interviuri rock

Dan (Ribcage Booking) & Henri Sattler (God Dethroned) - Vorbesc despre anularea concertului God Dethroned de la Oradea

Dan (Ribcage Booking) & Henri Sattler (God Dethroned) - Vorbesc despre anularea concertului God Dethroned de la Oradea
TRUPE : God Dethroned

Inaintea concertului pe care formatia olandeza de death metal, God Dethroned, l-a sustinut in Clubul Fabrica din capitala, am discutat cu Dan de la Ribcage Booking, organizatorul concertului din Oradea si cu Henri Sattler, solistul formatiei God Dethroned, despre anularea evenimentului ce trebuia sa aiba loc in data de 5 iulie in Oradea. Mai multe detalii aflati chiar de la cei doi in randurile ce urmeaza.

Metalfan: Deci, ce s-a intamplat la Oradea?
Dan: Pai ce sa se intample, uite trebuia sa se tina show-ul duminica. Vinerea trecuta m-a sunat propietarul clubului, defapt nu m-a sunat pe mine, l-a sunat pe partenerul meu sa ii spuna ca un tip de la primarie, am aflat ulterior ca e consilier local, a venit la el si i-a spus ca ii interzice sa faca show-ul in acest oras pentru ca a aflat din surse sigure ca la show vor veni un grup din asta, o secta care va sacrifica animale, ca sunt cu formatii care au mesaj satanic si ca ei nu tolereaza asa ceva in orasul lor. Si bine inteles patronul clubului s-a speriat, ne-a sunat si a zis ca el nu mai vrea sa faca show-ul, mai ales ca a fost amenintat ca daca va tine acest show ii vor inchide clubul. Bine inteles, toate aceste lucruri sunt neoficiale, nu avem nici o hartie, nu scrie nici unde nimic, nu este o decizie a consiliului local al municipiului Oradea si cam asta e tot. Patronul a renuntat sa ne mai sprijine in a mai face show-ul, si am fost nevoiti sa anulam. Am incercat sa facem saptamana asta, sa vorbim, sa discutam, am incercat chiar sa ii rugam sa asite cineva din partea lor la show ca sa putem sa facem show-ul. Sa le explicam ca nu este nimic adevarat, este o chestie de imagine ca scrie acolo satanic death metal. Ei nu au inteles chestia asta si nu s-a schimbat punctul de vedere. Cam asta e tot.

Dan: Am incercat sa punem Oradea pe harta metal...

 

Metalfan: Practic e o presiune... ilegala...?
Dan: Da. Astazi au sunat mai multi oameni, mai multe agentii de presa chiar la primaria Oradea sa intrebe ce se intampla, iar primarul a declarat ca el nu stie nimic despre asa ceva, ca din parea primariei Oradea totul ar fi cumva legal. Dar abia astazi. Nimeni nu recunoaste nimic, totul este pus sub tacere si omul ala e presat in continuare cu clubul.

Metalfan: In aceste conditii, cheltuiala cum se poate recupera? S-au cheltuit niste bani cu organizarea evenimentului...
Dan: Da, s-au cheltuit destui bani cu organizarea evenimentului, pentru promo, pentru hotel care a fost platit in avans, un avans care s-a dat catre trupa. Banii se pot recupera numai daca ii vom da in judecata si vom cere despagubiri materiale. Cred ca e singura solutie prin care o sa putem. Nu stiu cate dovezi vom avea si cum vom reusi chestia asta, pentru ca pana la urma nu este nimic scris.

Metalfan: S-a intamplat in trecut sa aveti astfel de probleme precum cele din Romania in alta tara din Europa?
Henri Sattler: Defapt, am avut aceeasi problema in Olanda, in propria noastra tara, care este o tara destul de libera, insa cate odata se intampla. De obicei este un partid politic care doreste sa ne opreasca din a canta, si de obicei acest lucru se intampla in timpul alegerilor electorale si vor sa se afirme pentru ca oamenii sa ii voteze, pentru ca sunt de parere ca pot sa faca mare lucru din faptul ca ne-ar opri din a canta. Dar desigur ca nu reusesc niciodata, pentru ca in Olanda nu poti opri o formatie din a concerta, avem libertatea de expresie si avem un motiv foarte bun. Oficial, din punct de vedere legal, in Olanda, pot merge la inchisoare petru ca sunt blasfemic, dar este destul de stupid si nu se intampla niciodata asa ceva. Nu au reusit niciodata sa ne opreasca un concert. Si defapt, de fiecare data cand suntem in turneu in Statele Unite, ne asteptam sa se intample pentru ca sunt foarte multi crestini acolo care credem ca ne pot opri, dar nici macar nu incearca. Dar este destul de ciudat, pentru ca in locurile in care te-ai astepta sa se intample nu se intampla, iar in locurile unde nu te astepti sa se intample, se incearca acest lucru.

Henri Sattler: Avem libertatea de expresie...

 

Metalfan: Te loveste...
Henri Sattler: Da, dar defapt nu prea reusesc niciodata. Doar de aceasta data, sau nu, aceasta ar fi probabil a doua oara cand suntem impiedicati din a canta.

Metalfan: De exemplu, anul acesta in Ungaria in Pecs, va avea loc un eveniment sustinut de Uniunea Europeana in cadrul caruia vor concerta nume precum Amon Amarth, My Dying Bride si asa mai departe. Si de asemenea este gratuit pentru oamenii din afara Ungariei.
Henri Sattler: Intradevar? Este foarte bine in acest caz. Defapt, sunt de parere ca totul pleaca de la numele formatiei noastre. Sunt niste oameni care cred ca acesta este un lucru gresit, ceva din iad (rade). Dar cum am mai spus nu se intampla aproape niciodata (rade). Am cantat intodeauna.

Metalfan: Da, dar de exemplu Gorgoroth au un show mult mai extrem, insa numele lor nu este atat de deranjant pentru multi oameni care nu stiu ce inseamna Gorgoroth...
Henri Sattler: Da, asta este exact ceea ce este, pentru ca oamenii care incearca sa faca asta, decat se plang fara sa stie absolut nimic din ceea ce se intampla. Nu citesc decat numele trupei si spun: "Asta nu este bine!" si de aceea se intampla cateodata. Dar nu pot spune decat ca pe noi ne ajuta pentru ca beneficiem de multa publicitate in plus din partea ziarelor cateodata chiar si de la TV. Adica eu am mai fost la TV inainte in Olanda datorita faptului ca au incercat sa ne opreasca din a canta, iar dupa aceea a venit o mare televiziune dupa show si a facut un interviu cu mine. A fost dat la TV si toata lumea l-a putut vedea. Deci, in loc sa ne dea la o parte, ne-au oferit ceva mai multa expunere. Vezi? Sunt foarte prosti.

Metalfan: Exact cum s-a intamplat in anii '80 cu Twisted Sister....
Henri Sattler: Da!

Metalfan: In 2004, daca stiu bine, au cantat in campania electorala a lui Arnold Schwarzenegger in California. Sa spunem ca peste 10 sau 15 ani, ai avea ocazia sa canti in cadrul alegerilor.
Henri Sattler: Acestea sunt lucruri la care nu te poti astepta. Intodeauna este o surpriza ceea ce urmeaza sa se intample. (rade)

Henri Sattler: Este pacat ca nu am putut sustine concertul...

 

Metalfan: Ai accepta acest lucru?
Henri Sattler: De ce nu? De ce nu? Daca este pentru oamenii carora le place muzica, este ok, stii? Trebuie sa aiba sens. Vreau sa cant pentru metalisti, nu pentru oamenii cu costum si cravata, stii la ce ma refer? Deci, vreau sa fac orice, nu imi pasa. Dar astfel de chestii....
Imi pare foarte rau pentru el (n.n. - Dan - Ribcage Booking), pentru ca a facut un efort ca acest lucru sa se intample, sa se ocupe de promovare ca sa poata avea un show grozav acolo, iar acum toata munca lui este pentru nimic. Acesta este lucrul negativ. Pentru noi este pacat ca nu putem sustine concertul, dar am primit mai multa atentie si acest lucru ne ajuta ca si trupa. Dar in cazul lui, nu poti decat pierde. Este chiar bolnav acest lucru. Chiar imi pare rau pentru acest lucru.

Metalfan: Nu a existat posibilitatea sa mutati cumva show-ul la Cluj-Napoca de exemplu?
Dan: Bai, nici nu am vrut sa mutam concertul la Cluj. Ideea era sa facem un concert in Oradea de un an in care ai observat ca incercam sa crestem asa la Oradea, sa facem sa se intample ceva acolo. Am incercat sa punem Oradea pe harta metal cum zice Coro si credem ca am reusit cat de cat si ideea era sa facem un show mai mare decat cele ce le-am facut pana acum in Oradea. Deci, era exclusa ideea de a muta show-ul la Cluj. Nu aveam de gand sa facem show-ul la Cluj, ideea era sa facem un show mai mare decat cele de pana acum in Oradea. Asta a fost indeea din start. Cam atat...

Metalfan: Problema crezi ca a plecat de la afise....
Dan: Nu pot sa-mi dau seama.

Metalfan: ...de s-a creat toata nebunia asta?
Dan: Nu pot sa-mi dau seama care a fost problema. Probabil poate fi si o problema cu afisele. Am lipit acum o saptamana cred ca 100 de afise in oras, bine inteles toate legal. Am platit o taxa la primarie, afisele aveau stampila primariei Oradea pe ele. Am pus afisele si am observat ca acum 3 sau 4 zile, toate afisele din oras sunt rupte, curatate, rupte, scrijelite de pe pereti, mai ales in zona in care era trecut numele God Dethroned, in principal... Poate fi o problema de la afise, dar la fel de bine poate ca cineva sa se fi sesizat de natura concertului si sa fi rupt chiar toate afisele astea. Nu pot sa zic exact de unde pleaca problema. Chiar nu stiu. Nu mi s-a comunicat nimic oficial. Dupa cum ai vazut, numarul meu de telefon era scris pe poster. Nu m-a sunat nimeni nici macar o singura data. Singura problema pe care am avut-o a fost acel domn care s-a dus la patronul clubului si i-a spus ca daca va tine acest concert, o sa trebuiasca sa ii inchida clubul. Ii va inchide clubul.

Dan: Ne simtim legati de maini si de picioare...

 

Metalfan: Deci, a fost legal cu aprobare cu tot ce era nevoie si apoi....
Dan: Da, da. Mai multe nu am ce sa spun. Asta e ce s-a intamplat. Ne simtim legati de maini si de picioare si e foarte frustrant. Chiar am vrut sa se intample. La noi sunt o gramada de oameni care isi doreau sa vina la show, erau foarte entuziasmati asa si asteptau si acum sunt foarte dezamagiti. Le vom returna banii incepand de luni la toti cei ce si-au cumparat bilet. Si speram sa facem un alt show, poate chiar cu God Dethroned alta data. Si sa nu se mai intample asa ceva.
Poate chiar in turneul viitor. Noi o sa incercam.

Metalfan: Ce asteptari ai in privinta acestui concert din Bucuresti? Este prima data cand veti concerta aici in Romania...
Henri Sattler: Da, este prima data cand ajungem in Romania si nu stiu la ce sa ma astept. Doar sper ca vor fi multi metalisti in aceasta seara. Iar daca vor fi ceva mai multi datorita atentiei in plus de care am beneficiat, este cu atat mai bine. Sper doar ca vor fi multi oameni care doresc sa se bucure de muzica noastra. Asta este tot ce astept.

Metalfan: Intentionati sa va intoarceti in Romania in urmatorul turneu si sa concertati in cele din urma si in Oradea?
Henri Sattler: Da, de ce nu? Desigur. Daca el (n.n. - Dan - Ribcage Booking) reuseste sa se ocupe de acest lucru. Daca gaseste un loc unde nu este interzis, desigur.
Dan: Categoric vom incerca.

Metalfan: Ok. Asta a fost tot si va multumesc pentru interviu si pentru timpul accordat. In final daca doriti sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan sau daca doriti sa mai adaugati ceva...
Henri Sattler: Asa cum am mai spus, ascultati noul album Passiondale, si sper sa ne vedem live undeva.
Dan: Ce sa zic? Speram sa nu se mai intample niciodata chestia asta si toti ce sunt interesati speram sa vina si de acum inainte la show-urile noastre organizate in Oradea sau Bucuresti. Cam atat.

Metalfan: Ok. Multumesc.

Foto @ Fabrica: Admin

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: God Dethroned

   July 06, 2009  | 1 Comentarii  | 5515 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Dan (Ribcage Booking) & Henri Sattler (God Dethroned) - Vorbesc despre anularea concertului God Dethroned de la Oradea

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri