interviuri rock

Cecilia::Eyes

Cecilia::Eyes
TRUPE : Cecilia::Eyes




Fiind activi din 2004, ar trebui spuse cateva cuvinte despre trupa si membrii acesteia. Deci, cine sunt Cecilia::Eyes?
Christophe: Cecilia::Eyes a fost formata in toamna anului 2004 de catre Mike si mine. Doream sa cream un amalgam de muzica instrumentala si sumbra, cu tonuri lente si zgomotoase. A rezultat intr-o unitate maiestuoasa si misterioasa, osciland intre melancolie si speranta. A asculta Cecilia::Eyes inseamna, mai presus de toate, a fi pregatit de a penetra universul oniric la care se face apel. Sunt un tanar foarte atragator de 34 de ani, de fapt lucrez la o firma de avocatura si iubesc petrecerile.
Deocamdata, sunt liderul trupei si ei trebuie sa faca ceea ce le zic, sau ii pedepsesc.
Gauthier: Am 35 de ani, sunt casatorit, am o fetita (de 4 ani), lucrez pentru o firma destul de mare in Belgia. Am 6 chitari, un PS3 si 2 caini stupizi. Ceilalti 4 membri ai trupei sunt homosexuali.
Pascal: Mai serios, suntem cinci tipi (patru, inainte de venirea lui Gauthier, ne-a implorat sa cantam in Cecilia::Eyes deoarece ii plac homosexualii) care incearca sa faca muzica ce creeaza emotii si cu care noi ne simtim bine. Totodata, suntem prieteni si Chris e fratele meu. Din 2004, am trait lucruri fantastice (si uneori mai putin fantastice) si speram sa continuam tot asa.

Cine e Cecilia?
Xavier: Numele trupei noastre a fost inspirat de ochii unei misterioase femei oarbe numita Cecilia. Muzica noastra ar trebui sa fie ceea ce poti vedea prin ochii ei. Am ales “cecilia::eyes” in loc de “Cecilia's Eyes” deoarece ne-a placut cum suna iar grafismul acesteia si cele patru puncte sunt ca si un “operator al domeniului de rezolutie” (cautati pe net, daca doriti – cine e tocilarul?

Au avut loc schimbari drastice in componenta trupei si conceptul acesteia de la lansarea “Echoes from the Attic”? Cum a evoluat sunetul de cand Gauthier Vilain s-a alaturat trupei? Am sesizat o schimbare subtila...
Gauthier: Cand am ascultat pentru prima data Mountaintops, m-am indragostit de-a dreptul de el si a fost chiar genul cu care lucram eu in acel moment, deci, i-am contactat, am incercat mai multe lucruri impreuna, cateva lucruri ce ei inca nu au incercat (sample-uri, voci, alte sunete de chitara...) si am venit destul de repede cu cateva mixuri destul de interesante... Sunt foarte fericit de rezultatul HDWL deoarece cred ca este diferit de Mountaintops, dar sunt tot sunetele caracteristice Cecilia::Eyes cu alte ingrediente, si sunt fericit sa fiu unul dintre motivele acestora...
Pascal: “Echoes from the attic” a fost prima noastra experienta veritabila cu muzica instrumentala, consider ca sunt multe lucruri bune in acest EP, dar in acelasi timp, directia noastra in acest gen muzical nu a fost inca clara, desi sunetul reprezentativ ce defineste Cecilia::Eyes era deja prezent. “Mountain tops...” este chiar munca in grup si este cea mai buna definitie a ceea ce eram inainte de venirea lui Gauthier. Suntem foarte mandri de acest lucru si inca ne face placere sa cantam multe dintre aceste piese. “Here dead we lie” este de asemenea, intr-un mod modest, un album minunat deoarece Gauthier a injectat cateva lucruri foarte interesante. Pentru niste motive ce imi scapa, acest album este mai intunecat, atmosfera este mai zgomotoasa. Clar, sosirea si prima contributie a lui Gauthier este foarte importanta in ceea ce priveste rezultatul.
Christophe: Inca de la primele compozitii de la “Here Dead We Lie”, vroiam sa cream un album mai sumbru, mai putin accesibil, ce nu se potriveste in contextul rigid a ceea ce e de obicei numit Post-Rock (e mai bine definit ca un grup Post-Romantic), dar ramane continuarea muzicala logica a “Mountaintops Are Sometimes Closer To The Moon” (lansat in 2008), cu sunete tipice Cecilia::Eyes, recunoscute de audienta. Suntetele incluse sunt vaporoase si uneori psihedelice, uneori mai turbulente. Aparitia albumului a adus recenzii pozitive in presa belgiana si straina. Concertele ce le-am tinut impreuna cu iLiKETRAiNS, A SILVER MOUNT ZION, APSE, GLISSANDRO, CRANES probabil ne-au stimulat sa aprofundam experienta.

Ati numit artisti ca Slowdive, GY!BM, Mogwai, etc. ca influentele voastre. Cum ati ajuns sa faceti parte din universul creat de sunetele lor?
Christophe: Personal, eu fac mai degraba parte din generatia Shoegaze. Muzica ambientala ma fascineaza... Folosirea vibratiilor lungi si melodiilor ethereale, down-tempo este o trasatura pe care Cecilia::Eyes o dezvolta in majoritatea compozitiilor sale, care, in afara ritmului foarte complex si cerebral, ii ofera identitate. Cand eram adolescent, trupele mele preferate erau Slowdive si Cocteau Twins, Pale Saints (epoca de aur 4AD) si astazi sunt influentat de trupe ca Gregor Samsa, Her Name is Calla sau iLiKETRAiNS.
Gauthier: Slowdive si Pink Floyd sunt influentele mele majore, dar bineinteles ca sunt multe alte trupe ce ne plac.
Pascal: Da, ascultam fiecare multe trupe si influentele noastre sunt multiple. Cred ca cel mai important lucru este cum te face sa le simti muzica. Am nevoie de emotie cand ascult muzica.

Avand in vedere ca multe trupe Post-Rock folosesc  elemente vizuale proeminente in prestatiile live, v-ati gandit sa faceti la fel? Mai mult, va simtiti bine cand sunteti descrisi ca fiind o trupa Post-Rock?
Gauthier: Avem numeroase idei pentru elemente vizuale in concertele live, dar ne lipseste experienta si timpul de a crea ceea ce ne dorim. Cred ca muzicii noastre i se potrivesc foarte bine lucruri ca fotografii, picturi, desene, videoclipuri... De fapt, cautam ajutor si daca cineva este interesat sa faca ceva pentru noi, ar fi minunat. Cred ca este ceva ce ne lipseste pe scena, deoarece nu ne miscam prea mult. In ceea ce priveste descrierea de Post-Rock a trupei noastre, e normal sa fim considerati parte a acestui gen si nu ne plangem, dar descrierea ce ne place tuturor sa o dam este “muzica cinematica cu multa melancolie”; mai consideram ca avem mai multe influente Shoegaze si Noisy decat trupele Post-Rock obisnuite...
Christophe: E adevarat ca instrumentalul a fost o alegere constienta pentru noi, dar cand am terminat compozitia primului nostru EP “Echoes from the Attic”, nu cunoasteam niciuna dintre aceste “referiri faimoase” care ne sunt inevitabil impuse. Abordarea noastra artistica este anterioara acestor descoperiri. Avem un sound ce e usor de identificat.

Cum se simt fratii Thys lucrand impreuna? Considerati procesul creational mai usor?
Pascal: Oh, e prima data cand cineva intreaba despre noi... Nu stiu daca e mai usor sau mai dificil... Suntem cu totii prieteni si ne cunoastem bine, deci probabil e ceva ce ne influenteaza deciziile muzicale. Faptul ca suntem frati scoate putin in evidenta acest lucru. Inainte de Cecilia::Eyes, cantam impreuna in alta trupa (la fel si Mike) si cand ne-am decis sa lansam acest proiect, a fost firesc sa incepem toti trei...
Christophe: Sunt total de acord cu Pascal. Nu impartim doar muzica. Si daca uneori apar unele tensiuni, ele sunt rare intre noi.

Care e “formula magica” (daca exista) ce o contine fiecare album? In fiecare exista o alta vibratie. Are muzica voastra o structura ideologica sau va lasati doar dusi de valul creatiei?
Gauthier: Nu cunosc nicio formula magica, tu cunosti? Sunt interesat :) Lucrul ce a mers bine in Cecilia::Eyes a constat in faptul ca fiecare membru e mereu activ in faza de creatie a unei noi piese. Toti contribuie in felul lor, e ceva important pentru noi si rezultatul final al sunetului noii piese.
Pascal : Formula magica consta in faptul ca nu exista nicio formula magica! O alchimie buna intre cei cinci muzicieni si dorinta de a canta piese live ce ne plac, probabil. Emotia ne ghideaza!
Christophe: E simplu, eu sunt “formula magica”. Eu sunt seful si eu decid totul. Mie mi se datoreaza faptul ca tot ceea ce am facut pana acum a functionat. Membrii din Cecilia::Eyes nu imi multumesc destul...






Ultimul vostru material, “Here Dead We Lie”, contine soapte fantomatice si alte interludii. Trebuia aceasta schimbare sa creeze o alta aroma, ceva diferit fata de materialele precedente?
Gauthier: Telul de a avea un nou membru (eu) in Cecilia::Eyes era de a veni cu ceva nou, ceva mai mult, ceva interesant, nu numai de a avea a treia chitara (ce poate fi minunat, dar nu obligatoriu pentru aceasta muzica). Sample-urile si vocile au fost ceva ce am facut mereu  (cu trupe precedente) si a fost ceva ce stiam ca ar putea oferi ceva interesant muzicii trupei Cecilia::Eyes...
Pascal : Tema explorata ne permite sa experimentam trairi, deoarece atmosfera era foarte importanta. Ma gandesc la poezia lui Owen, “Anthem for doomed youth”, spre exemplu.
Christophe: Personal, cred ca melancolia este esenta muzicii noastre. Dar e mai mult un reflex... ce creez este adesea legat de emotii puternice, lacrimi si durere profunda. Ca si predecesorul lui, “Here Dead We Lie” este un album ce calatoreste intre melancolie, tristete, furie, romantism si speranta.

Muzica voastra este apreciata pe scara larga, judecand dupa numarul cronicilor de pretutindeni. Considerati ca e o mare realizare? Cum va surade ideea de popularitate sau promovare masiva?
Gauthier: Numarul de recenzii pozitive pe internet este absolut minunat, si bineinteles, este o placere sa descoperim una noua. Pe langa asta, lista concertelor pentru aceasta vara (ok, nu suntem o “trupa estivala”:)) si dupa lansarea albumului a fost destul de saraca si speram sa vedem mai multe date pe la sfarsitul anului. Concertele live sunt sursele majore de placere pentru noi.
Pascal : Sunt de acord cu Gauthier. Suntem foarte mandri cand citim recenzii pozitive despre muzica noastra, dar concertele sunt foarte importante. Sesizez un interes nou pentru Cecilia::Eyes dincolo de granitele noastre datorita acestui album si probabil ca acum e posibil sa cantam putin in afara Belgiei...

Ati fost impresionati de anumite trupe recent?
Gauthier: Trebuie sa descoperi o trupa numita Electric Litany, tipii aceia sunt geniali, muzica lor e perfecta, ii iubim si speram sa fim in curand pe aceeasi scena cu ei.
Pascal : Ceva diferit, Mouth of the Architect este o trupa americana atmosferica Post-Metal. Multe emotii in muzica lor, mai agresiva dar cu un simt incredibil de a crea atmosfera si melodii... Ascultati si savurati!
Christophe: Mi-ar placea  sa mergem in turneu cu iLiKETRAiNS sau GY!BE. Pe cealalta parte, trebuie sa recunosc ca treptat, Post-Rockul ma plictiseste. De ceva vreme, ascult o varietate larga de lucruri, si sunt surprins ascultand “techno” sau ceva mai dansabil, pentru a ma distanta comparabil de ceea ce facem.

Cand trebuie ascultata muzica trupei Cecilia::Eyes? Titlurile pieselor voastre sunt destul de ironice... cum asa?
Gauthier: Care dintre ele? Oh da, “Too late for a porn movie”... ai dreptate, nu e niciodata prea tarziu pentru un film porno! hahaha Cred ca poti asculta Cecilia::Eyes de fiecare data cand doresti, doar e ca un film, trebuie sa te concentrezi la ce asculti, sa iti inchizi ochii si sa iti creezi propriile imagini, propriul tau film cu suntele pe care le-auzi intr-adevar.
Christophe:  Muzica noastra poate fi ascultata atat intr-o stare de tristete cat si de relaxare, deoarece lasa in urma reflexia sperantei melancoliei sale... mai poti manca si un “chili con carne” si sa asculti titlurile cele mai violente pentru a te calma, daca te ustura. Pentru “Mountaintops...”, ideea era ca titlurile sa mearga in toate directiile, chiar daca exista si intamplari secrete...
In noul album, “Here Dead We Lie”, setul a fost prestabilit: un album funerar si sumbru, amestecand disperare si melancolie, cu abraziunile de fundal al razboiului si ranile cauzate in timpul marilor conflagratii mondiale. Toate titlurile au fost discutate si determinate in acest spirit.
Pascal: Ascultand Cecilia::Eyes pe scena este, de asemenea, o experienta interesanta...

Veti canta in 24 septembrie impreuna cu Kwoon in Bucuresti. I-ati intalnit anterior? E Romania (si publicul) o curiozitate pentru voi? Cum va fi concertul, cat de lung, piesele...
Gauthier: Abia asteptam sa fim acolo, va fi o experienta nemapomenita pentru noi, vom face tot posibilul sa va oferim un show minunat si speram ca va va placea... Nu am ales inca lista de piese, dar sunt sigur ca vor fi numerose de pe ultimul album si cateva de pe “Mountaintops...”
Pascal : Da, e minunat sa cantam pentru prima data in Romania, ba mai mult, cu Kwoon! I-am cunoscut la un festival in Belgia acum 2 ani si am pastrat de atunci legatura. Muzica lor e extraordinara. 24 septembrie 2010, Bucuresti, Romania, Kulturhaus, locul unde trebuie sa fii ;-)
Christophe: Sandy din Kwoon este un prieten bun de-al meu. E mult timp de cand vroiam sa cantam impreuna si e destul de funny sa-i vezi atat de departe de casa. Cat despre concert: probabil vom canta ultimul album in intregime si cele mai bune titluri de pe “Mountaintops...”. Adica, pe cele ce le preferam oricum.

Din ceea ce am vazut, deja au existat cateva contacte cu fanii romani pe cateva siteuri de socializare.... Sunt destul de incantati sa va vada aici!
Gauthier: Si noi, de asemenea! Speram sa intalnim cat mai multa lume posibil, pregatiti doar barul si bauturile, deoarece ar fi trebuit sa auziti de pofta belgiana de a bea, nu...? :)
Pascal : E chiar incredibil pentru noi! Suntem atat de departe de voi! Sa nu ezitati sa ne cunoasteti dupa concert si sa ne vorbiti... si sa beti ceva !
Christophe: Cum am spus mai devreme,  aceasta va fi o sansa de a petrece intr-un loc placut cu voi toti... Cantand, band, fumand, visand, dansand...si sa petrecem pana la rasarit...

Altceva de adaugat?
Gauthier: Primul va fi pentru tine, multumesc pentru cuvintele placute pe siteul tau, pentru interviu si pentru invitatia in tara ta frumoasa, ne vedem cu totii in septembrie. Nu stiu niciun cuvant in romana, dar voi fi fericit sa invat cateva
Pascal : Multumesc pentru tot. E o onoare sa cantam in tara ta!
Christophe: Exista doar un homosexual in trupa. Numele lui e Gauthier.



Sursa: Kogaionon

Autor: Klawz
   September 21, 2010  | 0 Comentarii  | 3069 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Cecilia::Eyes

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri