interviuri rock

CELELALTE CUVINTE sau Stem-ul ce inalta Zmeie, Printre vise

CELELALTE CUVINTE sau Stem-ul ce inalta Zmeie, Printre vise
TRUPE : Celelalte Cuvinte

Asteptarea se apropie de sfirsit: dupa patru ani, noul album Celelalte Cuvinte e gata de lansare. Calin Pop a raspuns intrebarilor noastre nerabdatoare cu amabilitatea cu care ne-a obisnuit. Ba chiar parca a fost mai vorbaret decit de obicei, asa ca eu o scurtez, ca sa ajungeti mai repede la ce-a spus dumnealui:

 

 

Metalfan: Pe 5 octombrie la Oradea, pe 12 la Cluj, 14 noiembrie la Bucuresti, 4 decembrie Timisoara, deocamdata astea sunt datele concertelor de lansare ale noului disc. Ati pregatit un playlist special pentru aceste concerte, veti cinta albumul nou in intregime?
Calin Pop: In primul rand pot sa va spun ca mai exista in obiectiv inca doua-trei orase mai importante, asta depinzand totusi si de posibilitatile financiare si organizatorice de acolo. Acestea sunt totusi deocamdata datele si orasele sigure. Fanii nostri din alte orase trebuie sa inteleaga ca daca nu apucam sa ajungem si pe la ei nu este vina noastra ci doar vina a asa zisei bogatii de fonduri de care se ,,bucura actele de cultura de la noi din tara. Un playlist exista, binenteles, stabilit la ora actuala in linii mari. Deocamdata in mod sigur pot afirma ca 70% din albumul nou sigur se va canta, trupa fiind actualmente in faza de repetitii si analize ale playlistului.

Metalfan: Va exista un stand de cduri/tricouri la aceste concerte? Aveti de gind sa lansati o serie de tricouri odata cu noul disc?
Calin Pop: Un stand de cd-uri va exista in mod categoric la aceste concerte, mai ales ca doar acesta este scopul unui concert de lansare, nu? In privinta materialelor promotionale (tricouri, insigne) ne-am gandit. Singurul dusman aici este timpul de care avem nevoie ca sa ne ocupam si de asta, mai ales ca doar stiti ca, incepand de la muzica, grafica, sunet si pana la cele mai mici amanunte, tot si doar noi ne ocupam de ele. Asa ca… cu putin noroc (dar nu promitem) poate vor fi si tricouri.

Metalfan: Initial, data concertului de la Cluj coincidea cu data unui meci al echipei nationale de fotbal. Ati aminat concertul pentru a fi "alaturi de echipa nationala". Sunteti microbisti? Cum comentati cele mai recente meciuri ale nationalei?
Calin Pop: Mari microbisti nu suntem. Pe unii dintre noi totusi ii intereseaza meciurile internationale ale echpei nationale si ale echipelor de club, campionatul intern nu prea. E vorba totusi, in caz de reusita, de acel sentiment sublim de mandrie de a fi roman, care, din pacate este rar intalnit in alte situatii si conjuncturi, stiti si voi la ce ma refer eu… In plus, de cate ori am avut concerte care coincideau ca data cu meciuri de acest gen, mereu au existat pareri de rau pentru ca nu s-au umplut salile de spectacol sau cluburile unde erau organizate acestea. In concluzie, de cativa ani buni, evitam asemenea coincidente. Explicatia este foarte clara (desi unele voci sustin ca nu are una legatura cu cealalta) – pana la urma, nu toti microbistii sunt rockeri, dar sigur o parte din rockeri sunt microbisti. Vorba lui Motu Pittis ( D-zeu sa-l odihneasca…) "fotbalul este un lucru extraordinar tocmai pentru ca aduna la un loc foarte multe categorii de oameni  si acestia, multi ca numar".  Iar in privinta celor mai recente meciuri ale nationalei, putem spune ca nu au fost prea stralucite (mai ales primul…) dar, nu intotdeauna exista numai zile bune (lucru valabil si in muzica dealtfel). Poate ca e si o problema de organizare acolo si mai ales si de moral dar, mai multe nu are rost sa vorbim despre acesta pentru ca, dupa cum spuneam, nu suntem mari specialisti in  domeniu. In schimb, putem afirma cu toata taria ca in orice domeniu, fie el muzica, fie el fotbal, etc. este foarte usor sa te afli in pozitia criticului si mai ales a scepticului. Sa faci e mult mai complicat.

Metalfan: Ati lansat de curind o pagina oficiala pe Myspace, cit de mult s-au implicat membrii trupei in realizarea ei si cit de importanta ti se pare existenta ei pentru trupa?
Calin Pop: Anii de dupa 2000 au cunoscut o dezvoltare si extindere fara precedent a circulatiei informatiilor si a comunicarii prin internet. Intrucat aceasta perioada nu ne-a prins la cea mai frageda varsta fiind adepti ai analogului, ai raspandirii informatiilor prin televiziune, radio, afise, etc. initial am avut chiar o usoara atitudine ostila (vezi mesajele de pe albumul NOS) fata de comunicarea si reclama prin intermediul calculatoarelor si a internetului. Numai dupa ceva vreme am inceput sa realizam importanta informatiei pe internet, care, incet dar sigur, reprezinta deja o adevarata forta alaturi de cea a televiziunii, radio-urilor si a presei . Pagina oficiala pe Myspace este (ca si de altfel la orice trupa) in mod cert  o reclama gratuita, reprezentand o generoasa carte de vizita cu biografii, poze live, clipuri video si piese audio. Asa ca, in mod evident, implicarea membrilor trupei a fost adanca, vorbind atat de continut cat si de grafica. Totul s-a facut sub supervizarea membrilor trupei, nelasand nimic la voia intamplarii, pentru ca am vrut ca fanii nostri sa fie informati cat mai bine, iar cei care ne descopera pe MySpace sa nu aibe probleme in a intelege despre ce e vorba.

Metalfan: Printre prietenii de pe myspace se afla o multime de nume celebre: Deep Purple, Pink Floyd, Steve Howe, Genesis, Ozzy, Sting, Megadeth, Eric Clapton, Annihilator... Cum ati reusit sa adunati o lista atit de impresionanta?
Calin Pop: Daca e sa vorbim de liste impresionante, am vazut mult mai multi prieteni virtuali la trupele pe care le-ati pomenit mai sus. Toate s-au realizat incet, cu rabdare si de la sine in aproape un an de cand am inceput cu aceasta pagina. Dar sa nu credeti ca aceste prietenii sunt altfel decat virtuale. Nu inseamna ca daca (aviz amatorilor sau mai bine zis visatorilor) ei iti sunt prieteni virtuali, vei si avea neaparat invitatii de la ei sa concertezi cu ei, la noi sau la ei in tara. Aceste faze sunt de fapt reclama pentru reclama (mai explicit- serviciu pentru serviciu), aducand avantaje ambelor parti. Dar nu e un lucru rau, categoric!

Metalfan: Am vazut si o multime de mesaje apreciative din partea unor trupe de metal romanesti tinere, va surprinde sa aveti succes in rindurile noii generatii de rockeri?
Calin Pop: Suntem placut surprinsi ca  exista  respect la adresa noastra din partea artistilor aflati la inceput. Ne bucura faptul ca suntem pentru ei un exemplu de reusita, lucru care li-l dorim si noi lor. Faptul ca noua generatie de rockeri gusta si se infrupta din ,,meniul,, nostru muzical ne face o mare bucurie in suflete si ne demonstreaza inca odata ca ceea ce facem nu e in zadar.

Metalfan: Raminem la Myspace, ati uploadat doua piese de pe noul album, Zmeie si Stem, de ce le-ati ales tocmai pe ele?
Calin Pop: Zmeie, in primul rand este o piesa mai cunoscuta publicului care vine la concerte, doar celalta fiind total necunoscuta acestuia. Asa am simtit noi si asa le-am si ales si asta, binenteles dupa o analiza atenta a intregului album.

Metalfan: Tot pe Myspace, (o sursa inepuizabila de informatii) in dreptul noului disc apare: 2008, TVR Media. 2008 trebuie sa fie anul de lansare, ce e TVR Media si de ce ati ales TVR Media?
Calin Pop: Trebuie sa recunoastem deschis faptul ca pasii nostri de a cauta case de productie care vizeaza doar castigul material au cam inceput sa oboseasca. Asa ca am cautat o casa de discuri care intelege si pune pe primul plan sustinerea si promovarea actului cultural in sine. Din acest motiv am ales TVR Media si TVR Media ne-a ales pe noi. Proiectele TVR Media se impun pe piata romaneasca prin sustinerea productiilor si artistilor autohtoni, avand misiunea se a sustine si promova actul cultural. Iar de aparut, va aparea la Bucuresti pe standuri in prima jumatate a lui octombrie (speram).   

Metalfan: Nu imi amintesc sa fi vazut pe undeva numele noului disc, care este el? Si ce alte detalii ne poti da despre el?
Calin Pop: Numele noului album este Stem, facandu-se trimitere la termenul medical (celulele stem) si, bineinteles la sensul figurat al acestuia (capacitatea membrilor trupei de regenerare, improspatare si actualizare din punct de vedere muzical si aceasta prin insusi felul lor de a fi). Pentru noi acest titlu inseamna foarte mult.
Discul contine un numar de 11 piese plus 2 piese radio-edit la capatul acestuia (doua piese dintre cele 11 care sunt prezentate in variante mai scurte, de pana la  4 minute ca si durata ). Vor fi  in total 13 track-uri si 70 de minute de muzica si… cuvinte. Acuma, in privinta felului pieselor se stie ca trupa abordeaza un rock progresiv mai valurit (ca sa se inteleaga mai bine) caracteristic ei si, binenteles, recognoscibil.
Dintre cele 11 piese, doua sunt instrumentale, una dintre ele fiind in memoria lui Florian Pittis. De asemenea, dintre cele 11 piese doua sunt balade, trei sunt semi-balade (structuri combinate) si sase relativ mai dinamice. Dintre balade una este acustica si dintre semi-balade una este semi-acustica. Nu e simplu sa caracterizam din acest punct de vedere noul material. Oricat am incerca noi sa dam aceste amanunte, un lucru este clar - cel mai bine caracterizarea albumului si-o face fiecare singur dupa un timp ascultandu-l acasa de mai multe ori.

Metalfan: Zmeie si Intre vise sunt doua piese noi pe care le cintati din 2006. Cam de cind ati inceput sa compuneti pentru noul disc si cit a durat pina ati avut gata toate piesele? Ne poti povesti cite ceva despre geneza lui?
Calin Pop: Aceste piese au fost primele doua piese noi care au fost gata atat muzical cat si ca text … asa s-a nimerit si putem spune ca publicul le agreeaza. Compunerea acestui material a inceput ca si idei si schite partial  de prin 2003 dar grosul s-a realizat intre 2004 si 2006.

Metalfan: Cum au decurs inregistrarile, din cite stiu aveti un studio propriu, ati lucrat cu vreun producator, v-a mai ajutat cineva pe parcursul inregistrarilor?
Cali Pop: Inregistrarile s-au realizat, intr-adevar, in propriul nostru studio aflat la sala de repetitie.
Parca am mai spus, dar repetam - de la a la z noi, trupa, ne-am ocupat de aproape absolut totul, incepand de la muzica, text si grafica. (Spunem aproape absolut deoarece o singura piesa de pe disc nu are textul semnat C.C)

Metalfan: Inca nu am vazut cum arata coperta discului, ce ne poti spune despre ea? Ce reprezinta, cine a realizat-o?
Calin Pop: Grafica este realizarea grupului C.C. mai exact ideea claviaturistului nostru, Tiberiu Pop. Despre cum arata ar fi  complicat de explicat si insuficient de descris prin… cuvinte. Mult mai bine e daca o sa o vedeti cand apare discul, deoarece nu mai este mult pana atunci. In orice caz, coperta va fi in format digi-pack.

Metalfan: Ati filmat un videoclip pentru piesa Zmeie, din pacate nu am reusit sa il vad. Ce ne poti povesti despre el? Esti multumit de cum a iesit?
Calin Pop: Clipul a fost conceptia lui Doru Ionescu de la TVR, cunoscut de toti ca realizator al emisiunilor Remix - Rock forum. Acest  clip a fost realizat cu secvente live (Festivalul Artmania, Sibiu 2007) si cu imagini din Arhiva Multimedia TVR (Sighisoara - 1967). Eu personal sunt multumit de acest video-clip si cred ca si colegii mei la fel. S-a difuzat deja pe TVR Cultural si se va mai difuza in mod sigur.

Metalfan: De obicei, albumele voastre au cite o tema la nivelul versurilor. Armaghedon a fost despre, sa zicem, apocalipsa, Ispita a fost, evident, despre ispite, NOS a fost despre alienare. Ce ne poti spune despre textele noului album?
Calin Pop: Aceste texte reflecta intr-un mod fidel cam care este starea sufleteasca a trupei la momentul de fata bineinteles, in diferite conjuncturi. Trebuie sa recunosc ca versurile sunt destul de triste (si cam acesta sta in general in caracterul trupei)… de fapt,pe noi nu ne-a caracterizat optimismul si veselia niciodata.

Metalfan: Concertele voastre sunt deosebite, aveti o prezenta scenica impresionanta si totusi, pina acum nu ati lansat nici un DVD. De ce? Veti lansa unul in curind?
Calin Pop: Un DVD presupune filmari si inregistrari audio profesioniste pregatite din timp, cu rabdare si in absolut toate amanuntele. Nu am avut parte de ele pana acum, si, mai ales, se cunoaste stilul de lucru pe la noi - repede si neprofesionist, mai ales atunci cand nu sunt fonduri si se merge pe prietenii si cunostinte (lucru care uneori functioneaza dar din pacate nu in acest caz- poate in altele). Nu am avut nici timp fizic ca sa ne putem ocupa pe indelete de treaba asta. Speram ca poate la aniversarea de 30 de ani din 2011 (daca toate vor fi ok) vom lansa si un DVD.

Metalfan: Intr-un interviu recent spuneai ca dintre trupele noi iti place Haggard si ca ei nu sunt comerciali ca Nightwish. In ce fel sunt Nightwish o trupa comerciala si de ce rau sa fii comercial? Toate trupele vor sa vinda muzica, nu?
Calin Pop: In acel interviu mi-am manifestat doar ca simplu ascultator preferintele muzicale, preferand Haggard Nightwish-ului pe motivul: mie mi se par mai interesanti si mai originali. Ca artist component al unei trupe din Romania, pentru care muzica reprezinta un hobby, nu am caderea si nici nu ma aflu de fel in pozitia de a critica pe cineva de talia trupei Nightwish. Iar la termenul comercial tin sa va spun ca exista doua nuante: poti fi comercial (adica vandabil) chiar daca muzica ta nu este comerciala – asta cu un management bun (exemplu - Frank Zappa nu canta comercial dar era foarte cautat si cumparat) sau poti compune si canta dinadins o muzica comerciala, special ca sa fii vandut.

Metalfan: Mai ai timp sa asculti muzica, alta decit cea pe care o faci? Ce albume te-au impresionat recent?
Calin Pop: Nu prea am timp, intr-adevar dar, totusi, dintre trupele pe care am avut timp sa le ascult am remarcat albumul de anul trecut al trupei Dream Theater si mai ales albumul recent realizat de Steve Lukater (ex Toto). Am mai ascultat o serie de  trupe mai putin cunoscute de etno-rock progresiv din tarile  balcanice care efectiv m-au lasat uimit si ganditor prin maiestria constructiei pieselor si a tehnicilor instrumentale utilizate.

Metalfan: Un sfat pentru o trupa tinara?
Calin Pop: Sa lupte, sa nu se lase pagubasa la primele obstacole intalnite in cale, sa cante in momentul si la locul potrivit, sa creada in ceea ce face, sa compuna si sa cante sincer si, mai ales, sa nu uite niciodata de unde a plecat, in caz ca ajunge sus.

Metalfan: Mult succes cu albumul nou si concertele de lansare, multumim pentru interviu!
Calin Pop: Va multumim si noi si… va asteptam. Cele bune.

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Celelalte Cuvinte

   September 29, 2008  | 14 Comentarii  | 8260 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: CELELALTE CUVINTE sau Stem-ul ce inalta Zmeie, Printre vise

  • O trupa blazata. Nimic interesant nu s-a intamplat cu ei de la momentul cand au fost abandonati de Zone Records. Si nu din cauza ca erau nevandabili.

    Un destin trist. Eu nu pot sa mai ascult CC dupa ce le-am vazut concertele din ultimii ani. Sunt doar niste reflexe de tip hobby, a disparut actul creator de muzica, care a inlocuit doar pentru putin timpminunatul entuziasm juvenil de acum 20 de ani.

    Trist. O trupa care nu are un cuvant de spus. A avut vreodata?

    1. Posted by Agasat | 30 Septembrie 2008 23:23
  • Nu tin neaparat sa contrazic mesajul anterior (poate chiar vin in completarea lui), dar Cuvintele mi se pare singura trupa din peisajul din ce in ce mai steril al rock-ului romanesc, care si-a pastrat in mare liniile melodice trasate inca de la inceputuri, si in ale carei versuri inca ma regasesc in mare parte, aceasta intrucat CUVINTELE inseamna FANIi mai presus de BANI .Intotdeauna au scris pentru suflet, pentru "buzunarul din interior", nu pentru cel din pantaloni. Intotdeauna au gasit puterea de a crea, de a inova, intr-un ritm ascendent, de la album la album, gasesc mereu resurse de a transforma orice nou material intr-un laitmotiv original si bine inchegat. Cuvintele nu se uite niciodata ...

    2. Posted by Tudor Bolgar - Zalau | 01 Octombrie 2008 03:16
  • foarte foarte tare. preferatii mei! de-abia astept sa ascult albumul nou, ca piesele de pe myspace sint bune rau.

    3. Posted by Tanz | 01 Octombrie 2008 19:26
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri