interviuri rock

AVATAR: Important e sa cantam cu pasiune, restul o sa vina de la sine

AVATAR: Important e sa cantam cu pasiune, restul o sa vina de la sine
TRUPE : Avatar

Printr-un concurs de imprejurari oarecum bizar, constat ca facem interviuri cu Avatar din doi in doi ani. Am inceput in 2004, odata cu debutul Metalfan, am continuat in 2006 cand Avatarii si-au lansat Tentaculele si iata ca avem un nou interviu cu Avatar chiar inainte sa tragem obloanele peste anul 2008. De fapt, motivul principal al discutiei il constituie noul produs al craiovenilor, single-ul Pendulum. De cealalta parte a reportofonului a stat, ca de obicei,  vocalistul Marius Popeanga.

 

 

 

 

Metalfan: Salutare Marius! Ultima discutie pe care am avut-o cu Avatar in paginile Metalfan a avut loc in 2006, prilejul interviului de atunci fiind dat de aparitia EP-ului vostru Tentacles. Te rog sa le povestesti pe scurt celor care nu au urmarit activitatea voastra in ultimii doi ani, ce ati facut in aceasta perioada.
Marius: Salut! In perioada asta am cantat alaturi de doua trupe importante, Samael si Sepultura, si am participat la cateva festivaluri tari, Zilele Bucurestiului la Viena, Bestial Metal Fest, Rock’n’Iasi, Artmania, November Metal Fest. Cu ocazia ultimului, am si lansat un single, “Pendulum”, insotit de un videoclip. A fost o perioada destul de activa, dar, din pacate, concertele in care se pot implica si trupe romanesti sunt parca din ce in ce mai rare.

Metalfan: Stiu ca v-ati confruntat cu niste schimbari de componenta. De ce a plecat Victor Manescu?
Marius: Pentru ca a zis ca vrea sa-si faca propria trupa. Fiecare e stapan pe propriul sau destin.

Metalfan:  Unde l-ati gasit pe noul chitarist Catalin Diaconu (sau v-a gasit el pe voi?). Spune-mi daca s-a integrat deja in trupa si cum va simtiti iarasi in formula de cvintet?
Marius: Il stiam pe Cata de ceva vreme, e craiovean si el, dar nu eram foarte apropiati. Aflaseram ca incercase in mai multe randuri sa isi construiasca propria trupa, asa ca Dan (lead guitar) l-a intrebat daca nu il intereseaza Avatar. A fost incantat, chiar daca a trecut printr-o perioada dificila in care a trebuit sa arda mai multe etape si sa ajunga sa poata evolua foarte bine pe scena. Ne convine mai mult formula de cvintet, sunam mai compact live.

Metalfan:  Ati lansat recent un single, intitulat “Pendulum”. Piesa (foarte reusita si vreau sa va felicit pentru ea), care prefateaza noul vostru album, beneficiaza si de un videoclip. De ce ati optat pentru varianta asta de format (single) si nu pentru un EP, de exemplu?
Marius: Am muncit foarte mult la materialul viitorului album, pe care aproape ca l-am finalizat, asa ca ne-am gandit sa-l prefatam cumva, dar din care sa nu dezvaluim prea mult. “Pendulum” este doar un detaliu al tabloului care va fi urmatoarea noastra productie.

 

 

 

 

Metalfan: Da-ne mai multe detalii despre acest produs: cine a facut coperta, unde ati filmat videoclipul, cui apartin versurile si nu in ultimul rand, de ce ati ales tocmai aceasta piesa?
Marius: Costin Chioreanu (twilight13media) a conceput foarte inspirat coperta acestui single, dar si un nou logo pentru Avatar, pentru ca “Pendulum” a fost si o ocazie de rebranduire pentru noi. Costin, impreuna cu Razvan Raduta, au filmat si lucrat videoclipul. Filmarile au avut loc in sala de concerte a Casei de Cultura a Studentilor din Craiova si au durat vreo 12 ore, in care am imbinat munca si distractia. Dupa parerea noastra, rezultatul este unul foarte inspirat si reusit. Am ales “Pendulum” pentru ca e o piesa care contine multe din elementele viitorului album: melodie, balans, viteza si brutalitate. Versurile sunt facute de mine.

Metalfan: Este “Pendulum” o compozitie reprezentativa pentru viitorul vostru album de studio? Unde ai incadra tu din punct de vedere stilistic Avatar in anul de gratie 2008?
Marius: Albumul va fi divers, in niciun caz nu va fi o serie de clone “Pendulum”. Piesele sunt eterogene ca directie. Mereu m-au indispus categorisirile, mi-e greu sa caracterizez Avatar. Poate ca e swedish death metal, poate ca e si ceva deathcore, e cu siguranta death metal.

Metalfan:  Cred ca toti cei care va apreciaza muzica sunt curiosi sa afle mai multe amanunte despre viitorul album. Ne poti dezvalui data la care va aparea, in ce studio o sa-l inregistrati, cate piese va contine, cam care este tematica versurilor?
Marius: Acum suntem in faza in care slefuim piesele, cantarim compozitiile pentru a decide care sunt cele mai potrivite 10 melodii pentru album. In martie urmeaza sa ne apucam de inregistrari sub indrumarea, ca sa zic asa, a lui Marius “Discordless” Costache, cel cu care, de altfel, am inregistrat “Pendulum”, el fiind si cel care a mixat, masterizat si produs piesa asta. Cum in jurul nostru sunt atatea lucruri care ne nemultumesc si pe care am vrea sa le schimbam, uneori cu orice pret, textele viitorului nostru album vorbesc despre acest sentiment dominant de revolta si razbunare. De data aparitiei albumului inca nu stiu ce sa iti zic, fie la inceputul verii, fie la inceputul toamnei 2009.

Metalfan:  Cum a functionat la voi procesul compozitional pentru acest album? Are cineva mai multa “greutate” atunci cand vine vorba de piese noi sau aveti mai degraba un sistem democratic in care fiecare membru contribuie cu idei?
Marius: Dan Scurtu e cel care are de obicei initiativa compozitiei, pe care se pliaza o sectie ritmica de fier – Catalin Brinzan si Marian Calin. In Avatar, oricine poate face sugestii celorlalti, deci tobarul isi poate da cu parerea despre liniile de voce sau chitaristii despre cum ar putea suna un ritm pe un anumit pasaj.

 

 

 

 

Metalfan:  Spre deosebire de scena de “afara”, orice aparitie a unui album de metal reprezinta un eveniment pentru fiecare trupa romaneasca. V-ati gandit la un moment special de lansare a acestui album?
Marius: Cu siguranta ca vom gandi o lansare speciala, doar alaturi de noi este mereu Tzugu de la Metalfan Records Division. Tzugu e un prieten care ne-a sustinut extraordinar si pentru lansarea “Pendulum”, asa cum va face si pentru aparitia noului album. Impreuna cu el, care e un nume important in industria de publicitate de la noi, vom gandi o lansare speciala. Dar mai e pana atunci.

Metalfan:  In mod normal, orice aparitie a unui nou disc este urmata de un turneu de promovare. V-ati facut deja planuri in sensul asta? Intentionati sa sustineti si ceva recitaluri si in afara tarii, mai ales ca voi aveti destula experineta concertistica internationala?
Marius: Probabil ca daca eram o trupa bulgareasca, sa zicem, n-ar fi fost prea greu sa aranjam un turneu de promovare a albumului in Romania. Fiind insa romani, e cam greu sa provoci interesul conationalilor. Tot ce e local e indoielnic, cam asta e impresia generala. Calitatea albumului sper sa ne ajute sa cantam cat de cat constant si in afara tarii, desi e cam dificil, avand in vedere ca peste tot sunt o gramada de trupe valoroase.

Metalfan:  Legat de concerte, a existat acum un an-doi o perioada foarte propice pentru concertele de club la noi. Acestea erau din abundenta, publicul era prezent in numar consistent, cel putin in Bucuresti. Treptat insa ele au cam disparut, in paralel crescand numarul concertelor mari si foarte mari, cu trupe de calibru din afara. Cum v-a afectat pe voi situatia aceasta? Ati reusit sa cantati la fel de mult in 2008 ca in anii precedenti?
Marius: 2008 a fost cel mai sarac an in concerte pentru Avatar, de cand am inceput sa cantam si pana acum. Am avut doar trei cantari si nu glumesc cand zic asta. E drept, doua dintre ele au fost evenimente importante, festivalul Artmania si lansarea “Pendulum”, in conditiile in care prima parte a anului am fost interesati mai mult de integrarea noului chitarist decat de aparitii live. In orice caz, din pacate Avatar nu prea se numara printre preferintele organizatorilor de concerte.

Metalfan:  Cum vezi tu scena actuala in Romania? Dupa atatia ani de activitate in domeniul asta cred ca poti sa faci o radiografie corecta a situatiei in care se afla metalul romanesc. Ti se pare ca s-a schimbat in bine fata de momentul in care ati pornit voi la drum?Marius: Parca e mai multa diversitate, am observat ca sunt multi muzicieni tineri si talentati, dar parca trupele astea de pusti nu rezista prea mult. Poate si pentru ca se lovesc de dezinteresul publicului nostru, in general nereceptiv la abordari noi, pe care le considera alterante. Asa ca daca spera ca munca lor va fi cat de cat apreciata, cei tineri se inseala. Trebuie sa cante in primul rand pentru ei. A, sau cat mai old school, asa s-ar putea sa se mai uite cineva la ei.

 

 

 

 

Metalfan:   Desi e un cliseu si suna cam de rahat, sunt curios sa stiu daca ati realizat ce v-ati propus cu Avatar. Mai mult ca sigur ca prioritatile si telurile s-au schimbat de-a lungul timpului, dar privind in ansamblu, esti multumit de ce ati facut pana acum? Se putea mai mult? Regreti ceva cu adevarat legat de activitatea Avatar in ultimii 14 ani?
Marius: Evident ca n-am realizat atat cat ne-am dorit. Cel mai rau imi pare ca acum 10 ani nu am avut banii de acum, pentru a putea canta inca de la inceput pe un echipament de sunet precum cel pe care il avem in prezent. Handicapul asta de exprimare ne-a afectat mereu si cred ca este si principalul motiv al decalajului dintre trupele de afara si cele romanesti si pe care noi incercam sa-l anulam cumva.

Metalfan:   Magica si Negura Bunget sunt doua trupe ce provin din underground-ul romanesc, care au reusit sa aiba succes dincolo de granitele mioritice si sa semneze contracte cu case de discuri importante. Este acesta un scop si pentru Avatar? Ce v-ar trebui ca sa realizati acest lucru (nu punem la socoteala norocul…)?
Marius: O productie de foarte buna calitate, probabil, ar atrage poate atentia asupra noastra. Important e sa cantam cu aceeasi pasiune, restul o sa vina de la sine.

Metalfan:  Ce mai asculta avatarii zilele astea? Ce albume te-au impresionat in ultima perioada? Exista vreo trupa (sau de ce nu, vreun disc) care sa fi influentat vreuna din piesele care vor figura pe noul Avatar?
Marius: Pentru mine albumul anului a fost scos de Textures. Mi-au mai placut multe alte albume semnate in 2008 de Aborted, Heaven Shall Burn, Whitechapel, Diablo, Meshuggah, Cynic, Bleeding Through, Bloodbath etc. Evident ca ne influenteaza ce ascultam, nu ne ascundem sa spunem ca suntem fani Nevermore sau Dark Tranquillity.

Metalfan:  Ia Universitatea Craiova campionatul sezonul asta? Te mai pasioneaza fenomenul fotbalistic?
Marius: Da, desi nu mai lucrez in presa sportiva, am ramas aproape de fotbal, ca sa folosesc un cliseu din domeniu. Mi-am rezervat placerea de a privi fenomenul doar ca suporter, e mai placut decat sa faci din dragostea pentru sport o meserie. Din pacate, efervescenta si talentul jucatorilor tineri de la Stiinta nu cred ca sunt suficiente pentru a castiga din nou campionatul, desi titlul de campioana ramane un vis pentru care multi olteni ne rugam. Ar fi una dintre cele mai fericite zile din viata mea cea in care Craiova ar castiga campionatul si nu ma imaginez altfel decat invadand beat (de fericire) centrul Baniei cu alte zeci de mii de suporteri. Sper sa nu fiu prea batran cand o sa vina acea zi.

Metalfan:  Marius, multumesc pentru timpul acordat si iti urez un sfarsit de an cat mai placut. Nu uita, asteptam cu nerabdare albumul!
Marius: Multumesc si eu pentru interes si promit sa va rasplatim asteptarea cu un album valoros.

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Avatar

   December 17, 2008  | 2 Comentarii  | 5973 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: AVATAR: Important e sa cantam cu pasiune, restul o sa vina de la sine

  • Aproape singurii de la noi care chiar canta super zid si care cred ca sunt cei mai underrated din undergroundul nostru prost. Bravo AVATAR !!! PENDULUM REALLY ROCKS !!!!

    1. Posted by Obituary | 18 Decembrie 2008 09:42
  • Imi maduc aminte de concertele de la inceputul Avatar...si imi aduc aminte cu placere. Si acum imi misca pleata peprimul album si il astept si pe urmatorul cu nerabdare...bag deseama ca va suna super frumos....

    Bravo Avatar...tot inainte fratilor!!!!!!!

    2. Posted by Sickn3ss | 11 Ianuarie 2009 10:58
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri