interviuri rock

Alexandru Ghiță 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS): despre muzică și implicare

Alexandru Ghiță 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS): despre muzică și implicare
TRUPE : Bloodway, Environments

În luna mai a anului trecut l-am invitat la o discuție pe Alexandru Ghiță, “Parașută” sau “Para” cum îi spun apropiații. Un prim interviu pe care a avut ocazia să-l ofere abia după ce a înregistrat 18 materiale (albume, EP-uri, demo-uri etc) cu diverse trupe. Cum Alex nu stă pe loc în ceea ce privește muzica și a lansat la finalul anului trecut două albume de studio alături de Bloodway și Environments, iar de curând a început să cânte și-n grupul non-metal Cred Că Sunt Extraterestru, am zis că este într-un fel nedrept ca activitatea sa să fie trecută cu vederea și l-am invitat la o nouă discuție.


 
Metalfan: Salut, Alex! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! De la interviul pe care l-ai oferit pentru noi în luna mai a anului trecut și până acum s-au întâmplat foarte multe lucruri, dar zic să le discutăm pe îndelete...
Alexandru Ghiță “Para”: Salut Ovidiu, bine te-am regăsit! Mă bucur că dau al doilea interviu tot pentru Metalfan.ro.

Metalfan: La finele anului trecut te-ai despărțit de grupul RoadkillSoda. Ne poți spune ce s-a întâmplat?

Alexandru Ghiță “Para”: Pur și simplu nu am mai făcut față volumului de cântări iar după lansările Ascuns și Mapping the Moment with the Logic of Dreams am simțit că trebuie să mă concentrez mai mult asupra Bloodway și Environments. RoadkillSoda a fost și va rămâne o parte din mine și a jucat un rol foarte important în formarea mea ca artist. Le urez băieților multă baftă pe această cale.

Metalfan: Mapping the Moment with the Logic of Dreams discul lansat de către Bloodway în data de 25 septembrie 2016 a avut parte de reacții pozitive din partea fanilor genului, dar și a presei de specialitate. Ce înseamnă acest material pentru tine?

Alexandru Ghiță “Para”: Acest material este “viața mea” ca să mă exprim ca-n Berceni.  Este un material în care eu personal ca și baterist, mi-am pus tot sufletul și tot ceea ce am acumulat în ultimii 20 de ani ca fan al muzicii metal. Nu sunt vreun baterist tehnic dar pe acest album am încercat să cânt la tobe mai mult decât să bat la tobe.

Metalfan: În toamna acestui an urmează să plecați într-un scurt turneu în Irlanda alături de Valborg. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest turneu?

Alexandru Ghiță “Para”: După experiența avută anul trecut alături de Valborg am simțit că este nevoie de mai mult. Așa că băieții au venit cu ideea de a ne altura unui show Valborg în Irlanda, după care Costin a făcut posibile încă două și uite cum ne-am ales cu un mini-tour în patria Guinness. Promit să beau o bere la fiecare colț de stradă. [n.red.: râde] Probabil vom realiza și un video report al tour-ului  așa că stați cu ochii pe pagina de Facebook a trupei Bloodway.

Metalfan: Cu ocazia concertului susținut de către Valborg în luna ianuarie în București, ați avut la dispoziție 12 ore în Studioul 148, cu Marius Costache la butoane să înregistrați o compoziție comună Bloodway + Valborg. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre această experiență?
Alexandru Ghiță “Para”: A fost ceva inedit. Nu am compus niciodată contra timp. Tobele pe piesă sunt trase integral de Florian, bateristul Valborg. Eu am adăugat ulterior niște percuții trase foarte rudimentar, pe o față de tobă goală cu un singur microfon.

 
 

Metalfan: Rezultatul acestei munci s-a materializat în EP-ul Karbon Winter. Ați discutat până în acest moment despre posibilitatea de a dezvolta pe viitor această colaborare? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Alexandru Ghiță “Para”: Foarte posibil să mai facem chestii împreună. Valborg ne sunt buni prieteni și niște oameni deosebiți și nu excludem nici un scenariu legat de vreo colaborare.

Metalfan: În luna noiembrie ai lansat alături de Environments discul Ascuns. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre cum a luat naștere materialul, dar și despre atmosferă pe care ați încercat să o captați în noile compoziții?
Alexandru Ghiță “Para”: Discul Ascuns este atât de special încât de fiecare dată când îl ascult aud chestii noi. Discul a fost tras ca și celelalte albume: Ștefan a venit cu ideile de bază și unele structuri, eu am turnat niște tobe peste și Marius a dat un sens la toată șmecheria adăugând și el track-uri, făcând mix-ul, master-ul și structurile finale. Albumul nu a fost compus și repetat la sală cu ore de lucru înainte, adică variantă clasică. A fost mai mult muncă de compoziție individuală și a fost lucrat direct în studio, mulțumită lui Marius și Studio 148 dar spre deosebire de celelalte materiale acesta mie îmi place cam cel mai mult. 

Metalfan: În luna mai ați concertat pe scena festivalului dunk! din Belgia alături de trupe precum Tides from Nebula, Pelican, Russian Circles și multe altele. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre această experiență?
Alexandru Ghiță “Para”: A fost super tare ca organizare, ne-am simțit de nota 10. Am băut bere de cireșe patru zile pe o pajiște în Belgia, cu pădurea la 20 de metrii distanță. Ce poate să fie mai frumos? Am luat-o ca pe o vacanță, am vizitat Bruges și am avut ceva timp alături de Ștefan, Marius și Șerban, timp de care aveam nevoie.
 

ENVIRONMENTS 2016


Metalfan: Privind din afară, pot spune că singurul eveniment ce se aseamănă din punct de vedere al conceptului cu dunk! festival din România s-a dorit a fi Fog Formula care din păcate din păcate din motive financiare nu a mai avut loc. Ținând cont de experiența organizatorică pe care ai acumulat-o în timp sub numele The Invisible Guest, nu pot să nu te întreb, dar și să te rog să ne explici, excluzând partea financiară, care consideri ca este motivul sau motivele pentru care un eveniment similar dunk! festival nu poate avea loc în acest moment în România?
Alexandru Ghiță “Para”: Nu am idee ce nu a mers la Fog Formula de aceea nu vreau să intru în detalii. Din punctul meu de vedere orice merge făcut și în România dar asta se poate să fiu doar eu și părerea mea de "gambler".

Metalfan: În data de 29 octombrie 2016 va avea loc în clubul Fabrica din capitală Guest Metal Night 1.0. Primele trupe anunțate sunt Vulture Industries (Norvegia) și AlithiA (Australia)...
Alexandru Ghiță “Para”: Da, va avea loc și eu nu sunt aici deoarece suntem plecați cu Bloodway în Irlanda. Este un line-up de zile mari la Guest Metal Night 1.0 pentru amatorii de avant-garde și pentru un concert de club. AlithiA este una din trupele mele preferate ca și live act pentru că emană o energie unică. Ceva ce nu am mai auzit și simțit. Sper să îi revăd live cât de curând și să le mulțumesc pe această cale că au acceptat invitația la Guest Metal Night 1.0.

Metalfan: Care este conceptul din spatele Guest Metal Night? Este un eveniment care se va întâmplă o singură dată, sau așa cum îi spune numele, aveți în plan devină un eveniment care să se întâmple cu o recurență anuală? Te rog, ne poți spune mai multe?
Alexandru Ghiță “Para”: Nu este nici un concept. Pur și simplu am simțit nevoia ca ceea ce facem "metal related" alături de The Guest să poarte un nume. Sperăm să ajungem la a organiza un Open Air și să mărim aceste evenimente ce momentan sunt la nivel de club.

Metalfan: În luna iunie ai lansat alături de Marius Costache un remake al piesei Deschide, gropare, mormântul sub numele de Gypsy Cure. A fost doar un experiment de moment sau doriți să dezvoltați acest proiect?
Alexandru Ghiță “Para”: Eu personal ascult și muzică lăutărească, manele, țigănească, turcească sau balcanică pe lângă muzica pe care o fac și nu mă refer la manelele de pe posturile TV sau de pe radiourile pirat.  Marius ca și mine este un ascultător de orice muzică bună, așa că alături de el am făcut cover-ul după Romica Puceanu. A fost o glumă la început iar numele a venit în urmă unei glume. Un amic din Bulgaria care era prezent când am tras, a spus la un moment dat “Man, that shit is better than The Cure!”. Am râs un pic după care am stabilit că asta este numele proiectului Gipsy Cure.  Dacă mai găsim piese bune poate facem un mixtape la un moment dat de vreo juma de oră.

Metalfan: În cadrul interviului pe care l-ai oferit anul trecut pentru Metalfan.ro ne-ai vorbit despre cele 18 albume / demo-uri / EP-uri înregistrate până în acel moment. În momentul de față numărul acestora a crescut la 22, dar ai avut și câteva colaborări cu Alexandrina, dar și cu Cred Că Sunt Extraterestru. Cât de important este pentru tine ca artist să nu te închizi într-un singur stil muzical?
Alexandru Ghiță “Para”: Ovidiu, cu mână pe inimă îți spun că nu știu câte albume mai sunt. Cred că în cadrul interviului  de anul trecut am inclus și materialele Ascuns și Mapping the Moment with the Logic of Dreams între acele 18 ambele fiind deja trase în momentul în care am dat interviul. Cred că acum să fie undeva la 19.

Colaborarea mea cu Alexandrina a fost una spontană de genul omul potrivit la locul potrivit și anume am tras tobele pentru piesa După pod. Mometan pe lângă Bloodway și Environments cânt că session drummer alături de Cred Că Sunt Extraterestru. E mișto gașcă lu Afo [n.red.: vocalistul formației, pe numele sau real Emil Teleagă] și mă regăsesc cumva; sunt un fel de punkisti ai zonei new school hip-hop / trip-hop.
 


Metalfan: Între atâtea discuri înregistrate și colaborări, ai mai avut timp să cochetezi cu ideea de a înregistra un disc solo? Vezi posibil un astfel de proiect într-un viitor nu foarte îndepărtat?
Alexandru Ghiță “Para”: Un disc solo... Posibil, deși nu va fi niciodată un album solo, voi avea nevoie de un producător de genul lui Marius să pot face ceva. Momentan este pentru prima dată în viață când nu prea mai am timp să fac tot ce îmi doresc. Acum am ca și prioritate pe lângă angajamentele deja existențe să mă reanturez muzical cu Dope (ex-Mediocracy) [n.red.: pe numele său real Ionuț Andrei] și să punem ceva nou pe picioare împreună. Poate să lucrăm la albumul meu "solo" sau la albumul lui... cine știe ce ne dă prin cap și cu cine ne mai anturam. Am cochetat o perioadă și cu iubita mea Crina la niște chestii cu ea pe tobe, și eu pe clape. Poate facem ceva împreună. Cine mai știe și cu muzica asta ce se poate naște și cu cine.

Metalfan: Dacă data trecută te-am rugat să alegi 12 piese de la 12 trupe diferite pentru un "mix-tape virtual", de această data am să te rog să faci același exercițiu, dar incluzând 12 piese de la 12 trupe ale căror toboșari te-au influențat din punct de vedere muzical... Ce nume ar avea acest material?
Alexandru Ghiță “Para”: Cred că s-ar chema "All Those Things I Used to Hate"
01. Iamx - Bring Me Back a Dog
02. King Diamond - The Family Ghost
03. The Dillinger Escape Plan - Milk Lizard
04. Laço Tayfa - Atmaca
05. Mastodon - The Motherload
06. At the Drive-In - Arcarsenal
07. Nik Bärtsch's Ronin - Modul 41_17
08. blink-182 - I Miss You
09. Nine Inch Nails - The Hand That Feeds
10. The Rolling Stones - Doom and Gloom
11. Death Grips - Guillotine
12. Every Time I Die - Revival Mode
 

 
Metalfan: Dacă mai devreme te-am întrebat despre turneul Bloodway din Irlanda, înainte de a încheia nu pot să nu te întreb dacă ne poți spune mai multe despre spectacolul pe care îl veți oferi în data de 21 septembrie 2016 în clubul Control sub numele The Iron Temple
Alexandru Ghiță “Para”: Nu îți pot da prea multe detalii despre acest show pentru că vrem să fie o surpriză totală. Îți pot spune că deja lucrează niște oameni la realizarea show-ului The Iron Temple și nu suntem noi aceia.

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! In final ai dori să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Alexandru Ghiță “Para”: Îți mulțumesc și eu Ovidiu pentru acest interviu! "Mergem înainte, că înainte era mai bine". 


Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Bloodway,

   August 24, 2016  | 0 Comentarii  | 5483 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Alexandru Ghiță 'Para' (BLOODWAY, ENVIRONMENTS): despre muzică și implicare

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri