interviuri rock

Bjorn 'Speed' Strid (SOILWORK): Cand ne-am gandit la noul album, ne-am imaginat, mai mult ca oricand, cum ar suna live

Bjorn 'Speed' Strid (SOILWORK): Cand ne-am gandit la noul album, ne-am imaginat, mai mult ca oricand, cum ar suna live
TRUPE : Soilwork

Zece minute cu  Bjorn “Speed” Strid pareau prea putin fata de cate are de spus aceste muzician. Dar s-au dovedit totusi suficiente pentru a discuta rapid despre primul concert Soilwork in Romania, cel mai recent album al lor si despre concertul pe care il vor sustine in acest week-end in cadrul B’ESTFEST.


Metalfan: Salutare! Sa incepem cu o intrebare de oameni normali, ahah! Ce faci acum? Esti prins intr-o mie de interviuri si concerte, nu?
Bjorn “Speed” Strid: Salutare! Fac bine, incerc sa ma odihnesc intre cantarile de week-end la festivaluri. Week-end-ul trecut a fost foarte solicitant, am cantat la Tuska Open Air in Finlanda si la Basinfirefest in Cehia. Nu prea am dormit, asa ca incerc sa prind niste somn cand merg acasa, pentru ca festivalurile astea de week-end chiar te solicita. Ai crede ca o luna de turneu e mai grea, dar la festivalurile de week-end faptul ca nu dormi deloc le face si mai grele. Dar ma si distrez, asa ca...

Metalfan: Dar imi imaginez ca lipsa de somn n-are de-a face doar cu angajamentele de ordin profesional, corect?
Bjorn “Speed” Strid: Hahahaha, normal ca nu. Poti sa te bagi in pat la 10 , dupa show, daca vrei, dar normal ca asta e cam dificil. Cateodata mai bagi niste beri dupa concert, stii... Cred ca AI PUTEA sa ai parte de mai mult somn daca ai vrea cu adevarat... Deci nu e doar vina managerului care rezerva zboruri pentru care trebuie sa fii in holul hotelului la 5 dimineata, hahaha!

Metalfan: Am avut placerea sa va vad in 2001, in cadrul turneului vostru cu Nevermore si Annihilator, in orasul Targu-Mures din Romania. Probabil nu-ti mai amintesti mare lucru, dar daca din intamplare chiar iti mai amintesti ceva, ar fi frumos sa le povestesti si cititorilor nostri.
Bjorn “Speed” Strid: Pai imi amintesc aproapte tot, stii...

 

Metalfan: Chiar asa??
Bjorn “Speed” Strid: Da, imi amintesc pentru ca si pentru noi a fost ceva special. Normal, cantam in Transilvania si asta era foarte tare pentru ca noi crescusem ascultand black metal si cunoscand toate povestile despre vampiri, iar astea ne facea extrem de curiosi. Iar Transilvania parea locul perfect sa canti metal. Tin minte ca mergeam prin Bulgaria, daca nu ma insel, indreptandu-ne spre Romania. Am luat-o pe niste drumuri neasfaltate si ne-a oprit politia si ne-a cerut sa coboram. Tineau niste AK 47 indreptate spre noi si ne-au cerut pasapoartele. Ne intrebam: “Ce dracu’ se intampla aici?” si dupa aia am aflat ca un politist fusese ucis de niste talhari, si banuiesc ca ne suspectau pe noi, hahaha! Deci deja incepuse treaba de-acolo, a fost si inspaimantator, si interesant! Si dupa aceea am intrat in Targu-Mures si erau batranici care stateau de-a lungul soselei si faceau semnul crucii, ca si cum intrase Satana in oras, stii... Apoi am ajuns la locatie, era o sala a sporturilor, nu?

Metalfan: Da, exact...
Bjorn “Speed” Strid: Si era politia militara [se refera probabil la jandarmi – n. red.] in jurul cladirii, cu caini lupi si toate cele. Si mai era si sarma ghimpata in jurul salii sporturilor, deci clar ca am trait niste emotii speciale. N-am mai patit asa ceva de atunci, haha! Imi iamintesc si momentul dinaintea spectacolului, cand s-au deschis usile si putea auzi din departare oamenii care tipau de bucurie... Iar locul era... Nu era plin, dar oamenii care erau acolo erau ATAT de entuziasmati!

Metalfan: Da, am fost acolo, pot sa confirm ce zici, haha!
Bjorn “Speed” Strid: Da, a fost foarte tare!

Metalfan: Cred ca o sa gasesti o Romanie putin diferita fata de ce-ai vazutl ultima data cand ai fost aici, haha!
Bjorn: Da, sunt sigur!

Metalfan: Bineinteles, acum vom vorbi despre concertul pe care il veti sustine in acest week-end la B’ESTFEST. Poate ne spui cate ceva despre cum va simtiti – vorbeai inainte despre festivaluri si asta e chiar un festival. Cum v-ati pregatit pentru el?
Bjorn “Speed” Strid: Ei bine, ne-am pregatit pentru festivaluri facand un turneu de noua saptamani prin America. Sunam din ce in ce mai bine ca trupa si cred ca am si ales un setlist foarte bun care reprezinta fiecare album pe care l-am scos. Un lucru foarte greu, pentru ca am scos noua bucati, haha, si e dificil sa construiesti un setlist cu ele. Dar suntem foarte entuziasmati si cred ca suntem foarte buni in concert la festivaluri, pentru ca avem sentimentul ala placut de a canta afara... Cred ca e o emotie speciala cand canti la un festival. Deci, practic, toti oamenii care ne-au vazut in 2001 o sa aiba o mare surpriza; cred ca am crescut ca trupa si ca nivel muzical. Va fi o experienta interesanta sa vedem reactiile oamenilor. Stiu ca multi ne-au “urmat” cumparandu-ne albumele dupa A Predator’s Portrait (2001), dar sa ne vezi in concert e deja altceva. E un show foarte plin de energie si clar va fi un moment special – sa ne intoarcem in Romania si sa putem canta atat de multe piese de pe atat de multe albume.


Metalfan: The Living Infinite e un album dublu, deci cum il puteti include in setlist asigurandu-va ca are reprezentativitatea pe care o merita? Are atat de mult continut, totusi... Asta chiar merita o portie dubla, nu, haha?
Bjorn “Speed” Strid: Hahaha, da, inca promovam noul album, stii... Cred ca e important sa includem piese din cel mai recent produs al nostru. Dar, in paralel, incercam si sa gasim un mod de a include piese de pe albumele a caror promovare am ratat-o in Romania, haha... nu e o sarcina usoara. Cred ca vom canta patru sau cinci melodii de pe ultimul album, iar restul vor fi de pe precedentele.

Metalfan: Da, aveti de recuperat vreo cinci albume, haha.
Bjorn “Speed” Strid: Stiu, stiu, si asta face lucrurile mai dificile – sa fii intr-un loc in care ai mai fost, dar in care totusi n-ai mai venit de mult. Dar ne straduim din greu sa facem un setlist foarte interesant care sa placa tuturor – inclusiv noua.

Metalfan: Aveti aici un grup de fani destul de devotati. Ati vrea sa le transmiteti un mesaj?
Bjorn “Speed” Strid: Ei bine, in primul rand vrem sa ne cerem scuze pentru ca ne-a luat 12 ani sa revenim, haha... si sper ca avem si fani noi care nu ne-au vazut inca si care au crescut si au desoperit Soilwork. Si, speram noi, ii vom face si pe ei fericiti atunci cand ne vor vedea. Dar mai sper si ca cei care ne-au vazut in 2001 vor reveni sa ne urmareasca.

Metalfan: Da, si eu sper. Acum ajungem la intrebarea inevitabile pe care ai mai auzit-o de 10.000 de ori: de ce un album dublu tocmai acum? Poti sa-mi dai un raspuns relaxat, neoficial, genul de raspuns de festival, haha.
Bjorn “Speed” Strid: Oh... Uau...

Metalfan: Raspunsul standard si logic ar fi fost mai usor, nu, haha?
Bjorn “Speed” Strid: Nu, dar e un lucru greu de descris tocmai pentru ca nu e logic. Aveam nevoie de o provocare, cred ca asta e cuvantul-cheie. Si nu stiu cat de logic suna, dar noi nu vorbim despre ce fel de muzica ar trebui sa compunem. Trantim pur si simplu chestii, si cred ca asta e frumusetea acestei trupe. Faptul ca avem o intelegere reciproca a emotiilor si a viziunii, fara sa fie nevoie sa vorbim despre asta. Pur si simplu se intampla, iar acum cred ca era timpul potrivit sa facem ceva mai mare, mai epic – dar pe care sa-l putem canta in concert. Ne doream ceva foarte tehnic, dar si ceva foarte atmosferic. SI multi dintre noi si-au imaginat, mai mult ca oricand, cum ar suna noul album live. Aici facem legatura si cu show-urile, inclusiv festivalurile.

Metalfan: Multumim mult si ne vedem in curand!
Bjorn “Speed” Strid: Multumesc, ne vedem in curand!
Autor: Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Soilwork

   July 06, 2013  | 0 Comentarii  | 8002 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Bjorn 'Speed' Strid (SOILWORK): Cand ne-am gandit la noul album, ne-am imaginat, mai mult ca oricand, cum ar suna live

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri