interviuri rock

Crematory: Se poate si cu capul limpede (Conferinta de presa)

Crematory: Se poate si cu capul limpede (Conferinta de presa)
TRUPE : Crematory

Cand am ajuns la conferinta de presa, tocmai se punea prima intrebare – cea despre cum influenteaza drogurile muzica, procesul de compunere a muzicii.

 


Paul „Slayer” Grigoriu, care a avut amabilitatea sa faca legatura intre romana ziaristilor si germana celor de la Crematory, ne-a rezumat raspunsul lui Markus Jullich:
Crematory exista de 15 ani si trupa nu a avut niciodata treaba cu drogurile. Nu este nevoie de droguri ca sa faci muzica, ca sa faci metal sau ca sa mergi in turnee. Crematory sunt oameni obisnuiti, mai beau si ei o bere (cateodata mai multe), dar nu au nimic de-a face cu drogurile. De altfel, se vede ca trupele care le folosesc, dupa un timp nu se mai tin bine pe picioare pe scena. Trebuie tinut cont de faptul ca si alcoolul este un drog, iar unii nu-si dau seama de chestia asta si se face foarte multa reclama pe aceasta tema. Drogul celor de la Crematory este muzica.”
In reclama de la Baccardi rade toata lumea, dar daca vei consuma regulat produsul respectiv, iti va disparea si rasul”, a completat Lothar, chitaristul.
La aceasta intrebare am preferat sa va dau in intregime citatele exacte, ca sa puteti judeca voi doza de adevar sau ipocrizie continuta in ele.

A urmat o intrebare a reprezentantului Centrului de Prevenire si Consiliere Antidrog Cluj (CPCAC) – un domn foarte simpatic la vreo 50 de ani: „Ce-ar transmite Crematory celor care ar incerca sa consume (droguri – n.r.)?”.
Mesajul celor de la Crematory a fost ca tinerii n-ar trebui sa se atinga de droguri, pentru ca ele nu reprezinta o solutie. Pot parea o solutie de moment, dar pe termen lung nu sunt. Markus a precizat ca el nu cunoaste pe nimeni care a luat droguri pe termen lung si a ramas sanatos la cap, pentru ca drogurile sunt lucruri care distrug.

Reprezentantul CPCAC s-a simtit dator sa intervina in discutie, spunand ca a fost sunat de o fata care e fan al celor de la Crematory, care i-a marturisit ca primul ei CD de rock a fost un album al nemtilor si care „si acum isi aduce aminte de prezenta lor in viata rock-ului. Cu atat mai mult ei sunt modele si mesajul pe care vor sa-l transmita in viata asta zbuciumata a consumului de droguri este foarte important. Si n-ar fi rau ca pe parcursul spectacolului, festivalului, sa spuna lucrurile astea mereu.”
MUZICA ESTE DROGUL CELEST!”, a sugerat domnia sa un mesaj.
Nemtii au aprobat in unanimitate, precizand ca, in mod, gresit, oamenii fac tot timpul o legatura intre heavy-metal si droguri. „Toata lumea se gandeste ca pletosii aia fac muzica aia si iau droguri, ceea ce nu e adevarat. Drogurile sunt mult mai prezente, de exemplu, in hip-hop. Mesajul nostru impotriva drogurilor nu se adreseaza doar fetei respective, ci tuturor celor care ne asculta”, au completat ei.
Domnul de la CPCAC a intervenit din nou, declarand ca dumnealui n-a vrut sa faca o asociere cu faptul ca sunt pletosi, ci cu faptul ca ei sunt modele pentru tinerii rockeri. „Si daca mesajul lor este adresat tinerilor, el va fi receptat altfel decat alte mesaje, care vin de la varii factori de influenta. Ei pot sa transmita un mesaj pozitiv, asta este ideea”, a completat domnia sa.

 

 

Crematory au declarat ca „sex, drugs&rock’n’roll” este un cliseu care chiar nu li se potriveste, pentru ca ei sunt o trupa foarte realista, cu picioarele pe pamant. Membrii trupei sunt trecuti de 30 de ani si au probleme de care trebuie sa se ocupe, lucru pe care nu-l pot face decat cu mintea clara. „Ne place si noua sa petrecem, dar fara legatura cu drogurile, si tocmai asta vream sa transmitem: se poate petrece si cu capul limpede”, au precizat ei.
Deci asta sa transmita: ca se poate si cu capul limpede”, a raspuns domnul de la CPCAC.

Dupa ce Crematory au repetat afirmatia anti-drog, justificand-o si prin faptul ca membrii trupei au o responsabilitate fata de familiile lor, a urmat prima intrebare legata de muzica: „Veti canta mai mult de pe ultimul album asta-seara?”.
Nemtii au anuntat ca vom avea cate putin din toate: hit-urile de pe fiecare album, plus cinci piese de pe Klagebilder. „Suntem in turneu de promovare a ultimului album, e normal sa cantam mai mult de pe el, dar si piesele pe care lumea vrea sa le auda vor fi prezente”, au completat ei.
La intrebarea „Ce trupe cunoasteti de pe scena romaneasca de metal?”, Crematory au declarat ca, desi se pricep foarte bine la metal, ascultand multe trupe straine, din Romania ei nu au auzit decat de vreo doua trupe de black-metal. Au precizat ca aceeasi intrebare li s-a pus si in Rusia, iar raspunsul de ansamblu ar fi ca toata aceasta piata de est e promitatoare; dar va mai trece catva timp pana se vor face contactele necesare si un promotion profesionist, astfel incat trupele estice sa devina cunoscute peste tot.

A urmat o intrebare despre binecunoscutul proiect de lege a cultelor, care ar putea ingradi libertatea de exprimare in general si dezvoltarea fenomenului rock in special. Oricat au incercat jurnalistii sa obtina un mesaj de solidaritate al celor de la Crematory, nemtii au fost foarte diplomati si au evitat sa intre in dezbatere sau sa transmita orice fel de mesaj autoritatilor romane. Ei s-au limitat sa sustina libertatea de exprimare in general si toleranta fata de orice cult religios. „Crematory este o trupa care n-are de a face cu politica si nu ne vom exprima niciodata in acest sens!”, au afirmat ei.

 

 

Metalfan a intrebat de ce Crematory au ales sa revina pe scena muzicala cu un album pe care o parte a criticilor il considera „soft” in comparatie cu opus-urile trecute.
Nemtii au declarat, in foarte multe cuvinte, ca ei fac ceea ce simt si ca au decis ca, in momentul in care vor reveni, sa faca muzica pe care o vor placea la momentul respectiv. „Tot timpul am facut ceea ce am crezut, nu ne-am lasat influentati de casa de discuri sau de tendinte. Mai mult de atat, in Germania noi am dat tonul tendintelor si celelalte trupe ne-au urmat”, au spus ei. Cat despre duritatea albumului, au opinat ca nu e deloc mai soft, ci ca „agresivitatea este exprimata putin altfel. Ideea e ca ceea ce facem este o evolutie corecta, lucru confirmat de succesul pe care il avem. Acum 10 ani n-am ajuns sa cantam in Romania, iar acum suntem aici. Deci inseamna ca avem dreptate”.

La intrebarea daca vor ajunge si ei la Eurovision, Crematory au raspuns, in gluma, ca au incercat in fiecare an, dar nu le-a iesit. „Nu erau gata costumele”, au completat ei.

A urmat un pasaj magistral din partea domnului de la CPCAC, pe care as indrazni sa vi-l reproduc integral:
Acum cativa ani, vreo 4, nici nu gandeam ca lupta impotriva drogurilor poate capata si o astfel de dimensiune. In 2002 organizam la Cluj tot un concert de muzica anti-drog... succesul a fost inedit... Tin sa multumesc domnului Brandusan, dumneavoastra pentru ca ati acceptat sa veniti la Cluj. Nu sunt cuvinte de diplomatie, sunt sentimente traite, va spun „Bine ati venit!”. Si cred ca, si cu sprijinul dumneavoastra, mesajul de a avea o viata curata, de a avea un drog celest – muzica – se va implementa in sufletul tinerilor clujeni. Si asta pentru mine ar fi o treaba deosebita. Sunt si mesagerul autoritatilor locale, sa va multumesc pentru ca ati acceptat invitatia de a fi la Cluj; sper sa fie un inceput si sa avem drogul celest – muzica – alaturi de noi tot timpul.”
(Aplauze prelungite din partea celor de la Crematory)

Nemtii au intrebat apoi daca la noi e o problema mare cu drogurile.
Reprezentantul CPCAC a declarat ca la nivelul populatiei scolare procentul celor care consuma droguri este de 6%. Dupa care a opinat ca, in general, adolescentii isi imita idolii – fie ei cantareti sau actori. „Si”, a continuat domnia sa, „tinerii cred ca, daca in film totul se termina cu bine[...] desi actorul principal ia droguri, asa se va termina in viata – ceea ce nu este intotdeauna adevarat”.

 


Crematory s-au declarat foarte incantati de faptul ca la noi se fac festivaluri muzicale anti-drog, in timp ce, in Germania, drogurile au ajuns sa fie tolerate, chiar la asemenea festivaluri. Dupa care au repetat faptul ca in special trupele de hip-hop indeamna la consumul de droguri prin versurile lor.
In replica, reprezentantul CPCAC a declarat ca manifestatiile reale ale luptei cu fenomentul drogurilor trebuie sa-i faca pe tineri sa inteleaga ca viata curata e mult mai importanta decat „canepa, cocaina, care ce le fac (tinerilor – n.r.)? Le aduc entuziasmul pentru 5 secunde si amar toatea viata. [...] Ne-am bucura daca mesajul lor si in Germania ar fi ca aceasta lupta sa se uneasca. N-o sa poate face Germania singura atata timp cat in portile Europei – poarta Europei acum e Romania – vor bate drogurile. Si atunci, si Germania, si Franta, si Ungaria, trebuie sa aiba vectorul indreptat inspre a combate acest flagel.”

Si cam asta a fost. Nu uitati, Crematory va recomanda sa nu luati droguri. Si sa nu beti prea mult :))))))))))

Autor: Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Crematory

   October 06, 2006  | 0 Comentarii  | 5859 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Crematory: Se poate si cu capul limpede (Conferinta de presa)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri