interviuri rock

Alin Dinca 'Coiotu'' (TROOPER): este nevoie de multa seriozitate ca sa-ti poti permite sa fii neserios

Alin Dinca 'Coiotu'' (TROOPER): este nevoie de multa seriozitate ca sa-ti poti permite sa fii neserios
TRUPE : Trooper

Trooper aniverseaza in acest an 20 de ani de la infiintare. Cand au trecut 20 de ani? Parca au trecut doi sau cinci si nicicum 20. Da, au trecut 20 de ani. Trooper a ajuns la maturitate si in acesti 20 de ani a reusit multe. Formatia a lansat 7 discuri de studio, un disc live, trei EP-uri, doua demo-uri, a sustinut o multime de concerte mai mari sau mai mici. A impartit scena cu trupe precum Iron Maiden, Judas Priest, Whitesnake, Scorpions, Europe, Manowar si mult prea multe pentru a fi incluse toate in aceste randuri. Pe langa toate astea, muzicienii au reusit sa stranga si o multime de fani alaturi de care sa traiasca acest vis numit Trooper. Pe plan local, pot zice ca formatia a reusit maxim din ceea ce putea sa faca. In data de 25 aprilie formatia va sustine un concert prin care va marca aniversarea a 20 de ani de existenta. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat la o discutie interesanta pe "Coiotu'", pe numele sau real Alin Dinca, la o discutie interesanta din care am incercat sa aflam ce simte trupa despre trecut dar si cum vede viitorul.



Metalfan: Salut si bine ai  revenit in paginile Metalfan.ro! Ce anume ii ofera credibilitate unui muzician? Cum se obtine credibilitatea si cum se poate pierde?

Alin Dinca "Coiotu'": Vreau sa va salut pe tine si pe cititorii Metalfan.ro. Cred ca sunt o multime de elemente care pot duce la “a avea credibilitate” sau “a pierde credibilitatea”. Acum totul este analizat din mii de puncte de vedere. Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea. Cu cat unii or sa te iubeasca mai mult, cu atat altii or sa te urasca visceral. Traim in lumea in care exista o multime de oameni care ii injura pe Metallica, pe Iron Maiden, pe Dream Theater... gasti care din punctul meu de vedere au o credibilitate uriasa. Asa ca nu ma mai intereseaza de multa vreme aspectul asta. Daca cineva rezoneaza cu mine ca artist, atunci eu sunt fericit. Daca nu, sunt tot fericit. Am sansa sa fac ceea ce iubesc. Restul sunt lucruri care vin si trec.

Metalfan: Cum va simtiti la 20 de ani de la infiintarea formatiei?
Alin Dinca "Coiotu'": Foarte ciudat. Nu ne vine sa credem ca am reusit sa ajungem pana aici. Am inceput cu visul asta... cu visul sa rezistam multi ani, sa scoatem o gramada de albume, sa cantam in sute de concerte pentru sute de mii de oameni. Toate au devenit realitate. Suntem mandri. Am realizat foarte multe lucuri. Si nu am avut niciodata sprijnul mass-mediei. Radiourile nu ne-au difuzat pentru ca eram prea duri, iar televiziunile ne-au respins pentru ca nu avem o imagine prietenoasa. Daca trag acum linie nu pot decat sa stau cu fruntea sus si sa zambesc satisfacut. Am scris o multime de piese care au intrat cumva in mentalul colectiv. Si ăsta este un lucru foarte greu in perioada actuala daca nu esti un nume clasic. Noi stim ca Strigat, Tari ca muntii sau Amintiri vor ramane mereu in sufletele ascultatorilor.

Metalfan: Atunci cand ati pus bazele trupei, sperati ca veti realiza tot ce ati realizat pana in prezent? Ce va motiveaza sa faceti ceea ce faceti?

Alin Dinca "Coiotu'": Da! Speram sa cantam cu Iron Maiden, sa urcam pe scena cu Iris, sa lansam un album asa cum nu mai lansase nimeni, sa le oferim oamenilor niste show-uri cum vedeam numai pe casete video... si am realizat totul! Am cantat alaturi de Iron Maiden (si de multi altii), am urcat pe scena cu Iris, am imprimat alaturi de ei etc., am lansat in 2002 Trooper I, un album asa cum nu mai existase pe piata din Romania (au urmat inca sase produse de studio), am folosit efecte pirotehnice si tot felul de nebunii intr-o perioada in care trupele de la noi urcau si stateau nemiscate pe scena... am facut tot ce ne-a trecut prin cap. Si oamenii au sesizat ca suntem sinceri. Asa am reusit sa ii aducem langa noi.

Metalfan: In data de 25 aprilie veti sustine la Arenele Romane din Bucuresti un concert aniversar. Puteti sa ne spuneti mai multe despre acest eveniment?
Alin Dinca "Coiotu'": Vrem sa marcam cei 20 de ani de Trooper printr-un concert in care sa ii avem alaturi de noi pe toti cei care ne-au marcat evolutia. Prieteni din Phoenix, Compact, Chrom Dioxid etc. Avem multe surprize pentru cei ce vor dori sa fie in seara de 25 aprilie la Arenele Romane. Vom traversa toate materialele noastre discografice si sper sa nimerim exact ceea ce oamenii isi doresc sa asculte. In deschidere am vrut si o gasca tanara si foarte buna – PhenomenOn. Oamenii astia sunt fenomenali pe bune. I-am adus in sarbatoarea noastra pentru ca lumea trebuie sa ii vada neaparat. Nu pot sa dau multe detalii in legatura cu ceea ce se va intampla, insa sfatul meu este unul singur: HAI!

Metalfan: Luati in calcul inregistrarea show-ului pentru lansarea unui nou material live?
Alin Dinca "Coiotu'": Nu. Nu ne gandim la asta. Vrem sa pregatim piese noi pentru toamna. Nu suntem o formatie care traieste din amintiri si inregistrari live. Vrem sa aducem mereu in fata fanilor muzica noua. Si exact la asta lucram. Avem multe proiecte in cap si toate includ muzici noi.

Metalfan: Pot spune ca pretul biletelor pentru acest eveniment este unul modic. Cum ati luat aceasta decizie?
Alin Dinca "Coiotu'": In prima faza, am avut ideea sa lasam intrarea libera. Insa ne-am gandit ca atunci ar intra multi neaveniti care, probabil, ii vor deranja pe cei care vor sa vada spectacolul. Am pus un pret modic doar pentru a tria publicul de la acest show. Pretul nu tine departe pe nimeni... cred eu. Este o suma pe care oricine o poate strange pana in ziua show-ului. Nu am vrut ca aspectul financiar sa fie un impediment pentru intalnirea asta extrem de importanta cu prietenii Trooper.

Metalfan: Pentru acest material pregatiti si merchandise special pentru fanii care vor fi prezenti la eveniment?
Alin Dinca "Coiotu'": Asa aud ca se vorbeste prin biroul managerului nostru. Nu pot sa-ti ofer cine stie ce detalii, pentru ca intram intr-o discutie pe care eu nu o cunosc. Eu sunt acolo doar ca sa cant. Daca intram in latura de merc... m-ai pierdut. Hahaha!

Metalfan: In cei 20 de ani de cariera ati urcat pe scena alaturi de trupe precum Iron Maiden, Scorpions, Judas Priest, Whitesnake, Europe, Manowar, Nazareth, WASP. Ai putea face un top al celor mai importante cinci concerte pe care le-ati sustinut pana acum? Poti sa ne povestesti de ce le-ai ales?
Alin Dinca "Coiotu'": Iron Maiden este pe locul 1 – Maiden este trupa noastra de suflet, este trupa care ne-a impins cumva sa punem bazele unei gasti, este soundtrackul vietii noastre si... Maiden inseamna enorm pentru Trooper.
Scorpions sunt pe locul 2 – Una dintre cele mai mari trupe din intreaga istorie a muzicii. O masinarie de hituri cum rar mai gasesti. Am urcat cu ei pe scena de doua ori si mereu ne-au ales ei. Inseamna enorm.
Judas Priest ocupa locul 3 – sunt niste zei. Niste eroi pe care ii admiram in postere in 1988-1989 si nu visam ca vom avea sansa in viata asta sa ii vedem in carne si oase. Si parca in cateva clipe eram in backstage cu ei. Un vis.
Whitesnake pe 4 – Coverdale este o legenda, iar aici ma opresc. Sa stai in acelasi perimetru cu el...
Europe, locul 5 – o poveste frumoasa.

Departajarea intre locurile astea este foarte fina. Iubim toate gastile astea. In urma tuturor concertelor ramane insa faptul ca acesti mari titani NE-AU ALES ei pe noi! Si asta intelege putina lume.

Metalfan: In 1986 regretatul Frank Zappa lansa discul Does Humor Belong in Music?. Este loc pentru umor in muzica?
Alin Dinca "Coiotu'": Da. Este mult loc. Fara umor nu exista nimic. Cel putin asa simt eu. Ma bucura sa vad oameni care au simtul umorului si care intr-un fel sau altul reusesc sa il includa in arta sau in munca lor.

Metalfan: Grupul american KISS a lansat si lanseaza tot felul de obiecte peste care-si pun logo-ul, inclusiv reviste de benzi desenate. V-ar placea sa lansati o serie de banda desenata? Ce reactii ar starni in randul fanilor astfel de materiale?

Alin Dinca "Coiotu'": KISS poate sa faca orice. Ei sunt KISS. In Romania publicul accepta mai greu astfel de lucruri. Pare nebunesc, dar inca suntem la inceput de democratie. Oamenii inca simt ca democratie inseamna libertatea de a injura pe toata lumea, de a da flegme in fata si suturi in burta. Trebuie sa mai treaca putin timp pana vom ajunge sa intelegem ca libertate inseamna exact opusul. Daca ma deranjeaza ceva, plec. Daca o muzica este proasta in conceptia mea, nu o ascult etc. Nu trebuie sa avem reactii violente pentru a sublinia ceea ce nu ne place. Asa este si aici. Cand o trupa rock din Romania incearca sa faca ceva mai mult, inevitabil apar grupulete de hateri care sa loveasca cu ciomegele lor primitive. Dar o sa treaca si etapa asta. Hahaha!
 

Metalfan: In anul 2006 ati lansat EP-ul Gloria - Tribut pentru Iris. Ati luat in calcul sa lansati un nou disc tribut intr-un viitor nu foarte indepartat? Ma gandesc aici la un material care sa includa piese din repertoriul mai multor trupe: Metropol, Metrock, Compact, poate si Progresiv TM si Pro Musica?

Alin Dinca "Coiotu'": Am avut in plan un astfel de disc. Dar a ramas in stadiul de proiect. Un cover Metropol poti asculta pe albumul Desant. Probabil ca intr-o zi vom alege 10 trupe si vom face un astfel de album. Momentan pregatim alte “demente”. Hahaha!

Metalfan: Ca tot am adus vorba mai devreme de KISS, nu pot sa nu va intreb daca vedeti viabila lansarea unei colectii de albume solo, un demers similar cu cel facut de grupul american KISS in anul 1978. Poate fi  aceasta un subiect important pentru Trooper?
Alin Dinca "Coiotu'": Si asta am avut in plan! Hahaha! Eu in continuare trag de Balaur sa lanseze macar el un album solo. Dar suntem atat de ocupati si de prinsi cu Trooper, incat nu prea exista timp pentru ceva solo. Mai asteptam. Uite, Steven Tyler abia acum lanseaza un prim album. Dupa 100 de ani de cariera. Mai avem timp. Hahaha!

Metalfan: Ce parere ai despre mix-tape-uri? Ai putea numi 12 piese de la 12 trupe diferite ce le-ai include pe un astfel de material? Ce nume ai alege pentru acest disc?
Alin Dinca "Coiotu'": Hai sa incerc... un efort teribil. 12 trupe inseamna foarte putin. Pai:

Iron Maiden – Seventh Son of the Seventh Son
Elvis – The Wonder of You
Judas Priest – Painkiller
Scorpions – Stil Loving You
Whitesnake – Here I Go Again
Queen – Don’t Stop Me Now
Frank Sinatra – Fly Me to the Moon
Engelbert Humperdink – Please Release Me
Beatles – Across The Universe
Steve Vai – For The Love of God
Tom Jones – Green Green Grass of Home
Metallica – Master of Puppets

Metalfan: Este importanta seriozitatea pentru a realiza ceea ce ati realizat voi sub numele Trooper? Cum ati defini seriozitatea?
Alin Dinca "Coiotu'": Este nevoie de multa seriozitate ca sa-ti poti permite sa fii neserios. Daca nu exista seriozitate si disciplina... nu ai cum sa faci treaba. Am invatat asta de la cei mai buni.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Alin Dinca "Coiotu'": Noi va multumim pentru interesul aratat fata de Trooper in toti acesti ani. Le multumim si cititorilor Metalfan.ro, care de atata vreme arunca un ochi pe stirile care au in titlu Trooper. As vrea ca toti oamenii sa poata avea satisfactia unei astfel de vieti. Am trait asa cum am vrut si ne-am asumat toate sacrificiile si greutatile. Sa aveti la randul vostru o viata frumoasa, prieteni. Ne vedem in 25 aprilie la Trooper 20 de ani, la Arenele Romane.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Trooper

   March 18, 2015  | 0 Comentarii  | 4925 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Alin Dinca 'Coiotu'' (TROOPER): este nevoie de multa seriozitate ca sa-ti poti permite sa fii neserios

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri