interviuri rock

BOLTHARD: interviu cu Catalin Gurita (chitara)

BOLTHARD: interviu cu Catalin Gurita  (chitara)
TRUPE : Bolthard

In materie de trupe romanesti, ne-am obisnuit ca doar unele din ele sa lanseze produse, dar si acelea doar la nivel standard. Ei bine, trupa Bolthard intra si ea in rindul celor produse oficiale in discografie: EPul Password: Invalid_ va fi lansat peste citeva zile in format digipack.
Ne-am permis sa preintampinam putin concertul de lansare ce va avea loc in Silver Church pe 20 mai si sa-i intrebam pe baieti una-alta despre activitatea lor.






Metalfan: Salut. Avand in vedere ca nu am mai vorbit de mult, ce mai e nou in tabara Bolthard?
Catalin: Toate's vechi si noua toate. Foarte pe scurt, avem o formula stabila de aproape un an de zile, in care muncim cu totii cot la cot, ne simtim bine, ne distram mai mult ca niciodata. Avem un nou management foarte activ, un nou material si dorinta multa de a iesi pe scene dupa lunga hibernare din sala de repetitii si studio.

Metalfan: Dupa mai bine de 5 ani aveti, in sfarsit, primul material oficial, Ep-ul Password Invalid_, de ce asa tarziu?
Catalin: Chiar ma uitam in interviurile mai vechi, si am observat ca vorbeam de atunci de dolenatele noastre ferme in directia editarii unui material, dar in Romania lucrurile se misca greu fara bani si fara prea multa atentie din partea promoterilor, noi fiind in speta o trupa de ”underground”. Schimbari dese de componenta, cand ai oameni nu ai bani pentru inregistrari, cand ai bani, vrei mai mult de la material si intri intr-o noua sesiune de brainstorming, si asa mai departe.

Metalfan: Cat de greu e pentru o trupa din underground sa imprime un material la un nivel cat de cat profi in Romania la ora actuala?
Catalin: Depinde foarte mult de resursele fiecareia. Dupa cum stiti, la noi nu exista o scena de metal ca in afara, prin urmare si atentia fata de trupele locale e redusa. Asta inseamna ca in proportie destul de mare trupele trebuie sa se autoproduca. Autoproducerea te aduce deja la nivel semi-profesional in ceea ce priveste calitatea sunetului, iar cum metalul e o muzica pretentioasa care cere bani, dar si cea mai putin apreciata in comparatie cu mainstream-ul, trebuie sa traim intr-un paradox perpetuu.

Metalfan: Cine este acum Bolthard? Si care este formula cu care ati intrat in studio?
Catalin: Alin Gurita - voce, Catalin Gurita - chitara, Adelin Jercan - chitara, Flavius Prelipcean - bas, Costi Ignat - tobe. Aceeasi formula si in studio si in concertele ce vor urma, speram noi, pentru mult timp.





Metalfan: Spuneai ca autoproducerea te aduce deja la nivel semi-profesional dar muzica voastra si voi ca muzicieni sunteti pretentiosi, cum ati rezolvat acest "conflict" avand in vedere ca EP-ul este, din cate am inteles, autoprodus?
Catalin: Pai da, unul din motivele pentru care nu am imprimat nimic pana acum a fost fix cel mentionat mai sus, insa datorita noului management si in general increderii pe care oamenii au avut-o in noi in tot timpul asta, ne-am mobilizat sa facem pasul asta. Materialul, avand in vedere investitia de bani si implicare, este, spunem noi, exact conform asteptarilor. Si multumim aici lui Mihnea Grecu pentru ajutorul lui, fara de care nu am fi putut sa ajungem in punctul asta, si ne dorim pe viitor o colaborare fructuoasa.

Metalfan: De ce ati tinut neaparat sa prezentati si piesa Human Race sub forma de single?
Catalin: Human Race a fost initial o piesa de promovare a “cvasi” noii directii incercate pe Password Invalid_, dupa care, am reimprimat-o intr-o varianta mai “ballsy” si am inclus-o pe EP, nu din lipsa de piese, ci pentru ca e o piesa care noua ne place foarte mult si am vrut sa beneficieze de o productie care sa fie in conformitate cu restul EP-ului.





Metalfan: Pe data de 20 mai va avea loc lansarea oficiala a materialului in club “Silver Church”, ce va aduce special acest concert fata de precedentele?
Catalin: In afara de mult aplomb din partea noastra, concertul va beneficia si de cateva artificii pirotehnice, un sunet pe masura, ajutat de noul backline Bolthard in care s-a investit foarte mult, si MULTE surprize muzicale, sa spun asa. Ne-am propus sa facem un show in care toti sa se simta bine, de la public pana la noi, avand in vedere ca o sa fie joi seara, vrem sa scoatem lumea un pic din cotidian si promitem ceva de exceptie. Multumim pe aceasta cale si colegilor de la Grimegod si Tiarra care au acceptat invitatia noastra de a imparti scena. Be there!!

Metalfan: Bolthard a fost in ultimii ani o trupa destul de scumpa la vedere, de ce?
Catalin: Poate pentru ca avem parerea asta tampita cum ca publicul ar fi mai incantat sa auda mai rar o trupa care incearca sa se prezinte bine. Si partea a doua ar fi ca eu prefer sa merg, in conditiile sunetului de club, la o trupa de la care am auzit in prealabil o piesa, doua, imprimate, decat sa risc un sunet nasol si sa nu inteleg nimic din ce canta, drept pentru care, materialul a fost prioritar.





Metalfan: Sa revenim la EP, spune-mi te rog playlist-ul, si ce aduc nou aceste piese fata de vechile compozitii Bolthard.
Catalin: 1. UYD (under  your disguise)
2. Human Race
3. I Am
4. The Sphere
5. Thin Ice
I Am e o piesa mai veche dar pe care cu totii o iubim si am vrut sa fie inclusa in material, restul sunt piese complet noi. Iar ca mentiune, Thin Ice este prima piesa compusa in formula actuala. Noutatea cred ca e in primul rand faptul ca am renuntat la liniile de thrash clasice in mare parte, si piesele sunt destul de diferite intre ele. Filonul tot ala e, dar incercam sa trecem gradual spre sonoritati un pic mai diferite decat ce faceam. Spre exemplu avem o piesa in totalitate noua, pe care o vom prezenta exclusiv pe 20, care e destul de departe de stilul Bolthard cu care s-a obisnuit lumea. Noi credem ca e o evolutie fireasca si asteptam sa vedem ce se va intampla pe viitor.

Metalfan: Cateva cuvinte despre fiecare piesa in parte mai ales in ceea ce priveste textele?
Catalin: Noi am fost tot timpul o trupa cu un mesaj pozitiv. Indiferent de forma pe care am adus-o textelor, mesajul a ramas neschimbat. UYD, under your disguise, credinta ca in orice om, indiferent de tarele pe care le-ar avea, exista ceva bun care va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu. Confortul tau e bun numai cand nu deranjeaza pe ceilalti. Human Race este despre manipularea la scara globala, este si piesa care ne-a dat ideea pentru coperta ep-ului. I Am este despre constientizarea eu-lui in contextul social, e un pic mai criptica liric, dar o piesa foarte personala. The Sphere are partial o tenta ecologica, dar mai degraba spiritual-ecologica. In toata nebunia asta “eco-green” omul uita ca cel care sufera in urma ignorantei noastre nu e planeta, ci noi insine si colectivul spiritual al Terrei. Thin Ice are cam acelasi mesaj ca si I Am, numai ca un pic mai accentuat. Trezirea din robotirea zilnica si indemnul ca “there’s more to life  than that”. Cam asta ar fi foarte pe scurt.





Metalfan: Ce insemnatate are titlul Password: Invalid_?
Catalin: Traim intr-o era a tehnologiei, asta e clar, cat aderam sau nu la ea ne priveste in mod personal dar lucrul cert este ca toti ne lovim de ea constient sau nu. Titlul are mai multe semnificatii si se potriveste perfect conceptului general. Una ar fi ca, la un moment dat, sistemele de care suntem atat de dependenti vor raspunde invalid la incercarile noastre de accesare, si o sa regresam in Evul Mediu intr-o clipa. Deci, dependenta involuntara, hranita in timp. Cealalta semnificatie este ca daca incerci sa te integrezi si sa fii un om “normal” in societate te vei lovi de tarele ei inerente, iar in extrema cealalta, un inadaptat va fi eternul frustrat si nemultumit. Mai pe scurt, trebuie sa fii curajos sa fii om si sa traiesti in societatea actuala oricum ar fi ea.

Metalfan: Ce planuri are Bolthard?
Catalin: Deocamdata, prin intermediul noului material incercam sa ne promovam cat mai mult. Va fi, probabil un scurt turneu, in timpul foarte apropiat. In cealalta directie, deja lucram la materialul pentru primul  “full album” Bolthard. Cateva piese ce vor fi incluse pe album le vom prezenta la concertul de pe 20 mai. In rest mai vedem, poate ceva festivaluri, depinde de feedbackul pe care il vom primi in lunile urmatoare.




 
Metalfan: Ce parere ai despre faptul ca o sumedenie de trupe mari si foarte mari ne viziteaza tara anul acesta?
Catalin: Chiar vorbeam cu cineva zilele trecute despre asta. In mod cert pentru trupele mici nu e de bine, pentru ca publicul se va obisnui cu niste standarde occidentale si multe concerte mari inseamna bani multi, oboseala, si timp/disponibilitate redusa pentru concerte de club. Daca vorbim strict obiectiv, este incantator ca trupe asa de mari ne viziteaza, e bine cultural. Insa daca stam sa ne gandim pe fondul crizei mondiale, faptul ca aceste trupe au ajuns sa cante la noi DUPA perioada lor de glorie si nu in timpul ei, e clar ca si industria muzicala globala e afectata de criza. Pe principiul “cat am vandut in Romania”? “pai nu prea am vandut”.”Nevermind, mergem acolo ca e criza si avem nevoie de bani”. Eu inca nu am incredere in potentialul  economic al Romaniei pe piata muzicala mondiala insa, inca o data, strict obiectiv, este de bun augur. Mai bine acum decat niciodata.
 
Metalfan: Si acum, in final, un cuvant de incheiere pentru metalistii nostri?
Catalin: De obicei se zice “stay metal”, eu zic doar atat “stay human” si beneficiati de pozitia voastra de oameni deschisi la minte pentru a-i deschide si pe altii. Intr-o tara baltita in iz de manea si mici la gratar aglomerati in IOR, trebuie sa fie o generatie noua care sa faca ceva. ON ground sau UNDERground, important e sa nu hranim si mai departe flagelul deja existent. Va multumesc in numele Bolthard pentru acest interviu si ocazia de a vorbi despre activitatea noastra. Numai bine!
Autor: hell9level
Vezi galeriile trupelor: Bolthard

   May 18, 2010  | 0 Comentarii  | 5980 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: BOLTHARD: interviu cu Catalin Gurita (chitara)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri