interviuri rock

Andrei Oltean (PROHOD): granita intre doua lumi

Andrei Oltean (PROHOD): granita intre doua lumi
TRUPE : Prohod

Prohod este un tanar grup din Sibiu ce a luat naştere la finele anului 2012. De atunci şi până în prezent, trupa a reuşit să lanseze un disc de studio (Hotarul imbrelor) în anul 2013, dar si un split EP in compania trupei Zgard din Ucraina (Ascension: Paramatman). Pe langă asta, Prohod dedică timp şi atenţie activităţii live. Mi-am zis că sunt suficiente motive pentru a afla mai multe despre grup, aşa că l-am poftit pe Andrei Oltean, liderul Prohod, la o discuţie.

 

Metalfan: Salut şi bun venit în paginile Metalfan.RO! De ce Prohod?

Andrei Oltean: Salut. Fiindcă se potriveşte tematicii versurilor noastre, deseori depresive. Ţin să menţionez că nu avem nicio legătură cu ortodoxismul/nu abordăm teme (anti) religioase, cel puţin momentan. E doar un cântec de jale pentru o lume muribundă. Iniţial trupa s-a numit ''Al 'naltului prohod'', dar apoi am prescurtat numele, fiind greu de reţinut.

Metalfan: Pentru început ne puteţi spune mai multe despre voi? Cum a luat nastere formaţia şi care sunt cele mai importante realizari de până acum?
Andrei Oltean: Trupa a luat naştere în 31 octombrie 2012, când eu şi cu Vali Mandeal (lead guitar) am compus prima piesă Prohod, anume Sacrilegiu sfetnic. Pe lângă cele două materiale scoase până acum (Hotarul Îmbrelor şi Ascension - Paramatman) şi cele două modele de tricou, îndrăznesc să spun că faptul că am cântat la Artmania, pe aceeaşi scenă cu Eluveitie, şi în club Daos (Timişoara) sunt cele mai mari realizări până în momentul de faţă, împreună cu miniturneul pe care am reuşit să-l susţinem la începutul acestei luni.

Metalfan: Stilul pe care il abordaţi poate fi descris ca atmospheric melodic black metal. Este ceva ce v-aţi propus de la bun început sau asta a rezultat natural ca urmare a muncii pe care aţi depus-o în sala de repetiţii? Ne puteţi spune mai multe despre ce înseamnă pentru voi acest subgen metalic?
Andrei Oltean: Nu ne-am propus absolut nimic. Tot ce compunem vine natural (deşi există, evident, discuţii pe tema structurii pieselor, etc.), şi nu ne propunem să ne încadrăm între barierele unui stil. Avem în plan ca anul viitor să mai scoatem un album, radical diferit de ceea ce am făcut până acum. Unele piese de pe acest album au fost deja auzite live de câteva ori.

Metalfan: Ce v-aţi propus să realizaţi? Care sunt ţelurile voastre şi care este scopul formatiei?
Andrei Oltean: Să zămislim muzică în propriul nostru stil. Ca orice muzician, încercăm să creem ceva unic şi original.

 

 
Metalfan: In luna mai a anului 2013 a vazut lumina zilei discul vostru de debut: Hotarul Imbrelor. Ne puteti vorbi despre semnificatia acestei denumiri?
Andrei Oltean: Denumirea albumului un simbol pentru graniţa între două lumi, între trupesc şi spiritual, între noţiunile de ''mort'' şi ''viu'', la care nu ne referim neapărat în sens strict biologic. Am sugerat acest lucru şi la nivel vizual, prin cei doi copaci, dintre care unul căzut, de pe coperta din faţă a booklet-ului.

Metalfan: Ne puteti vorbi despre procesul de înregistrare, dar mai ales despre toata munca pe care aţi depus-o pentru realizarea acestui disc?
Andrei Oltean: Ambele materiale au fost înregistrate acasă, fără niciun fel de buget. A fost o muncă anevoioasă, mai ales în ceea ce priveşte Hotarul Îmbrelor. A trebuit să-l înregistrăm într-o pivniţă din blocul în care stăteam atunci în chirie, pe la sfârşitul iernii (începutul lui 2013).

Metalfan: Pe materialul Hotarul Imbrelor sunt prezente 11 piese ce insumeaza puţin peste 70 de minute. O durată destul de mare pentru un album de studio. A fost mai usor în studio decât este pe scenă? Cât simţiţi că vă solicită transpunerea pieselor pe scena?
Andrei Oltean:  Aş spune că pe scenă e mai uşor, date fiind condiţiile pe care tocmai le-am enumerat. Evident, neajunsuri se găsesc la tot pasul, în materie de sound, de exemplu (atât studio, cât şi live), dar ne descurcăm cu ce avem. Transpunerea pieselor pe scenă nu ne solicită în mod deosebit, ci mai degrabă faptul că suntem mulţi şi adesea nu prea încăpem. Hahaha!

Metalfan: Uitându-mă peste titlurile pieselor prezente pe material, nu pot sa ratez ocazia şi vă rog dacă aţi putea să ne povestiti conceptul liric pe îndelete pentru fiecare dintre ele...
Andrei Oltean:  Temniţa gerului e un intro, o piesă în care dezvăluim cum fiecare fiinţă vie se trezeşte la un moment dat dintr-un somn al spiritului şi realizează în ce lume îngheţată se află, moment în care imuabilitatea unor legi universale nu mai poate fi suportată.

Sacrilegiu sfetnic e, cred, piesa mea de suflet, în care dezvoltăm simţământul prezentat în Temniţa gerului.

Blesteme peste veacuri e o piesă despre o fiinţă mitologică, striga (o formă feminină a strigoiului). Are, bineînţeles, şi valenţe metaforice. Cred că e un moment bun să precizez că piesele noastre sunt înadins interpretabile la nivel liric, ca să cuprindă o mai amplă varietate de posibilităţi ontologice. Personal, am un fel de scârbă pentru întrebările de soiul ''ce-a vrut să spună artistul?''. E artă, e un lucru care rezonează într-un fel unic cu fiecare receptor (inclusiv cu compozitorii ei), ceea ce şi urmărim. Aşa cum ştim, condiţia oricărui lucru e modificată de observator.

Din shile pustii e o piesă despre trecerea pe celălalt tărâm, despre ''drumul spre moarte'' şi despre a deveni ''nedevenire''. E o tranziţie ireversibilă şi drastică, şi poate fi văzută ca o evoluţie bruscă. Dacă aceasta e pozitivă sau nu, depinde din nou de receptor...

Vrajbă este o altă piesă-etalon de-a noastră. E o odă de rozboi, de răzvrătire împotriva unei lumi atât de nedrepte.

Vrăjmaş zămislit se referă la ceea ce rămâne în gândurile noastre şi se apucă să roadă totul, Orice gând nepoftit devine parazit, odată ce nu mai poate fi alungat, şi dospeşte în adâncurile fiinţei, deteriorând constant, ca mai apoi să eclozeze sub forma unui veritabil inamic şi chiar să disocieze personalitatea gazdei. Răul venit din interior poate răsturna noţiunile pe care se bazează filosofia de viaţă a unui individ, şi poate atribui noţiunii de rău valenţa lui bine şi viceversa.

Nădejdei jelanie, după cum o spune şi numele, este o finalizare a ceea ce am început cu Temniţa gerului şi Sacrilegiu sfetnic.

Viers de foc se abate puţin de la ceea ce a fost până acum prezentat din punct de vedere liric: este o piesă mai concretă, care condamnă strict omenirea, pentru felul în care distruge natura, propria sa origine. Denotă o imaturitate teribilă la nivel de specie, denotă că suntem o specie cu caracter nihilist, întorşi împotriva noastră. E o premoniţie a preţului pe care îl vom plăti pentru această abatere.

'Amurgu' duhurilor' e un imn apocaliptic al renunţării. Aş descrie piesa, tematic vorbind, ca fiind o combinaţie între 'Sacrilegiu sfetnic' şi Blesteme peste veacuri.

Metalfan: Pentru artwork si logo stiu ca aţi colaborat cu Kogaion Art. Cum a luat nastere aceasta colaborare si cum a decurs?
Andrei Oltean: Colaborarea a luat naştere prin intermediul unei cunoştinţe comune şi a decurs excelent. Suntem foarte mulţumiţi cu rezulatele.

Metalfan: Coperta discului Hotarul Imbrelor a venit ca o propunere directa din partea Kogaion Art sau a fost ideea voastră pe care ei au executat-o?
Andrei Oltean: A fost o propunere din partea Kogaion Art, odată ce am trimis versurile şi conceptul.

 

Metalfan: La începutul acestui an aţi lansat un nou material, split-ul Ascension: Paramatman alaturi de grupul ucrainian Zgard. Ne puteti vorbi mai pe larg despre colaborare şi despre acest material?

Andrei Oltean: Colaborarea a fost intermediată de Kogaion Art, proiectul Zgard fiind, de asemenea, client Kogaion Art în repetate rânduri. Ideea conceptului a venit din partea Zgard, iar noi ne-am adaptat la ea, şlefuind-o printr-o prismă mai sinistră.

Metalfan: Pe viitor veti "recidiva" şi veţi colabora din nou casa de discuri Purity Through Fire din Germania? In ce fel vă ajută casa de discuri ca urmare a acestei colaborari?
Andrei Oltean: Nu ştim încă, se prea poate. Ne ajută să ne promovăm în afara ţării, dat fiind faptul că e o casă de discuri din Germania.

Metalfan: De ceva vreme stiu ca aţi inceput o colaborare la nivel concertistic cu Titus Constantinescu de la Bestial Records. Ne puteti spune mai multe despre acest subiect?

Andrei Oltean: L-am contactat pe Titus, am discutat şi ne-a organizat acel miniturneu de care pomeneam adineauri, alcătuit din 4 concerte în Braşov, Bucureşti, Ruse şi Sibiu.

Metalfan: Anul 2014 se apropie de sfarşit, pentru 2015 aveti în plan un nou material? Care sunt gandurile cu care porniti la drum în noul an?
Andrei Oltean: Avem câteva concerte planificat, dar încă trebuie stabilite detaliile. Momentan oficial este doar cel de la Cluj, în data de 17 ianuarie 2015. Iar despre material am pomenit, de asemenea, la o întrebare anterioară, mai multe detalii nu avem nici noi, momentan. Încă suntem în stadiul compoziţiilor nefinalizate.

Metalfan: Vă multumesc pentru timpul şi pentru răspunsurile oferite! In final aţi dori să adăugaţi ceva sau să transmiteţi câteva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Andrei Oltean: Mulţumim pentru susţinere şi horns up!

Foto: Valeriu Catalineanu
Autor: H.
   December 22, 2014  | 0 Comentarii  | 4217 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andrei Oltean (PROHOD): granita intre doua lumi

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri