interviuri rock

Andy Ionescu (TAINE): 20 de ani de underground

Andy Ionescu (TAINE): 20 de ani de underground
TRUPE : Taine

TAINE este unul dintre cele mai vechi, dar si valoroase nume ale scenei underground metalice din Romania. Daca-mi permiteti, pot spune ca baietii de la Taine sunt niste adevarati eroi ai scenei underground nationale. Spre sfarsitul anului 2013 grupul a lansat un nou material - EP-ul Resurrection. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Andy Ionescu.



Metalfan: Salut si bine ati revenit in paginile Metalfan.RO! Cum se simte Taine la 20 de ani?
Andy Ionescu: Salutare tie si celor care citesc acest interviu. Chiar imi lipsea o noua conexiune cu cititorii Metalfan, de la care astept un feedback indiferent care ar fi el. Ne simtim la fel de bine ca la inceputul activitatii. Nu ne-am pierdut deloc entuziasmul, din care, odata cu trecerea timpului ar fi normal sa mai dispara. Dupa cum bine se observa suntem tot aici si facem fix acelasi lucru. Muzica fara compromisuri! Nu putem sta departe de muzica, nici macar nu am incercat asta pana acum si sper sa fie la fel si in viitor.

Metalfan: Cum s-a schimbat scena metal din Romania din '93 pana acum? Ce este bine? Ce este rau?
Andy Ionescu: O sa spun sincer ceea ce cred si sper sa nu fiu criticat pentru asta, pentru ca observ ca de fiecare data cand o persoana incearca sa spuna ceea ce crede sincer, este pusa la zid. Este normal insa sa avem diferente de opinie, de gusturi muzicale si chiar ar trebui cultivat si incurajat principiul asta, atata timp cat el ramane unul constructiv.
In primul rand s-a imbunatatit enorm accesul la instrumente, sali de repetitii - respectiv sansa si posibilitatea de a face muzica de orice gen. Acum 20 de ani, era foarte foarte greu, poate cei mai tineri nu isi imagineaza ca sacrifiicile pentru a avea un instrument de calitate erau imense! Noi, de exemplu, aveam niste chitare electrice facute din bucati. Tobele erau facute din Plexiglas indoit la cald. Chiar si betele de tobe erau facute la ateliere de strungarie in lemn. Pe piata exista doar un singur model de corzi de chitara, foarte, foarte prost. Pare SF dar chiar asa era. Haha! Despre cum e astazi- vede toata lumea, sa iti procuri un instrument este foarte simplu, exista foarte multe magazine si desigur resurse suficiente.

Ce este rau, nu e chiar asa rau cand vorbim strict despre trupe in general, insa accesul la instrumente, respectiv la muzica atat de facil, naste de foarte multe ori si impostori si/sau diletanti, care se apuca de un instrument ca “asa e la moda”. Din acest motiv scena romaneasca este invadata de artisti/trupe de toate genurile muzicale care nu au nimic de zis si pentru ca vor sa se afirme repede, sar multe etape. Insa asa cum apar, asa si dispar din peisaj, neplacut este ca multe din ele chiar polueaza prin prezenta lor la radio si TV.

E foarte greu sa te tii de cantat timp de 20 de ani numai in underground, iar cei care fac asta ar trebui cu adevarat felicitati, pentru ca in conditiile actuale, ar putea fi numiti niste eroi. Poate la unii as adauga si o doza de nebunie... hahaha! Ma bucur ca sunt inca multi din generatia mea care inca mai canta! Inseamna ca si atunci dar si acum au ceva de spus. Mai rau este atunci cand vine vorba de concerte in cluburi si de prezenta iubitorilor de gen la astfel de manifestari. In general, cu cateva exceptii, cluburile sunt mici, cu organizare- promovare slaba si tehnica destul de precara, unde de multe ori nu poti respira din cauza fumului de tigara, a lipsei unei scene decente sau care sa nu puna in dificultate spectatorii care vor sa vada “actorii”. Sigur-sigur este ca o trupa din underground care incearca sa supravietuiasca din banii incasati pe bilete sau merchandise nu are nicio sansa reala. In comparatie cu ceea ce se intampla in Europa, la acest capitol mentalitatea din Romania este foarte departe si cred ca o viziune noua ar imbunatati real calitatea undergroundu-ului. Din pacate nu face nimeni asta, dar deopotriva se plang toti de FAIL...
 

 
Metalfan: Dupa atat timp Taine a ramas in continuare un grup 100% underground. Te-ai gandit vreodata cum ar fi fost daca ati fi schimbat la un moment dat directia muzicala? Suna a scenariu de film horror?
Andy Ionescu: Am ramas underground pentru ca asa am simtit si asa simtim si astazi ca trebuie sa facem. Nu au existat niciodata frustrari legate de cum am fi fost daca ne-am fi schimbat directia muzicala ca sa facem bani. Si cine face asta o face fara sa fie sincer cu sine insusi. Pana la urma viata, echilibrul acestui Univers, cerne mizeriile si chestiile inutile si repozitioneaza pe undeva, in final, valorile adevarate, dar, din pacate, de multe ori, chiar si artistii sinceri trebuie sa plateasca un pret. Singurul sentiment care trebuie sa calauzeasca viata atunci cand faci muzica, este sinceritatea.

Metalfan: Ca tot vorbeam mai devreme de scena metal din Romania anilor '90, Edmond Karban "Hupogrammos" a reformat recent Makrothumia. Ce parere ai despre aceasta revenire? Ce alte trupe romanesti din anii '90 ti-ar placea sa fie din nou active?
Andy Ionescu: Tocmai spuneam ca am un sentiment de mare respect pentru acei oameni care au ramas neclintiti in scena romaneasca, pentru mine asta inseamna ca nu si-au mintit niciodata publicul. Oricine ramane pe “baricade” il consider un erou ! Ma bucur ca s-au reinfiintat Neutron si CASH. Chiar imi lipseau. Mi-ar placea sa revad pe scena si Neurotica sau Ultimatum. Sunau foarte bine pentru vremea aia. Si Cronos, Deviant erau trupe interesante care ar face bine sa se reinfiinteze. Sigur ca poate am uitat cateva....

Metalfan: La finele anului 2013 ati revenit cu un nou produs, un EP intitulat Resurrection. Ati murit si ati inviat? De ce acest nume?
Andy Ionescu: Nu consider ca am murit, deci nici nu am inviat. Titlul albumului nu s-a vrut sa fie atat de sugestiv pe cat pare. Pur si simplu este prima piesa de pe EP, iar materialul in forma lui FULL (de pe YouTube si Soundcloud) contine si niste interludii, care dau o forma mai eleganta a muzicii noastre. De aceea piesele de pe EP au si o ordine importanta.
 

 
Metalfan: EP-ul va fi disponibil si-n format fizic sau doar digital? Vin cu aceasta intrebare pentru ca de curand am citit un material publicat de catre Engadget in care era specificat faptul ca vanzarile de muzica in format digital au inceput sa scada si cele in format vinil sa creasca.
Andy Ionescu: EP-ul va fi online pe YouTube, Soundcloud si Bandcamp pentru ascultare pe computer sau aplicatii mobile si tablete. Pentru cei care vor sa il aiba in format digital, se poate descarca online pentru o suma ridicola de pe profilul taine.bandcamp.com Insa foarte curand o sa le scoatem si fizic pentru ca vrem sa avem cateva sute de bucati si sa le vindem pe unde vom concerta anul asta. In tara si in Europa.  Despre revenirea vinilului nu pot decat sa ma bucur enorm, mai ales ca eu personal nu am renuntat niciodata la pick-up. Am cateva sute de viniluri si imi desfat urechile cu dinamica aceea fantastica aproape zilnic! Insa TAINE pe vinil nu stiu sa spun acum cand va fi. Probabil este destul de costisitor deocamdata.

Metalfan: Stiu ca materialul a fost inregistrat si mixat in perioada 2010 - 2013 in studioul Taine-Multimedia. De ce a durat atat de mult pentru a duce lucrurile la bun sfarsit?
Andy Ionescu: Piesele de pe EP sunt mai degraba o colectie de piese scrise in timp, dar care nu au avut parte de inregistrare/lanasare pe un album. Am zabovit la parte de productie si, cu cat intarziam mai mult, cu atat a fost mai greu sa terminam ce incepusem. Culmea este ca avem propiul nostru studio si nu imi dau seama de ce am fi fost impiedicati  sa terminam intr-un timp decent! Pana la urma, e bine ca am finalizat acest capitol muzical pentru ca chiar devenise o frustrare. Urmatorul material insa va suna altfel, nu pot sa spun in ce fel anume, dar tinand cont ca am schimbat studioul si mare parte din echipamente, am capatat si mai multa experienta la capitolul productie, eu zic ca va fi un album perfect. Oricum, este chiar foarte incurajator ca Resurrection a fost primit extraordinar de bine, in afara. Tinand conta ca unele piese sunt compozitii extrem de vechi, dar readuse la viata (de exemplu Love&Hate), sa ai asa un feedback bun, e chiar placut. Insa acest fapt trebuie sa ne mobilizeze mult mai mult. Avem un potential foarte bun, insa nu suntem inca motivati sa ne punem pe treaba serios. Aici chiar as vrea sa aflu si parerea cititorilor revistei, poate ei ar putea sa ne dea cateva idei sau indrumari despre cum sa facem sa fim ceva mai motivati in ceea ce priveste viitoarele albume. Haha! Pana acum am tot avut impresia ca nimeni nu cere muzica noastra, nimeni nu cauta, si daca gaseste, totusi, nu prea apreciaza. Culmea este ca vorbele bune si de apreciere sincera au venit in mare masura de la ascultatorii nostri din intreaga lume. Thanks to the internet, s-a auzit de TAINE chiar si in Chile sau Australia !

Metalfan: Stefan Aldea sau Petre Iftimie? Ce are unul si nu are celalat? Cum ati ajuns la aceasta schimbare de componenta?

Andy Ionescu: Stefan pur si simplu a decis sa nu mai cante, atata tot.Nu exista si nu vreau sa fac o comparatie intre ei ca nu vad de ce as face asta. E bine de amintit ca intre Stefan si Petre a mai fost si Ciprian Martin, caruia ii multumim si in cadrul acestui interviu! Petre are un aer “fresh”, a ajutat foarte mult in activitatea trupei TAINE din toate punctele de vedere. Cand ii vad entuziasmul parca ma vad pe mine acum 10-15 ani si nu pot decat sa ma bucur! Sincer, alaturarea lui in TAINE pentru mine este o mare gura de oxigen, pentru ca la un moment dat ma “inmuiasem”... Acum insa este altceva si sper sa ne mentinem impreuna ritmul asta productiv. Sunt deja piese pe care le inregistram, piese pe care le compunem. Avem activitate, sa zic internationala in online, o sa urmeze o serie de concerte si participari la festuri chiar si in Europa. O sa fie din ce in ce mai bine!

 

 
 
Metalfan: Cum a fost experienta de la Devilstone Open Air 2013 din Lituania? Cum ati ajuns sa cantati la acest festival?
Andy Ionescu: Experienta de la Devilstone a fost una foarte buna si mai ales necesara pentru noi. Ne-a montat si ne-a motivat mult pentru ca ne-am aflat cumva valoarea. E bine sa stii cam unde te pozitionezi pe plan muzical, sa iti cunosti puterea si valoarea ca sa stii ce e bine si ce trebuie sa schimbi pentru a face performanta in continuare. Iar asta se face doar prin munca, seriozitate si eforturi sustinute.

Un aspect foarte placut a fost primirea noastra acolo si respectul pe care l-au aratat toti oamenii incepand de la receptionerul hotelului pana la organizatorul festivalului. A fost printre putinele dati cand ne-am simtit impliniti ca artisti! Am povestit insa pe larg experienta din Lituania pe blogul personal:
http://andy-taine.blogspot.ro/2013/07/devilstone-partea-1.html
http://andy-taine.blogspot.ro/2013/07/devilstone-part-2.html

Am fost pur si simplu invitati acolo , desigur pentru ca organizatorul festivalului era chiar un fan TAINE. Pare incredibil, nu?

Metalfan: Odata cu lansarea noului disc, va urma si un turneu de promovare? Va ganditi sa concertati mai mult si-n afara granitelor tarii?
Andy Ionescu: Desigur, dar turneul national nu va fi unul de promovare a EP-ului. Vor fi doar niste concerte marca TAINE. In ceea ce priveste activitatea internationala, aici lucrurile se pare ca au o intorsatura foarte interesanta. Suntem din ce in ce mai decisi sa iesim din Romania mai mult si, privind din perspectiva asta, parca si interesul general al caselor de productie si de booking de afara parca a devenit ceva mai ridicat decat in trecut. Asta nu poate decat sa ne bucure, pentru ca pe undeva,de aici se oglindeste o oarecare valoare internationala a grupului TAINE. Sunt sigur ca, daca muncim, foarte curand veti auzi niste vesti fantastice despre noi.

Metalfan: Este sau nu important este pentru o trupa metal sa aiba un manager? De ce sau de ce nu?
Andy Ionescu: Ar putea ajuta. Dar din pacate nu prea mult, pentru ca scena noastra este asa cum este - destul de subreda. Sunt anumite aspecte insa, pe care un manager le poate rezolva mult mai repede si mai ales prin prisma unei eventuale experiente sau a relatiilor pe care se presupune ca le are. Insa in Romania nu cunosc manageri dedicati acestui job si din care sa mai faca si un oarecare profit cat sa nu isi iroseasca timpul degeaba.

Din pacate, de fiecare data revenim la un singur aspect-principal. Acela al vazarilor de CD-uri si merch si la numarul biletelor de intrare la concert, atunci cand trupa decide sa cante. Cand iti vin 20-30 de spectatori la spectacol parca nu te simti confortabil, ba pentru unii muzicieni e chiar deprimant. Noua nu ni s-a intamplat pana acum si incercam sa evitam cat se poate de mult “senzatiile” astea. De aceea nici nu ne vedeti prea des pe scena si este pe undeva secretul longevitatii noastre artistice. Cantam doar cat consideram ca suntem ceruti de piata. Adica foarte putin, deocamdata. Haha.

 

 
Metalfan: Care este ultima carte pe care ai citit-o? Cum ti s-ar parea un album conceptual inspirat de aceasta?
Andy Ionescu: Ultima carte? WOW !  Puterea Prezentului – este scrisa de Eckhart Tolle un influent parinte spiritual. Un album de metal conceptual, inspirat de un pic de metafizica, ragasirea spirituala neincadrata in vreo religie anume, dar cu invataturi din hinduism/ zen-buddhism/ biblie, puterea prezentului si gandirea pozitiva - ar chiar merge fix pe directia noastra muzicala de azi si o sa ma gandesc serios la asta! Coperta va fi plina de sfere viu colorate, reprezentand planetele si sorii din sistemul nostru solar. Haha!

Metalfan: Stiu ca ai avut o colaborare cu Hang Him, proiectul lui Calin Raduta (Cap De Craniu, H8). Ti-ar placea sa canti mai mult cu Calin? Cum crezi ca ar suna un disc inregistrat 100% de voi doi?
Andy Ionescu: Calin este unul din artistii pe care ii respect mult pentru “focusul”si dedicatia  pe care le are in relatia lui cu muzica. Compune foarte inteligent si este foarte atent cu productia matarialelor. Insa cred ca este putin cam “too fast” pentru mine, nu stiu daca ma pot tine dupa el. Daca ar mai lasa si el putin din BPM poate am putea colabora, de ce nu?  Hahaha!

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugati ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Andy Ionescu: Ca de fiecare data cand mi se ofera ocazia unui interviu, am urmatorul mesaj- fix nisat pe cititorii Metalfan de data asta : Sprijiniti undergroundul prin prezenta voastra la concerte, cumpararea merch-ului si a productiilor artistilor! Avem nevoie de voi ! Wake-Up!

Foto: Miluta Flueras
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Taine

   January 15, 2014  | 0 Comentarii  | 4120 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andy Ionescu (TAINE): 20 de ani de underground

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri