interviuri rock

Augustin 'Gusti' Costinescu (ex-NEUTRON, ex-TECTONIC): Florian Pittis ne spunea ca semanam cu LED ZEPPELIN

Augustin 'Gusti' Costinescu (ex-NEUTRON, ex-TECTONIC): Florian Pittis ne spunea ca semanam cu LED ZEPPELIN
TRUPE : Neutron, Tectonic

Dupa ce in urma cu nu foarte multa vreme am discutat cu George Costinescu despre perioada Tectonic si discul Anomalia lansat in anul 1995 de catre casa de discuri Electrecord, l-am invitat si pe fratele acestuia, Augustin “Gusti” Costinescu, sa ne povesteasca mai multe despre acea perioada, dar si despre o posibila reunire a trupei cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea discului Anomalia.


 
Metalfan: Salut Gusti si bine ai venit in paginile Metalfan.ro! Tectonic este considerat primul grup thrash metal din tara. Ce sentimente te incearca cand auzi aceasta afirmatie?
Augustin “Gusti” Costinescu: Tectonic ESTE prima trupa de thrash metal din Romania. Imi curge prin vene in continuare deci; sentimentul nu poate fi decat de bucurie cand aud confirmarea.  

Metalfan: In anul 1992 ai facut alaturi de George trecerea de la Neutron la Tectonic. Care erau principalele diferente intre cele doua trupe?
Augustin “Gusti” Costinescu: Diferente?! Erau destule: experienta scenica, stilul si sound-ul, maniera compozitionala… diferenta de varsta (13 ani intre mine si Liviu Hoisan)… si faptul ca Tectonic, pana la venirea mea nu avea tobosar, folosind toba programata. Acesta a fost de fapt si motivul trecerii mele si a fratelui meu sub numele Tectonic.            

Metalfan: Intr-un interviu oferit de catre George in urma cu ceva vreme, spunea ca cel putin in primele doua luni in care v-ati alaturat lui Liviu Hoisan in Tectonic, repetitiile durau 6 - 8, uneori chiar si 10 ore pe zi. Cat de importante sunt repetitiile pentru un tobosar, dar si pentru o trupa?
Augustin “Gusti” Costinescu: Studiul atat individual, cat si cu trupa sunt foarte importante. Autodisciplina impusa in studiul instrumentului individual e foarte necesara in formarea unui instrumentist, artist.

Metalfan: Au trecut 20 de ani de cand Tectonic lansa discul Anomalia. Privind in urma, cum vezi acum acel material?
Augustin “Gusti” Costinescu: Anomalia, un album cu niste piese extraordinare ce la ora aceea erau foarte actuale, poate chiar cu un pas inainte. Din pacate sound-ul nu ne-a fost tocmai propice, nereusind sa puna intr-o valoare reala starea, expresia, dinamica melodiilor.
 

 
Metalfan: In vara anului 1994, in studioul Tomis al Electrecord, ati lucrat cu domnul Theodor “Freddy” Negrescu. Cum era Freddy Negrescu ca om? Ai invatat ceva anume de la el?
Augustin “Gusti” Costinescu: Ca tot vorbeam de sound-ul albumului, gandul mi se duce catre domnul Freddy Negrescu, sunetist al studioului Tomis - Electrecord, cu care am inregistrat discul Anomalia, folosind la baza acelasi reglaj pe care il avea, in urma cu circa 25 de ani discul Phoenix - Cantafabule (1975). Daca a fost ceva sa invat ceva de domnul Freddy Negrescu acestea au fost rabdarea si simplitatea in executie.

Metalfan: Ai putea face, te rog, o "radiografie" a perioadei 1992 - 1996 petrecute in Tectonic? Un top cinci al celor mai frumoase amintiri...
Augustin “Gusti” Costinescu: Ca o "radiografie" a periadei 1992 - 1996 pot spune ca a fost vorba de munca si daruire totala, crezand cu adevarat intr-o reusita in aceasta tara si pe un termen mai lung. Imi este foarte greu sa fac un “Top 5” a celor mai frumoase amintiri, deoarece fiecare reprezentatie a fost pentru mine la fel de importanta.

Metalfan: Care a fost cel mai neobisnuit lucru pe care ti l-a spus cineva vreodata cu privire la Tectonic?
Augustin “Gusti” Costinescu:  Florian Pittis ne spunea ca semanam cu Led Zeppelin (muzical, referindu-se in special la piesa Epidemic). Acesta mi se pare cel mai neobisnuit si singurul notabil lucru pe care l-a spus vreodata, cineva cu privire la Tectonic.

Metalfan: Vezi posibila o reunire a trupei cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea discului Anomalia? De exemplu Celelalte Cuvinte a sustinut recent cateva concerte cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea discului Armaghedon in care a interpretat integral materialul...

Augustin “Gusti” Costinescu: DA, poate pentru productia bine pusa la punct a unui spectacol aniversar... sunt reticent insa la o contiunuitate a unei eventuale colaborari in formula initiala, desi in sinea mea imi doresc asta.

Metalfan: Conditiile din anii '90 erau precare atunci cand vine vorba de cei care-si doreau sa cante. Cum ti se pare ca s-au schimbat lucrurile acum in 2015?
Augustin “Gusti” Costinescu: O comparatie intre conditiile de atunci si acum ar da nastere unor polemici interminabile. In esenta,daca iti doresti sa canti, sa pictezi, sa faci teatru sau orice altceva o faci, indiferent de conditii.

Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre influentele tale ca tobosar? Cum ai inceput sa canti la tobe si cum simti ca ai evoluat de la inceput si pana in prezent?
Augustin “Gusti” Costinescu: Influente sunt din toate partile, important este sa stii sa iti selectezi ceea ce iti trebuie, in functie de ceea ce crezi ca te poate completa, te poate construi.

Metalfan: In ultimii ani au aparut multe trupe tinere thrash metal: Decease, Crossbone, Berserkers, Damage Case samd. Simti o revenire a genului pentru scena din tara?
Augustin “Gusti” Costinescu: Nu am auzit de nici o trupa din aceste formatii; se pare ca ar trebui sa pun la curent...!!? [n.red. zambeste]

Metalfan: In momentul de fata stiu ca susti concerte sub numele Gusti & friends. Poti sa ne spui mai multe despre acest proiect?

Augustin “Gusti” Costinescu: Gusti & friends este o incercare de formare a unei viitoare trupe de rock ce deocamdata canta, oarecum acoustic, melodii culese din repertoriul international - anii ‘50 - 2015, reorchestrate si cantate intr-o maniera proprie.

Metalfan: Intentionezi sa revi pe scena intr-un viitor nu foarte indepartat cu un proiect metal? Ceva in genul Neutron sau Tectonic... Vezi viabil un astfel de proiect?
Augustin “Gusti” Costinescu: Scopul acestui proiect este lansarea unei trupe de rock, poate metal, bineinteles cu piese proprii si un nume ce sper sa faca valuri cel putin pe piata muzicii romanesti.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai vrea sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri?

Augustin “Gusti” Costinescu: EU multumesc revistei pentru atentia acordata iar cititorilor  nu le pot spune decat sa nu uite Cine sunt si sa se foloseasca de Ceea Ce sunt, cu bucurie! KEEP ROCK!!!
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Neutron,

   April 19, 2015  | 0 Comentarii  | 4456 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Augustin 'Gusti' Costinescu (ex-NEUTRON, ex-TECTONIC): Florian Pittis ne spunea ca semanam cu LED ZEPPELIN

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri