentru noi.

Metalfan: Cate discuri ai si ce aparatura audio folosesti acasa? Descarci vreodata muzica de pe net?
Aaron: Nu descarc niciodata muzica de pe net pentru ca este foarte comprimata si isi pierde din profunzime. Imi cumpar discuri si le ascult acasa in timp ce citesc versurile sau savurez grafica, lucruri pe care nu le poti face atunci cand descarci de pe net. Cat despre aparatura, am un Pioneer stravechi care necesita un upgrade, astfel incat s-ar putea sa-mi fac un cadou de Craciun.

Metalfan: Esti implicat social sau politic in vreo miscare? Care e perceptia ta asupra familiei regale?
Aaron: preferintele mele politice sunt private. Imi place faptul ca avem o familie regala desi nu sunt monarhist. Casa regala aduce o multime de turisti ceea ce e foarte bine. In plus castelele si palatele sunt o adevarata sursa de inspiratie.

Metalfan: Benediction, Bolt Thrower, Carcass, Napalm Death. La ce te gandesti cand auzi aceste nume?
Aaron: Ma gandesc la maretul Birmingham si la muzica nervoasa.

Metalfan: Ce parere ai de scena punk actuala? Sunt sanse sa devii agresiv cand cineva iti spune ca Greenday canta punk?
Aaron: N-am nicio idee despre punk-ul de astazi. Imi place Greenday dar cu siguranta nu e punk ceea ce canta ei.

Metalfan: Multumim
Aaron: si eu iti multumesc, salutari!


Sursa: Twin Arts
Vezi galeriile trupelor: My Dying Bride

   December 01, 2009  | 2 Comentarii  | 5390 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Aaron Stainthorpe (My Dying Bride): Suntem artisti, nu bancheri

  • Felicitari, Dragos! Fain interviu.

    Titus

    1. Posted by Titus | 03 Ianuarie 2010 12:53
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri