interviuri rock

Celelalte Cuvinte: 25 de ani cu iarba prin par

Celelalte Cuvinte: 25 de ani cu iarba prin par
TRUPE : Celelalte Cuvinte

In 1981, Ronald Reagan a fost ales presedinte si naveta spatiala Colombia a fost lansata de doua ori in spatiu. Israelul bombarda de zor Irakul si Libanul in 1981, in timp ce Lady Diana Spencer se casatorea cu Charles, Print de Wales si in Franta pedeapsa capitala era abolita. Tot 1981 MTVul a emis pentru prima data, Britney Spears intona primele sunete din viata ei, Bob Marley, pe ultimele. Voi ce faceati in 1981? De ce am ramas fixat pe anul asta? Pentru ca in luna decembrie a lui 1981, Celelate Cuvinte sustineau primul lor concert pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara. Primul dintr-o serie de concerte care insotesc o cariera muzicala de 25 de ani, ce va fi sarbatorita, la Bucuresti, pe 11 decembrie 2006, pe scena Teatrului National. Aflat in mijlocul pregatirilor turneului aniversar, Calin Pop a gasit ragazul sa raspunda intrebarilor noastre despre concert, despre noul disc pe care il asteptam cu nerabdare si despre ce ganduri il incearca dupa 25 de ani de cantat.

 

Celelalte Cuvinte: Tiberiu Pop, Calin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan, Ovidiu Rosu

 

Metalfan: Ultima (care era si prima) data cand am vorbit, a fost inainte de concertul pe care l-ati sustinut la Bucuresti alaturi de Lake of Tears, in luna martie. Cum a fost?
Calin Pop: Publicul a fost receptiv si asta ne-a facut sa ne simtim bine pe scena. Organizarea a fost in regula de la inceput pana la sfarsit. Nu avem nimic de reprosat nimanui.

Metalfan: Ce ati mai facut de-atunci?
Calin Pop: In ziua exact urmatoare am avut concert la Buzau, dupa care ne-am reintors acasa si am inceput sa finisam din punct de vedere muzical noul material. Am inceput astfel sa evitam concertele (exceptie a fost cel de la Serbarile Cetatii in Oradea, in iulie) tocmai pentru a avea timp sa ne ocupam de asta. 

Metalfan: Asadar aveti deja piesele compuse pentru urmatorul album? Cate piese sunt?
Calin Pop: Dupa cum reiese din raspunsul celalalt, piesele sunt compuse si finalizate muzical vorbind. Hmmm... bine, ok, zic: in total unsprezece.

Metalfan: Cam in ce directie muzicala se indreapta? De care din discurile voastre precedente se apropie maimult ca sound?
Calin Pop: De toate si de niciunul. Ar trebui sa stii ca albumele sunt diferite la noi.

Metalfan: Spune-mi, te rog, daca mai ascultati si alta muzica si daca muzica pe care o ascultati o influenteaza in vreun fel pe cea pe care o compuneti.
Calin Pop: Muzica ascultam, dar numai cand avem timp. Nu cred ca ne influenteaza decat eventual in sensul esteticului muzical si a tehnicii personale de interpretare la instrument.

Metalfan: Cum decurge compunerea unei piese la voi? Cine vine cu ideea si cum o lucrati apoi? Va folositi de computer?
Calin Pop: Totul se intimpla  la sala de repetitie. Ideea apare in general  in cazul meu dar este "data in lucru" si trece prin filtrul, interpretarea si viziunea fiecarui membru al trupei. Asa apare, dupa un timp, produsul finit. Nu folosim computerul pentru a compune, in niciun caz.

Metalfan: Ati scris deja si versurile? Care sunt temele lor?
Calin Pop: Da, s-au scris. Temele sunt diferite dar fac "corp comun".

Metalfan: Nu exista riscul ca, lucrand atat de mult la ele, sa isi piarda din naturalete, din dinamism?
Calin Pop: Nu, pentru ca asa am procedat de la inceputurile trupei cu toate piesele noastre.

Metalfan: V-ati gandit deja cu ce casa de discuri veti lucra pentru publicarea lui? Aveti vreo oferta?
Calin Pop: Inca nu sau, poate asa, in treacat. Pentru ca, in primul rand, trebuie sa fie inregistrat, mixat si masterizat, trebuie facuta coperta si doar dupa aceea ne vom gandi la publicarea materialului nou. Oferte ar fi cateva, dar ne vom gandi la ele dupa ce materialul va fi gata. Pana atunci insa mai este.

Metalfan: Sa trecem acum la subiectul concertului aniversar. Am vazut ca aveti programat chiar un mic turneu prin tara. Pe unde veti canta si cum ati ales orasele  respective?
Calin Pop: Oradea pe 25.11, Cluj pe 26.11, Sibiu pe 1.12, Buzau pe 8.12, Constanta pe 9.12, Bucuresti pe 11.12 si Timisoara pe 17.12. Avand in vedere istoricul trupei nu puteau lipsi de pe lista  Oradea, Cluj si Timisoara, avand in vedere publicul deosebit de receptiv nu putea lipsi Bucurestiul iar restul... pe unde s-a mai putut din punct de vedere organizatoric. Avem regrete ca din acest punct de vedere au lipsit cateva orase cum ar fi Brasov, Craiova sau Iasi  dar... asta este. Poate altadata.

Metalfan: Spune-ne despre concertul din Bucuresti. Stiati deja data lui chiar din martie, a fost un proces indelungat sa il organizati?
Calin Pop: In martie stiam doar teoretic de acest concert, dar organizarea a fost o poveste indelungata. Oricum, organizarea nu apartine trupei, ci Asociatiei culturale Romano- Irlandeze care-l are ca lider pe un fost oradean, a carui indelednicire este tot muzica, asa ca sper ca am cazut pe maini bune pentru acest concert.

Metalfan: De ce la Teatrul National? E o sala mai putin obisnuita pentru un concert rock.
Calin Pop: Eu cred ca un concert cu o asemenea titulatura si un grup cu o astfel de varsta merita o sala pe potriva.

Metalfan: Pregatiti ceva special pentru acest concert? Invitati?
Calin Pop: Veti vedea la concert, cei care veti fi acolo. Timpul de pregatire a fost prea scurt  pentru invitati si, de altfel, acest fapt nu prea sta in firea trupei, mai ales ca nu s-a schimbat componenta de-a lungul timpului.

Metalfan: Ati anuntat ca veti canta trei ore, cam care va fi playlistul?
Calin Pop: Concertele normale ale noastre in medii mai intime (si in cluburi) dureaza  aproape 150 de minute, asa ca nu e cine stie ce mare lucru 180 de minute (asta aproximativ). Aceasta este si in functie de public. Tot asa, ar purtea dura mai putin. Depinde de mai multi factori. Playlistul are insa cel putin trei ore si, deocamdata, e strict secret.

Metalfan: Cum te simti dupa 25 de ani de cantat?
Calin Pop: "Par acum ca m-au cuprins /  Dar nici nu m-au atins" ... (versuri din piesa Nu-i vina mea, de pe albumul Armaghedon, 1994 n. red.) ca la-nceput ma simt.

Metalfan: Care crezi ca a fost cel mai frumos moment al trupei de pana acum?
Calin Pop: Toate momentele sunt frumoase dar diferite, intocmai cum sunt si oamenii, si muzica, si albumele, si piesele si notele partiturilor acestora si... asa mai departe.

Metalfan: Dar cea mai grea perioada?
Calin Pop: Cea de la inceput, cand nici nu ne numeam asa si chiar ca "n-aveam nimic" din punct de vedere al sculelor. (referire la versurile piesei O sa am, aparuta pe discul Formatii Rock 8, in 1984: „Cand eram mai mic/Si n-aveam nimic”  n. red.)

Metalfan: Dar momentul hotarator din cariera?
Calin Pop: Unul dintre momentele cele mai importante a fost intalnirea cu actorul Florian Pittis in anul 1984 la Timisoara, la festivalul TimRock nr 3, desfasurat in Parcul Rozelor.

Metalfan: Care au fost cei mai buni prieteni ai trupei de-a lungul timpului?
Calin Pop: Am avut si avem cativa prieteni buni dar cei mai buni prieteni au fost chiar membrii trupei insisi.

Metalfan: Care crezi ca este cea mai mare realizare a trupei?
Calin Pop: Nici faptul ca are aceeasi componenta de atata timp nu e de neglijat... nu stiu sa le categorisesc. Poate ca publicul si mai ales fanii nostri pot sa raspunda cel mai bine la aceasta intrebare.

Metalfan: Cam cum vezi scena muzicala si industria muzicala din Romania, retrospectiv?
Calin Pop: Care scena? Care muzica? Care industrie?

Metalfan: Te-ai gindit vreodata sa renunti la cantat?
Calin Pop: Nu voi renunta niciodata la asta. Cintatul este un hobby "mortal" pentru mine.

Metalfan: Care crezi ca e cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o, ca muzician?
Calin Pop: Am invatat multe lectii ca si... artist amator. Toate mi-au prins bine. Toate au fost la fel de  importante pentru mine.

Metalfan: Daca ai putea sa te intorci in timp sa faci ceva altfel, sa schimbi ceva, ce ar fi?
Calin Pop: Cred ca as face exact la fel, nu as schimba nimic, si asta pentru ca nu mi-a parut niciodata rau de ceea ce am facut.

Metalfan: Cum arata viitorul apropiat al Cuvintelor? Ce planuri aveti pentru perioada urmatoare, anul viitor?
Calin Pop: In primul rand ne vom ocupa de noul nostru material. Scopul  ar fi ca sa reusim sa-l si scoatem anul viitor si sa facem, in limita posibilitatilor, cateva concerte de promovare . Si, bineinteles, Bucurestiul nu are voie nici in acest caz sa lipseasca de pe lista.

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Celelalte Cuvinte

   November 30, 2006  | 8 Comentarii  | 7548 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Celelalte Cuvinte: 25 de ani cu iarba prin par

  • man, da" asta te-a pus repede cu botul pe labe. nu ti-au mai iesit glumitele. te-a intimidat cumva?

    1. Posted by I | 08 Decembrie 2006 01:24
  • aaa, asta nu s-a pretat la circul numit quiz?

    2. Posted by I | 08 Decembrie 2006 01:26
  • Nu, nu m-a intimidat, dar, dupa cum vezi, nici nu s-a pretat.

    3. Posted by klawz | 08 Decembrie 2006 09:32
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri