interviuri rock

Alex Ghita 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS, ROADKILLSODA): oaspetele invizibil

Alex Ghita 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS, ROADKILLSODA): oaspetele invizibil
TRUPE : Bloodway, Environments , RoadkillSoda

Alex Ghiță, „Parașută”, „Para” sau „Raptor America” este unul dintre cei mai activi toboșari ai scenei rock din România. Cu 18 materiale înregistrate până în acest moment, Para și-a propus să nu se oprească prea curând. În afară de activitatea de muzician pe care o desfășoară alături de trupele RoadkillSoda, Bloodway și Environmnents, Alex organizează ocazional și evenimente sub numele The Invisible Guest cu trupele și artiștii care-i plac în mod deosebit și pe care nu are unde să-i vadă în România.
 

 
Metalfan: Salut Alex și bun venit în paginile Metalfan.ro! Câte albume lansate ai la activ?
Alex Ghiță „Para”: Salutare Ovidiu! Mă bucur să acord acest interviu aici, pe Metalfan.ro!  Haha! câte albume... Am să le enumăr aici și să vedem exact numărul lor! [n.red. zâmbeşte]
Rain District: Demo (2008), Sounds I Hide (2009), Mediocracy: Demo (2010), Human Progress-Endless Regress (2010), Asoma (2011), Memory Hole (2012), Environments: I II III (2011) Environments 2012 (2012) - ghici în ce an a fost lansat [n.red, rade], Fraktal (2013), Fraktalreworked (2013), album nou nelansat al cărui nume nu îl pot da, dar vă pot spune că a fost înregistrat în vara anului 2014, RoadkillSoda: A Fucked Up Trip Gone Bad (2011), Oven Sun (2013), Yo No Hablo Ingles (2014) - album dublu, Traum: All the Damns They Raise Will Fall In One Sound (2013), ScleROZa - Băutură pe factură (2001), Bloodway - Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon (2014). Cam astea sunt pe CD, fizic scoase pana acum, mai puţin Traum și următorul material Environments. Ar mai fi ceva foarte undergound și rar și anume trupa mea de pop-rock din liceu, X-ray, trupa cu ajutorul căreia îmi motivam o mare parte din absente și cu care cântam doar la balurile de  boboci din Teleorman.

Metalfan: Când ai descoperit tobele și când ți-ai zis că asta vrei să faci? În afară de tobe ai mai cochetat și cu alte instrumente?
Alex Ghita “Para”: Tobele le-am descoperit in 1999 . In trecut am studiat pian si canto intre anii 1993 - 1997 si chitara intre '97 si '99.Sa nu crezi ca sunt vreun geniu muzical polivalent, am studiat aceste instrumente in provincie in cadrul scolii populare de arte intr-un oras in care casa de cultura serveste ca sala de biliard si cinematograful a fost demolat in '94.

Metalfan: Ti-ar placea sa incorporezi in compozitiile tale si alte instrumente de percutie? De exemplu tabla, instrument de percutie folosit si de catre Zakir Hussain de la Shakti? Sau ghatam-ul, un alt instrument de percutie indian...
Alex Ghita “Para”: Nu sunt innebunit sa includ in compozitiile mele elemente conexe de percutie. Ascult Zakir Hussain in masina zilnic de cativa ani cand si-a uitat un stick USB la mine Claudiu din Nava Spatiala insa de ceva vreme ma limitez la doua cinele, hi-hat, premier, toba mare, tom, cazan. Un set destul de "dezbracat"  insa consider ca este suficient. Cel mult un cowbel atuncat pe vreo piesa la misto sau o tamburina insa nu tabla tong bow gonguri vibrslapuri si mai stiu eu ce. Pentru asta iti trebuiesc ani de studiu individual altfel o poti da in penibil destul de usor.

Metalfan: Care a fost prima piesa pe care ai reusit sa o canti la tobe? Cat timp ti-a luat pana sa o inveti?
Alex Ghita “Para”: Prima.piesa pe care am scos-o la tobe in proportie de 80-90% a fost Nice to Know You - Incubus . Nu stiu exact cat mi-a luat sa o invat pentru ca o perioada de vreo doi ani am stat intr-un beci pe Batistei si zilnic bateam cam 5 - 6 ore la tobe pe Diana King, Michael Jackson, Faithless, Prodigy, Foo Fighters, Avril Lavigne, Incubus, Damian Marley si alte chestii strict de groove nimic din ce as asculta de placere.
Intre 2004 si 2007 am cantat coveruri ca percutionist si ocazional ca baterist cu muzicieni ca Rafael, Paur (Paul Radu) - Antract sau Liviu "Ţuţu" Conexiuni. Insa nu pot spune ca stiam sa cant prea OK piesele si nu ma mandresc deloc cu perioada aceasta.

Metalfan: Ce ai simtit cand ai sustinut primul concert? Iti mai aduci aminte cand s-a intamplat acest lucru?
Alex Ghita “Para”: Prima cantare am dat-o "big time"! In Sala Polivalenta din Alexandria prin 1994 - 1995 am cantat Andri Popa si Nunta - Phoenix in fata a vreo 1000 de oameni (cel putin) ca si solist impreuna cu Adelin Purcarescu -chitara. Am crezut ca ma cac pe mine am intrat intr-un fel de transa involuntar si m-am trezit la sfarsit in niste aplauze destul de lesinate. Nu am fost chiar cel mai prolific elev al scolii de arte. Vreo patru ani am cantat aceeasi piesa la fiecare auditie de sfarsit de an. Sa vezi cum bagam "La cucaracha" in trei bujii an de an la clapa mea cu boxe. [n.red. La cucaracha - cantect traditional spaniol, corrido, ce a devenit popular in Mexic in timpul Revolutiei 1910 - 1920].

 

 
Metalfan: Ai putea, te rog, sa ne vorbesti despre influentele tale in materie de tobe? Care sunt tobosarii care-ti plac in mod special si de ce?
Alex Ghita “Para”: Influente in materie de tobe... nu cred ca sunt influentat constient de vreun tobar pe care il ascult intrucat nu am folosit nici macar odata pedala dubla iar majoritatea tobarilor pe care ii ascult folosesc dubla. Imi plac multi: Virgil Donati - Planet X, Thomas Pridgen - The Mars Volta,  Travis Barker, Adrian Tabacaru -Taine, Razvan Ristea, Cristi Matesan, Vadim Tichisan, Marian Mihaila - White Walls , de la fiecare am de invatat ceva. Nu am timp eu cat au ei sa ma invete si asta din materialele trase de ei din clipuri pe net. Fiecare baterist este unic ca groove, ca miscari si fiecare te poate invata ceva, fie ca e vorba de chestii tecnice, aspect la tobe sau ritm.

Metalfan: 18 discuri la activ, abordari muzicale diferite. Cum poti trece atat de usor de la un registru muzical la altul?
Alex Ghita “Para”: 17 -18 -100 de discuri si 1000 de stiluri... dupa perioada coveruri, perioada in care am sfarsit a fi frustrat muzical, mi-am propus sa nu mai cant in viata mea ceva ce nu imi face placere si pana acum am reusit sa ma tin de promisiune.

Metalfan: In 1959 The Dave Brubeck Quartet lansa discul Take Five, un clasic al genului. In timpul inregistrarilor acestui material au aparut disensiuni intre Paul Desmond si tobosarul Joe Morello care simtea ca nu este lasat sa se exprime asa cum si-ar dori, Dave Brubeck jucand de multe ori rolul de mediator intre cei doi. Ai fost vreodata in situatia in care sa simti ca ai vrea sa canti o piesa intr-un anume fel si sa nu te poti exprima asa cum ti-ai fi dorit?
Alex Ghita “Para”: Pana acum, sincer,  nu am cantat decat ce mi-a batut inima pe tobe. Cel putin in cazul materialelor enumerate mai sus.

Metalfan: Pe dublul disc live lansat de catre Frank Zappa in anul 1978, Zappa in New York, se regaseste piesa The Black Page, o compozitie considerata ca fiind una dintre cele mai complexe si tehnice din toate timpurile in materie de tobe. Ai incercat vreodata sau ai incerca sa canti respectiva piesa? Ce parere ai despre opera lui Frank Zappa?
Alex Ghita “Para”: Nu sunt fan Zappa si nu pot spune ca am incercat sa scot ceva de-al lui. Apreciez muzica pe care o facea insa nu sunt ascultator de Zappa. [n.red zambeste]

Metalfan: Cum de ai capatat poreclele "Parasuta" si "Raptor America"? Ne poti spune povestea din spatele acestor nume?
Alex Ghita “Para”: Porecla Parasuta am capatat-o prin '92 in Turnu Magurele la bunici cand un  baiat de la scara 2 mi-a spus asa din cauza frezei (castron) ras in parti, freza destul de ciudata la vremea aia.  Un fel de bros cu lama. Cativa ani mai tarziu toata lumea ma stia de Para. Pseudonimul de Raptor America mi-a fost dat de Mihnea din RoadkillSoda la "oha"  pe drum prin tara in unul din turnee.

Metalfan: In afara de activitatea de muzician desfasori si o activitate de organizator de evenimente sub numele Invisible Guest. Ai putea, te rog, sa ne povestesti mai pe larg despre realizarile tale de pana acum sub acest nume?
Alex Ghita “Para”: In activitatea mea cu Invisible Guest ma  pot descrie ca genul de promoter ce aduce trupe pe care vrea sa le vada si nu  le aduce altcineva. Nu merg pe o anumita nisa. Am adus nume ca PistaMashina, La Coka Nostra, Sinister, Necro sau Arktau Eos, Tides from Nebula sau Greenthief deci nu ma pot identifica pe un anumit stil sau un anumit public.  E o dileala a mea pornita cu Costin Chioreanu. In prezent pastrez Invisible Guest pentru placeri personale si am creat RKS Events alaturi de Mihnea Ferezan si Adrian Ene.

Metalfan: Sinister, Tides from Nebula, Arktau Eos, Necro si multe alte nume. Ce artisti ti-ar placea sa mai aduci in tara? Cate din aceste proiecte le vezi viabile intr-un viitor nu foarte indepartat?
Alex Ghita “Para”: Nu am sa dau vreun nume din ce am gand sa aduc in viitor pentru ca nu vreau sa dau idei nimanui insa ca un target din totdeauna a fost insusi "Regele". [n.red. King Diamond]

Metalfan: De ce Invisible Guest? Stiu ca discul tau preferat de la King Diamond este Abigail si totusi ai ales ca denumire pentru activitatea de booking titlul unei piese de pe Them (1988)...
Alex Ghita “Para”: Dupa cum spuneam identitatea Invisible Guest a fost creata impreuna cu Costin Chioreanu iar logoul si numele au fost strict alegerea lui insa nu cred ca se putea o alegere mai buna ca si denumire de booking agency.

Metalfan: Care este in opinia cel mai bun tobosar care a cantat alaturi de "Rege"? Ce-ti place in mod special la acesta?
Alex Ghita “Para”: Mikky Dee este preferatul meu. Imi place dinamica lui pe tobe si faptul ca l-a luat Lemmy "cu japca" la cat de bun era. Asta da smecherie!

Metalfan: Pentru o perioada destul de lunga, de la jumatatea anilor '90 stiu ca ai colectionat multe casete audio. La ce numar ai reusit sa ajungi? Ce sentimente de incercau atunci cand reuseai sa pui mana pe un material pe care ti-l doreai tare mult?
Alex Ghita “Para”: Da, ca orice rocker normal la cap din provinicie, am colectionat casete in mare parte piratate. Intre 200 si 250 de casete nu foarte multe spre deosebire  de prieteni de-ai mei care colectioneaza si in prezent si care la vremea aia sarisera de 1000 . Vezi tu, eu am avut multe hobbie-uri pe langa muzica in adolescenta: biliard, poker, gagici, ruleta, batai, chestii destul de costisitoare ca sa mai investesc si in casete. Cu toate astea am strans vreo 200 si ceva de casete care ma faceau sa ma treaca fiori de cate ori sunam dupa ele sa le comand, de cate ori mergeam la posta sa le ridic , de cate ori am deschis coletul direct in posta, de cate ori am dat play, de cate ori am derulat, samd.

 

 
Metalfan: Daca tot am vorbit despre casete audio, nu pot sa nu-ti adresez urmatoarea intrebare. Nu stiu daca-ti plac mix-tape-urile, dar personal le gasesc utile cand vine vorba de descoperit muzica noua. Poate ca acum in 2015 par depasite, dar in toata nebunia asta consider ca au o nota aparte. Asadar, ai putea alege 12 piese de la 12 trupe diferite pentru un astfel de mix-tape? Ce nume ar avea acest material?
Alex Ghita “Para”: Imi plac mult mix-tapeurile pacat ca nu am casetofon pe masina pentru  ca mi-as fi facut niste dileli pentru drum de mama - mama.  In trecut pe prima masina asa aveam. Aveam si casete cu o singura piesa... As boteza acest mix-tape Occult Arab Gangster on Drugs si ar cuprinde urmatoarele piese:

01. Aesop Rock - NY Electric
02. Goat - Stone Goat
03. Everytime I Die - INRIhab
04. Nik Bartsch - Modul 47 Lliria
05. Dillinger Escape Plan - Farewell Mona Lisa
06. 1000Mods - Vidage
07. Dissection - Dark Mother Divine
08. Nicole Atkins - Brooklyn's on Fire
09. Wu Tang Clan -Ron O’Neal
10. Absu - Earth Ripper
11. Laco Taifa - Divane Asik Gibi
12. Earth - Engine of Ruin

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Alex Ghita “Para”: Am sa inchei spunand simplu la revedere! Mersi mult Ovidiu pentru acest interviu!

Foto: Vlad Busca - Arhiva Mea
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Bloodway, RoadkillSoda,

   May 12, 2015  | 0 Comentarii  | 6113 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Alex Ghita 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS, ROADKILLSODA): oaspetele invizibil

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri