interviuri rock

Daniel Neagoe (EYE OF SOLITUDE): despre sinuciderea gandurilor

Daniel Neagoe (EYE OF SOLITUDE): despre sinuciderea gandurilor
TRUPE : Eye of Solitude, My Shadow

Probabil ca cei mai multi dintre voi il stiu pe Daniel Neagoe (Klepsy) din perioada in care activa sub numele My Shadow, cel mai important proiect al sau de pana acum. In anul 2010 a fondat in Londra, Anglia, un nou proiect Eye of Solitude. Mai multe detalii despre inceputurile trupei, directia muzicala, noul album de studio, planurile de viitor ale trupei, dar si concertul din acest an din cadrul festivalului Ghost Gathering aflam chiar de la Daniel:


 
Metalfan: Salut Daniel si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro!
Daniel Neagoe: Salut Metalfan si bine v-am regasit!

Metalfan: In urma cu aproximativ trei ani a luat nastere grupul Eye of Solitude. Cum a inceput totul? Ai putea prezenta o scurta biografie a grupului?
Daniel Neagoe: Desigur, Eye of Solitude s-a vrut a fi doar un proiect solo. Insa, am fost contactat de oameni care au vrut sa colaboreze si au vrut sa devenim o trupa in adevaratul sens al cuvantului. Piesele existau deja, deci ne-a fost relativ usor. Pe oameni ii stiam de mai multa vreme, cu unii am si cantat in diferite trupe, si ne-am inteles foarte bine.

Metalfan: De ce Anglia si nu Romania? Care sunt greutatile pe care le-ai intampinat acolo si care sunt greutatile pe care le-ai intampinat aici?
Daniel Neagoe: Anglia pentru ca aici locuiesc de mai multi ani si in principiu,peste tot se intampina greutati. Aici pentru ca este o concurenta fantastica si lucrurile se desfasoara intr-un mod occidental. Un fel de lege a junglei. Daca oferi ceva mediocru si neinteresant, nu ai nici un viitor ca trupa. Iar in Romania nu stiu cum mai este de cand am plecat, insa nu aud lucruri prea bune. Cand inca eram in tara era intr-adevar greu, insa nu era atata ura intre trupe, atata ocara. Ma gandesc ca toti vor sa ajunga undeva, si prin asta inseamna sa elimine concurenta. Insa ideea este luata parca putin prea in extrem si prea putini sunt cei care chiar isi doresc sa faca muzica.

Metalfan: Anul trecut Eye of Solitude a lansat discul Sui Caedere. Ai putea sa ne vorbesti despre compozitiile ce se regasesc pe acest material? O descriere a fiecarei piese din punct de vedere liric ar fi interesanta...

Daniel Neagoe: Albumul nu este nimic altceva decat pura introspectie. Prima piesa se numeste Awoken By Crows. Este doar inceputul calatoriei catre tezaurul de raspunsuri al tuturor intrebarilor ce ni le adresam noua insine. Insa in cazul nostru piesa reprezinta un "wake up call" din viata de zi cu zi,un fel de chemare catre un subiect pe care multi nu-l doresc a discuta. Corbii sunt considerati ca mesageri ai mortii, de unde si numele piesei.

A fi trezit de moarte, sau de gandul mortii e o lovitura destul de puternica pentru oricare individ in parte. Moartea nu face discriminare.
A doua piesa se numeste The Haunting. Piesa mea preferata de pe album. The Haunting este de fapt o continuare a primei piese, si nu exprima o activitate paranormal per se. Cu totii suntem bantuiti de ganduri, de actiuni petrecute in trecut,de lucruri pe care le-am facut si pe care le regretam. La finalul piesei versurile sunt: "Why-There's no one here?/ Why-There's nothing to fear?" si fac referire la o neputinta de a accepta vidul creat de noi insine, lipsa sentimentelor si a trairilor sufletesti.
Strigoi este cu siguranta una din cele mai intrigante piese. Viziunea despre piesa este una sumbra, cu totii stim ce reprezinta strigoii, si nu se refera neaparat la "aparitia" in sine, ci mai degraba la un element ajutator, un fel de transdendent al primelor doua peisaje.
Albumul continua cu A Note To Say Farewell o "piesa de mijloc" cum i-as spune eu. O piesa calma,cu un usor iz melancolic si romantic in acelasi timp. O combinatie putin neobisnuita, insa care a primit numele de "romantic suicide". Personajul albumului isi scrie intr-adevar scrisoarea de adio, insa asa cum spuneam si mai sus, nu este o descriere ad literam a ceea ce materialul vrea sa insumeze, ci mai degraba o succesiune metaforica.
Ideea este continuata de Depths of a Sick Mind, o piesa extrem de neobisnuita pentru stilul nostru, sau pentru stilul albumului. Insa nu am putut reda mai bine ceea ce se intampla in mintea unui om torturat de intuneric si de infida idee a sinuciderii. Totul se continua cu o succesiune de piese menite sa amplifice starea de negativitate si de pierzanie, prin Those Who Don't Return si Performed In Graphic Pain care au o puternica legatura, una cu cealalta. Odata trecut pragul nebuniei si acceptarea mortii se instaleaza in suflet,este mult mai usor a lua o decizie. "I chose to be doomed and I choose to be alone"-cred ca se potriveste mai bine. NR: versuri luate din I Am Not - Imber Luminis.
Albumul se termina cu piesa The Departure, din nou, o piesa putin mai neobisnuita,este o revelatie, un vortex, un neant si un "necunoscut" in care totul are un inceput, insa nici un capat...

 
Metalfan: Ce reprezinta Sui Caedere?
Daniel Neagoe: Sui Caedere in latina inseamna "Sinucidere". Am ales acest nume la sugestia unui bun prieten Vlad (Dod Priest). Ce ne-a placut la acest titlu a fost idea de sinucidere. Aceasta din urma poate fi interpretata "come il faut" sau metaforic.
Noi am ales a doua varianta si am ales sa cantam de sinuciderea gandurilor, a starilor sufletesti, inhibitia tuturor elementelor adiacente vietii.
Am ales sa scriu despre sinuciderea "Eu-lui" ca si caracteristica a omului, care, isi oprima partea intunecata,sau din contra, partea buna, lasand sa iese la iveala partea intunecata si viceversa. Al lasat destul loc de interpretare, asa ca oricine se poate regasi in acest material.
Succesiv, albumul este o oda mortii.

Metalfan: In 2012 ati lansat si EP-ul Awoken by Crows. Piesa ce da titlul EP-ului se regaseste si pe discul Sui Caedere. Poti sa ne vorbesti mai pe larg despre EP?
Daniel Neagoe: EP-ul a fost un material de tranzitie de la perioada The Ghost (primul album) si noua inclinatie a stilului. Am facut chiar destule schimbari de sound si de compozitie si concept. Initial EP-ul a fost "self titled" pana in momentul in care Kaotoxin a aparut in viata trupei, si continea 3 piese. Fiecare din aceste piese are magia ei proprie si un sound mult mai matur. De asemenea, trupa a cunoscut o schimbare radicala de membrii, aceasta in momentul in care Eye of Solitude s-a vrut a fi mult mai mult decat un proiect cu un singur compozitor.

Metalfan: Sunteti multumiti pana in prezent de colaborarea cu Kaotoxin Records? De ce crezi ca ii este in general greu unei trupe din Romania sa semneze un contract cu o casa de discuri din afara, fie ea una medie?
Daniel Neagoe: Kaotoxin Records sunt extraordinari. Nu este nimic negativ in colaborarea cu Eye of Solitude, totul se desfasoara intr-o armonie demna de invidiat. Asta probabil pentru ca ei lanseaza ce le place cu adevarat, fie ca este grindcore,brutal death metal sau ...noi. Este ceva cu totul si cu totul deosebit. Suntem extrem de multumiti. Hmm, nu as vrea sa zic nimic din ceea ce altii nu ar vrea sa auda. Insa trupele din tara ar trebui sa isi vada de drum, de muzica si de membrii si sa faca ceea ce au planuit: MUZICA! Iar casele de discuri, din tara si din afara ar trebui sa isi scoata capul de undeva si sa isi desfunde bine urechile. In Romania exista cateva trupe al caror sound ma da pe spate,si care merita din toata inima sa colaboreze cu un label serios.

 
Metalfan: Din cate stiu, in 2013 urmeaza sa lansati un nou EP. Poti sa ne oferi mai multe detalii cu privire la material? Cate piese va contine? Veti include si cateva piese live ca bonus pe acest material?
Daniel Neagoe: Da, in doar cateva saptamani vom lansa un nou EP intitulat The Deceit si care va contine 3 piese, din care o piesa noua, un cover Shape of Despair - The Night's Dew si o piesa de pe primul album, numita :Painstained. Nu vor fi piese live, desi ne-am dori la un moment dat.

Metalfan: Ce parere ai despre materialele live? Cand este potrivit ca o trupa sa lanseze un astfel de disc?
Daniel Neagoe: Depinde intr-adevar de stilul pe care il adopta. Eu cred cu desavarsire ca o trupa de doom, sau doom death, sau oricare din descendentele genului nu vor avea acelasi efect pe CD ca si sunetul si surround-ul salii in care se canta. Sau poate nu am gasit eu/ nu avem bani sa inchiriem o gama larga de echipamente audio.

Metalfan: Ce s-a intamplat cu My Shadow? Mai este de actualitate proiectul? Te gandesti sa il re-activezi in viitorul apropiat?
Daniel Neagoe: My Shadow a fost, este si va fi o perioada extrem de frumoasa din viata mea si va ramane acolo unde este. Nu intentionez sa readuc proiectul in actualitate. Nu ar mai avea acelasi sound sau feeling.

Metalfan: Cu ce muzicieni romani din tara dar si din afara ti-ar placea sa colaborezi la un moment dat? Crezi in existenta unui "super grup" cu muzicieni romani? Care ar trebuii sa fie realizarile acestora pentru a se preta pentru un astfel de proiect?
Daniel Neagoe: Super grup? Oricand. Romania are niste muzicieni incredibili. Insa asa cum spuneam mai sus, trebuie lasate orgoliile si altele de acest gen si urmarit un singur scop: muzica! Trebuie de asemenea timp si nervi si dedicare catre trupa.
Muzicieni am avut totusi ocazia sa vad, chiar multi. Si placerea a fost si mai mare sa colaborez cu muzicieni ca Arno Strobl (ex-Carnival In Coal, 6h33 etc) si cu Deha (Imber Luminis,Yhdarl, Aurora Borealis) sau cu Konni (Defeated Sanity) sau Giulio Moschini (Hour of Penance), iar din Romania, da...poate mult prea multi ca sa ii pot enumera.

 
Metalfan: In acest an Eye of Solitude va concerta pentru prima data in Romania. Ce asteptari ai de la acest eveniment? Ce asteptari pot avea de la voi ce ce vor fi prezenti la Ghost Gathering II?
Daniel Neagoe: Participarea la Ghost  Ghathering  este o mare realizare pentru noi ca trupa. Si da, oamenii pot sa se astepte la un show foarte frumos, deloc static, ne cantam sufletul din noi hahaha, piesele vor fi alese cu mare grija,si bineinteles oamenii pot auzi piese noi de pe albumul cu numarul trei. Asteptari de la public? Depinde cat de bine cantam si cat de mult va place la oameni. Insa noi ne vom asigura ca setul sa nu dezamageasca pe nimeni.

Metalfan: In incheiere doresc sa te intreb care sunt discurile pe care le astepti cu nerabdare acum la inceput de 2013? De ce?
Daniel Neagoe: Am sa enumar cateva, sunt prea multe: Defeated Sanity si Devourment, asta pentru ca ambele trupe au o grutate uluitoare si un sound incredibil,compozitie si executie. Pe urma sunt foarte curios de noul Officium Triste, cu care am impartit scena, si noul album Sidious (ex-Seed of Detest), toate aceste trupe au dovedit un progres imens de la album la album.

Metalfan: Iti multumesc pentru interviu! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Daniel Neagoe: Si noi multumim pentru interviu si pentru ocazia de a face cunoscuta trupa Eye of Solitude, va asteptam la GHOST Gathering in numere cat mai mari!
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Eye of Solitude, My Shadow

   January 21, 2013  | 2 Comentarii  | 4372 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Daniel Neagoe (EYE OF SOLITUDE): despre sinuciderea gandurilor

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri