interviuri rock

Celelalte Cuvinte - o legenda romaneasca autentica: Interviu cu Calin Pop

Celelalte Cuvinte - o legenda romaneasca autentica: Interviu cu Calin Pop
TRUPE : Celelalte Cuvinte

Una dintre rarele aparitii ale Celorlalte Cuvinte in Bucuresti se va produce simbata, 11 martie 2006, cu ocazia concertului organizat de Metalfan la Sala Agronomia. Iata ca avem si bucuria ca unul dintre prea rarele interviuri cu Celelalte Cuvinte sa fie gazduit de paginile Metalfan. Si avem si emotii sa stam de vorba cu Calin Pop, chiar daca doar prin „www” si nu fata in fata, si chiar daca atitudinea lui nu a fost nici un moment aceea a unui rockstar plin de importanta, care are in spate, alaturi de colegii sai, aproape treizeci de ani de muzica sintetizati in sase albume si jumatate. Muzica e tot ce conteaza pentru ei, Cuvintele pe care nu le spunem – Celelalte – dar voi sa luati in seama si cuvintele acestea, pe care ni le spune in continuare Calin Pop, in raspuns la iscodelile mele:
 


Majoritatea membrilor trupei, daca nu chiar toti, sunt absolventi de facultati cu profil tehnic. Cum se face ca v-ati apucat, totusi, de muzica si ati continuat sa faceti muzica mai bine de 25 de ani?
Trei dintre noi (Leontin Iovan, Marcel Breazu si subsemnatul) cantam  impreuna de pe vremea liceului (1977) in Oradea sub titulatura Sonic. Tocmai constientizarea faptului ca cel mai propice mediu necesar afirmarii trupei este cel studentesc, ne-a impins sa dam examen la facultatile din Timisoara, un oras pe acea vreme de mare traditie in ale rock-ului. Asa ca pasiunea noastra pentru muzica depasea pe atunci orice ambitie studenteasca. Pe scurt, am dat la facultate ca sa cantam si ca sa avem unde si la cine canta.
 
Reusiti sa traiti din muzica?
Categoric, nu! Si nici nu dorim asta. Noi traim pentru muzica si nu din muzica. Ar fi pacat sa patam cu compromisuri cel mai sincer lucru pe care putem sa-l facem in aceasta viata, muzica. Facem fiecare altceva, diverse activitati din care ne descurcam financiar. Acolo eventual facem compromisuri, dar in muzica noastra nici unul. Numai in acest fel ne putem permite sa cantam ceea ce vrem si simtim, fara sa ne pese de moda, de curente si de ceea ce se poarta si se canta.
 
Aveti alte proiecte muzicale in afara de Celelalte Cuvinte?
Din lipsa de timp, nu. Doar, personal, mici si marunte colaborari, din pasiune pentru muzica.
 
Una dintre caracteristicile trupei este ca nici un album nu e asemanator cu altul. Cum se explica aceste schimbari ale sunetului?
Nu vrem sa ne plictisim de ceea ce cantam si, cu atat mai mult, nu vrem sa-i plictisim nici pe cei ce ne asculta muzica. Din spusele unor mari muzicieni, am inteles inca de cind eram adolescenti faptul ca cheia succesului vine intr-o mare masura si prin diversificarea expresiei muzicale si a stilului abordat. O mare inspiratie o reprezinta pentru noi si realitatea inconjuratoare astfel incat, de multe ori, muzica compusa este direct influentata de mesajul transmis, de text.
 
Dar nu v-a fost teama ca veti dezorienta fanii, ca trupa isi va pierde identitatea? Cit de importanta este relatia cu fanii vostri?
Nu ne-a fost teama niciodata. Si asta pentru ca am avut incredere in noi,  in ceea ce am creat si am cantat. Acest fapt il simte toata lumea in clipa in care aparem pe scena. Noi ne respectam fanii si incercam sa fim cit mai aproape de asteptarile lor, ii ascultam si cind ne lauda dar si cind ne critica. Ii ascultam in masura in care ne asculta si ei pe noi.
 
Aveti un fanclub?
Am avut acum citiva ani. Acum, nu.
 
In ce credeti ca se gaseste identitatea trupei, ce credeti ca o diferentiaza de celelalte? Cum ati defini stilul de muzica pe care il cantati?
Identitatea trupei incepe de la titulatura si continua cu un stil, desi divers, inconfundabil ca structura componistica, ca  sunet, ca voce, ca ton de bas, chitara-bas, claviaturi, tobe, etc. Este un rock progresiv cu o multitudine de tente - clasice, folclorice,  preclasice, metalice, arhaice, simfonice, etc. Daca vreti, un rock de fuziune.
 
Sunetistul vostru, Ovidiu Rosu, este considerat membru al trupei cu drepturi depline, un obicei mai rar intilnit la trupele rock. Care sunt responsabilitatile sale si cit de important este sunetul pentru Celelalte Cuvinte?
Responsabilitatea sa principala este, normal, de a face ca trupa sa sune cit mai bine. In acelasi timp, reprezinta si un suport moral deosebit, salvind nu de putine ori starea psihica a colegilor inainte de intrarea pe scena, lasind uneori (pentru cineva din afara trupei) senzatia unui antrenor de echipa sportiva. Este un membru al familiei Celelalte Cuvinte, familie pentru care sunetul este cel mai important dintre toate.

 


 
Albumele Se lasa rau si Armaghedon au fost si sunt inca foarte apreciate de metalistii romani. In ce masura va considerati apropiati de curentul heavy-metal?
Noi nu am cautat cu tot dinadinsul sa cantam neaparat metal, dar asa a fost starea, asa au cerut textele prin mesajele transmise in aceste doua albume, in care credem ca ceea ce am transmis si am spus precum si atmosfera lor sunt lucruri esentiale, mai importante decit rifurile chitarii si bataile duble ale tobei mari.
 
Ascultati heavy metal?
Citeodata, da. Mie, personal, mi-a placut, la vremea respectiva cind a fost scos, in 1982, The number of the Beast al celor de la Iron Maiden. A fost doar un exemplu, asta neinsemnind ca nu mi-au placut si altele: Judas Priest, Megadeth, Metallica, Pantera, etc. Mi-au placut si m-au impresionat trupele heavy metal care au avut in primul rind de spus ceva, de transmis ceva, si nu acelea care, pe linga rifuri de chitari, batai duble de tobe si un pic de "voce" (....) au pus texte de umplutura, urmarind doar tehnica instrumentala.
 
Cunoasteti vreo trupa din undergroundul metalic romanesc? Poate Magica, Negura Bunget, Taine, Trooper?
Da, am ascultat: Trooper, Taine, din exemplul tau.
 
Ce trupe romanesti, ce chitaristi romani din noua generatie v-au impresionat?
Luna amara - pentru acuratetea mesajului, agresivitatea si continutul lui, originalitatea compozitiei si a sound-ului. Chitaristi tineri exista multi si buni, dar fara trupa buna nu ma impresioneaza. Poate, si sigur, mai sunt trupe bune din noua generatie, dar, din lipsa de timp, nu avem cind sa le ascultam si le observam intimplator, la festivaluri sau la concerte la care participam. Ceea ce observam insa, este lipsa de sprijin si dezinteresul aproape total fata de aceste trupe al mijloacelor media (radiouri particulare, televiziuni idem, presa) si al producatorilor de case de discuri.
 
Pentru albumul Vinil ati ales 13 piese care aparusera doar pe discuri, pentru a le oferi astfel fanilor care nu au pick up posibiltatea de a le asculta pe CD. De ce nu re-editati si albumul Ispita?
Noi am dorit si dorim in continuare acest lucru, l-am propus de multe ori, insa decizia finala apartine producatorului si proprietarului materialului, Zone Records. Asa ca... se pare ca producatorul Vinil-ului ( Electrecordul) a inteles mai bine problema decit ultimul amintit.

De ce a fost o pauza atit de lunga - sapte ani - intre Ispita si NOS?
Pina la materialul Ispita, producatorii plateau studiourile in care se efectuau inregistrarile. Intre timp, a aparut "maria sa" calculatorul, permitind oricarui neavenit din orice gen muzical sa-si inregistreze mai mult sau mai putin natural un material. In acest fel au fost invatati producatorii sa primeasca materialele de-a gata, fara sa mai cheltuiasca cu studiourile de inregistrare Aceasta noua si neplacuta situatie, combinata cu dorinta de a nu mai exista stres cu orele de studio limitate, de a inregistra lejer si la noi acasa, ne-a determinat sa ne auto-utilam cu un studio propriu de inregistrari. Cererea de rock a scazut din 1997, timpul alocat inregistrarilor a devenit tot mai putin din cauza activitatilor personale de supravietuire, nu aveam suficienta experienta cu noul studio, si, ceea ce era cel mai grav, producatorii nu mai erau interesati de rock. Toate aceste imprejurari au dus la o intarziere de cel putin trei ani, daca nu chiar patru a ultimului nostru album.
 


Acest ultim album, NOS, a fost primit cu o oarecare raceala de o parte dintre fani, care ii reproseaza o oarecare lejeritate si chiar o tendinta spre mainstream. Sunteti deja obisnuiti cu astfel de reactii?
Binenteles ca suntem obisnuiti. Aceleasi reactii au intimpinat la timpul lor toate albumele noastre  post- decembriste.  Nici unul nu a scapat criticii si asta datorita faptului ca fiecare ascultator (cu exceptia fanilor adevarati) se astepta ca noul album sa fie in continuarea anteriorului ca stil muzical. Fiecarui album i-au trebuit doi-trei ani ca sa devina pe deplin acceptat.
 
Care considerati ca este cel mai important pas inainte din punct de vedere muzical pe care l-ati facut cu albumul NOS?
NOS este un alt album si un alt pas muzical pentru noi, ca de altfel fiecare album pe care l-am scos de-a lungul timpului. Acest album reprezinta pentru noi o noua experienta de studio, un nou mod de lucru si de fapt primul album inregistrat (prin mari sacrificii) prin propriile mijloace tehnice din toate punctele de vedere.
 
Tema lui NOS, este instrainarea oamenilor prin tehnologizarea si depersonalizarea comunicarii. In acelasi timp, nu putem refuza total avantajele tehnologiei. Care credeti ca ar fi calea de mijloc?
Calea de mijloc cred ca este constiinta oamenilor, care, la un moment dat, ii va indrepta tocmai dintr-o senzatie de supra-saturare  inspre ceva mai vechi, mai clasic, mai natural si mai firesc.
 
Cum ar fi scrisorile, pe care le regretati in piesa www. Mai scrieti scrisori, mai cumparati timbre si cerneala?
Citeodata, da. Dar mai rar, e drept.
 
Aceasta reticenta a voastra fata de comunicarea electronica este motivul pentru care site-ul vostru http://www.celelalte-cuvinte.ro/ este atit de laconic si cam neprietenos?
Noi nu consideram asta. Site-ul este pentru oameni care intr-adevar vor sa stie anumite lucruri despre noi si care vor sa ne transmita pareri, ginduri, care vor sa ia legatura cu noi. Nu am tras niciodata pe nimeni de mineca nici inainte si nici dupa 1989, asa cum nici nimeni nu a fost niciodata obligat sa ne asculte muzica daca nu i-a placut. Si nu e vorba de reticenta, ca doar si noi folosim comunicarea de acest fel. Ceea ce mai vrea sa transmita NOS este si un soi de avertisment in acest sens.
 
De ce sunteti atit de absenti din presa? Nu am gasit nici un interviu recent pe internet, nu vi se cer sau refuzati cererile?
Totdeauna am cantarit anumite cereri tocmai din dorinta de a aparea acolo unde are rost si nu oriunde, oricind si oricum. Si adevarul este ca acolo unde ar fi cazul nu prea suntem solicitati.
 

 


Va considerati o trupa de mainstream? Sunteti multumiti de locul pe care il ocupa Celelalte Cuvinte pe scena rock actuala?
Categorisirile nu trebuie sa ne apartina noua. Publicul decide. Locul ocupat de aceasta trupa nu poate fi decit locul pe care si-l merita, tinind cont de ceea ce se-ntimpla pe scena romaneasca, in general.
 
Ce se intimpla pe scena  romaneasca din acest moment? Puteti face o comparatie cu situatia din anii 80 si 90?
In anii 80 si chiar si 90, muzica rock a avut o perioada de inflorire in ciuda lipsei resurselor financiare si a mijloacelor tehnice. Publicul era foarte receptiv, mai ales ca aceasta muzica  reprezenta fructul oprit dar si o forma de lupta. Trupele erau foarte inspirate si compuneau materiale valoroase, chiar daca erau cenzurate in parte. In acest moment, exista mijloace tehnice net superioare celor de atunci, exista acces la instrumente originale la preturi rezonabile dar parca nu mai exista acea inspiratie, acel avint, acel entuziasm si interes ca si atunci.
 
Dar publicul, cum vi se pare ca a evoluat?
Publicul de acum, totusi este receptiv dar cu mai putina rabdare decit cel de atunci. Asta, totusi, nu o consider neaparat o trasatura negativa.
 
Ce tip de public ati vrea sa vina mai des la concertele voastre, pe cel de linga scena, care se agita, sau cei care stau mai pe margine si asculta cu atentie?
Nu ne deranjeaza nici o categorie. Ideea este sa se bucure si sa se redescopere pe ei insisi ascultind si recunoscind piesele noastre.
 
Care concerte va plac mai mult, cele mici, de club sau cele mari, in aer liber?
Daca sunt de gen, fara amestecaturi, si bine organizate, oricare.
 
De ce concertati atit de rar in Bucuresti? Cit de des concertati in orasul vostru, Oradea?
In Bucuresti concertam doar in miscari bine organizate, care stim cu totii ca sunt rare. In Oradea aparem si mai rar.
 
Ce v-a convins sa acceptati invitatia de a canta in concertul de simbata (11 martie 2006)?
Este un concert, se pare, bine organizat, de gen, unde oamenii stiu la ceea ce vin.
 
Cunoasteti trupele impreuna cu care veti canta: Voices of Silence  si Lake of Tears?
Da, le-am ascultat.
 
Cam la ce sa se astepte fanii de la recitalul vostru de simbata? Poate veti canta piese mai metalice, avind in vedere compania si publicul?
Recitalul nostru va fi in functie de filmul concertului, starea trupei si a publicului. Ce piese vom canta ramine de vazut atunci.
 
La ce fel de Celelalte Cuvinte sa ne asteptam ca veti spune pentru viitorul apropiat?              
La... alte cuvinte decit celelalte !      

 

                      

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Celelalte Cuvinte

   March 07, 2006  | 9 Comentarii  | 13752 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Celelalte Cuvinte - o legenda romaneasca autentica: Interviu cu Calin Pop

  • Celelalte Cuvinte sunt foarte buni..:)..din muzica lor se poate invata..daca asculti muzica dinaintea revolutiei poti simti un pic din ce se traia atunci..la fel si dupa revolutie in perioada in care era iliescu la putere..se simte revolta studentilor din acea vreme..Celelalte Cuvinte merita un loc mult mai sus decat sunt acum..

    1. Posted by Laura | 21 Noiembrie 2006 08:20
  • pentru cei care traiesc rock-ul nu trebuie sa existe nici o limita in a-l trai la extrem; si, mai mult,nu trebuie gasite scuze in a se afisa cu curaj nebun- atmosfera se creeaza de la sine.....

    2. Posted by una | 01 Decembrie 2006 17:56
  • Sunteti plini de energie, forta, cel putin asta imi inspirati mie....luati toti o doza de Celelalte Cuvinte si se pot schimba multe pentru voi....

    3. Posted by Altfel | 15 Februarie 2007 00:00
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri