interviuri rock

CRIZE: o sărbătoare a tuturor

CRIZE: o sărbătoare a tuturor
TRUPE : Crize

Crize s-a reunit la finalul anului 2016, iar în data de 6 mai 2017 va susține primul concert după o pauză de aproape cinci ani. Cum trupa are planuri mari pentru viitor, am zis că aceasta ar fi ocazie bună pentru o nouă discuție. În rândurile de mai jos aflați mai multe de la Ionuț Șolescu “Shole” (voce), Andi Ștefănescu (chitară) și Mircea Ionescu (sampler). 

 

Metalfan: Salut! Bine ați revenit în paginile Metalfan.ro! Ce vă inspiră acum în 2017? În ce măsură vă regăsiți în ceea ce ați făcut în trecut?

Ionuț Şolescu “Shole”: Bine v-am regăsit! Şi dacă tot vorbim despre regăsire, bineînteles că ne regăsim în tot ce am făcut până acum. E parte din noi, oricum. Cât despre inspiraţie, vine din toate părţile şi-o lăsăm să vină. Lucrăm cu ea şi unii cu alţii cât putem de mult.

Andi Ștefănescu: Salut şi vouă, bine v-am regăsit! Inspiraţia are aceleaşi origini ca şi în trecut. Nu ne-am schimbat, ne-am maturizat poate şi încercăm să ne exprimăm pe măsură, dar fără să ne uităm originile. CRIZE, cred eu, este aceeaşi!
 
Metalfan:  Shole, îmi aduc aminte că acum vreo şapte, opt ani, într-o discuție al cărui context din păcate nu mi-l mai amintesc, ai zis că te simți mereu ca la 16 ani. În aceast an, Crize împlinește 16 ani de la înființare. Cum este să împlinești din nou 16 ani? [N.red.: râde]

Ionuț Şolescu “Shole”: [N.red.: râde] E super! Sunt încântat că facem asta şi că se împlinesc 16 ani de când am început. Prin trupă au trecut foarte mulţi muzicieni, s-au cântat multe stiluri şi în multe feluri. E o sărbătoare a tuturor. Sper să apară cât mai mulţi dintre ei la concert şi să petrecem împreună.
 
Metalfan: Consider Crize ca fiind unul dintre cele mai influente grupuri din România în materie de metal modern. Ce simțiți când trupe din noul val citează Crize ca una dintre influențe?

Ionuț Şolescu “Shole”: Mă bucură faptul că a contat ce am făcut noi. La rândul nostru, suntem influenţaţi de alte formaţii şi îmi dau seama cum e să-i asculţi pe unii care să cânte exact cum îţi doreşti. Mi-au mai spus şi mie oameni că i-a ajutat să ne vadă şi să ne asculte. Îţi creşte inima când auzi aşa ceva, evident. Şi te responsabilizează şi-ţi dă curaj.

Andi Ștefănescu: Eu unul, nu prea am observat asta, sau, poate nu am fost suficient de atent. Cred că inevitabil ne influenţăm unii pe alţii fără să vrem. Scena nu este aşa de mare sau de mică (depinde cum o priveşti) şi aceste lucruri se întâmplă inevitabil. În cazul în care CRIZE a influenţat atât de puternic unele trupe şi acest lucru este adevărat, numai ei o ştiu, însă acest lucru nu poate decât să mă bucure nespus de mult şi să ne încarce cu energie creatoare.

Metalfan: Cum s-a petrecut reunirea Crize? Cât de lung și cât de greu a fost drumul până aici? Ați putea, vă rog, să ne spuneți mai multe?

Ionuț Şolescu “Shole”: A fost ceva la care, sincer, nu mai speram. Dar ceva la care mă gândeam totuşi. Odată cu concertul din 2012, totul a început să prindă din nou contur. Ne-am întâlnit, am discutat, părea imposibil. Până la urmă, am lăsat lucrurile să se întâmple şi bine am făcut. Uşor, uşor am început să ne întâlnim mai des, hai că uite am o temă de chitară, hai că am nişte versuri, uite aici aş băga sunetele astea, toba ar putea fi aşa... Din una-n alta ne-am luat iar sală de repetiţii şi nu ne-am mai oprit.

Andi Ștefănescu: Probabil la concertul din 2012, Killing Each Other since 2001– pentru mine e greu de cuantificat în cuvinte anumite emoţii, dar probabil atunci, lipsa unuia din viaţa celuilalt a făcut ca la acea reuniune să se reaprindă acea scânteie, acel foc ce ardea mocnit. Cum s-ar zice, „old habits die hard”! Uşor, cu paşi mici am reînnodat  „tradiţia”!

Mircea Ionescu: Ceva nu era OK, neterminat. Nu se putea termina aşa. Deşi nu vorbea nimeni, cred că mai mulţi aveam această neîmplinire, o simţeam în priviri. Au început Shole cu Ionuţ [N.red.: Ionuţ Cojocaru "Karlos"], cu piesa acustică „Busola”, după care am reînceput să ne vedem şi cu Andi (primul chitarist şi membru fondator). Ionuţ nu a putut continua alături de noi, aşa că, împreună cu Vierme (Vladimir Mihulescu - tobe), Andi şi Shole am început să ne întâlnim într-o sală de repetiţii, cam acum un an în urmă. Şi de atunci, nu am mai ieşit de-acolo [N.red.: zâmbeşte]
 
 
 
Metalfan: Odată cu revenirea ați lansat și două videoclipuri, „Căutarea” și „Umbra”. Ați putea, vă rog, să ne vorbiți despre cele două compoziții?

Ionuț Şolescu “Shole”: În primul rând sunt primele două pe care le-am compus şi inregistrat de când ne-am apucat din nou. Ţin foarte mult la ele, pentru ca m-au ajutat să îmi revin cumva. În timp ce le lucram îmi dădeam seama cât de mult mi-a lipsit felul nostru de a vedea muzica şi de a o exprima. Le-am înregistrat cu Andrei Spătaru, la Osimetric, într-o atmosferă caldă şi prietenoasă. Clipul pentru „Căutarea” a fost realizat de Paul Manolescu în vara lui 2016 şi lansat în toamnă; cel pentru „Umbra” a fost realizat de către Bogdan Mihai Marinescu în iarna lui 2016 şi lansat la inceputul lui 2017. Le mulţumim mult băieţilor pentru sprijin, iar cititorilor Metalfan le pot spune că avem pregătite deja piesele pentru următoarele clipuri.

Andi Ștefănescu: Exprimarea, atât a mea în materie de compoziţie, cât şi a lui Shole ca versuri este fără îndoială „metaforică”. Titlurile sunt explicite şi pot fi luate atât metaforic, cât si literal. Fără a fi nesuferit, aş dori să fac o rectificare – piesa se numeşte „UMBRA”, nu „Umbră”. Ambele piese exprimă exact ceea ce spun – „Umbra a tot ce-a fost…” şi „Căutarea” – a noastră sau pe noi înşine şi… Regăsirea şi îmbinarea trecutului cu prezentul!

Metalfan: Cum vechile materiale, „Refulări” (2002), „The New Beginning” (2005) și „...for the Damned” (2006) nu mai sunt de multă vreme disponibile, vedeți posibilă o reeditare a acestora sau cel puțin a discului „The New Beginning”?

Ionuț Şolescu “Shole”: Până acum nu ne-am gândit serios la asta. Am fost mult mai concentraţi la piesele noi, la concert, repetiţii, promovare... Dar ştii cum e, never say never.

Andi Ștefănescu: Cu siguranţă, da! În cel mai fericit caz se va face o antologie a tuturor pieselor şi videoclipurilor. Oricum, pentru cine doreşte să le asculte există canalul de YouTube sau cel de SoundCloud.
 
Metalfan: În data de 6 mai veți susține primul concert în noua formulă în clubul Fabrica din capitală. Pe lângă piesele „Căutarea” și „Umbra” aveți și alte piese noi pe care le vom putea auzi?

Ionuț Şolescu “Shole”: Da, mai multe. Şi abia aştept să le cântăm.

Andi Ștefănescu: Sigur că da.

Mircea Ionescu: Da, avem şi alte piese noi-nouţe în playlist, în primă audiţie. Suntem destul de nerăbdători să avem un feedback la ele, dar vă promitem că vor fi destul de energice şi cu vibe bun. Vom intra şi în materialele vechi, am extras câte o mostră aproape din fiecare perioadă.
 
Metalfan: După concertul de la București, cei din țară care nu vor putea ajuge, unde vă pot vedea? Aveți în momentul de față și alte concerte stabilite?


Ionuț Şolescu “Shole”: N-am vrut sa stabilim nimic deocamdată. Ne-am dorit foarte mult să iasă acest concert bine, să ştim că avem show-ul pregătit. Plus că mai avem treabă în studio, urmează al treilea clip... Dar o să începem să stabilim şi date pentru concerte în ţară. Abia aşteptăm chiar.

Andi Ștefănescu: Deocamdată lucrăm la lista concertelor şi festivalurilor la care mai putem apărea anul acesta, deşi la unele este cam târziu. Cu siguranţă fanii vor afla totul de pe pagina noastră de Facebook foarte curând.

Mircea Ionescu: Aflându-ne în plin proces de creaţie, am încercat să ne concentrăm pe acest aspect, piese noi pentru un nou album. Momentan, nu ne-am programat ieşiri din Bucureşti, dar sigur la toamnă vom încerca să ajungem în cât mai multe locuri şi din ţară. În acest moment, singurul concert pentru care am confirmat este Something for the Core, 8-10 septembrie 2017, Quantic Club, Bucureşti.

Metalfan: În materie de festivaluri și concerte mici și mari, cum simțiți că s-au schimbat lucrurile în perioada în care Crize a fost absentă de pe scenă?
 
Ionuț Şolescu “Shole”: În bine, cu siguranţă. Festivalurile arată mai bine, se aud mai bine. Cluburile sunt mai pregătite şi se tinde către o normalitate pe care o aşteptam şi pentru care ne-am luptat în multe feluri. Mie îmi place cum se aşează lucrurile şi am încredere că o să fie din ce în ce mai bine pentru rock.

Andi Ștefănescu: Acum sunt foarte multe concerte. Scena a evoluat foarte mult şi asta datorită experienţei acumulate a trupelor din România, cât şi, bineînteles, ajutorului dat de social media, care acum câţiva ani lipsea cu desăvârşire. Calitatea sau, mai bine zis îmbunătăţirea calităţii formaţiilor, a scenei în general, se datorează şi acestui lucru. Însăşi magazinele cu profil muzical, de instrumente, etc., s-au „aliniat” scenei si asta este foarte benefic pentru toţi! Cred, însă, cu tărie că scenei i-a lipsit un singur ingredient, CRIZE!

Metalfan: Dacă tot am adus vorba mai devreme despre piese noi, nu pot să nu vă întreb când vom putea asculta un nou disc Crize?

Ionuț Şolescu “Shole”: Îmi e greu să-ţi zic exact, dar pot să-ţi spun că piesele noi sunt din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai conturate. O să mai scoatem câte una din când în când, câte-un clip, nu aşteptăm neapărat să fie gata toate. Dar când vor fi, cu siguranţă că vor merge pe un disc. Nu e departe momentul acela, dar prefer să îl anunţăm când e totul aranjat.

Andi Ștefănescu: Probabil cel mai târziu în toamnă-iarnă, când vom avea şi un concert de lansare. Până atunci, cu siguranţă veţi mai putea vedea noi clipuri şi noi single-uri. 

Mircea Ionescu: Cred că putem spune în acest moment că jumatate din noul album este gata, urmând ca până la sfârşitul anului să îl definitivăm şi să alegem o dată de lansare.
 
Metalfan: Odată cu noul material, luați în calcul să lucrați cu o casă de discuri din țară? Am văzut că în ultimii ani Universal Music România a lansat o mulțime de materiale rock...

Ionuț Şolescu “Shole”: Nici la asta nu ne-am gândit încă. Vrem să avem concerte întâi. Să scoatem clipuri şi să ne cunoască cei care ascultă genul ăsta de muzică. În funcţie de cum decurg lucrurile ne vom gândi şi la o casă de discuri, dar asta în cazul în care avem ce să ne oferim reciproc.
Andi Ștefănescu: Cu siguranţă. Aşteptăm oferte şi deal-uri de la cei interesaţi care ne apreciază cu adevărat pentru ceea ce suntem! Poate fi din România sau de afară.

Mircea Ionescu: Încă nu ştim, sincer. Până acum, totul a fost făcut prin forţe proprii, EP-uri, albume sau turnee. Vom discuta şi cu Universal, bineînţeles şi vom alege soluţia cea mai bună, indiferent care va fi ea, casă de discuri sau independenţi.
 
Metalfan: Pe viitor veți mai avea compoziții în limba engleză sau viitorul Crize din punct de vedere liric va fi în limba română?

Ionuț Şolescu “Shole”: Momentan compunem exclusiv în limba română. Există însă şi posibilitatea să scriem în engleză dacă simţim că o piesă ar putea suna mai bine aşa. Nu vrem să ne blocam pe o singură variantă.

Andi Ștefănescu: În urma discuţiilor dintre noi, am hotărât să cântăm în limba română. Aşa ne facem inteleşi şi ajungem mai uşor în inima fanilor noştri, dar nu numai. Nu că în engleză nu am putea, deşi, pentru unii, poate părea mult mai facil să cânţi în engleză pentru ca această muzică îşi are originile în această limbă. Asta nu exclude că vom avea versuri şi în engleză, dar predominant vor fi cele în limba română.

Mircea Ionescu: Noul album va fi exclusiv în limba română. Credem că e important să ne exprimăm cât mai autentic posibil şi, ca orice act creativ, are un impact emoţional mai puternic atunci când poate fi exprimat şi înţeles printr-un limbaj comun. Iar limba română poate crea acea punte de legătură între ceea ce dorim să exprimăm şi ceea ce percep ascultătorii. Nu-i aşa, Shole? [N. red.: zâmbeşte]
 
Metalfan: Cum ați defini democrația? Cât de important este rolul educației pentru o democrație sănătoasă?

Ionuț Şolescu “Shole”: Democraţia este ceva ce nu cred să cunoaştem prea curând. Educaţia este, evident, esenţială pentru a spera măcar să ajungem la democraţie. Deocamdată suntem prinşi aici, cu iluzia libertăţii şi cu educaţia pe butuci. Se taie păduri, se omoară animale, se fură banii celor care muncesc şi se cumpără clopote şi se fac catedrale. Între timp, cad spitalele pe pacienţi şi şcolile pe elevi. Personal, cred ca mai e drum lung până la o democraţie reală.

Andi Ștefănescu: … Exprimarea personală totală în deplină libertate, dar nu în detrimentul celorlalţi. Educaţia atât personală, cât şi naţională, combinată cu respectarea valorilor şi tradiţiei naţionale, bineînţeles este ESENŢA!

Mircea Ionescu: Democraţia e o încercare sănătoasă spre civilizaţie, către o societate modernă.
Fără educaţie, fără o informare obiectiva şi transparentă asupra evenimentelor ce se întâmplă în societate, care ne pot afecta la nivel individual şi colectiv, nu putem vorbi despre democraţie sănătoasă.
 
Metalfan: Unde vedeți România din acest punct de vedere acum, în 2017?

Ionuț Şolescu “Shole”: E mai civilizată decât înainte, mai în rândul lumii. Cred ca internetul a ajutat foarte mult la recuperarea decalajului. Însă exista o stare de incertitudine şi nesiguranţă în aer, guvernul parcă este împotriva oamenilor, partidele sunt stupide şi arogante, e complicat... Şi din cauza poziţiei geografice şi a diverselor interese, şi din cauza celor care nu vor sau nu pot să se schimbe.

Andi Ștefănescu: Exact acolo unde vrea să fie!

Mircea Ionescu: Democraţia modernă, aăa cum au definit-o filosofii prin secolul 17-18, se bazează pe nişte principii solide, cum ar fi: separaţia puterilor în stat, drepturile fundamentale ale omului respectate, libertatea religioasă, cât şi separarea bisericii de stat. Nu aş vrea să par pesimist, dar nu cred că aceste idei de bază sunt respectate, în acest moment, în România.

Metalfan: Este important pentru o evoluție sănătoasă a democrației ca artiștii să vorbească prin opera lor despre aspectele sociale ale vieții? Ați putea, vă rog, detalia?

Ionuț Şolescu “Shole”: „Artiştii” care ar putea face diferenţa prin declaraţiile lor stau cuminţi la căldurica şi nu se bagă în subiecte de-astea, că apoi nu mai au contracte când sunt alegeri sau la revelioanele organizate de primării. Nu mai sunt chemaţi la „zilele oraşului” sau „festivalul berii”. Iar artiştii care mai spun chestii de genul, sunt prea mici ca să poată fi auziţi. Cumva mi se pare eroic să rezişti, indifernt de poziţia pe care eşti. Păcat că cei cu audienţă sunt atât de laşi, fiind interesaţi doar să-şi ia partea. În fine, karma lor. Arta are multe forme. Eu am incredere în puterea celor care au suflet mare şi intentii bune.

Andi Ștefănescu: Fără îndoială este ESENŢIAL! „Cultura” şi „valoarea”, în toate aspectele acestor cuvinte depinde de noi toţi, de familie şi de educaţie!

Mircea Ionescu: Habar n-am. Nu prea cred că opiniile unor oameni creativi pot schimba ceva din peisajul actual, dar cred că le pot reflecta mai uşor şi astfel, văzându-le mai clar şi privind răul în ochi, poţi înfrunta ceea ce te sperie mai repede şi mai uşor.
 

 
Metalfan: Ați putea, vă rog, alege 12 dintre piesele Crize pe care le considerați ca fiind cele mai importante pentru un soi de „Best of” virtual? 

Ionuț Şolescu “Shole”: E greu, dar hai: „Dead End”, „Forever Yours”, „Umbra”, „Evil”, „Myself”, „Nu mă-ntreba nimic”, „Alone”, „Letter from God”, „Divine”, „Busola”, „Dincolo de moarte”, „Căutarea”. Şi-ar mai fi piesele noi, dar despre ele la timpul lor.

Andi Ștefănescu:   1 – „Cădere liberă”
            2 – „Umbra”
            3 – „Nu mă-ntreba nimic”
            4 – „Pentru”
            5 – „Alone”
            6 – „Forever Yours”
            7 – „Produs Social”
            8 – „In”
            9 – „Letter from God”
          10 – 3 (piesă noua)
          11 – „Evil”
          12 – 4 (piesă noua)

Mircea Ionescu: În mod sigur nu suntem în momentul de a ne gândi la „best of”, mai avem de muncit enorm. Dar cred că aş putea face un top 5 personal, cu greu, pentru un EP:
        - „Forever Yours”;
        - „Divine”;
        - „Alone”;
        - „Nimic”;
        - „Dincolo de moarte”.
 
Metalfan: Vă mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În final, ați dori să adăugați ceva sau să transmiteți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Ionuț Şolescu “Shole”: Mulţumim şi noi pentru ocazia oferită. Iar pe cititorii Metalfan (ca şi pe tine) îi aşteptăm la concert şi pe paginile noastre de YouTube, Facebook, Instagram şi SoundCloud.

Andi Ștefănescu:  \m/ IT’S ON, Baby!!!

Mircea Ionescu: Să ne vedem sănătoşi şi bucuroşi pe 6 mai în Fabrica, să bem împreună o bere.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Crize

   April 28, 2017  | 0 Comentarii  | 3036 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: CRIZE: o sărbătoare a tuturor

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri