interviuri rock

Andrei Bejusca (SPIRITUAL RAVISHMENT): încă mai există oameni buni, onești și competenți care pot schimba totul în jurul lor

Andrei Bejusca (SPIRITUAL RAVISHMENT): încă mai există oameni buni, onești și competenți care pot schimba totul în jurul lor
TRUPE : Ixmucane, Spiritual Ravishment

Grupul orădean Spiritual Ravishment a terminat de înregistrat cel de-al doilea album de studio - Exit Humanity. Chiar dacă data de lansare nu este clară în acest moment, am zis că ar fi interesant să aflăm mai multe detalii despre disc, dar și despre schimbările prin care a trecut grupul în ultimii ani. Andrei Bejusca, chitaristul și liderul trupei, a fost amabil și a răspuns solicitării primite din partea Metalfan.ro.


 
Metalfan: Salut, Andrei! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! Cum te simți departe de scenă?
Andrei Bejusca: Salut, Ovidiu! Bine te-am regăsit și îți mulțumesc pentru oportunitate. Într-adevăr a trecut ceva timp de când nu am mai urcat pe scenă și pot spune că sunt nerăbdător să o fac din nou. Spiritual Ravishment este în viață și va reveni, dar toate la timpul lor și la momentul potrivit.
 
Metalfan: La aproape șase ani de la lansarea discului Children of the Atom, Spiritual Ravishment a lansat o nouă piesă - Grindimus Prime. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre această compoziție, dar și despre videoclipul pe care l-ați lansat cu această ocazie?
Andrei Bejusca: Grindimus Prime este primul single lansat de pe viitorul album, intitulat Exit Humanity, care a beneficiat și de un videoclip. Acesta a fost filmat de Marmo, iar montajul, în mare parte, a fost realizat de mine. Am dorit să facem ceva cât mai direct și de impact, Spiritual Ravishment "la treabă" să zic așa, fără prea multe artificii inutile. Stilistic aș putea zice că piesa e ușor diferită față de compozițiile de pe albumul precedent, cumva totul a luat o turnură mai violentă din punct de vedere muzical. La nivel conceptual piesa transmite ideea unei lumi în care omenirea a fost complet eradicată, aceasta din urmă fiind percepută ca un virus planetar,  programat să facă un singur lucru: să consume până la epuizare. 
 
 

Metalfan: Din vechea formulă a formației ai rămas tu și cu Sebastian Stancu (voce). Ce s-a întâmplat cu Deme Lorand (bas) și cu Ali Said (tobe)?
Andrei Bejusca: 2013-2014, au fost anii în care ne-am despărțit de Ali Said, respectiv Lorand Deme, având în vedere că prioritățile acestora s-au schimbat pe parcursul timpului. Cu toate acestea, ei rămân o parte importantă din istoria trupei, având în vedere că au avut o contribuție importantă în evoluția Spiritual Ravishment. În momentul de față am ajuns la o formă completă, având în vedere că ni s-au alăturat doi muzicieni talentați.
 
Metalfan: În noua componență Spiritual Ravishment se regăsește și Andrei Jumugă. La fel ca și-n cazul lui Septimiu Hărșan, recunosc că îmi este greu să țin pasul cu toate trupele în care cântă Andrei. Cum a început această colaborare?
Andrei Bejusca: Totul s-a întâmplat la un concert în Oradea, unde eu împreună cu Sebastian l-am văzut pe Andrei în "acțiune" alături de trupa timișoreană de grind Blutrina.  Am fost plăcut impresionați de tehnica lui și ne-am gândit că ar fi alegerea potrivită ca viitor toboșar în Spiritual Ravishment. După concert, i-am propus să ni se alăture, iar el fiind deja familiarizat cu ceea ce înseamnă Spiritual Ravishment de la concertele la care a participat ca spectator, răspunsul lui a fost prompt. Astfel i-am trimis câteva piese Spiritual Ravishment, iar următoarea dată când ne-am văzut la repetiții totul a foarte clar și simplu, lucrurile au decurs exact cu ne-am imaginat, iar Andrei urma să devină noul membru Spiritual Ravishment. S-a mulat perfect după ceea ce ne doream noi și cu direcția muzicală a noului album Spiritual Ravishment.
 


Spiritual Ravishment în luna Septembrie 2016: Andrei Bejusca, Sebastian Stancu și Andrei Jumugă

Metalfan: Dacă tot am discutat despre schimbările de componență, nu pot să nu te întreb cine se va ocupa de chitara bas în noua formulă? Sunteți în căutări sau aceste îndatoriri îi vor reveni live lui Sebi?
Andrei Bejusca: Probabil mă întrebi acest lucru deoarece în ultimul clip Spiritual Ravishment, Grindimus Prime, Sebastian ocupă locul de basist/vocal al formației. Într-adevăr pe viitorul album Exit Humanity, basul a fost în mare parte înregistrat de mine și pe alocuri de Sebastian, însă în momentul în care ne vom relua activitatea live, aceste îndatoriri îi vor reveni unui nou membru. Acesta este Tamás Wagner, chitaristul formației clujene de brutal death metal Malpraxis. Eu îl cunosc pe Tamás din copilărie, el fiind tot orădean și fan al formației Spiritual Ravishment. Astfel, a fost cumva firesc să-l întreb dacă nu dorește să ni se alăture. La ultima repetiție, pot spune cu mare bucurie că Spiritual Ravishment a sunat zid, astfel suntem cu toții nerăbdători să revenim pe scenă și sperăm că lucrul acesta se va întâmpla cât mai curând.
 
Metalfan: Noul vostru album de studio va purta numele Exit Humanity. Ai putea, te rog, să ne vorbești despre semnificația acestei denumiri?
Andrei Bejusca: Exit Humanity e povestea unei specii care a luat-o razna, într-o luptă absurdă pentru supremație, pentru câștig garantat. E povestea unei lumi în care omul nu a învățat nimic din greșelile istoriei. Mai mult, continuă să le repete într-o inerție care ajunge să schimonosească și să "grobianizeze" natura umană, totul ajungând într-un punct in care instinctul primar domină.

Metalfan: Piesa Grindimus Prime a beneficiat de reacții foarte bune din partea ascultătorilor de gen. Ai putea, te rog, să ne spui la ce ne putem aștepta și-n privința celorlalte piese de pe disc? Câteva cuvinte despre fiecare piesă, zic că ar fi de ajutor pentru a putea avea o imagine cât mai clară...
Andrei Bejusca: Având în vedere că este vorba despre un album conceptual, fiecare piesă e un element al unui puzzle care conturează ideea Exit Humanity. Aș prefera să mă abțin de la comentarii sau descrieri ale pieselor și să-i las pe cei care vor asculta albumul să interpreteze așa cum simt. Cert este că fiecare element al acestui album are propria sa parabolă legată de realități sau de evenimente care se pot întâmplă într-un viitor sumbru.
 
Metalfan: Poveste a unei lumi tenebroase și abjecte... Ce am putea face, în opinia ta, fiecare dintre noi pentru ca lucrurile să fie altfel? Cel puțin raportându-ne la România...
Andrei Bejusca: Am senzația că mulți au ajuns să trăiască un sindrom al resemnării, al oftatului permanent și al lipsei de viață. Mulți consideră că în România nu mai e nimic de făcut, că niciodată nu se va schimba nimic. Tocmai această atitudine transformă societatea noastră într-o masă de oameni morți pe dinăuntru. Chiar dacă ne e teamă să deschidem cutia Pandorei, trebuie să învățam să spunem lucrurilor pe nume, să nu mai tăcem. În ciuda înverșunaților, a oamenilor ce aruncă cuvinte strâmbe și mici, încă mai există oameni buni, onești și competenți care pot schimba totul în jurul lor pentru care merită să facem o schimbare.

 

 
Metalfan: Pentru înregistrări, mixaj și master-izare i-ați avut alături pe Edmond Karban și Cristian Popescu (Dordeduh, ex-Negură Bunget), Tudor Scânteie (Negative Core Project), Marcel Floruț (Ixmucane, Mujko Orchestra, ex-Noir, ex-Nymurix) și Marius Costache. Unii dintre cei mai apreciați oameni în materie de producție audio din underground-ul metalic din România. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre aceste colaborări?
Andrei Bejusca: Am dorit să-i avem alături pentru acest album pe partea de producție pe cei mai buni, iar acest lucru s-a și întâmplat, așa că suntem extrem de mulțumiți. Totul a fost super profi, iar rezultatul, din punctul nostru de vedere este excelent. Înregistrarea tobelor a avut loc în Consonance Studios din Timișoara, alături de Edmond Karban și Cristian Popescu (Dordeduh, ex-Negură Bunget), chitarele, basul și vocea au fost înregistrate în Oradea în Postanalog Studio, alături de Marcel Floruț (Ixmucane, Mujko Orchestra, ex-Noir, ex-Nymurix). După întregul proces de înregistrare, partea de mixaj a fost divizată între Tudor Scânteie (Negative Core Project) și Andrei Jumuga, iar mastering-ul a fost realizat de Marius Costache. El a mixat / master-izat și primul nostru material, așa că a fost familiarizat cu munca noastră și a știut exact ce ne dorim și care e direcția potrivită.
    
Metalfan: Artwork-ul materialului este gata? Dacă nu, veți lucra tot cu Costin Chioreanu la fel ca și-n cazul discului Children of the Atom? Ai putea, te rog, să ne spui mai multe?
Andrei Bejusca: Avem câteva direcții stabilite pentru artwork-ul materialului, însă nimic nu este încă bătut în cuie. Avem numeroase schițe realizate și având în vedere că este un album conceptual, vrem să ilustrăm totul cât mai clar. Așadar, ne este destul de greu să ne decidem încă.

Metalfan: Inevitabil, nu pot să nu te întreb și despre data de lansare a materialului. Când preconizati că se va întâmplă acest lucru?
Andrei Bejusca: Din păcate în primăvara acestui an, Sebastian a suferit o operație dificilă pe creier și încă este in curs de vindecare. Din acest motiv lansarea albumului a fost amânată, pentru că refacerea lui este mult mai importantă în momentul de față. Cu toate acestea, am decis să lansăm clipul Grindimus Prime pentru a aminti fanilor noștri că încă suntem în "viață". În momentul în care Sebastian își va reveni total, vom începe promovarea albumului printr-o serie de concerte.
 
Metalfan: Ce se întâmplă cu Ixmucane, celalalt grup în care activezi? În luna ianuarie ați lansat piesa Heading for a Fall. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest grup?
Andrei Bejusca: Am început să experiementam și să compunem împreună sub numele de Ixmucane undeva la finalul anului 2015, împreună cu Marcel Floruț (bas, synth) și Stancu Sebastian (tobe, voce). Cred ca totul a pornit în momentul în care am compus niște piese care nu se potriveau nicicum cu ceea ce se întâmplă în Spiritual Ravishment. Cu Ixmucane am ocazia să explorez noi orizonturi muzicale, diferite față de ceea ce am făcut până acum.

Am lansat până în momentul de față o singură piesă la începutul lunii ianuarie, Heading for a Fall, care a beneficiat și de un videoclip montat de noi cu imagini din filmele Le voyage dans la lune (1986) și Le Royaume des Fées (1903).
Avem multe surprize pregătite cu Ixmucane, dar cum am mai repetat, toate la momentul potrivit.
 
 

Metalfan: În mare parte activitatea concertistica a grupului Spiritual Ravishment s-a desfășurat în țară. Odată cu lansarea noului album de studio, va gândiți să încercați să cântați mai mult și-n afara granițelor României?
Andrei Bejusca: Primul album Spiritual Ravishment a fost promovat cu o serie de turnee atât în țară, cât și în străinătate. În România, am concertat în majoritatea orașelor unde s-a putut cânta la vremea respectivă, iar în străinătate am cântat la festivaluri și concerte de club în Ungaria, Austria, Germania, Slovacia și Bulgaria. Cu siguranță noul album va beneficia de o promovare cel puțin asemănătoare și sper să ajungem și în locuri unde nu am avut ocazia să concertăm până acum.
 
Metalfan: Ai putea, te rog, alege pentru un "mix-tape virtual" 12 piese de la 12 grupuri ale căror chitariști te-au influențat din punct de vedere muzical? Ce nume ar avea acest material?
Andrei Bejusca: Unele dintre compozititiile de mai jos sunt piese noi, altele mai vechi, dar cu siguranță formațiile de mai jos au avut un rol important în formarea mea ca chitarist.

Cu mândrie pot spune că am avut plăcerea de a împarți scena cu unele dintre ele, cum ar fi Napalm Death sau Misery Index, alături de care am fost într-un mini-tour. Așa că vă prezint Variațiuni Metalice. [N.red: râde] Enjoy!

01. Nasum - Wrath
02. Misery Index - Conquistadores
03. Mayhem - Crystallized Pain in Deconstruction
04. Rotten Sound - Corponation
05. Napalm Death - When All is Said and Done
06. Necrophagia - Blaspheme the Body
07. Entombed - Left Hand Path
08. Cephalic Carnage - Endless Cycle of Violence
09. Cryptopsy - The Pestilence That Walketh in Darkness
10. Blockheads - Follow the Bombs
11. Slipknot - Eyeless
12.  Bloodbath - Death Delirium
 
Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Andrei Bejusca: Îți mulțumesc și eu pentru interviu și interes, iar pentru ascultătorii Spiritual Ravishment și nu numai: ascultați muzică și descoperiți trupe noi, mergeți la concerte, citiți cât mai mult, vizionați filme, călătoriți, faceți tot ce e posibil pentru a hrăni sufletul și mintea. 

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Spiritual Ravishment,

   November 29, 2016  | 0 Comentarii  | 6047 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andrei Bejusca (SPIRITUAL RAVISHMENT): încă mai există oameni buni, onești și competenți care pot schimba totul în jurul lor

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri