interviuri rock

Blaze Bayley (WOLFSBANE): cu sinceritate si simplitate despre metal

Blaze Bayley (WOLFSBANE): cu sinceritate si simplitate despre metal
TRUPE : Blaze Bayley, Wolfsbane

Blaze Bayley s-a dovedit a fi, exact cum ne spusesera oamenii care la-au cunoscut, un om pus pe treaba, foarte implicat in ceea ce face, dar si un interlocutor foarte deschis si amabil. Am vorbit putin despre vacante, planuri de viitor si despre un subiect oarecum in atentie acum – Bucharest vs. Budapest. Totul cu o sinceritate si o simplitate dezarmante.


 
Metalfan: Salut, Blaze, si bine ai venit la Metalfan.ro! Ce mai faci zilele astea, te pregatesti de vacanta, corect?
Blaze Bayley: Da ma duc in vacanta in Slovacia sa vizitez niste prieteni si sa mergem la un castel de-acolo care imi place mult. O sa mai cant si la festivaluri pe timpul verii...

Metalfan: Deci e o vacanta lucrativa, haha?
Blaze Bayley: Da, haha, vara asta pe parcursul a trei saptamani o fac ceva festivaluri: Bloodstock Festival cu Wolfsbane, si Machete Festival in Italia.

Metalfan: Foarte tare! Deci, revenind... Alive in Poland – din nou? Dupa 2005, te duci acolo din nou in 2013. Care-i legatura speciala intre tine si Polonia?
Blaze Bayley: Am multi fani acolo si cand am intrat in Iron Maiden si am facut turneul X-Factor m-am bucurat de sprijinul multor fani si asta mi-a placut extrem de mult. Si multi fani polonezi au ramas alaturi de mine din perioada Iron Maiden. Pe scurt, imi place mult sa merg acolo si sa fiu bine primit de oamenii din Polonia.

Metalfan: Apropo de tari in care te plac oamenii... Inainte de interviu am vorbit cu baietii de la Trooper – trupa din Romania alaturi de care ai tras o piesa, e foarte probabil sa-i tii minte, haha.
Blaze Bayley: Da, sunt niste oameni foarte de treaba, mi-ar placea foarte mult sa lucrez cu ei din nou si, da, imi amintesc de ei cu foarte mare placere. O experienta foarte frumoasa!

Metalfan: Lumea te intreaba probabil despre planurile tale profesionale. In schimb, la inceputul interviului, noi am vrea sa te intrebam despre planurile tale de vacanta. Ce-o sa faci in afara de cantat?
Blaze Bayley: Imi place foarte mult sa merg cu motocicleta – am una batrana, haha, si cand ma simt obosit imi place sa merg cu ea. E o Yamaha V2 mai veche.
 

 
Metalfan: Si cum e cu copii? Cand ai fost in Romania, daca nu ma insel, fiica ta avea 4 luni.
Blaze Bayley: Are doi ani acum, a crescut. E atat de greu sa fii departe de casa...

Metalfan: Iti consuma multa energie, te seaca?
Blaze Bayley: Cam da... Chiar acum canta la pian.

Metalfan: O pregatesti sa devina clapar, haha?
Blaze Bayley: Nu, vreau doar sa fie fericita, haha. Dar, pe de alta parte, cred ca oricine ar trebui sa invete sa cante la un instrument, pentru binele lui. E foarte sanatos; e foarte bine pentru sanatatea ta mentala.

Metalfan: Cum te descurci cu trei trupe simultan: Blaze Bayley, Wolfsbane si The Foundry?
Blaze Bayley: Ma rog, cu Wolfsbane nu prea facem mare lucru, pentru ca e foarte greu sa aduni toti membrii in acelasi timp, ne bucuram atunci cand ne putem reuni, cand avem vreme pentru asta. La fel si cu The Foundry, am inceput treaba asta in Texas cu Rick Plester, care mi-a facut master-ul pentru ultimele mele albume. E fix acelasi lucru – am zis ca atunci cand avem timp sa lucram impreuna, ne bagam.

Metalfan: Am o curiozitate apropo de The Foundry: ce-ai putea exprima cu aceasta trupe si n-ai putut exprima cu celelalte doua?
Blaze Bayley: Deocamdata e ceva foarte nou si asta e bucuria. E ceva nou, e vorba de mine si de Rick care strangem mai multi oameni ca sa cantam impreuna. Vedem ce se intampla pe viitor, e prea devreme sa ma pronunt.

Metalfan: Un lucru care ne place la tine e faptul ca nu ti-e teama sa folosesti foarte multe lucruri personale atunci cand scrii versuri. Asta iti consuma energia sau, dimpotriva, iti ofera si mai multa? Eu mai rad uneori de ceea ce numesc “trupele cu dragoni” – oameni care canta despre Stapanul Inelelor, tinuturi indepartate, zane si asa mai departe. Cred ca, din punct de vedere al versurilor, esti opusul lor – scrii despre cum traiesti si despre sentimantele tale in viata reala in acel moment.
Blaze Bayley: Da, e adevarat, scriu ceea ce simt. Uneori scriu despre diverse etape din viata mea, dar nu doar atat. Uneori scriu despre subiecte care ma afecteaza sau imi afecteaza viata; si mereu incerc sa scriu versurile cat de bine pot, imi doresc intotdeauna ca ele sa aiba sens logic si sa spuna o poveste.
 

 
Metalfan: Baietii din Trooper te-au descris ca un profesionist foarte, foarte bun. Foarte concentrat si foarte decis: cand treci la treaba esti 100% acolo. Exista oare si o latura a ta mai jucausa, mai relaxata, haha?
Blaze Bayley: Da, am prieteni in afara industriei muzicale si ma distrez uneori cand scriu, chiar de multe ori. SI nu sunt mereu serios, pentru ca viata e prea scurta. Incerc sa ma conectez cu fanii mei si incerc sa-mi traiesc viata la maxim, pentru ca ar putea fi ultimul meu moment. Nu vreau sa mor petrecand o zi de c**at, hahaha.

Metalfan: Prietenii nostri de la Trooper au discutat mult cu tine despre filosofia din spatele albumului The King of Metal. Mai precis, despre faptul ca regele e de fapt fanul: omul care vine la concert, cumpara CD-ul si, eventual, tricoul. Crezi ca aceasta filosofie e inca valabila acum?
Blaze Bayley: Da, fanii sunt regii metalului, pentru ca heavy-metal-ul e un stil de muzica aparte. In anii ’80, cand heavy-metal-ul era foarte popular, marile case de discuri n-au inteles deloc ce reprezinta el. Fara fani, noi n-am mai exista azi. Asa ca le multumesc fanilor din Romania pentru sprijinul acordat in toti acesti ani, a fost nemaipomenit sa-i vad pe toti la Silver Church data trecuta si sper sa-i revad pe regii romani ai metalului cat de curand.

Metalfan: Bun, am inteles ce e cu The King of Metal, dar de ce Wolfsbane Save The World? Ce e cu titlul asta, e cumva ironic?
Blaze Bayley: E bine, n-am venit eu cu titlul asta... Dar ideea din spate e ca dupa 18 ani [cand ne-am reunit – n.red.] a trebuit sa revenim pentru ca lumea era prea intunecata si nefericita si a trebuit sa venim ca sa-i facem pe oameni fericiti.

Metalfan:  Ne apropiem de limita minutelor disponibile, asa ca trec la un subiect sensibil, desi amuzant. Poate iti amintesti ca atunci cand ai venit aici cu Iron Maiden ai facut o mica greseala spunand Budapest in loc de Bucharest. Pot sa apelez la simtul umorului pe care-l ai ca sa-mi spui ceva amuzant despre aceasta confuzie?
Blaze Bayley: Hahahaha, da, da, normal ca tin minte! S-a inamplat din cauza faptul ca, in fiecare seara, incercam sa ma intalnesc cu cineva din tara respectiva si sa invat sa pronunt corect numele orasului. Si imi scriam fonetic numele si ii rugam sa puna hartia cu transcrierea pe scena. Dar ei [probabil membri ai echipei tehnice – n.red.] au lasat pe scena hartiile din seara precedenta [concertul care fusese la Budapesta – n.red.]. Iar eu, incercand sa spun Bucharest, am spus de fapt Budapest. Da, e o greseala foarte mare si imi pare foarte rau, dar de vina sunt roadies, pentru ca eu incercam din greu in culise sa invat putina romana, sa spun corect “Multumesc!” si sa spun corect numele orasului. Iar ei au lipit pe monitor hartiile pe care le scrisesem in seara precedenta!!!
 


Metalfan: Nicio grija, Blaze. Cand depui atata efort pentru multe concerte, se mai intampla.
Blaze Bayley: Oricum, imi cer scuze tuturor fanilor pentru greseala de pronuntie!

Metalfan: Ok, acum e momentul sa vorbim de planurile de viitor. Ce urmeaza?
Blaze Bayley: Acum fac un album nou, e un best of din catalogul meu post-Maiden si va fi foarte, foarte special, pentru ca va include ote personale. Voi scrie texte care explica versurile si cum mi-au venit ideile pentru piese si cum stateau lucrurile in viata mea cand am inregistrat melodiile. Sper ca oamenilor sa le placa; va fi un booklet de 28 de pagini, iar pre-comenzile vor incepe in august. Sper ca va merge bine si ca voi putea veni si in Romania sa-l promovez. Are si doua piese noi, si iarasi sper ca fanii vor fi incantati de acest lucru.

Metalfan: Blaze, multumim multe, te dovedesti a fi acelasi om de treaba!
Blaze Bayley: Multumesc mult si eu, la revedere!
Autor: Tzugu
   August 09, 2013  | 0 Comentarii  | 7345 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Blaze Bayley (WOLFSBANE): cu sinceritate si simplitate despre metal

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri