interviuri rock

Alin Petrut (GOTHIC): Suntem onorati sa reprezentam Romania la Wacken!

Alin Petrut (GOTHIC): Suntem onorati sa reprezentam Romania la Wacken!
TRUPE : Gothic

Gothic, una dintre cele mai longevive trupe metal autohtone, aniverseaza anul acesta doua decenii de la infiintare. Alin Petrut, chitarist, vocalist si membru fondator al grupului, ne vorbeste despre ceea ce a insemnat toata aceasta perioada pentru Gothic, care era contextul in care a aparut trupa acum 20 de ani, dar si despre subiecte de actualitate, precum concertul Gothic de la Wacken si noul album de studio.





Metalfan: Salut Alin si bine ai venit in paginile Metalfan!
Alin Petrut: Bine v-am gasit, ma simt onorat !
 
Metalfan: Au trecut 20 de ani de cand trei tineri prieteni au pus bazele trupei Gothic la o bere in barul Barock din Petrosani. Ce iti mai amintesti de atunci? Iti vine sa crezi ca au trecut deja doua decenii de la momentul respectiv?
Alin Petrut: Da, anii au trecut foarte repede pe langa noi. Eram copii, fani ai doom`n death-ului care abia aparuse la vremea aceea : Amorphis, Paradise Lost, Crematory, My dying bride. De asemenea eram mari fani ai trupei Death. Imi amintesc ca eu ma intorsesem din Bucuresti, unde locuisem un an cu parintii si unde aparusera deja planurile pentru o trupa. As aminti nenumaratele ore petrecute cu Bebe Haneman (LOST) in care exploram amandoi acest nou teritoriu numit chitara electrica ! Numele `Gothic`il alesesem inainte de a infiinta trupa.
 
Metalfan: Alaturi de Grimegod si Taine, Gothic se numara printre veteranii scenei metal din Romania. Cum erau acele vremuri de pionierat? Cat de mult a contat in dezvoltarea trupei Gothic promovarea de la emisiunea Intalnirea de la miezul noptii, realizata la TVR de Petre Magdin?
Alin Petrut: Cand ma gandesc la dotarea tehnica de care aveam parte in vremurile alea imi vine sa rad, dar cred ca toti cei din generatia mea au avut parte de aceleasi lipsuri. Imi amintesc ca incepusem cu o chitara ruseasca care avea 1000 de butone fara nici un rost, o pedala distors cu care puteai sa dai de toti peretii si nu patea nimic si un combo, evident tot rusesc care paraia prin toate gaurile. Insa chiar si asa petreceam saptamani intregi in sala de repetitii , chestie care ulterior se pare ca a dat roade. In 1995 aveam deja 2 demo-uri la activ, trase cu mijloace proprii, cand ne-am hotarat ca este timpul sa intram intr-un studio. Evident nu aveam bani pt zile intregi de studio, deci am inregistrat piesa Regrets in sala de repetitii, fara voci, de data aceasta cu un sunet mai reusit, si am mers cu acest negativ la studioul regretatului Valeriu Sterian, unde am inregistrat vocea si am facut mastering-ul. Cu aceasta caseta ne-am prezentat la Intalnirea de la Miezul Noptii, emisunea lui Petre Magdin de la TVR1. Piesa a intrat in concurs alaturi de alte trupe,dintre care imi mai amintesc doar de Ura De Dupa Usa si a fost difuzata timp de o luna, timp in care publicul vota prin scrisori. Si fara sa ne asteptam la asa ceva, uite ca am castigat locul 1 in luna respectiva ! Dupa aceasta emisiune, trupa pur si simplu a explodat !Erau zile in care primeam zeci de scrisori de la fani, eram chemati peste tot la concerte si festivaluri, a fost o perioada minunata.
 
Metalfan: Albumul Touch of Eternity, lansat in 1998 de Bestial Records a fost unul dintre cele mai bine vandute discuri de rock din anii ’90 in Romania. Din cate imi amintesc, chiar redactorii celebrei reviste Metal Hammer au apreciat albumul, notandu-l cu 9 din 10.
Alin Petrut: Bestial Records a promovat destul de bine albumul, mai ales ca faceau si trading cu labeluri mici din toata lumea. `Touch of eternity` era destul de cunoscut si in lumea colectionarilor de underground, imi amintesc ca la sosirea mea in Belgia erau oameni care aveau caseta.
 

 
 
Metalfan: Luand in calcul aceste premise favorabile, de ce crezi ca nu ati reusit totusi sa va impuneti “afara”, asa cum s-a intamplat cu trupe din Cehia, Ungaria sau Polonia?
Alin Petrut: La vremea aparitiei acestui album (decembrie 1997) trupa era deja pe cale de destramare. De la bun inceput  eu, impreuna cu chitaristul Vodnar `Ciuca` Marius eram cei care se ocupau de toate aspectele functionarii trupei. Compuneam muzica impreuna, el se ocupa de partea tehnica, eu pe partea de management. In momentul in care Ciuca a emigrat in Anglia in vara lui 1997, a lasat un vid in urma lui, care nu a mai putut fi umplut prin co-optarea altor muzicieni, ducand la racirea relatiilor dintre membrii formatiei. In 1999 am plecat si eu din tara, iar trupa s-a desfiintat.
-
Metalfan: Petrosani este un oras cu o traditie veche in rock si metal, aveti unul dintre cele mai vechi baruri de profil din tara (Barock), festivalul Fest Rock aducea in 1995 mii de spectatori. Cum iti explici popularitatea acestui gen muzical in zona voastra, spre deosebire de alte parti ale tarii unde acesta a prins mult mai greu?
Alin Petrut: Cred ca este vorba despre o imbinare de situatii.  Prima ar fi faptul ca traim intr-o zona industriala, miniera, poluata, unde oamenii duc o viata grea si sunt probabil mai deschisi la muzici mai sumbre. Exemple de genul asta mai gasim si altundeva in Europa, de ex. Germania, cu zona miniera Ruhr, de unde au iesit Kreator, Sodom, Anglia, cu zona industriala Birmingham, de unde au iesit Black Sabbath, Judas Priest, etc.
Cred ca explicatii mai bune referitoare la zonele industriale si muzica metal gasiti in filmul `Metal : A Headbanger`s Journey`. O alta explicatie ar fi faptul ca Valea Jiului este o zona pluri-culturala. Spre deosebire de restul Transilvaniei, care isi asimilase populatiile romane, germane si maghiare de-a lungul a catorva sute de ani, aici popularea masiva a zonei s-a facut dupa 1850, cu muncitori veniti direct din Germania, Austria, Polonia, Italia, pentru a lucra la minele concesionate de catre un concern austriac in sec XIX. Ma gandesc ca mentalitatea mai occidentala s-a pastrat de-a lungul timpului mai vie decat in restul tarii, oamenii devenind in secolul XX mai deschisi la sonoritati rock,si mai putin la muzica populara, etc. Acestea sunt doar cateva idei. 
-
Metalfan: Gothic s-a confruntat de-a lungul anilor cu multe schimbari de componenta.  Cum arata in prezent formula Gothic? Care sunt cei mai noi membri ai trupei si cum s-au integrat ei in angrenajul formatiei? Privind retrospectiv, exista un muzician anume (sau poate mai multi) pe care il regreti ca nu mai este alaturi de trupa astazi?
Alin Petrut: Consider ca in prezent avem cea mai buna formula din istoria trupei Gothic. Alaturi de mine se afla basistul Taly, cu care am reinfiintat trupa in 2005, vocalul Dragos `Dadu`, care este deja in trupa de mai bine de 4 ani, Alin Moise, unul dintre cei mai buni chitaristi din tara, la doar 17 ani el castigand marele premiu la concursul national de chitara `Nationala De Rock`, este si el cu noi de 3 ani si noul nostru baterist Vlad Golgotiu, un tanar instrumentist care ne poarta noroc, toate concertele cu el fiind foarte reusite. Recent a revenit in trupa si organistul Florian Lysy, un belgian alaturi de care am cantat in trupa Innerfire si care a mai fost alaturi de Gothic in diverse ocazii. Desi Florian locuieste in Belgia, va fi prezent la toate evenimentele mari ale trupei de anul acesta (Ost Fest, Darkmoon Fest, Wacken, etc).
 
Metalfan: In prezent, Gothic are o activitate concertistica sustinuta, ati cantat in ultimul timp in mai multe orase din tara. Care este reactia publicului? Cum se vede de pe scena feedback-ul spectatorilor?
Alin Petrut: Avem privilegiul de a avea un fan-base constant si numeros, concertele noastre depasind de obicei 100 de spectatori aproape oriunde ne-am afla pe teritoriul Romaniei. Publicul este foarte activ, ne primeste intotdeauna cu caldura, canta versurile pieselor, ne face sa ne simtim mandri de formatia noastra!
 

Gothic in concert la OST Fest 2012
 
 
Metalfan: Mai aveti multi fani din generatia noastra, adica a celor trecuti de 30 de ani? Sau ponderea a trecut masiv in favoarea publicului tanar, care de abia descopera muzica voastra?
 
Alin Petrut: La concertele noastre vin rockeri de toate varstele, dar cred ca majoritatea e compusa din oameni intre 20-35 de ani. Sper ca si generatiile mai tinere sa descopere muzica trupei Gothic odata cu furtuna mediatica creeata de participarea noastra la Wacken.
-
Metalfan: Ca tot suntem la capitolul comparatii, cum vezi evolutia fenomenului metal in Romania? Sunt anumite lucruri care iti lipsesc din perioada de inceput? Ce crezi ca e mai bine acum? Dar mai rau?
Alin Petrut: In perioada actuala parca lipseste entuziasmul anilor 90 si prezenta publicului la concerte, in schimb lucrurile au evoluat in bine pe alte planuri, in tara existand acum numeroase cluburi cu sonorizare excelenta, unde se poate canta metal in weekend. Observ si o evolutie pozitiva a trupelor romanesti,care au acum inregistrari de calitate  si suna din ce in ce mai profesional.
 
Metalfan: Din punct de vedere stilistic, in ce zona se incadreaza muzica trupei astazi? 
Alin Petrut: Consider ca avem un sound original care imbina cu succes toate elementele metalului pur : death, thrash, doom, heavy, melodic, dark, etc. Ca exemplu v-as da un extras din noul nostru album, piesa `Grown in black ` : http://www.youtube.com/watch?v=u8ddsNaSlQA si va las pe voi sa spuneti ce gen este !
 
Metalfan: In acest an urmeaza sa lansati un nou album de studio, intitulat Expect the Worst.  Ati finalizat lucrul la acest material? Da-ne te rog mai multe detalii despre el, unde a fost inregistrat, cine l-a produs si incepand cu ce data va fi disponibil?
Alin Petrut: Inregistrarile sunt finalizate, albumul fiind realizat in studioul Consonance din Timisoara, studio al trupei Dordeduh. Primele prize de sunet au inceput in iunie 2011, munca fiind terminata abia in aprilie 2012, datorita distantei dintre Petrosani si Timisoara si a disponibilitatii membrilor trupei. Albumul a fost produs integral de Sol Faur si Huppogramos (Dordeduh, ex-Negura Bunget) si momentan se afla in stand-by datorita participarii noastre la Wacken, unde se specifica foarte clar ca trupele participante la Metal Battle nu pot sa se afle sub contract cu case de discuri. Dupa Wacken vom vedea pe ce cale vom scoate acest album. Am vrea sa fie disponibil cel tarziu in aceasta iarna.
 
 
Metalfan: Expect the Worst este un titlu interesant. La ce ne putem astepta asadar de la acest material? Poate ceva experimente muzicale pe acest disc? 
Alin Petrut: Initial voiam sa-l numim Fall of Gods, dar am decis ca este un nume prea `viking` pentru muzica noastra si am adoptat numele unei alte piese proprii ca titlu de album. Albumul este continuarea fireasca a ceea ce faceam pana acum, poate o idee mai dur si mai modern, dar ramane un metal melodic, tehnic, in your face, ca de obicei. Va asiguram  ca va fi un album de referinta pentru metalui romanesc, la fel ca siTouch of Eternity.
 
 

preview de pe noul album Gothic


Metalfan: Nu cu mult timp in urma ati castigat finala concursului W:O:A Metal Battle Romania, fapt care va permite sa cantati la cel mai mare festival de rock din lume. Ce inseamna pentru voi acest lucru?
Alin Petrut: Suntem onorati sa reprezentam Romania la acest mare eveniment si nu vom dezamagi pe nimeni !
 
Metalfan: Anul acesta Gothic aniverseaza 20 de activitate. E mult, e putin? Aveti de gand sa organizati un eveniment special prin care sa sarbatoriti doua decenii in slujba metalului?
Alin Petrut: Desi anii au trecut foarte repede noi ne simtim tot ca niste adolescenti de fiecare data cand suntem pe scena. De fapt unii dintre noi chiar sunt :)) Am dori sa aniversam cele 2 decenii de Gothic printr-un turneu de lansare al noului album, iar evenimentul special - Gothic - 20 de ani se va tine acasa, in Barock Petrosani, care aniverseaza si el tot 20 de ani de la infiintare. Sambata, 22 decembrie 2012, vor fi alaturi de noi toti membrii care au cantat vreodata in trupa, pentru un concert foarte special.
 
Metalfan: Exista vreun lucru pe care ti l-ai dorit foarte mult sa il obtii cu trupa si inca nu s-a intamplat?
Alin Petrut: As fi vrut sa nu avem atatea schimbari de componenta, majoritatea fiind datorate plecarii colegilor in strainatate din cauza situatiei economice a Vaii Jiului. Trupa a stagnat foarte mult timp , atat discografic cat si concertistic din aceasta cauza.
 
Metalfan: O buna bucata de timp tu ai fost plecat in Belgia, perioada in care Gothic s-a transformat in Innerfire. Trupa Innerfire inca mai exista? Ce fel de activitate ati avut acolo?
Alin Petrut: Odata ajuns in Belgia, dupa o lunga pauza de acomodare, am inceput sa compun din nou si am reusit sa scot un demo de 2 piese, `Destiny of blood`,eu inregistrand toate instrumentele, mai putin tobele, pentru care am apelat la ajutorul unui prieten , Olivier. Am scos acest demo sub numele Ali(e)n. Cu ajutorul acestui cd am gasit oameni carora le placea ceea ce faceam si care au fost dispusi sa cante impreuna cu mine. Astfel s-a nascut trupa Ali(e)n, care practic facea piesele trupei Gothic. Sub acest nume am cantat vreo 2 ani in cluburile belgiene, reusind chiar si un opening pentru Epica in 2003. In 2004 am reusit sa produc 6 compozitii noi, cu mijloace proprii, care au trezit interesul labelului belgian Painkiller Rec, albumul `In Blood We Trust` fiind lansat in octombrie 2004 sub numele de trupa Innerfire. 
Dupa plecarea mea, Innerfire si-au continuat activitatea, devenind un nume cunoscut in undergroundul belgian, lansand ulterior un EP si un album intreg. In 2009 s-au desfiintat, o parte dintre ei devenind trupa Fading Bliss.
 
Metalfan: Ce genuri muzicale asculti in prezent? Exista anumite albume sau trupe care te-au impresionat in ultima vreme?
Alin Petrut: Ascult orice gen de muzica rock, dar am o afinitate pentru muzica metal foarte tehnica, gen Scar Symmetry sau Soilwork. Recent, o formatie care m-a impresionat de la prima ascultare a fost Voyager, o trupa din Australia.
 
Metalfan: Alin, multumesc mult pentru timpul acordat. In loc de incheiere am sa iti las tie posibilitatea sa adresezi cateva cuvinte cititorilor nostri.
Alin Petrut: Va multumesc pentru interesul acordat trupei Gothic, le multumesc fanilor pentru prezenta constanta la concerte si sper sa ne revedem la toamna in turneul pentru lansarea noului nostru album ! Keep on rockin` !!
 
Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Gothic

   June 29, 2012  | 0 Comentarii  | 5360 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Alin Petrut (GOTHIC): Suntem onorati sa reprezentam Romania la Wacken!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri