interviuri rock

Alin Dincă 'Coiotu'' (TROOPER): rădăcini de lume

Alin Dincă 'Coiotu'' (TROOPER): rădăcini de lume
TRUPE : Trooper

În data de 5 noiembrie 2016 Trooper va lansa un nou disc de studio, material ce va purta numele În ziua a opta. Am profitat de această ocazie și l-am invitat la o nouă discuție pe "Coiotu'", pe numele său real Alin Dincă.

 
 
Metalfan: Salut, Alin! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! Ultima noastră discuție a avut loc în luna martie a anului trecut, în apropierea datei în care aniversați 20 de ani de existență...
Alin Dincă "Coiotu'": Salut, Metalfan! Salutare cititorilor! A trecut deja un an? Cred că se întâmplă ceva cu Universul. Prea a început să treacă repede timpul ăsta. [n.red. zâmbește]

Metalfan: În data de 5 noiembrie 2016 vei lansa alături de Trooper discul cu numărul opt din carieră, În ziua a opta. Ai putea, te rog, să ne povestești cum a luat naștere acest material?
Alin Dincă "Coiotu'": Nu eram hotărâți dacă să mai lansăm album sau nu. Trăim într-o epocă în care au devenit inutile. Toată lumea lansează single-uri acum. Noi aveam deja o serie de piese lansate – Doua roți, In ziua a opta, Te simt și Trec anii. Mai aveam în proces de lucru altele, și atunci ne-am hotărât să le adunăm pe un CD. Este un material interesant. Nu vreau să dau multe detalii, însă vor exista o serie de surprize pentru cei care iubesc Trooper.

Metalfan: Înainte de a lansa noul material, veți concerta și în cadrul ediției din acest an a festivalului rock de la Posada, o ediție în care festivalul sărbătorește 30 de ani de existență și în care veți împarți scena alături de Therapy?, Rage, Altar, Untold Faith, Alternosfera, Coma, For the Wicked și Trans Express. Ce gânduri te încearcă ținand cont de faptul că veți concerta în cadrul acestei ediții aniversare?
Alin Dincă "Coiotu'": Posada a însemnat mereu mult pentru mine și pentru Balaur. Acolo au cântat și cei de la Chrom Dioxid, trupa în care a activat unchiul nostru. Chrom a câștigat festivalul Posada în 1992 sau 1993. Au cântat apoi și în recital. Ne uitam pe casete video la concertul lor de acolo. Chrom este trupa care ne-a împins să începem să cântăm. Deci încărcătura este mult mai mare decât faptul că vom cântă alături de niște trupe minunate.
 

 
Metalfan: Când ai ajuns pentru prima dată ca spectator la festivalul de la Posada? Ce amintiri ai de atunci?
Alin Dincă "Coiotu'": După cum spuneam mai sus… prima legătură cu festivalul a fost prin prisma faptului că am urmărit de sute de ori concertul Chrom Dioxid de la Posada. Și nu exagerez. Sute de ori. Când am pornit Trooper visam să ajungem și noi să cântăm pe scenă aia. Minunea s-a întâmplat ceva ani mai târziu. Amintiri frumoase. [n.red. zâmbește]

Metalfan: Pentru concertul pe care-l veți susține în acest an la Posada, te-ai gândit cum ar fi dacă ai realiza un cover după o piesă a trupei care te-a impresionat cel mai tare la prima ta participare? Ce crezi că ar spune colegii tăi despre acest lucru?
Alin Dincă "Coiotu'": Chiar am făcut o preluare după Chrom Dioxid. Liceul Cimitir este o piesă intrată deja în setlistul nostru concert de concert. Sigur o vom cântă pe scenă la Posada.
 
Metalfan:  Revenind la noul vostru disc. Pentru o parte din piesele ce se vor regăsi pe material ați lansat videoclipuri: În ziua a opta, Te simt și Trec anii. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre aceste piese, dar și despre celelate compoziții ce vor fi prezente pe noul vostru album de studio?
Alin Dincă "Coiotu'": În ziua a opta este o piesă de opt minute care are ca subiect rugămintea lui Dumnezeu către Dumnezeul Său. Dumnezeu este obosit să aibă grijă de ființele astea minuscule care au ca unic scop să se omoare între ele. Așa că vrea să renunțe la tot. Vrea o nouă viață printr-o prima moarte. Însă are nevoie de acceptul Lui. Piesa se încheie cu trei minute de solouri. O nebunie. Iubesc cântecul ăsta. Te simt este o poveste tristă. Prea mulți oameni se duc din viețile noastre. Trec anii este un experiment. Am visat să înregistrez piesa asta alături de mai mulți oameni pe care îi apreciez teribil. Nu știam dacă o să fie posibil, însă nu m-a durut gura să îi sun și să îi întreb. Așa am reușit să îi adun împreună pe Nicu Covaci, Paul Ciuci, Cristi Minculescu, Mihai Georgescu și Călin Pop. Eu cred că este o filă de istorie în muzica rock din România. Nimeni nu a mai reușit să îi adune pe giganții ăștia și nici nu cred că se va mai realiză așa ceva. Suntem foarte mândri de ce a ieșit. Mai este și Două roți. Am imprimat piesa asta împreună cu domnul Cristian Hrubaru (Rock FM). Este un solist tare de tot. Păcat că nu vrea să cânte mai mult. Despre restul pieselor nu pot să spun nimic, însă garantat vor exista surprize.
 



Metalfan: Artwork-ul materialului este gata în acest moment? Care este ideea pe care o veți urma din punct de vedere grafic pentru acest disc?
Alin Dincă "Coiotu'": Da. Artwork-ul este aproape gata. Până pe 1 septembrie, când îl vom face public, nu vreau să spun nimic. Pe coperta principală este o imagine extrem de dură și profundă. Să nu te gândești la sânge pe pereți și mai știu eu ce idei Cannibal Corpse. Nu. Însă forța unei imagini constă în realitatea pe care o poate reprezenta. Și imaginea asta spune povestea lumii.
 
Metalfan: Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre emisiunea Rock pe Românește pe care o realizezi la Rock FM? Ce te-a mânat în acest demers?
Alin Dincă "Coiotu'": Rock pe Românește este un proiect la care țin foarte mult. Am căutat o variantă de a promova rock-ul românesc. Alături de Cristian Hrubaru am discutat despre nebunia asta încă de acum câțiva ani. Uite că se întâmplă, însă trebuie să-ți spun cu tristețe ca găștile nu se înghesuie. Cei care mă caută permanent și sunt activi sunt tot cei care sunt cunoscuți. Trupele tinere pentru care ar putea reprezenta o rampă de lansare preferă să stea în umbră. Este alegerea lor. Dar măcar acum înțeleg de ce rock-ul românesc se află în situația în care se află. Sunt satul să îi aud pe unii cum se plâng și atât. Nu fac nimic, însă toți au păreri. Spun că nu găsesc soluții pentru rezolvarea problemelor din industria asta. Poate un pas ar fi să treci peste orgoliu sau lene, să dai un mesaj și să spui că vrei să apari într-o emisiune.

Metalfan: Din trupele pe care le-ai avut până acum invitate, ce grup ți-a lăsat cea mai bună impresie? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Alin Dincă "Coiotu'": Am avut în studio o mulțime de găști. Am discutat mult cu fiecare în parte și văd că toți tragem în direcția potrivită. Poate se vor întâmpla minuni în viitor. Îmi este greu să spun nume. Îi apreciez pe toți și nu aș vrea să numesc o gașcă anume. Ascultați emisiunea în fiecare zi de miercuri și... cine știe? Poate descoperiți nume noi care să vă placă.
 
Metalfan: Ce părere ai despre Hollywood Vampires? Te-ai gândit cum ar fi dacă ai face un astfel de grup în România în care să interpretați preluări după trupe clasice din țară? Vezi posibil un astfel de demers într-un viitor nu foarte îndepărtat?
Alin Dincă "Coiotu'": Un astfel de proiect nu poate să fie decât o distracție de o seară. Trupele de rock din România cântă în majoritatea cazurilor în România. Dacă un supergrup pornește în turneu în zece orașe, mulți fani nu or să mai vina în momentul în care în aceleași zece orașe vor concerta trupele din care fac parte respectivii artiști. Oamenii oricum ies greu din casă. Nu cred într-un astfel de proiect românesc. Nu ar avea niciun sens aici. Cred în trupe adevărate. Proiectele solo, găștile adunate peste noapte... nu-mi prezintă încredere.

Metalfan: Dacă în interviul de anul trecut te rugam să alegi 12 piese de la 12 trupe diferite pentru un "mix-tape virtual" iar tu ai spus că este un efort teribil, de această dată am să te rog să alegi 12 piese de la 12 trupe din România care te-au influențat ca artist. Ce titlul ar avea acest material?

Alin Dincă "Coiotu'": Știu că vor există și ceva surprize în lista mea, însă iubesc muzica românească. Ce nume să îi pun eu? O să folosesc titlul unei piese Trooper - Rădăcini de lume.
 
01. Phoenix - Mugur de fluier
02. Iris - Trenul fără naș
03. Compact - Cântec pentru prieteni
04. Chrom Dioxid - Ștefan cel Mare
05. Holograf - Umbre pe cer
06. Semnal M - O roată de foc
07. Cromatic - Prietenia
08. Roșu și Negru - Val de mare
09. Dan Andrei Aldea - Om Bun
10. Sfinx - An după an
11. Krypton - Fără teamă
12. Mondial - Atât de fragedă

Metalfan: Ai ascultat discul solo al lui Steven Tyler (Aerosmith) - We're All Somebody from Somewhere? Ce impresie ți-a lăsat acest material?

Alin Dincă "Coiotu'": L-am ascultat. Sunt un mare fan Steven Tyler. Mi-a plăcut foarte mult. Nu mă interesează că nu este hard rock. Este muzică bună cântată impecabil. Iar sufletul pe care îl pune Steven în fiecare notă... este din altă lume ființa asta. Bine de tot. Sunt fericit mereu să aud soliști rock abordând și alte genuri.

 
 
 
Metalfan: Anul trecut mi-ai spus că tragi de Aurelian "Balaur" Dincă să lanseze un album solo. Ai reușit să-l convingi să se apuce de înregistrat? [n.red. râde]
Alin Dincă "Coiotu'": Nu! [n.red. râde] Nu am reușit. Este foarte ocupat cu multe alte proiecte, muzicale sau nu. Iar acum discul ăsta Trooper îi mănâncă mare parte din timp. Încă sper că se va întâmpla minunea.
 
Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Alin Dincă "Coiotu'": Eu vă mulțumesc pentru că sunteți din nou alături de noi. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care de aproape 21 de ani sunt alături de noi. Sper să îi vedem pe cât mai mulți dintre ei în data de 5 noiembrie la concertul de lansare În ziua a opta și la turneul național care va urma. Fără voi am fi niște umbre. Stay Trooper!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Trooper

   August 04, 2016  | 0 Comentarii  | 4826 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Alin Dincă 'Coiotu'' (TROOPER): rădăcini de lume

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri