interviuri rock

Christos Antoniou (CHAOSTAR): Muzica este viata mea

Christos Antoniou (CHAOSTAR): Muzica este viata mea
TRUPE : Chaostar

Christos Antoniou este o figura atipica in peisajul metalului international. Compozitor cu diplome si distincii obtinute la Colegiul Regal de Muzica din Londra, Antoniou este membru fondator al trupei elene SepticFlesh si omul responsabil in mare masura de succesul pe care ultimul album al grecilor, The Great Mass, l-a avut in 2011.  Pasiunea pentru muzica clasica, dar si interesul in a experimenta cu tot felul de elemente inovatoare, l-au determinat pe Christos sa infiinteze in 1998 proiectul Chaostar. Spre deosebire de SepticFlesh, in Chaostar nu exista bariere stilistice, iar cele patru discuri lansate in 15 ani de activitate ne arata clar acest lucru.
Desi are un program foarte incarcat, Christos si-a gasit timp pentru a raspunde intrebarilor noastre. Despre noul album de studio, intitulat Anomima, dar si despre primul concert pe care Chaostar il va sustine in Romania la festivalul Ghost Gathering din Bucuresti, va invit sa descoperiti mai multe in randurile care urmeaza.




 
Metalfan: Salut Christos si bine ai venit la Metalfan.ro. Este pentru prima data cand ne intalnim si vom discuta, printre altele, despre primul concert Chaostar care va avea loc Romania, asa ca te rog sa prezinti trupa cititorilor nostri.
Christos: Salut si multumesc. Ne bucuram cu adevarat ca vom vizita Romania si asteptam cu rabdare ziua concertului. Cred ca Romania va avea sansa de a vedea o noua fata Chaostar, care se intampla sa fie si cea mai inchegata de pana acum. Chaostar este trupa in care eu experimentez cu elemente muzicale  clasice si mai putin obisnuite, arie care ma intereseaza in mod deosebit. Grupul are deja mai mult de zece ani de cand a luat fiinta si am avut pana acum un raspuns foarte bun din partea audientei interesate de muzica experimentala, clasica si de avangarda. Sper ca de acum inainte audienta va creste si ca vom reusi sa oferim oamenilor si mai multa muzica interesanta. As vrea sa multumesc organizatorilor din tara voastra pentru invitatie si cred sincer ca prietenii nostri se vor simti foarte bine la concert.

Metalfan: Luna trecuta ati lansat un nou album si permite-mi mai intai sa te felicit pentru Anomima. Cred ca ati reusit sa creati un album uimitor, bogat in emotii si dinamica.
Christos: Multumesc. Anomima reprezinta declaratia mea puternica in ceea ce priveste intentiile mele viitoare. Dupa ce m-am afundat din ce in ce mai mult in muzica clasica si dupa ce am lucrat la partile clasice de pe albumele SepticFlesh am stiut exact ceea ce doresc sa prezint si sa expun prin muzica mea. De aceea Chaostar este pentru mine diferit fata de alte vremuri. Au trecut 10 ani de la albumul precedent si lucrurile s-au schimbat in bine. Nu vrea sa compun piese usor de ascultat sau doar muzica ambientala care ar fi pe gustul oricui. Din momentul in care am inceput calatoria muzicala cu Chaostar, am stiut ca nu vor exista limite sau restrictii. Asa cum ai spus, exista o varietate de dinamica si emotii, aspect asupra caruia ne vom concentra si pe viitoarele albume.
 
Metalfan: Pana acum ar trebui sa ai o imagine clara a modului in care Anomima a fost primit de catre fani si media. Esti multumit de reactiile de pana in prezent?
Christos: Sunt foarte multumit de feedback, nu doar pentru ca vad oamenii reactionand pozitiv la Anomima, dar chiar si cei care nu sunt mari fani ai albumului au inteles munca enorma si efortul depus pentru crearea acestui disc. Oamenii reactioneaza in acelasi mod, mai intai ei spun ca munca depusa a presupus foarte multe ore, fapt adevarat. Dupa aceea, ma bucur sa constat ca multi dintre ei “raman” alaturi de album si considera Anomima excelent. Pe de alta parte, altii sunt sceptici cu privire la album. Nu uita ca este cel mai dinamic disc Chaostar de pana acum, se diferentiaza puternic de ceea ce am facut in trecut. Totusi, sunt convins ca efortul nostru este apreciat de vasta majoritate a fanilor si a presei.

Metalfan: Au trecut 6 ani de cand Chaostar a lansat un album, de ce v-a luat asa de mult timp sa inregistrati un nou disc?
Christos: Motivul pentru care a durat atat de mult consta in faptul ca fost o perioada in care mi-am pus ordine in viata.  Am luat o pauza cu SepticFlesh in trecut, apoi am muncit in Anglia, m-am intors in Grecia, apoi a trebuit sa caut o noua vocalista… Au fost multe lucruri care nu mi-au permis sa ma exprim asa cum mi-am dorit.  Partea buna este ca in ultimii 4 ani am avut un program incarcat, ceea ce, intr-un fel, m-a determinat sa renasc Chaostar.

 
 

Metalfan: De ce se intituleaza albumul Anomima? Te rog sa ne spui cateva lucruri despre simbolism si despre mesajul care se ascunde in spatele versurilor. Care este mesajul principal pe care il transmite Anomima?
Christos: Anomima ascunde intr-adevar un mesaj puternic. Ne-am dorit foarte mult sa avem o sursa de inspiratie pentru album care sa provoace sentimente si sa te puna pe ganduri. Toti membrii trupei au gasit interesanta ideea de a ne concentra pe un subiect specific. Axul central in jurul caruia graviteaza albumul il reprezinta puterea si vointa pe care o persoana le poate avea in lupta sa pentru o idee sau pentru a-si apara convingerile. Suntem fascinati de personalitatile antichitatii, chiar si de eroi ai zilei de astazi care lupta pentru o idee sau pentru ceea ce poate face diferenta. O mica idee care se dezvolta in interiorul nostru si care devine zidul nostru de aparare impotriva sagetilor inamicilor. Aceasta a fost sursa inspiratiei mele. Acum, legat de Anomima.   In greaca, Anomima inseamna pacat. Mai sunt cativa termeni in limba greaca care explica cuvantul Anomima, dar daca am vrea sa il descriem in cateva cuvinte ar fi actiune inacceptabila, act provocator. Personalitatile din care ne-am inspirat pentru album au facut acest tip de Anomima. Tema care ne-a inspirat este acea Anomima pe care trebuie sa o parcurgem daca vrem sa facem istorie, daca vrem sa avem succes, daca vrem sa luptam pentru valorile noastre morale. Galileo Galilei si-a enuntat propria sa Anomima: "Pamantul se invarte in jurul axei sale si in jurul Soarelui”. Ce alta definitie poate fi mai buna pentru Anomima decat cea a lui Galilei? Impotriva inchizitiei care a scufundat umanitatea in intuneric si superstitii, Galileo, infruntand moartea, si-a ridicat vocea puternica si a scris cu litere de aur propria sa Anomima

Metalfan: Pe Anomima putem audia frumoasa voce a lui  Androniki Skoula. Ea a devenit, de altfel, membru permanent Chaostar. Unde ai intalnit-o, ne poti spune ceva despre pregatirea sa muzicala?
Christos: Androniki este o persoana foarte muncitoare. Acesta este lucrul pe care l-am apreciat la ea cel mai mult si acesta a fost si ceea ce a diferentiat-o, nu numai pentru a obtine rolul de vocalista in Chaostar, dar in general in viata. A studiat muzica clasica mai bine de 10 ani, in paralel a studiat si la Universitatea de Arhitectura si nu se da batuta niciodata. Insista pentru fiecare detaliu si a exersat enorm la muzica clasica, avand parte de o pregatire intensa din partea profesorului ei, Effie Adeilini, care este reprezentantul Scolii Regale de Muzica din Londra in Grecia. Ma bucura faptul ca gasesti vocea ei frumoasa, pentru ca sunt foarte pretentios la capitolui „voce” si nu as tolera niciodata primadone cu tot felul de aere. Am cunoscut-o pe Andro cand a participat la auditii pentru trupa si mi-a placut. Are o voce puternica de mezzo soprana, cu registrii foarte josi, dar poate atinge cu usurinta si note inalte, fapt care imi permite sa lucrez foarte usor cu ea. Totusi, uimitor la Androniki este prezenta sa scenica, modul in care poate sa transmita audientei emotii si sentimente. Are o prezenta scenica foarte expresiva.

 


 
Metalfan: Care sunt, dupa parerea ta, punctele forte ale lui Anomima? Ai putea selecta o piesa de pe acest album care crezi ca reprezinta in mod ideal Chaostar-ul anului 2013?
Christos: Muzica Chaostar este foarte diversa. Suntem nerabdatori sa exploram noi teritorii pentru a crea muzica de calitate. De pe acest album as alege Un penseiro per il destino. Acopera o paleta larga, de la elemente de opera la muzica de coloana sonora si are chiar elemente etnice.

Metalfan: Albumul vostru nu este numai divers din punct de vedere muzical, dar ati folosit nu mai putin de 5 limbi in versurile discului. Ne poti explica de ati ales aceasta abordare multilingvista? A fost dificil de pus in practica?
Christos: Da, varietea lingvistica nu este accidentala. De fapt, a fost foarte greu de aranjat piese in limbi diferite, mai ales ca a trebuit sa pastram sensul versurilor intact. Am experimentat cu mai multe limbi si pot spune ca uneori le-am folosit intr-un mod neconventional. Chiar si in acest domeniu vreau vrea fac un soi de test. Pentru mine este important sa pot forta barierele structurale ale unei compozitii.  Varietatea lingvistica ne arata ca rezultatul final  ne poate purta catre alta dimensiune. Fiecare tara are o limba care creaza o muzica de un colorit aparte in urechile noastre si acest lucru are rolul sau cand vine vorba de rezultatul final.  Mai mult, unele limbi pot fi deosebit de frumoase cand sunt folosite pentru a exprima anumite sentimente.
 
Metalfan: Ascultand Anomima am descoperit cateva asemanari subtile cu muzica celor de la Elend si Dead Can Dance. Esti familiarizat cu albumele lor?
Christos: Sigur ca sunt. Sunt un mare fan Dead Can Dance si ma simt binecuvantat ca am avut sansa de a canta la festivalul Rockwave din Atena in aceeasi zi cu ei. Legat de Elend, as spune ca suntem diferiti. Ii respect, dar nu pot vedea nicio similitudine.

Metalfan: Dave Vincent (Morbid Angel) si Fernando Ribeiro (Moonspell) sunt invitati pe Anomima, amandoi contribuind la partea vocala a doua dintre piese. Cum ai intrat in legatura cu ei? 
Christos: Fernando imi este prieten de foarte, foarte multi ani, asa ca doar l-am rugat sa participe. Ii multumesc pentru cooperare si cel mai mult ma bucur ca i-a placut piesa foarte mult. Si David Vincent m-a felicitat pentru partile orchestrale si simfonice din The Great Mass acum doi ani, cand eram in turneu cu SepticFlesh si din acel moment si pana acum am legat o prietenie puternica.
 
Metalfan: In ceea ce priveste procesul de creatie, cand ajungeti in studio totul este deja finalizat sau mai compuneti ceva acolo?
Christos: Categoric nu. Compun cand am inspiratie, iar in ce priveste Chaostar, nu exista nicio posibilitate de a scrie inbtregul album inainte de a intra in studio. Ideea este ca in trupa Chaostar toate vocile pot fi auzite, asa ca fiecare element muzical pe care il aduc in studio ii da cate o idee noua unui alt membru al trupei. In acest fel a fost nascut „Anomima” si este unicul mod in care albumele Chaostar pot sa fie create. Adevarul este ca nu exista nicio alta cale, Chaostar fiind un copil nascut din inspiratie orgasmica si nu se pune problema „potrivirii” a 2-3 elemente singulare intr-un rand. Vreau sa spun ca nu exista o reteta pentru creatia acestui tip de albume, ceea ce face ca lucrurile sa fie de doua ori mai complicate.
 
Metalfan: Mai Intai iti alegi titlul albumului sau al piesei si apoi compui muzica? Ai nevoie de un concept clar inainte de a trece la treaba sau e mai degraba „Hai sa vedem ce iese…”
Christos: In cazul Anomima am avut un concept inca de la inceput, ca sa fiu sincer, pentru ca, asa cum ti-am spus, am vrut sa avem o idee in inima si in capul nostru care sa ne inspire. Dupa ce am gasit conceptul si am inceput brainstorming-ul, am creat cateva versuri si asa a inceput constructia albumului.

 


Metalfan: Stiu ca in general trupele urasc sa fie catalogate ca apartinand de un gen sau altul, dar daca ar trebui sa alegi un gen muzical pentru Chaostar care ar fi acesta?
Christos: Nu as putea. Atribuind un nume genului muzical pe care il practicam ar insemna ca trebuie sa urmam trendul pe care il presupune si nu mi-ar placea asa ceva. Sa spunem ca Chaostar este o trupa experimentala cu elemente clasice, etnice si de avangarda. Nu pot decat in acest mod vag sa imi descriu trupa. Orice alt tip de definitie nu ar fi indeajuns pentru a explica intentiile noastre ca grup.

Metalfan: In iulie Chaostar va sustine primul concert in Romania. Care sunt asteptarile tale si ce astepti la randul tau de la oamenii care vor veni sa va vada?
Christos: Inainte de toate pot sa va asigur de un spectacol muzical excelent. Repetam de luni de zile si, crede-ma, piesele sunt cu adevarat greu de interpretat live. Cel mai greu lucru cu Chaostar este sa canti live. Atat de multe instrumente, atatea cerinte diferite de la fiecare instrument, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca lucrurile pe care trebuie sa le interpreteze Androniki sunt facute numai pentru vocalisti de opera cu pregatire specifica, iar efortul ei pe scena va fi enorm. Fotis este responsabil cu sectia ritmica in piese, dar tiparele ritmice se schimba atat de abrupt, inca numai muzicienii experimentati pot fi capabili sa le respecte. Oamenii se vor bucura de o trupa cu melodii, identitate, expresie unica si o grama de emotii. Intunericul se intalneste cu momente luminoase in muzica Chaostar si aceasta controversa ma face sa cred ca ascultatorii vor fi recompensati pentru participare. In ceea ce ma priveste, stiu ca romanii vor fi niste gazde excelente.
 
Metalfan: Acum doi ani SepticFlesh a lansat The Great Mass, un album pe care noi, cei la Metalfan, il consideram unul dintre cele mai reusite discuri aparute in 2011. Ati inceput deja sa compuneti muzica pentru un nou album SepticFlesh?
Christos: Da, suntem in plin proces de creatie acum. Vom intra in studio pe 1 septembrie, iar discul va fi lansat undeva in primavara lui 2014.
 
Metalfan: Ai o experienta muzicala remarcabila, printre care studii la Colegiul londonez de muzica. Este evident ca muzica joaca un rol foarte important in viata ta, dar sunt curios daca au exista momente in cariera cand ai luat in calcul posibilitatea de renunta la muzica si a urma o alta activitate sau pur si simpu ai stiut intotdeauna ca muzica inseamna totul pentru tine?
Christos: Nu, nu m-am gandit niciodata sa renunt la muzica. Muzica este viata mea.

Metalfan: Te simti implinit ca muzician si ca persoana?
Christos: Da, ma simt perfect cu modul in care decurge viata mea. Nu am de ce sa ma plang, dar asta nu inseamna ca nu ma astept la mai mult de la mine.
 
Metalfan: Iti propun in final un scurt chestionar:
 
Ultima carte citita?
O carte despre viata lui Socrate
 
Filmul preferat?
The Shining
 
Bautura preferata?
Vodca cu lamaie
 
Cel mai important album metal pentru tine?
"Altars of Madness" (Morbid Angel)
 
Compozitorul de muzica clasica preferat?
Stravinsky, Bach, Mozart, Beethoven 
 
Metalfan: Iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat.  Iti las tie ultimul cuvant pentru cititorii nostri.
Christos: As vrea sa iti multumesc si eu pentru acest interviu. Va promit ca vom avea un concert minunat in Romania. Keep it black!
 
Autor: Dragos P.
   July 01, 2013  | 0 Comentarii  | 7260 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Christos Antoniou (CHAOSTAR): Muzica este viata mea

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri