interviuri rock

BREATHELAST: chemarea salbaticiei urbane

BREATHELAST: chemarea salbaticiei urbane
TRUPE : Breathelast

Breathelast este una dintre cele mai muncitoare trupe atunci cand vorbim despre scena de *core din Romania. Ma incument sa folosesc termenul de "scena" pentru ca in ultimii 4 - 5 ani au aparut in tara tot mai multe trupe pe aceasta nisa. Ca sa sustin aceasta afirmatie voi aminti cateva din cele mai importante (cel putin daca ne raportam la materialele pe care le-au lansat pana in prezent): Cap De Craniu, Diamonds are Forever, Coins As Portraits si Breathelast. Baietii astia incearca sa arate ca lucrurile se pot intampla si altfel decat asa cum le stim. Practic, trupele demonstreaza ca poate exista respect intre ele si ifosele de "rockstar" pot fi lasate la o parte. Breathelast va lansa in data de 7 decembrie 2013 un material split alaturi de trupa Cap De Craniu. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu doi dintre membrii grupului, Mihai (voce) si Vali (chitara), care ne-au povestit mai multe despre discul Split it Out dar si despre aceasta frumoasa colaborare. Ar fi interesant de vazut daca pe viitor vor putea face pasul si-n afara, asa cum trupe metal precum Negura Bunget, Dordeduh si Syn Ze Sase Tri au reusit.



 

Metalfan: Salut si bine ati revenit in paginile Metalfan.RO! Stiu ca de curand Breathelast a suferit o modificare de componenta. Ce poti sa ne spui despre acest subiect? Ce ati pierdut si ce ati castigat ca formatie?

Mihai: Raducu si-a facut treaba exemplar si ne-a ajutat sa compunem piesele intr-o stare moderna si foarte vie, Hertzu este cel mai balansat si mai serios tobosar cu  care am cantat vreodata. Nu am pierdut nimic, este o evolutie de la o punkareala violenta, care ne reprezenta "atunci", la un balans pe care toata lumea se poate  exprima mult mai lejer.
Vali: Nu vrem sa privim aceasta schimbare ca pe o pierdere. A fost o alegere personala pe care am inteles-o cu totii si am sustinut-o. Herman a fost proverbialul om potrivit la locul potrivit la momentul potrivit. Este un prieten bun, un om deosebit si un instrumentist complet. Dar asta cred ca ati vazut deja.

Metalfan: Videoclipul vostru, Wolves, a fost regizat de catre fostul vostru tobosar, Radu Ionut Campeanu. De ce de el? Ce ne poti spune despre povestea videoclipului?
Mihai: Radu s-a oferit sa faca acest clip, el a produs oamenii necesari si a fost dorinta lui de a unifica ideologia clipului si inspiratia lui fata de aceasta piesa.  I-a iesit exemplar deoarece ne place foarte mult clipul. Wolves se refera la salbaticiunile care suntem in stare sa devenim cand uitam de unde am plecat si ce ne sta  aproape, la greu.

 



Metalfan: In data de 7 decembrie 2013 veti lansa discul Split it Out alaturi de grupul Cap De Craniu. Cum a inceput aceasta colaborare? Cat de departe speri sa mearga?

Mihai: Split-ul a aparut din nevoia celor doua trupe sa scoata doua materiale intermediare, nu doua albume full length, prin urmare, pastrand o legatura scenica si cochetand cu tot felul de idei, cum sa facem aceste doua materiale sa scoata capul prin indiferenta MASIVA de la noi din "comunitate", a aparut solutia unu split, care paradoxal e de fapt o mare alaturare, nu o scindare, practic adunandu-ne eforturile si cunostintele intru a promova un singur material, si amplul scop de a promova unitate (cu oameni seriosi iti vine si usor sa folosesti cuvantul asta) si metal.

Metalfan: Daca nu ma insel, un astfel de material este o premiera pentru scena *core din tara. Cum va simtiti in postura de "pionieri"?
Mihai: Nu stiu daca suntem pionieri, parca am mai auzit de chestii tip split, dar memoria nu ma ajuta (si nici netul... care a inceput sa mearga NU ca in Romania) dar ne bucuram de aceasta colaborare, pentru mine personal este o onoare (cine rade la utilizarea acestui cuvant, fata de o trupa romaneasca, din partea unei trupe romanesti, e un dobitoc, punct.), deoarece Cap De Craniu mi se pare o tornada de stare si brutalitate si idei carnale care ar trebui sa isi gaseasca drum usor afara din tara asta. Nu mai vorbim de executie.

Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre titlul materialului? Cine a venit cu ideaa? Ce reprezinta
acesta?

Mihai: Split it Out ?!... pai, e un split, banuiesc ca asta e ideea hahaha... In rest, deciziile split-ului sunt relatate mai sus. Calin Raduta a venit cu ideea. Mi se pare simplu si la obiect. Nu aveam de gand sa face prea mare tam-tam in legatura cu materialele individuale, voiam sa le lansam pur si simplu pe net, probabil cu  un concert. De ce sa nu facem o echipa care sa sutina doua idei similare intr-una singura, 2 in 1 pare sa dea si mai bine in Romania...
 
Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre fiecare piesa a voastra ce va fi prezenta pe acest disc? O scurta descriere ar fi interesanta.
Mihai: Materialul este compus din patru etape zdruncinante, contopite din mintea membrilor Breathelast si care picteaza prin noile elemente de sunet si atitudine, o evolutie a dezastrului uman, incepand cu:
(1) THE FLOOD (sfarsitul, viitura, amalgamul violent de tendinte, credinte, ego-uri, minciuni, savarseli ale fratelui impotriva fratelui, un fluviu nedemn de viata, care devine moarte treptata si inghite tot in calea lui).
Apoi(2) BURIED (dupa viitura, faptul ca respiram fortat ce vor altii e de mult un adevar rapus, atat toxic cat si informatii, totul ne-ngroapa in trend-uri de sezon, fara atentie la personalitate sau om, uniformizarea este ca un cavou media si nu numai, care este trecut usor, usor, peste ochii, narile si efectiv, toate simturile pe care le neglijam prin atentia impartita intre ce conteaza si ce vibreaza "acum", ajungem sa ne dorim pamant peste ochi, fiind singurul element care mai inspira viata si moarte, in mod egal, singurul arbitru permanent intr-o lupta de a ne urca unul peste celalalt),
(3) WOLVES (ne pierdem constiinta in lucruri lipsite de importanta, rabdarea in timpi morti, pasiunile in rutina agonisita in paralel cu "o viata buna", ne pierdem printre lupi, ne uitam numele si originile si simtim chemarea salbaticiei urbane, intru a deveni fix ceea ce ne speria sau ne imbolnavea imaginatia, cand ne aparam valorile inexistente sau perimate de o societate care ne transforma in permanenta in ceea ce nu vrem sa devenim. Suntem ceea ce ne sperie, pentru ca am uitat sa ne cunoastem si sa ne spunem pe nume).
(4) SINKING SHIPS (concluzia rapida si incisiva a filmului THE FLOOD, linia  orizontului, odata coborat la nivelul apei, parasind citadela si mormintele ilustre ale civilizatiei care nu se mai recunoaste pe sine insasi, vedem sfarsitul cum arde in aerul sarat, ultima lupta se tine pe apa, fiecare vis, speranta sau iluzie, sunt corabii fara echipaj, toate asmutite in oglinda sparta de valuri, incercand sa poarte ultima dovada a indentitatii umane in larg, pentru a recapata viata spirituala, dincolo de trecut, prezent si viitorul inexistent. Suntem cu totii morti, unul pentru celalalt, din momentul in care uitam sa ne pretuim visele, dar nu doar individual, mezii cu extremii, si poate, afirmatia asta, in larg, " YOU'RE ALL DEAD TO ME", nu este o ocara in secunda premergatoare finalului involburat ci o ultima strigare la o desteptare proprie si un ultim tipat de atac, inainte sa ne pierdem in nefiinta valului care ne-a creat). Nu este usor sa spui lucrurilor pe nume, nici nu putem sa spunem ca o facem, mai degraba pictam anevoios tablouri, le recitam cu simtamantul intelegerii unor semne dobandite in timp si speram sa fim auziti in chemarea noastra, de alti frati si surori care sa simta la fel.
"We know the rush of every breath at sea,The sinking ships , they fill horizon's lifeline... You're all dead to me."
 

 

Metalfan: La fel de interesanta ar fi si o descriere a pieselor formatiei Cap De Craniu. Ce ne poti spune despre ele separat sau ca un intreg?

Mihai: Carnal, accente de stare, scurte, cat sa nu te pierzi sau cat sa fie o trezire a simturilor imbibate in viteza si ritm decadent. Versuri intunecate dar care descriu tablouri intregi, unde fiecare isi poate aseza paleta proprie si pe deasupra, o pasare mare si neagra, cu penele rupte si oasele lucind de o foame inchipuita, deoarece ea a murit de mult, planand peste victimele care renunta la a lupta pentru viata, asa cum trebuie ea traita. Cam asta vad eu, cateodata.
 
Metalfan: Ce aveti voi fata de Cap De Craniu? Ce au ei fata de voi, muzical vorbind? Plusuri si minusuri?
Mihai: Avem alt nume hahaha... ei sunt foarte tehnici si foarte violenti, cateodata matematic de tehnici si violenti. Breathelast este mai mult pe stare. Cum pe mine ma intereseaza asemanarile, generam un haos similar live si am avut ocazia sa probam asta de cateva ori, pana acum.
Vali: De ce trebuie neaparat sa cautam plusuri si minusuri. Discutam despe doua trupe dedicate, serioase, implicate care au ceva de spus, fiecare cu particularitatile sale dar cu scop comun.

Metalfan: Am inteles ca materialul Split it Out va fi editat si pe CD intr-o editie limitata. Cate exemplare pregatiti? Ce poti sa ne spui despre aceasta initiativa?
Mihai: Nu stim cate CD-uri vom face, CD-urile sunt FOARTE SCUMPE, daca vrei sa le faci cum trebuie, adica, SA MEARGA hahaha. Si trebuie subliniat ca absolut tot ce facem,  ne asumam, deoarece nu cumpara nimeni decat dupa ce are impresia ca a cunoscut formatia suficient de bine, incat sa merite acest efort. Nu se ia in calcul muzica ci familiaritatea sau imaginea unui proiect. Noi apreciem la randul nostru eforturile celor care cumpara sau vin la concerte, mai ales intr-o tara unde nu exista o comunitate care sa te cheme "la joaca" de la sine.

Metalfan: Ca tot am vorbit despre CD-uri. Ce se vand mai bine? CD-urile sau tricourile? Este vorba despre muzica sau despre moda?

Mihai: Moda si apoi muzica. Muzica si apoi mai multa moda.
Vali: Nu cred ca problema a fost pusa bine. Uite cum vad eu lucrurile: cum crezi ca poate fi sustinuta mai bine o trupa si in acelasi timp afisat cu mandrie lucrul  acesta? Iti legi un CD de gat sau imbraci un tricou? Clar nu este vorba de moda caci tricourile noastre nu se gasesc pe rafturi la H&M sau la oricare magazine trendy! Muzica noastra poate fi gasita foarte usor si downloadata gratuit. CD-ul a ajuns mai mult un obiect de colectie. In schimb achizitia unui tricou sau plata unui bilet  la un concert al trupei reprezinta modalitatile cele mai directe de a sustine o trupa.
 



Metalfan: Revenind la discul Split it Out si la concertul din data de 7 decembrie 2013, ce poti sa ne spui despre acest eveniment? Cati oameni astepti la acest eveniment?

Mihai: Probabil in jur de 200 de oameni. In rest, surprize, cat sa ne simtim bine si apoi, prin ce refulam noi, sa se simta si publicul bine. Se fac niste legaturi  live, la care se munceste in culise, prin repetitii, planuri, bani si idei puse la bataie.
Vali: Ii asteptam pe toti cei ce vor sa ne fie alaturi pentru a ne bucura si sarbatori impreuna aceasta realizare.

Metalfan: Pregatiti si un turneu in aceasta formula? Breathelast + Cap De Craniu? Doar in tara sau si-n afara?
Mihai: Doar in tara si nu avem date sau locatii sigure. Trebuie sa ne asiguram ca unde mergem, avem pe CE canta si CUM sa ne intoarcem acasa. De altfel, deja am luat  legatura in tara si probabil vor fi patru locatii serioase (doar atat... patru ...) care ne pot gazdui si isi SI doresc asta!

Metalfan: Va multumesc pentru raspunsurile oferite!
Mihai: Multumim pentru tot sprijinul posibil!!!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Breathelast

   December 02, 2013  | 0 Comentarii  | 3477 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: BREATHELAST: chemarea salbaticiei urbane

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri