interviuri rock

ALTERNOSFERA: departe de politica, aproape de muzica

ALTERNOSFERA: departe de politica, aproape de muzica
TRUPE : Alternosfera

Imi este un pic jena sa afirm faptul ca Alternosfera se afla abia la primul interviu in paginile ziarului nostru, intrucat in cei opt ani de la aparitia intaiului lor album (Orasul 511), cei cinci baieti din Chisinau au avut o activitate incununata de succes, marturie stand cele cinci materiale discografice scoase de-a lungul acestor ani. Pe principiul niciodata nu e prea tarziu, iata ca l-am abordat pe Marcel, pentru o foarte interesanta discutie legat de ceea ce a insemnat, inseamna si va insemna Alternosfera. Ce-i drept, atunci cand "am pus bazele" acestui interviu, am vrut ca el sa se invarta in jurul ultimului lor disc: Virgula. Si avand in vedere ca intre Virgula si precedentul album - Visatori cu plumb in ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordica este o diferenta de cinci ani, cine s-ar fi asteptat ca in mai putin de un an sa apara inca un disc semnat Alternosfera? Prin urmare, "ultimul album" nu mai insemna Virgula, ci Epizodia... iar daca mai stateam pic pe ganduri, ne-am fi trezit ca acest ultim album s-ar fi reportat catre un altul, exact ca la 6/49. Nu vreau sa va retin prea mult... asa ca inainte de a-i da cuvantul lui Marcel, tin sa va reamintesc ca in data de 25 mai Alternosfera va susite un super-concert la Arenele Romane (Bucuresti), ce se anunta inca de pe acum unul de referinta pentru rockul din Romania.



Metalfan: Salut Marcel, si bine ati venit la Metalfan.ro. Avand in vedere ca va aflati pentru prima oara in paginile revistei noastre, as vrea sa discutam un pic si despre inceputurile voastre. Cum era scena undergroundului moldovenesc atunci cand ati pornit la drum? A existat un minim de sustinere din partea mass media?
Marcel: Ne-am format ca trupa în 1998, eram liceeni si nu pot spune ca eram gata de concerte sau activitati serioase la acel moment. Primul concert a avut loc peste o perioada destul de lunga. Dupa redobindirea independentei in Molodova au aparut multe reviste, ziare, posturi de radio noi, unele din ele chiar foarte receptive la materialele trupelor autohntone. Sustinerea mass media am avut-o exact in momentul in care au aparut primele materiale calitative ale trupei, sigur ca nu era un produs foarte bun dar nici sub nivel, de fapt ca la orice trupa care este la inceput de drum. Undergoundul din Chisinau in aceea perioada era foarte unit si interesant. Exista muzica pe orice plac, de la blues pina la metal greu. La inceputul decadei se simtea mai mult infulenta muzicii rusesti, la sfirsitul anilor 90 trupele deja au inceput sa fie influentate mai mult de rock-ul occidental. 
 
Metalfan:  Cine a fost cu ideea infiintarii trupei, si care au fost idealurile voastre in acele momente? Ai crezut vreodata ca veti ajunge atat de cunoscuti in Romania, cat si in anumite tari din spatiul ex-sovietic? 
Marcel: Ideea de a face o trupa a fost defapt rezultatul participarii in mai multe colective. Eu am inceput sa cint intr-o trupa de liceu, prin clasa a 7-a. La fiecare pauza mergeam in sala de repetitii care se afla pe teritoriul scolii, deseori sub diverse pretexte ieseam cu 10 minute pana la  sfirsitul lectiei pentru a merge in sala sa cint la tobe, clape sau sa imi vad colegii, si la urmatoarea lectie de obicei intarziam cu 10 minute. In aceasta trupa am facut cunostinta cu Dumitru Costin, cu care ulterior am fondat Alternosfera. Eram extrem de pasionat de muzica, de procesul de repetitii incat daca nu ma transferau parintii in alta scoala sigur ca eram exmatriculat pentru comportament si reusita. Am mers la alta scoala unde invata si Dumitru, acolo am cintat in alta trupa, iar ulterior a fost fondata si Alternosfera. Prima repetitie intr-o componenta deplina a avut loc pe 13 decembrie 1998. Chiar recent vorbeam cu Marin inainte de un concert, si ne intrebam daca am crezut ca vom avea turnee, discuri, publicul care sa ne cante piesele impreuna cu noi?! Noi tot timpul am facut doar ceea ce ne place, am fost destul de pedanti, calculati, consecventi in procesul de munca si rezultatele sunt cele care sunt. 
 
Metalfan: Orasul 511 este primul vostru disc oficial. La data aparitiei lui (2005) erati o trupa foarte tanara, practic necunoscuta. Prin urmare, vreau sa imi spui, daca iti mai aduci aminte, in ce mod ati reusit sa gasiti resursele financiare necesare inregistrarii lui? A existat o persoana sau mai multe care a avut incredere in potentialul vostru, sau totul a fost facut exclusiv pe "spinarea" voastra? 
Marcel: Eram pregatiti pentru inregistrarea primului album deja in 2002-2003, aveam o componenta bine definita, material destul de bun pentru acea perioada. Dar cum am mai spus noi faceam ceea ce ne place si nu aveam scopul de a inregistra cat mai repede un album. La varsta de 22 de ani am absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei si atunci a fost momentul crucial pentru mine. Trebuia sa decid ce fac mai departe, ma angajez undeva si imi leg viata de o profesie sau fac urmatorul pas si decid ca Alternosfera sa imi fie meseria pentru urmatorii 10-15 ani. Eu il aveam alaturi pe Marin si el ma avea pe mine. Uitindu-ma peste ani inteleg ca aceasta relatie este una care a iesit din limitile muzicii. Stiam ca atat timp cat el este cu mine, vom crea, iar el stia ca atat timp cat eu voi avea tupeu si dorinta trupa va exista. Am devenit mai mult decat simpli colegi de trupa. In viata de zi cu zi, oricand pot conta pe sprijinul lui si viceversa. In 2004 in trupa in calitatea de director vine Artur Muntean, care pana atunci a fost tour manager la Zdob si Zdub. Tot atunci la inceput de februarie am inregistrat doua piese, si urma sa decidem cum promovam materialul mai departe. Pe atunci nu se apela cu sume de zeci de mii de euro, inregistrarea pieselor ne-a costat 300 de dolari, clipul Wamintiriele in jur de 1600 de dolari, bani platiti, alte cheltuieli au fost acoperite de parinti si munca voluntara a prietenilor in timpul filmarilor. Startup-ul formatiei si succesul ulterior, nu se datoreaza in mare parte investitiilor enorme, ci mai degraba unei combinari muzicale reusite, dorintei noastre enorme de a crea, si unei administrari corecte. Primul contract cu o casa de discuri l-am semnat neavand inca albumul inregistrat. Dupa lansarea primelor piese am avut mai multe parteneriate cu operatorii de telefonie mobila, producatori de bere. Deci, am avut noroc sa combinam reusit Alternosfera cu directorul Artur Muntean si sa beneficiem de suportul material al companiilor din Republica Moldova. 
 
Metalfan: Cum ati reusit sa-i impacati pe acei vorbitori de limba rusa cu cei de limba romana, avand in vedere ca pe album se afla sapte piese in romana si alte sase in rusa? Au existat vreodata anumite tensiuni interetnice in timpul concertelor voastre de promovare?
Marcel: Niciodata nu am incercat sa impacam pe cineva si nici nu facem diferenta intre ascultatorii nostri, fie ca e vorbitor de limba romana, fie rusa. Pozitia noastra e foarte simpla, noi nu urcam pe baricade, nu fluturam din steaguri si nu bagam slogane in interviuri, noi cantam ceea ce vrem sa cantam si in limba in care dorim. Daca intr-o zi o vom decide sa ne incercam puterile pe piata din Rusia nu este exclus ca vom canta iarasi in rusa. In perioada cand a fost scris primul album, in mare parte la noi se canta in rusa, eu tot ascultam rock rusesc, si am crescut intr-un mediu in care multi prieteni erau vorbitori de limba rusa. Trecerea la limba romana nu a fost in nici un fel motivata de trupele din Romania. Si nu a fost o decizie bazata pe factori politici. Romana este limba mea natala, si imi este mai simplu sa ma exprim in limba mea. Dar cu siguranta as putea scrie acum si un text in rusa care sa fie la fel de concentrat si expresiv.
 
Metalfan: Visatori cu plumb in ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordica este cel de-al doilea album al vostru, in opinia mea fiind cel mai bun din toata discografia voastra de pana acum. Cum a fost primit de catre fani? Te intreb asta fiindca au fost multe voci care nu au fost de acord cu sonoritatile un pic mai "soft” intalnite pe disc. 
Marcel: Acest albuml, ca si toate care l-au urmat a fost un experiment. Nu cred ca vreodata un album Alternosfera va fi asemanator cu altul. Si asta fiindca tot ce luam noi din trecut este experienta dupa care nu mai privim in spate. Nu vor exista niciodata Wamintirile 2, fiindca prima a prins bine la public. Nu pot clasifica un album ca fiind „mai soft” sau „mai hard”. Niciodata nu am spus ca vom canta numai rock alternativ sau post rock, nu ne-am limitat la un stil, facem muzica, asta e ceea ce conteaza. Unicul motiv pentru care o piesa nu ar nimeri in playlistul unui album este doar atunci cand piesa nu se coreleaza emotional cu restul materialului. De exemplu, piesa Vaduva din Epizodia, este o piesa mai veche, dar eu nu o vedeam in Visatori cu plumb in ochi sau Virgula, si sincer sa fiu Vaduva a fost inclusa in ultimul album in mare parte gratie „pressingului” admiratorilor muzicii noastre. Cat priveste sound-ul, atunci cand intram in studio de obicei nu stim cum va suna urmatorul album, acest lucru devine evident doar in procesul de lucru. Si nu pot spune ca un album Alternosfera e mai „soft” decat altul, fiecare album este definit de starea si atmosfera sa distincta.
 
Metalfan: La un moment dat pe Inchisoarea alba ne intalnim cu urmatoarele versuri: "Prea mult timp am stat sub usa / Ma temeam sa trec de prag / Amutit vazand cum nordul / Sufla in tine in lung si in lat". Poti sa imi spui care este mesajul acestora? Evident, fiecare poate interpreta sensul cuvintelor in fel si chip, insa foarte multe persoane ar putea intelege ca va referiti la pasivitatea poporului nostru fata de acele teritorii pierdute, zic eu, pe nedrept. Crezi ca aceasta melodie ar putea sa deranjeze clasa politica din cele doua tari vorbitoare de limba romana? Vi s-a reprosat vreodata acest lucru?
Marcel: Nu este pentru prima data cand sunt rugat sa descifrez un vers sau altul. Iti voi raspunde cu un citat al celui mai mare artist rock din Rusia, Victor Tsoy :”Sa explici un cantec este la fel cum ai explica un banc”. Inchisoare alba este o piesa de dragoste si nu are nici un fel de mesaje politice ascunse in el. Mie personal imi pare rau pentru ceea ce se intampla pe ambele maluri ale Prutului. Pentru lasitatea unor politicieni, si pentru tentativele pe alocuri reusite de a semana discordie etno-lingvistica. Incercam sa stam maxim distanti de toate aceste chestii fiindca in ziua de azi sa ai incredere intr-un politician este cum ai da cheile de la casa unui necunoscut in strada. 

 
 
Metalfan: Flori din groapa Marianelor este un EP ce cuprinde doua piese: Flori de mai si Mariane flori. De ce flori? Exista vreo legatura intre aceste melodii si cele doua poduri de flori desfasurate pe ambele maluri ale raului Prut la inceputul anilor '90?
 Marcel: Iar incercati sa bagati o tenta politica in texte. Piesele au fost scrise pentru un EP care a aparut in revista „Munchhausen”, erau doua piese care aveau ca generic florile, noi ne-am axat mai multe pe Mariane flori, flori din groapa marianelor, o metafora in sine, ori ce flori pot exista la 12 km adancime? Pentru mine e una dintre cele mai preferate piese scrise de Alternosfera.
 
Metalfan: Albumul Virgula a fost foarte bine primit atat de catre fani, cat si de mass media. Care este secretul prin care ati reusit sa va atrageti de partea voastra atatia admiratori? Salile de concerte, in care se putea respira normal nu cu mult timp in urma, dintr-o data au devenit pur si simplu neincapatoare, si asta nu doar in Chisinau si Bucuresti, ci in orice colt al Moldovei si Romaniei. Crezi ca populatia acestor meleaguri incepe sa fie mai deschisa si sa perceapa cu alte urechi mesajul transmis de Alternosfera?
Marcel: Alternosfera este o trupa interesanta atat in auditie acasa cat si in concerte. Fiecare concert este lucrat la maxim, dam tot ce avem mai bun. Chiar daca stim ca mai avem doua concerte in fata niciodata trupa nu lucreaza in regim econom pe scena. Virgula e un album foarte special ca stare, e mai deprimant, are niste minoruri foarte periculoase. Dar oricum nu pot spune ca unul din cele patru albume este cel mai bun album Alternosfera, cel mai bun album va fi urmatorul, si asa va fi de fiecare data. 
 
Metalfan: Inaintea aparitiei albumului ati lansat pe canalul vostru de Youtube patru piese live, ce fac parte din seria "Virgula Live Version". In dreptul fiecarei piese era specificat cum ca vor fi sapte parti, dar cu toate acestea au aparut doar patru. Sunt sanse ca in viitorul apropiat sa avem parte si de celelalte trei? Ar mai fi de actualitate?
Marcel: Intr-adevar au fost filmate sapte piese, dar nu cred ca le vom mai publica, fiindca foarte corect ati remarcat actualitatea pieselor. „Virgula Live Version” a fost realizata in intregime de noi, am implicat doar niste operatori pentru filmari, in rest la capitolul idei, sunet, montaj toate ne apartin. Era o chestie produsa pur de Alternosfera fara mari investitii. Dupa ce am lansat primele 4 piese am inceput turneul, si trebuia sa intram in studio pentru inregistrarea albumului. Astfel 3 piese au ramas nelansate, si cred ca asa si vor ramane. Poate intr-un viitor mai indepartat, peste vreo 10 ani, le vom publica, memorii etc.
 
Metalfan: Cei de la Rock FM au organizat anul trecut un concurs in care ascultatorii erau rugati sa voteze formatia ce avea sa deschida concertul Red Hot Chili Peppers din Bucuresti. Desi ati avut cel mai mare numar de voturi dintre toate trupele listate, organizatorii nu v-au acceptat printre finalistele competitiei. Cum comentezi aceasta decizie? Crezi ca intr-o tara mai civilizata s-ar intamplat vreodata asa ceva?
Marcel: Nu vreu sa comentez acest subiect! A fost o chestie inedita pentru noi sa ne avantam in astfel de competitii. Organizatorii au avut dreptul sa aleaga trupa care va lucra in concert si atat. Nu ne-a influentat in nici un fel acest minunat concurs. Muzica pentru noi nu este sport si nu alergam dupa un numar cat mai mare de voturi. Sport pentru noi este numarul de oameni la concert. Ieri la Bucuresti au venit 1200, azi 2000, sa vedem cati vor fi la Arenele Romane?! Cert pot sa va spun ca in viitor nu vom participa la astfel de concursuri. Pe de alta parte ne bucura ca am avut sprijinul participantilor la vot. Si nu cred ca e vorba de o tara mai civilizata sau ba. Asta tine de interesele organizatorilor si de alte circumstante in care s-a desfasurat concursul. Atat.
 
Metalfan: Nici nu am apucat sa ne dam seama ce ne-a lovit odata cu aparitia Virgulei, si iata-ne pusi in fata ultimului vostru album numit Epizodia. De unde atata inspiratie? 
Marcel: Cum a mai spus am avut o pauza foarte mare in activitate noastra.Cand am pornit conceptul „Epizodia” am decis ca intr-o perioada destul de scurta sa recuperam aceasta pauza lansand mai multe albume. In septembrie va aparea cea dea 3-a parte a trilogiei, dar acum nu voi deschide parantezele. Dupa aceasta trilogie vom lansa un album in care se va regasi toata experienta noastra din acesti ani, un album dupa care vom merge la odihna bine meritata pentru 1-2 ani. 
 
Metalfan: Care este mesajul pe care vreti sa il transmiteti prin versurile acestui disc?
Marcel: Nu avem un mesaj prestabilit pe care sa il transmitem printr-un album. Fiecare piesa isi are starea sa. In Visatori cu plumb in ochi prevala tema plumbului, in Virgula sunt mai multe retrairi ale mele personale, se intimpla ca in mai multe piese sa fie aceeasi emotie dar starile sunt oricum diferite, si motivele care provoaca aceste stari de asemenea.
 
Metalfan: Pe fiecare dintre cele patru albume Alternosfera exista cate un drum (de noroi, de fier, vecine si necunoscute). Ce semnifica drumul pentru voi?
Marcel: Eu cand visez, practic tot timpul am in vis un drum. Acum mai putin, dar inainte destul de des visam drumuri, care erau de altfel destul de urate. Indifirent daca visez ceva frumos, oricum sau la inceput sau la final exista un drum. In primul album piesa de deschidere este Drumuri de noroi, apoi a aparut Drum de fier, insiprat dintr-un vis al meu foarte urat, care a deschis Visatori cu plumb in ochi si astfel a aparut aceasta traditie de a incepe de fiecare data cu un „drum”, traditie care este respectata deja pentru al patrulea album consecutiv. Piesele nu sunt conectate intre ele decat prin cuvintul drum si provin din visele mele.
  
Metalfan: V-ati gandit sa scrieti versuri si in limba engleza, pentru a ataca piata din vest?
Marcel: Acum nu avem astfel de scopuri. Mai avem mult de lucru aici. Trebuie sa ne autodefinim ca trupa si sa fim foarte consecventi in ceea ce facem. 
 
Metalfan: Crezi ca exista vreo sansa ca intr-o buna zi Alternosfera sa fie considerata cea mai buna trupa din Romania? V-ati dori ca acest lucru sa se intample?
Marcel: Imi doresc ca Alternosfera sa ramana peste ani o trupa ascultata si sa se afle in topul preferintelor devoratorilor de muzica rock, dar sa fim pentru moment cei mai buni? Cred ca nu!
 
Metalfan: Care este locul/orasul in care va simtiti cel mai bine atunci cand va aflati pe scena? In ce locuri mai speciale din afara granitelor ati cantat de-a lungul timpului, si cum a reactionat publicul atunci cand a luat contact cu voi pentru intaia oara?
Marcel: Niciodata nu am dus lipsa de public, indiferent de unde am lucrat. Toate scenele sunt specifice in felul lor. Important e sa fim in stare sa cantam si sa avem parte de public. Dar unde canti fie ca e Chisinau, Bucuresti sau Groeningen, nu conteaza. Eu imi doresc de la concerte emotia pe care am simtit-o prima data cand am urcat in scena in 1999. In alta ordine de idei, atunci cand ai metabolismul dereglat si ti-e sete de te sufoci, uiti de toate si esti bucuros sa ai public in fata ta. Nu imi doresc sa transform concertele in ceva pur tehnic, am cantat, am luat onorariul si am plecat. Cand se va ajunge la asa ceva noi nu vom mai canta. Si nici dependent de concerte din punct de vedere financiar nu vreau sa ajung. Exista trupe care daca azi nu lucreaza un concert miine nu au ce minca. Cu Alternosfera asa ceva nu se va intampla, si eu perosnal voi avea grija de asta. 

 
 
 
Metalfan: Ce planuiti aveti pentru viitorul apropiat? Exista vreun concert mai special pe care va ganditi sa il puneti in aplicare? Pe cand urmatorul album?
Marcel: Un concert mai mare va fi pe 25 mai la Arenele Romane. Un eveniment care trebuie sa adune cat mai multi devoratori ai muzicii Alternosfera din Romania. Sa vedem daca vom avem turism muzical. Este un concert extrem de important pentru noi, fiindca e o locatie incapatoare si vom avea nevoie de un numar foarte mare de participanti. In septembrie-octombire, urmeaza sa apara ultima parte a trilogiei „Epizodia”, mai multe detalii nu pot sa dau. Ceea ce este sigur e ca in primavara viitoare va aparea un material discografic, absolut nou. Material la care vom lucra cu maxima atitudine, unde se va regasi toata experienta acumulata in acesti ani.
  
Metalfan: Iti multumesc pentru timpul acordat. Mult succes in continuare, si astept cu nerabdare sa ne revedem la concertul de la Arenele Romane
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Alternosfera

   May 11, 2013  | 0 Comentarii  | 5460 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ALTERNOSFERA: departe de politica, aproape de muzica

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri