interviuri rock

AXIAL LEAD: metalul progresiv este pe maini bune

AXIAL LEAD: metalul progresiv este pe maini bune
TRUPE : Axial Lead

Prezentul si viitorul progressive metal-ulului din Romania sunt pe maine bune. White Walls este deja un nume ce reprezinta garantia succesului, iar nume precum Pro Musica marelui Ilie Stepan, Psycho Symphony sau Taine se numara printre clasicii genului, fie ca vorbim progressive rock in forma lui pura sau condimentat cu bucati serioase de metal extrem. Pro Musica nu mai este aici, dar Psycho Symphony si Taine nu si-au spus inca ultimul cuvant. De White Walls ce pot zice? Baietii sunt pe cai mari! Iar Axial Lead este unul din numele ce vin tare din spate. O trupa de viitor care are prezentul in mainile sale. Va invit sa parcurgeti randurile de mai jos si astfel sa aflati mai multe despre cine sunt cei ce isi spun Axial Lead:


 
 
Metalfan: Salut si bun venit in paginile Metalfan.RO! Cand si de ce a luat nastere trupa Axial Lead?
Radu Damian: Salut si bine v-am gasit! O sa-ti dau un raspuns in doua parti pentru intrebarea asta:
Partea I - Pe 22 decembrie 2011 pe la ora 6 dimineata ma intorceam acasa, framantand in minte de cateva  zile mai multe variante asemanatoare de nume. Atunci m-a izbit numele asta si tuturor le-a placut, asa ca am trecut la pasul urmator si am avut prima cantare prin ianuarie 2012.
Partea II - In ciuda faptului ca am iesit pe scena relativ recent si ultimele luni ale lui 2011 au fost cele mai importante si mai productive in vederea concretizarii primelor piese si chiar a genului abordat, ne stim de mult timp: eu si Tudor de 11 ani iar pe Christian si Daniel i-am cunoscut acum 7 ani. Axial Lead a fost un fel de concluzie a prieteniei pe care am legat-o si a hotararii de a face ceva impreuna, chiar daca aceasta hotarare a fost aproape absenta in primii ani si s-a conturat, asa cum spuneam, abia in 2011. Consideram ca timpul petrecut impreuna este fundamentul grupului nostru, dar si sursa principala de inspiratie, intrucat Axial Lead insumeaza tot ceea ce suntem individual, dar si ceea ce invatam, si cel mai important, felul in care ne schimbam si evoluam impreuna.

Metalfan: Ai putea sa ne prezinti cele mai importante realizari ale voastre de pana acum?
Radu Damian: Cu siguranta cea mai importanta realizare de pana acum a fost finalizarea inregistrarilor primului album. Avem obiceiul de a ne ajusta si schimba piesele tot timpul, asa ca inregistrarile au reprezentat depasirea unui prag mental destul de serios. Acum insa, ne bucuram de libertatea de a trece la material nou pentru albumul urmator. Am avut foarte multe de invatat din experienta primului album si abia asteptam sa vedem ce o sa vina de acum inainte. Pe langa inregistrari, au fost multe cantari si evenimente care ne sunt foarte dragi si pe care le pretuim foarte mult, iar pentru viitorul apropiat avem planuite doua videoclipuri si alte surprize.

Metalfan: De ce ati ales ca forma de exprimare o muzica progresiva/avangardista si nu o forma mai accesibila a rock-ului? Care sunt influentele voastre in materie de muzica?

Radu Damian: Nu am ales-o constient, ci a rezultat din colaborarea noastra si mai ales din faptul ca avem preferinte muzicale diferite. Unii dintre noi asculta metale mai dure, altii aduc jazz in compozitie, putin flamenco, poate si un gram de funk. Orice idee are oricare dintre noi, e trecuta prin filtrele tuturor si ajunge in final ceva complet diferit, dar care ne multumeste pe toti. Am abordat si alte genuri inainte de Axial Lead, in aceeasi formula, dar asta a fost singurul care ne-a bucurat cu adevarat pe toti, si s-a cladit treptat, fara sa avem un scop sau model anume.

Metalfan: La ce instrumente stii sa canti si la ce ai vrea sa inveti sa canti? De ce?
Tudor Golu: Radu zice ca a avut mai multe tentative de a invata sa cante la niste instrumente dar ca degetele nu il asculta, asa ca s-a lasat pagubas. Incepuse sa invete sa cante la muzicuta dar a pierdut-o intr-un tren si nu i-a mai trebuit alta. I-ar placea sa invete candva in viata asta sa cante la violoncel, dar pana atunci am fi tare fericiti daca ar invata orice instrument ne-ar fi de folos acum. Tine-i pumnii, ca poate invata ceva.

Metalfan: Si ca tot am adus vorba de instrumente, poti sa-mi spui ce instrumente folositi? Cat de mult conteaza acest lucru in rezultatul final, in muzica voastra?
Tudor Golu: Asta cu instrumentele e putin mai complicata pentru ca nu credem ca am ajuns inca la solutia ideala sau finala. Momentan folosim doua chitare Ibanez cu un amp ENGL Invader si cabinet tot ENGL, un amp home-made si cabinet Mesa/Boogie Rectifier; un bas imprumutat si head Eden Traveler cu cabinet SWR; tobe Yamaha, cinele Zildjian si Sabian, pedala dubla Tama Speed Cobra si fete Remo.
Asa cum spuneam mai sus, am invatat foarte multe din experienta primului disc, printre care si felul in care folosim instrumentele sau felul in care le alegem, insa cea mai importanta invatatura a fost aceea ca lucrurile astea sunt si ele progresive. Poate peste doi ani vom canta in opt corzi, sau ne vom da seama ca alegerile pe care le-am facut acum nu sunt cele mai bune. Odata cu idei noi vin si metode noi de a le pune in practica, iar noi le asteptam cu bratele deschise. Cine stie, poate invata Radu sa cante la saxofon.

 

 
 
Metalfan: In luna octombrie a acestui an veti lansa discul Of Infamous Credentials. Poti sa ne spui mai multe despre titlul materialului?
Radu Damian: Da, e putin cam abstract titlul, dar pus in context cred ca suna foarte bine, iar ambiguitatea ajuta mesajul discului. Exista legaturi intre toate versurile melodiilor, anumite strofe fiind continuari ale altora din melodii precedente; se repeta diverse teme si idei in contexte diferite; exista ordini semnificaitive pentru unele atribute care se intalnesc pe parcursul discului; exista simboluri evidente dar si altele criptate si rascriptate, iar titlul discului se afla intr-o astfel de relatie cu materialul pe care il cuprinde. Nu vrem sa dezvaluim semnificatia, pentru ca ea devine importanta numai daca este luata impreuna cu melodiile. Nu incepe degeaba cu "of" (indiciu).

Metalfan: Abordand o muzica progresiva, avangardista, putem sa ne gandim ca materialul se incadreaza intr-o zona conceputala? Ai putea sa ne vorbesti despre fiecare piesa de pe discul Of Infamous Credentials
Radu Damian: Of Infamous Credentials este intr-adevar povestea unui detinut care evadeaza din inchisoarea orasului fictiv Salva D'Or. Cele 11 piese de pe disc sunt franturi din experientele ce modeleaza calatoria protagonistului prin taramuri indepartate ca spatiu si timp, intre viata si eternitate, constiinta si razbunare, si un deznodamant potrivit caracterului sau. Versurile pieselor trateaza povestirea intr-un mod personal, iar firul epic devine distorsionat de trairile si perceptia protagonistului, motiv pentru care am decis sa completam piesele cu ilustratii si fragmente narative, care sa dea materialului o claritate mai mare.
Cu toate acestea, consider ca ambiguitatea ramane un element definitoriu pentru acest disc. Fiecare piesa isi are locul ei in poveste, dar are si o morala, sa zicem, proprie. Astfel, o melodie vorbeste despre constiinta protagonistului si felul in care orgoliul i-a nimicit buna judecata; alta vorbeste despre increderea naiva a unora intr-un necunoscut si cum acesta ii tradeaza; alta vorbeste despre minciunile disperate ale celui care crede ca nu mai are nimic de pierdut, intreg albumul prezentand de fapt o serie de alegeri proaste, greseli sau rautati voite si consecintele lor.
 
Metalfan: Stiu ca discul a fost inregistrat cu ajutorul lui Marius Costache. In ce masura v-a ajutat in studio? Ce ati facut diferit cu Marius fata de ce ati fi facut singuri?
Christian Alban:  Discul a fost inregistrat, mixat si masterizat de Marius Costache. Tobele le-am tras la Next Dog Studio, chitarele si basul le-am tras acasa si le-am reamplificat tot la Next Dog, iar vocea am tras-o la NoCity Studio. Inainte de a incepe inregistrarile insa, am facut singuri machete sau demo-uri pentru piese, in efortul de a avea cat mai multe detalii finalizate. Ajunsi la studio, am gasit o atmosfera de lucru foarte buna, care ne-a ajutat sa trecem peste toate emotiile, avand in vedere ca era prima noastra experienta de felul asta. Marius se pricepe foarte bine sa te motiveze si sa gaseasca latura pozitiva si fezabila a ideilor pe care i le prezinti. Colaborarea cu el a fost una cat se poate de placuta si apreciem cu sinceritate implicarea lui in proiect atat la un nivel profesional cat si la unul personal. Cu siguranta, experienta lui ne-a fost de mare ajutor si ne-a impulsionat sa ducem totul la bun sfarsit. Dorim sa lucram cu Marius si in viitor, nu numai in domeniul muzicii.
 
 
Marius Costache & Axial Lead
 
 
Metalfan: Artwork-ul este un element ce nu putea fi trecut cu vederea. Ai putea sa ne vorbesti despre simbolistica acestuia? 
Radu Damian: Coperta discului este un fel de mandala, o reprezentare grafica a universului in care traieste protagonistul, cuprinzand atat locuri, momente si personaje din povestea albumului, cat si inscriptii in alfabetul din Salva D'Or. Maretul oras se afla in centrul compozitiei, intre ape si nori, cu portul sau protejat de ziduri uriase si stanci ce rasar din pustietate si se inalta pana la ceruri, sprijinind turnul inchisorii. De la oras spre exterior, lumea se intinde in patru directii, cu rasaritul deasupra si apusul spre adancurile oceanului, ale carui ape converg catre Poarta scufundata. Aceasta Poarta leaga lumile intre ele si trimite sufletele catre viata de apoi, fiind totodata tinta initiala a protagonistului, hotarat sa o foloseasca pentru a-si schimba destinul. Simetria verticala a imaginii reprezinta diverse comparatii intre concepte prezente in piese, iar deznodamantul albumului este si el inclus pe coperta, incriptat, asemeni tuturor celorlalte elemente.

Metalfan: Care sunt cele mai importante discuri progressive rock romanesti in opinia ta? De ce?
Daniel Bucatariu: Din nefericire e, sau a fost, un gen mai putin abordat in tara, din cate stim noi. Suntem convinsi ca multe subsoluri au auzit numeroase exemple, unele chiar reusite de progressive autentic, dar se pare ca din anumite motive au ramas in underground. Un album adevarat de prog este Stem (2008) apartinand trupei Celelalte Cuvinte. Ei au avut de la inceput influente remarcabile de prog, care au culminat pe acest album. Psycho Symphony sunt iarasi un exemplu foarte bun de trupa care a introdus influente puternice de prog, iar in ultimul timp genul se pare ca a inceput sa prinda teren cu noua generatie si White Walls. Toate discurile sunt foarte importante indiferent cat de puternice sau slabe sunt urmele de prog. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa extindem cat mai mult genul.

Metalfan: Daca cineva te-ar intreba ce este metalul progresiv, ce i-ai raspunde?
Radu Damian: Ne ducem pana in viitor si revenim cu un raspuns imediat, caci pana am raspunde sigur s-ar schimba ceva.

Metalfan: Ce disc crezi ca este cel mai reprezentativ pentru gen? De ce?

Daniel Bucatariu: Tinand cont ca progressive-ul este practic un cumul de stiluri, nu stim daca putem numi un disc reprezentativ, unele albume fiind orientate spre tehnica si compozitie, iar altele spre schimbari de stare si atmosfera. In functie de influentele predominante, pot fi considerate albume de capatai atat Fragile (1971) - Yes cat si Watershed (2008) de la Opeth, fiind doua albume cum nu se poate mai diferite. Nu am ales neaparat extremele, dar e evident ca intre cele doua intra alte zeci de discuri care si-au spus cuvantul in particica lor din marea zona a prog-ului. Iar pentru fiecare trupa sau fiecare persoana chiar, e reprezentativ acel lucru care a avut o influenta personala. Ce album e reprezentativ pentru noi, fiecare are o idee... dar poate nu e reprezentativ si pentru gen.

Metalfan: Odata cu lansarea albumului de debut va urma si un turneu national?
Daniel Bucatariu: Asta e planul si ar fi frumos sa se poata realiza asa cum ne dorim noi. Avem planificate cateva cantari prin tara si urmeaza sa primim confirmari din alte parti, dar inca nu putem anunta nimic oficial. Oricum, daca nu va fi un turneu in toata regula, vor fi sigur cantari in cat mai multe orase, dar poate la intervale de timp putin mai lungi.

Metalfan: Va ganditi si la un turneu in afara tarii? Exista o legatura intre afirmarea unei trupe/unui artist si numarul de tari pe care-l acopera live?
Christian Alban: Sigur ca ne-ar face mare placere o astfel de oportunitate si credem ca e foarte important sa canti in cat mai multe locuri si sa vizitezi cat mai multe culturi, pentru ca asta e cel mai bun mod de a castiga experienta si experiente. Ne dorim sa calatorim cat mai mult, impreuna cu povestile noastre, pentru a vedea oameni noi si a pune bazele altor povesti. Poate nu conteaza atat de mult numarul tarilor vizitate, cat conteza ca acestea sa fie cat mai diverse. Pentru acum e doar un vis si mai avem mult de lucru pana atunci.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?

Radu Damian: Si noi multumim pentru timpul acordat si pentru interesul in eforturile noastre, desi suntem abia la inceput de drum. Avem multe planuri pentru viitor si speram sa le putem realiza pe toate, impreuna cu toate cele pe care nici nu ni le putem imagina inca. Le vom face pe toate pentru ca ne sunt dragi in primul rand, pentru ca noi am crescut cu povesti si vrem sa lasam macar cateva in urma noastra. Le multumim tuturor celor care ne-au ajutat pana acum si celor ce ne vor ajuta si in viitor. Follow the Lead!

Foto: Miluta M. Flueras
Autor: H.
   September 30, 2013  | 0 Comentarii  | 3413 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: AXIAL LEAD: metalul progresiv este pe maini bune

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri