interviuri rock

ARKAN: poate muzica sa reuseasca acolo unde politica a esuat?

ARKAN: poate muzica sa reuseasca acolo unde politica a esuat?
TRUPE : Arkan


Ce se poate intampla daca amesteci intr-o trupa origini franceze,marocane, algeriene , grecesti si italiene? In cazul celor de la Arkan, raspunsul ar fi doua albume care sunt cu adevarat experimente multiculturale deosebite. Desi este o trupa relativ tanara, Arkan si-a construit prin Hilal si Salam, dar si prin nenumaratele concerte sustinute, o baza solida de sustinatori.  Din punct de vedere stilistic, Arkan merg pe drumul deschis de Orphaned Land, combinand intr-un mod foarte inspirat death metal si elemente provenind din muzica traditionala orientala. 
Cum Arkan urmeaza sa ne viziteze in curand intr-un turneu (alaturi de Orpahend Land, Myrath si Artweg)  care se anunta cel mai interesant eveniment metal din acest final de an, am considerat ca este momentul sa ii invitam pe francezi in paginile Metalfan.  Interlocutorul meu a fost Foued Moukid, baterist si membru fondator Arkan, o persoana, asa cum veti descoperi, cu o viziune aparte asupra muzicii si subiectelor politice actuale.





Metalfan: Salut si bine ai venit pe Metalfan! Ati infiintat acesta trupa in 2005, poti face pentru cititorii nostri o scurta trecere in revista a celor mai importante momente din istoria Arkan?

Foued Moukid: Eu am pus bazele grupului Arkan in 2005, dupa ce m-am alaturat grupului The Old Dead Tree. Am vrut sa fac un proiect muzical care sa combine metal si muzica orientala. Pentru o asemenea trupa am avut nevoie de muzicieni care sa aiba aceeasi pasiune si sa urmareasca aceleasi obiective ca mine. Samir, Mus si Florent s-au alaturat grupului in vara anului 2005, iar Sarah este alaturi de Arkan din momentul in care am terminat de compus piesele de pe Hilal.
Am lansat primul nostru EP, Burning Flesh, in 2006. Ulterior, am inceput sa compunem primul nostru album, Hilal, care a fost inregistrat in studio-ul Fredman in 2008, sub coordonarea lui Fredrik Nordström. Pentru a prmova acest disc am organizat cateva turnee (in Franta, Elvetia, Olanda si Tunisia), inclusiv doua turnee alaturi de SepticFlesh si Orpahend Land.
Fiind pe deplin satisfacuti de colaborarea cu Fredrik, am vrut sa repetam experienta si pentru cel de-al doilea album al nostru, Salam, care a fost lansat in acest an.

Metalfan: 2005 a fost de altfel un an marcat de tulburari civile in Franta, anul in care au avut loc mai multe revolte in Paris si alte orase din tara voastra. Te-au influentat cumva aceste evenimente in decizia ta de a pune bazele trupei Arkan sau au avut revoltele un impact asupra mesajelor si subiectelor pe care le abordezi in versuri?

Foued Moukid: Aceste evenimente au fost rezultatul nemultumirlor din suburbii, tineri care s-au simtit abandonati de catre guvern au ales sa se manifeste in strada. Muzica noastra, in ciuda idealurilor de pace pe care vrem sa le transmitem, nu a fost afectata de aceste revolte.

Metalfan: Salam este cel mai recent disc al vostru. Au trecut sase luni de cand a fost lansat, cum il evaluezi tu acum? Cum a trecut albumul testul timpului? Reactia publicului si a presei de specialitate a fost pe masura asteptarilor voastre?
Foued Moukid: Intr-adevar, feedback-ul a fost pana acum foarte bun. Suntem mandri de album si ne bucuram ca publicul l-a apreciat, mai ales ca nu stiam care va fi reactia oamenilor atunci cand vor asculta Salam.

Metalfan: Din punct de vedere muzical, Salam are o mutitudine de culori si influente,  fiind rezultatul amestecului elementelor metal cu cele orientale. Cred ca ati reusit foarte bine sa impletiti sound-ul occidental cu cel estic, toate compozitiile suna natural. Consideri ca radacinile etnice si cultura diferita a membrilor Arkan au fost esentiale (in termeni de inspiratie) in timpul procesului creativ?
Foued Moukid: Eu sunt francez, iar parintii mei au origini marocane, Samir, Mus si Sarah s-au nascut si au crescut in Algeria, Florent, chiar daca e francez, are origini grecesi si italiene. Asa ca toti avem de fapt background-uri diferite, fiecare membru cu propria sa cultura si radacini. Tocmai aceste diferente culturale fac lucrurile sa fie interesante, ne permit sa avem o baza foarte larga de inspiratie cand compunem. Fiecare participa cu propriele sale trasaturi personale. In Franta multiculturalismul reprezinta un avantaj, nu o slabiciune, asa cum vor politicienii sa ne faca sa credem. Schimburile culturale si filosofice au efecte benefice si ne ajuta sa fim deschisi in raport cu lumea. Incercam sa cream o punte intre oameni care au culturi muzicale diferite. Ne confruntam cu aceasta diversitate culturala in fiecare zi.  Cred ca muzica transcede provenienta etnica. In timpul concertelor noastre vedem tipuri complet diferite de fani, unii sunt fani ai metalului extrem, altii ai metalului melodic sau ai muzicii orientale. Primim cu regularitate mesaje de sprijin din toate partile lumii (din Europa desigur, dar de asemnea din SUA, Turcia, Algeria, Siria sau Siam!).

Metalfan: Care sunt, in opinia ta, principalele diferente intre Hilal si Salam?
Foued Moukid: Hilal si Salam sunt diferite, dar exista o evolutie muzicala reala intre ele. In primul rand, am crescut in mod voit ponderea orientala in muzica noastra, dar de asemenea, in timp ce am pastrat dimensiunea agresiva, ne-am concentrat si pe partile atmosferice si acustice.  Pana acum albumul a fost primit bine in toate revistele si webzine-urile de specialitate si tocmai acest semn de deschidere catre muzica noastra ne impinge mai departe in demersul nostru artistic. Muzica Orientului are locul sau in interiorul genului metal.

Metalfan: Pe Salam putem auzi frumoasa voce a Sarei Layssac. De altfel ea a si devenit membru permanent in trupa voastra. Unde ati intalnit-o, imi poti spune ceva despre experienta sa muzicala trecuta? Are si ea origini africane?

Foued Moukid: Am intalnit-o pe Sarah cu ocazia unor concerte. Pe atunci era era vocalista trupei The Outburst. Am dezvoltat cu ea o relatie de prietenie iar calitatile sale vocale, cat si buna sa cunoastere a limbii arabe ne-au convins sa lucram cu ea pe Hilal. Ea a fost imediat de acord sa colaboram. Avand origini algeriene, ideea de a-si folosi originile nord africane in maniera de a canta a facut-o sa devina imediat interesata. In plus, isi poate adapta cu usurinta vocea de la rock la vocalize cu influente orientale. Ne-am dorit foarte mult sa lucram cu ea si suntem deosebit de incantati de ceea ce am reusit impreuna.
Talentul sau si faptul ca vorbeste fluent araba ne-au permis sa avem o colaborare foarte buna. Dupa ce a participat cu vocea pe Hilal, ne-am decis sa o invitam sa ni se alature in turneuele cu SepticFlesh si Orphaned Land si sa continuam impreuna mai departe aceasta aventura si colaborare. Toti cei care au participat in proiectele ce poarta semnatura Arkan au un loc important in istoria trupei; ei au ajutat la construirea acestei istorii, iar Sarah se numara printre aceste persoane.





Metalfan: Pentru productia noului album ati lucrat inca o data cu Fredrik Nordström. Sunteti multumiti de modul in care a decurs colaborarea, va produce Fredrik si viitorul disc Arkan?
Foued Moukid: Inregistrarea albumului alaturi de Fredrik a fost o experienta fantastica. Sa lucram in studio-ul Fredman a fost dorinta noastra pentru ca sunetul unui album este la fel de important ca si muzica pe care o contine. Apreciem foarte mult munca depusa de Fredrik alaturi de trupe precum In Flames sau Opeth. Pentru partile metal de pe Hilal am vrut un sunet perfect, iar pentru noi exista o singura persoana capabila sa produca un asemenea sunet, numele sau fiind Fredrik Nordström. Cand l-am contactat pe Fredrik cu doua piese pre-produse de pe Hilal, le-a ascultat si a spus:” “imi place aceasta muzica gen kebab boogie”. Ne-am placut imediat reciproc. Pentru noi el este o legenda si ne-am dorit sa lucram impreuna, dar lucrul acesta parea la inceput improbabil. Dupa ce am luat legatura cu el a devenit foarte rapid interesat de albumul nostru.
Am facut unele inregistrari si in Algeria, asa ca atunci cand am ajuns in studio-ul Fredman am adus noi si cateva instrumente traditionale pe care doream sa le folosim acolo. Cand a vazut percutiile, Fredman a zis: “Ce ai de gand sa faci cu tobele astea amuzante?” M-am chinuit sa il conving sa folosim setul meu de percutie la inregistrari, un lucru nou pentru el. In cele din urma a avut incredere in noi, iar rezultatul a fost uimitor. El este si ramane un maestru al meseriei sale.
Fiind pe deplin satisfacuti de munca lui Fredrik pe Hilal, logic ca ne-am dorit sa lucram impreuna si pe Salam. Totusi, am vrut un sunet putin diferit fata de primul album, iar Fredrik a inteles directia pe care o urmaream. Sunetul este in deplina conformitate cu asteptarile noastre in termeni de putere si precizie. Cat priveste mixajul si masterizarea, avem deplina incredere in Fredrik si in Henrik Udd, asistentul sau.

Metalfan: Piesa Jerusalem este un protest impotriva razboiului in general si a razboiului religios in particular. Care este parerea ta referitoare la acest subiect, ma gandesc in special la conflictele care se intampla acum in multe tari arabe si africane?

Foued Moukid: Jerusalem este o piesa reprezentativa pentru album. Ierusalimul este leaganul religiei si de aceea ar trebui pretuit ca atare.  Diferitele perioade de razboi pe care le-a traversat acest loc din cauza simbolisticii sale l-au facut vulnerabil, desi el ar fi trebuit sa raman un loc al pacii, tolerantei si spiritualitatii. Cu toate ca avem origini nord africane, Arkan nu este o trupa religioasa. De fapt, mesajul nostru este menit sa calmeze sufletele razboinice. Ne folosim libertatea de a vorbi pentru a spune lucruri care par a fi utile pentru prietenii nostri din toata lumea si in special pentru fanii nostri arabi care nu au din pacate aceeasi libertate de expresie. Pasiunea lor pentru metal este dreptul lor si suntem mandri ca le suntem prieteni. De altfel, le transmitem acest mesaj de pace si toleranta celor care se afla in aceste tari macinate de conflicte.

Metalfan: Oamenii care se astepta sa gaseasca in versurile voastre obisnuitele subiecte ezoterice, mistice si oculte vor fi dezamagiti. Ati ales sa evitati acest tip de subiecte, dar care sunt temele pe care le abordati in versuri?
Pentru Salam ne-am inspirat din evenimentele din jurul nostru, din conflictele geopolitice si neintelegerile dintre oamenii care ar trebui sa fie ca fratii. Mai exact, Salam se refera la vesnicele probleme universale si la resentimentele pe care le au doi oameni cu religii diferite, nevoiti sa traiasca impreuna in aceeasi zona. Toti cred ca ura a crescut gradual in interiorul celuilalt dincolo de punctul in care nu mai exista cale de intoarcere. Din cauza manipuarii intelectuale si a propagandei, ambele persoane decid sa mearga in razboi, dar extenuati de conflict, oamenii se distanteaza treptat de ura care ii macina. Dupa ce au comis toate acele masacre, iar coabitarea pare singura solutie, ei decid sa se intoarca unul catre celalalt. Turneul alaturi de Orphaned Land, desfasurat sub numele “Turneu impotriva rasismului”, a demonstrat validitatea subiectului pe care l-am ales pentru albumul Salam.





Metalfan: Asadar, membrii trupei Arkan nu sunt persoane religioase? Care este punctul tau de vedere cu privire la dualismul bine/rau si Dumnezeu/Satan?

Foued Moukid: Da, asa cum iti spuneam, Arkan nu este o trupa religioasa, respectam religia si in genral mesajele religioase de pace, dar din nefericire interpretarile pe care le dau oamenilor acestor texte le confera au imagine negativa. Cred ca putem trai impreuna cu toate diferentele noastre, cel putin asta sper ca se va intampla in cele din urma.

Metalfan: Ati cantat alaturi de Orphaned Land intr-un turneu intitulat Metal imptriva rasismului. Crezi ca poti lupta prin muzica impotriva bigotismului, xenofobiei si a indoctrinarii? De atlfel, numele ultimului vostru album se poate traduce prin “pace”, dar crezi cu adevarat ca poti avea succes cu muzica acolo unde politica a esuat atat de categoric?

Foued Moukid: Orphaned Land este o trupa extraordinara. Avand istorii atat de diferite, am stat de vorba mult timp pentru a ne cunoaste mai bine si a intelege mai multe despre culturile noastre si am constatat ca nu suntem chiar atat de diferiti. O adevarata complicitate umana si muzicala a aparut intre noi. Turneul nostru alaturi de Orphaned Land mi-a intarit convingerea ca pacea intre oameni diferiti nu este o utopie.
Un turneu in care o trupa israeliana imparte in fiecare zi scena cu o trupa frantuzeasca, dar care are componenti cu origini nord africane, arata ca muzica poate depasi tensiunile geopolitice si poate conduce la solidaritate adevarata intre oameni prin dialog si cooperare. Raman la convingerea ca in ciuda tuturor diferentelor, putem trai toti in armonie in aceasta lume fara sa fim nevoiti sa ne ucidem intre noi pentru cel mai marunt pretext.

Metalfan: Membrii Arkan au diferite origini si ati cantat live in foarte multe locuri. Unde v-ati simtit cel mai bine primiti? Este un loc pe care il considerati ca ‘acasa”?

Foued Moukid: Iti marturisesc ca peste tot am fost foarte bine primiti. Personal, ma simt ca acasa pe fiecare scena, si stiu ca la fel se simt si ceilalti membri Arkan.  Muzica ne include pe toti. In timpul unui concert toti ne intalnim in jurul aceluiasi punct comun: muzica, indiferent de originea muzicienilor, a publicului sau a staff-ului.

Metalfan: Stiu ca ati sustinut cateva concerte si in Tunisia si Maroc. Cum a fost acolo reactia publicului? Ar putea un turneu in Magreb sa devina o posibilitate reala in viitorul apropiat? Poate impreuna cu Orphaned Land? Doua trupe avand culturi diferite, impartind aceeasi scena ar face ca mesajul vostru sa devina mult mai puternic...
Foued Moukid: Am cantat deja in cateva tari nord africane iar modul in care am fost primiti a fost fantastic. Speram sa putem canta acolo din nou. Un turneu alaturi de Orphaned Land in Magreb ar fi un mesaj intr-adevar puternic cu semnificatii profunde. Speram sa putem face asta!

Metalfan: Care este parerea ta despre scena de metal extrem actuala? Mai sunt trupe care pot veni cu ceva nou sau totul a fost deja spus?
Foued Moukid: Am simtit mereu ca tot ce se putea a fost facut deja in muzica, dar e gresit. Sunt o gramada de trupe de tot soiul care inoveaza si aduc prospetime in muzica. Speram sa facem parte din aceasta categorie! Amestecul de stiluri muzicale diferite poate genera rezultate surprinzatoare.





Metalfan: Stiu ca in general trupele urasc sa isi catalogheze muzica intr-un fel sau altul, dar daca ar trebui sa pui o eticheta muzicii Arkan, ar putea fi aceasta death metal?
Foued Moukid: Nu e un lucru usor sa bagi muzica intr-o singura categorie, intelegi de ce trupelor nu le place sa o faca. Dar noi nu negam ca stilul de baza este death metal-ul, genul de muzica pe care il ascultam inca din copilarie. Daca vrei, putem spune ca noi cantam oriental death metal.

Metalfan: Ati inceput deja sa lucrati la un nou album de studio? Cand crezi ca va fi gata sa il lansati?
Foued Moukid: Momentan ne concentram sa pregatim cele doua turnee pe care le avem cu Orphaned Land si Arch Enemy. Dar ideile au inceput deja sa apara, vom incepe sa compunem in ianuarie. Cat priveste aparitia noului disc nu am stabilit nimic concret deocamdata.

Metalfan: In decembrie veti sustine primul vostru concert in Romania (alaturi de Myrath si Orphaned Land). Ai mai vizitat pana acum tara noastra? Care sunt asteptarile tale si la ce ar trebui sa se astepte de la voi cei care vor veni la concert?
Foued Moukid: Va fi pentru prima data cand vizitez Romania. Suntem foarte nerabdatori sa cantam acolo, am primit multe mesaje de la cei carora le place muzica noastra. Stiu ca publicul din Romania este unul excelent pentru metal. Vom da totul acolo si sper ca veti fi multumiti!

Metalfan: Multumesc pentru timpul acordat si astept sa va vad live in decembrie. Utlimele cuvinte iti apartin.
Foued Moukid: Multumesc si eu pentru acest interviu. Puteti afla mai multe noutati despre Arkan vizitand site-ul nostru oficial www.arkan.fr, pagina noastra de myspace  www.myspace.com/arkanband si profilul nostru de facebook. Sa ne vedem cu bine in decembrie!
 

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Arkan

   November 24, 2011  | 0 Comentarii  | 9327 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ARKAN: poate muzica sa reuseasca acolo unde politica a esuat?

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri