interviuri rock

Colin H. Van Eeckhout (AMENRA): Viața în sine nu necesită vreo explicație precisă

Colin H. Van Eeckhout (AMENRA): Viața în sine nu necesită vreo explicație precisă
TRUPE : Amenra

Muzica creată de Amenra a tins întotdeauna către o obscuritate greu de definit. La o privire mai atentă, se observă că nu e vorba de acel tip de întuneric care se manifestă printr-o simplă negare a lucrurilor din jur, ci despre un fenomen care se desfăşoară departe de noțiunile lumeşti, motiv pentru care muzica doar pare a fi obscură. Cu siguranță că esența nu vizează doar o lume neagră, vorbim despre o muzică ce se caracterizează prin atmosferă, explozii de lumină, tensiune şi tot soiul de trăiri, adunate într-un stil stabilit ca sludge/doom/post-metal. Având de-a face cu o latură abstractă, întâlnim uneori o curiozitate legată de gândurile artiştilor din spatele acestor manifestări. Prin ce mijloace ajung ei atât de departe? De cele mai multe ori, cauzele sunt naturale, dar când un protagonist îți povesteşte despre propria perspectivă asupra piesei în care joacă, lucrurile devin foarte interesante. Ne bucurăm să aflăm câteva lucruri de la vocalistul Amenra, Colin H. Van Eeckhout, fiind un moment numai bun având în vedere că, peste câteva zile, grupul belgian va veni pentru a doua oară în Bucureşti. Marius Costache, un foarte cunoscut producător de muzică din zona noastră se ocupă de organizarea acestui eveniment, la fel ca data trecută când Amenra a cântat în Bucureşti. Aşadar, pe 6 iunie în Club Control îi veți vedea pe cei de la Amenra, iar mai jos aveți un text de parcurs.  
 
Metalfan: Salut, Colin şi bine ai venit la Metalfan! Care-i treaba cu tine şi cu muzica ta în ultima vreme?
Colin H. Van Eeckhout: E bine… Încet începem să compunem la materialele MASS IV şi AFTERLIFE II pentru Amenra. Anul acesta am înregistrat nişte compoziții pentru orchestră şi dans contemporan. E o lume interesantă. Dincolo de astea, am avut nevoie de timp pentru a compune, înregistra şi face concerte cu proiectele secundare. Wiegedood tocmai ce a lansat albumul de debut, iar lansările pentru CHVE, Harlowe, Darak, Sembler Deah şi Syndrome sunt planificate pentru anul acesta. 
 
Metalfan: Bănuiesc că, în general te inspiri dintr-o gamă largă de evenimente, fapte, lumi, gânduri şi aşa mai departe. Poți să ne vorbeşti despre nişte fenomene care au avut un impact particular asupra creației tale? 
Colin H. Van Eeckhout: Depinde… Cu siguranță că moartea unor membri din familia mea a umbrit totul mai mult decât orice altceva. Cancerul, dragostea, pierderea în general, durerea existențială, divorțul, naşterea copiilor sunt lucruri care m-au îndreptat într-o direcție. Dar lucrurile nu sunt niciodată  atât de simple cu Amenra
Răspunsul la această întrebare este de o natură abstractă. Totul înseamnă sentiment, emoție. Singurătatea din interiorul rețelelor sociale ne ghidează, de exemplu. 
 
Metalfan: Cum funcționează pentru tine ideea de a-ți exprima viziunile prin cuvinte? Nu mă refer la versuri, ci la a vorbi cu oameni sau a scrie ceva pentru ei, cum este şi cazul acestui interviu. Care-i scopul acestor acțiuni din punctul tău de vedere? Cât de mult simți că anumite lucruri trebuie explicate?
Colin H. Van Eeckhout: Păi, Amenra e genul de trupă care are nevoie de efort pentru a fi înțeleasă. Avem nevoie ca oamenii să se bage cu capul înainte ca să înțeleagă cu adevărat intenția pe care o stăpânim. Îmi place să vorbesc cu oameni despre asta pentru că e ceva ce ne îndreaptă către noi perspective. 
Viața în sine nu necesită vreo explicație precisă, dar totuşi, cu toții căutăm răspunsuri la întrebări la care nu se poate răspunde. 
 
Metalfan: Este cert faptul că muzica făcută de Amenra a evoluat de-a lungul timpului şi, bineînțeles că asta este o manifestare naturală. Poți menționa un singur lucru care s-a schimbat în modul de a percepe lucrurile în timpul acestui proces de evoluție? 
Colin H. Van Eeckhout: Nu chiar… Încercăm să ne ținem departe de nevoia de a-i mulțumi pe alții şi nu pe noi. Suntem adevărații protectori ai tradiției noastre. Şi, pe parcursul a 16 ani de existență creştem… Ca muzicieni, ca oameni şi ca prieteni. Viețile noastre se schimbă. Şi ne ocupăm de asta. 
 
 
Metalfan: Există un anume sentiment pe care îl ai după un concert? Mai precis, simți că ceva se repetă de la un anumit punct? Când vorbesc despre repetiție nu mă refer la un efect negativ precum convenționalismul, ci la o experiență constructivă sau la ajustarea filozofiei individuale.  
Colin H. Van Eeckhout: După un concert apare un simț al renaşterii. Greutatea a căzut de pe umerii tăi şi poți respira din nou, folosind întreaga capacitate a plămânilor. Bineînțeles că există o formă de „repetiție”. Pentru noi, repetiția funcționează bine, cu cât facem un lucru de mai multe ori, cu atât iese mai natural, în consecință tehnicitatea dispare şi suntem în stare să „pătrundem” treaba. Cele mai bune concerte sunt acelea în care te pierzi cu adevărat. 
 
Metalfan: Acum, privitor la miturile egiptene, cum a început totul? Cum ați început să legați energiile voastre creatoare cu spiritualitatea lui Ra şi cum traduci această formă de spiritualitate?  
Colin H. Van Eeckhout: Legătura nu are de-a face doar cu miturile egiptene. Luăm ceea ce putem să fixăm în sistemul nostru. Zeul Soare a fost originea tuturor lucrurilor şi oamenilor. 
Viața însăşi ne hrăneşte şi noi ar trebui să o hrănim şi completăm cu puritatea din interiorul nostru... Pe cât de mult posibil.  
 
Metalfan: Ce ați împrumutat din textele religioase şi ce ați adus dinăuntru pentru filozofia Ra?  
Colin H. Van Eeckhout: Nimic! Niciodată nu am avut intenția de a „pune pe hârtie” viziunea noastră legată de spiritualitate, pentru că asta ar fi însemnat fix ceea ce ar fi omorât-o. Aceasta trebuie să fie la liber pentru toată lumea, pentru explorare şi folosire în ceea ce este necesar. Francmasoneria şi catolicismul sunt cele care au fost cel mai aproape de noi pe parcursul acestei evoluții. Sunt sigur că toate celelalte religii dezvăluie metafore şi idei sau principii care sunt la fel de echitabile precum cele la care noi tindem. Aspirăm la orice nucleu religios cu propria Inimă şi Înțelegere.  
 
Metalfan: Uneori vorbeşti despre un adevăr particular pe care vrei să-l îndeplineşti prin muzică şi prin ideile legate de Church of Ra sau prin viziunile reprezentate în tărâmul vizual al trupei Amenra. Nu ştiu cum să înțeleg semnificatia cuvântului „adevăr.” Niciodată nu am crezut că acest cuvânt poate exprima prea mult. Mai degrabă aş vorbi despre „sens” în loc de „adevăr”, pentru că „sens” pare mai puțin restrictiv, dar ăsta e doar un mod în care eu percep lucrurile. Oricum, cred că percepția individuală este cea care ne face să fim ca un întreg, o parte din acest Univers care conține o grămadă de elemente diferite. Aşadar, ce este „adevărul” pentru tine? 
Colin H. Van Eeckhout: Simt că greşeşti aici. Cuvântul „adevăr” exprimă întocmai prea mult. Este prea colosal pentru a fi formulat. 
Adevărul este tot, tot ceea ce un om ar trebui să fie capabil să înțeleagă sau să ştie, pentru a trăi o viață bună sau cinstită. Omul trebuie să găsească puritatea care este inerentă interiorului său şi să trăiască prin ea, tratând-o ca pe un cod de onoare. Asta ne străduim prin răsputeri să facem într-un mod abstract. 
Cu toate astea cred că vorbim despre acelaşi lucru. Problema cu ceea ce facem este că nu se traduce în cuvinte, fie scrise sau vorbite. D-aia nu-mi place să scriu sau să vorbesc prea mult despre asta. Nu am răspunsuri, nimeni nu are. Nu este misiunea noastră. Noi doar ne documentăm călătoria pentru a căuta ceea ce nu poate fi găsit. 
 
 
Metalfan: Ne poți spune câteva cuvinte despre colaborarea dintre Amenra şi Kreng? Cum a fost atmosfera în timp ce ați lucrat pentru material şi ce fel de senzații ies la iveală când asculți muzica uluitoare făcută de Kreng?  
Colin H. Van Eeckhout: Este, de departe unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am făcut în ultimii ani, a fost foarte interesant să simt şi să văd posibilitățile unei orchestre de coarde. Şi ce emoții au putut fi invocate prin sunetele ei! Există şi un al doilea capitol în lucru. 
 
Metalfan: Dar despre colaborarea cu Jeroen Mylle şi muzica ambientală pe care Amenra a creat-o pentru filmul lui? Ce înseamna asta pentru experiența voastră?
 Colin H. Van Eeckhout: Pentru noi a fost o necesitate să mergem mai departe de MASS V şi să începem ceva de-aici. Am creat o compoziție muzicală îngrozitoare şi sălbatică pe care am transpus-o în film. E ca şi când am fi săpat în ea să-i găsim o parte ascunsă. Ne place să experimentăm cu muzica noastră prin inversare, încetinire, prin reînregistrarea unor părți, adăugarea unor layer-e suplimentare, analizând cât de mult putem lucra la ea pentru a o schimba în ceea ce priveşte emoția şi efectul acesteia. 
 
Metalfan: Ce v-a determinat să mențineți transformarea unor piese de la Amenra în variantă acustică? 
Colin H. Van Eeckhout: Am înregistrat deja un EP în variantă acustică în 2008 şi am căutat în repertoriul nostru de la acel moment să vedem dacă există piese care rămân de sine stătătoare în aranjament acustic. Este provocator pentru noi să creăm muzică acustică, ne face mai vulnerabili ca niciodată. 
 
Metalfan: Ne putem aştepta la un MASS VI în viitorul apropiat? 
Colin H. Van Eeckhout: Nu.
 
Metalfan: În afară de alte show-uri interesante pe care le-ați anunțat pentru acest an, unul dintre ele va marca cea de-a doua apariție a voastră în România, Bucureşti, în luna iunie. Pentru noi, ăsta e un lucru minunat aşa că, pentru a încheia acest interviu, îți cer câteva cuvinte despre acest concert, ce înseamnă pentru voi, ce vă aşteptați să găsiți aici şi aşa mai departe. De altfel, un mesaj din partea ta către toți cei care îți apreciază munca va fi mai mult decât binevenit. Îți mulțumim pentru timpul acordat şi de-abia aşteptăm concertul din Bucureşti!  
Colin H. Van Eeckhout: Ospitalitatea pe care am simțit-o pe parcursul primei noastre vizite în Bucureşti a fost fără rival. Avem o legătură cu Marius care se va păstra pentru toată durata vieții. Şi noi aşteptăm cu foarte multă nerăbdare să ne întoarcem a doua oară. 
 
Sursă foto: J. Mylle, V. Maes
Autor: Gina S.
   June 03, 2015  | 0 Comentarii  | 12325 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Colin H. Van Eeckhout (AMENRA): Viața în sine nu necesită vreo explicație precisă

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri