interviuri rock

Dave Lombardo (PHILM, FANTOMAS, ex-SLAYER): sunt un optimist in niste vremuri foarte grele...

Dave Lombardo (PHILM, FANTOMAS, ex-SLAYER): sunt un optimist in niste vremuri foarte grele...
TRUPE : Fantomas, Grip Inc., Philm, Slayer

Dave Lombardo. Este oare vreun fan al muzicii metal caruia sa nu ii fie cunoscut acest nume? Ma indoiesc. Cei mai multi dintre ascultatori il vor asocia intodeauna cu Slayer si sincer sa fiu, este greu sa nu faci asta mai ales daca te gandesti la faptul ca discuri  precum Show No Mercy (1983), Reign in Blood (1986) sau South of Heaven (1988) sunt considerate clasice. Doar ca munca lui Lambardo nu se opresete la Slayer. Philm, una din trupele in care activeaza in prezent, va concerta in data de 5 martie 2015 in Brasov, iar o zi mai tarziu si in Bucuresti. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat pe Dave la o ampla discutie.

 

Metalfan: Salut si bine ai venit la Metalfan.ro. PHILM a fost formata in timp ce tu deja erai in Slayer. Prin urmare, care au fost motivele infiintarii acestei trupe? De ce nu ai reformat Grip Inc. spre exemplu, o trupa care a avut parte de un succes destul de bun in undergroundul metallic?
Dave Lombardo: Multumesc. Am avut o viziune mult mai larga pentru PHILM decat am fost capabil sa realizez atunci cand activam in Slayer. Atunci nu mai aveam timp pentru altceva decît pentru Slayer. Intrucat acum situatia e diferita, sunt bucuros ca pot sa ma dedic complet acestui proiect. Nu am vrut sa reinfiintez Grip Inc. deoarece nu era corect, avand in vedere pierderea lui Gus Chamers. Totusi, s-ar putea intampla asta.

Metalfan: Nu vreau sa te intreb de ce ai parasit Slayer, deoarece s-a tot vorbit despre asta in presa de specialitate, si probabil ca esti plictisit sa spui aceleasi lucruri tot timpul. Totusi, dupa ce ai plecat din Slayer, ai avut propuneri din partea altor trupe mai cunoscute de a face parte din componenta lor?
Dave Lombardo: Da, am avut si inca mai primesc propuneri. Numele acestor trupe nu vor fi divulgate.

Metalfan: De ce PHILM? Ce reprezinta acest nume?
Dave Lombardo: Cred ca PHILM reprezinta doua stari de spirit: 1. Un raspuns simplu: traind in ceata, sau 2. Piesele noastre au o multime de niveluri, de fapt spun o poveste, una intunecata si psihedelica cu o multime rasturnari de situatie, ilustrate prin schimbari de ritm si acorduri. Daca Quentin Tarantino sau Stephen King ar fi scris muzica, cred ca ar fi iesit ceva cam de aceeasi profunzime. Deci, FILM, dar cu “PH”.

Metalfan: Ai putea face o scurta prezentare a colegilor tai din trupa? Cine sunt si cum ai ajuns sa canti cu ei?
Dave Lombardo: Gary Nestler: textier/poet, chitarist/pianist, prieten/o exceptionala fiinta umana. Il stiu pe Gary de aproape 25 de ani. Intotdeuna am stiut ca vom lucra impreuna, si iata ca am ajuns si in acest punct. Pancho Tomaselli: un basist talentat si echilibrat, de asemenea un bun prieten si una dintre cele mai amuzante persoane din jurul meu. Pe Pancho l-am intalnit la un atelier, m-a rugat sa ma uit la un clip cu el in care canta cu WAR. Am facut asta si asa mi-am dat seama ca este extraordinar. Atunci cand Gerry si cu mine am reformat trupa, ne trebuia un basist. Pancho a fost prima persoana la care m-am gandit. A fost o potrivire perfecta.

Metalfan: Ne poti spune careva lucruri despre procesul de scriere a pieselor PHILM? De obicei cine vine cu ideile principale si cum ajungeti la versiunea finala?
Dave Lombardo: Ideile le aducem fiecare dintre noi prin faptul ca la repetitii improvizam si repetitiile sunt inregistrate. Acesta este si motivul pentru care e atat de usor sa ne scriem muzica. Se dezvolta natural.

Metalfan: Albumul vostru de debut Harmonic a fost lansat in urma cu trei ani, in 2012. Cum a fost el primit de catre presa de specialitate si fani? Ati reusit sa prezentati acest album si pe scena?
Dave Lombardo: Au raspuns pozitiv, dar nu atat de bine ca acum, odata cu ultimul nostru disc. Si da, am dat si cateva concerte, dar nu atat de multe precum mi—as fi dorit.

Metalfan:Hai sa discutam un pic si despre ultima voastra realizare Fire From the Evening. Poti face o prezentare generala pe scurt? In opinia mea e acel gen de album facut fara efecte speciale si alte chestii moderne, neffind foarte lucrat si mixat in afara studioului, daca pot spune asta. Nu esti adeptul chestilor moderne?
Dave Lombardo: Sunt adeptul inregistrarii cat mai naturale cu putinta. Incerc sa limitez semnificativ procesarea computerizata pentru a pastra cat se poate de mult nealterata prestatia originala a muzicienilor.
 
Metalfan: Legat de piesa de titlu al albumului, nu crezi ca ar putea fi foarte usor o melodie pentru unul dintre albumele Slayer? Te intreb asta, deoarece, pe langa faptul ca e foarte funky, are cateva momente care imi aminteste de Slayer.
Dave Lombardo: Nu, nu cred ca ar fi putut fi o piesa Slayer. Totusi, inteleg ca partile de thrash te-au dus aici.N-am facut decît sa punem in piesa un pic din genul de sunet pentru care sunt recunoscut.

Metalfan: Legat de Slayer, crezi ca trupa va avea acelasi succes ca atunci cand faceai parte din trupa? Te intreb asta, deoarece foarte multi fani Slayer il vedeau pe Dave Lombardo ca fiind principala vedeta a trupei.
Dave Lombardo: Nu. Componenta originala este cea care a facut trupa sa fie ce este azi. A fost si-asa destul de greu sa continuam fara Jeff. Totusi, Jeff a fost de acord ca Gary Holt sa il inlocuiasca, si asta a facut ca situatia sa fie mai usor de acceptat. Nu vreau sa comentez actuala componenta.

Metalfan: Te-am vazut de doua ori pe scena alaturi de Slayer, si de fiecare data ai avut un stil diferit de a bate in tobe. De ce nu pastrezi aceeasi linie de fiecare data? Multi tobari isi pastreaza acelasi stil dupa foarte multi ani de cantat la tobe, fara a schimba nimic din partititurile lor. Tu, in schimb, intotdeuna iti surprinzi fanii cu chestii la care nimeni nu se asteapta. E o chestie premeditata, sau lovesti toba fix asa cum simti?

Dave Lombardo: Un pic din ambele! Cu siguranta e un sentiment,. Dar e si pentru a face lucrurile mai interesante. Atunci cand canti aceleasi piese zi de zi e distractiv sa mai improvizezi un pic.

Metalfan: Esti considerat unul dintre pionierii care au revolutionat modul de a canta la tobe cu pedala dubla. Daca in anii ’80 majoritatea tobarilor de metal foloseau o singura pedala, in anii ’90 situatia s-a schimbat radical, si datorita influentei tale. Consideri ca pedala dubla e o necessitate pentru un tobar de metal? Un tobar care nu foloseste pedala dubla e mai putin complet spre deosebire de unul care foloseste doar o singura pedala? Ma gandesc la Nicko McBrain care, desi nu este adeptul pedalei duble, e unul dintre cei mai tenici bateristi din lume.
Dave Lombardo: Pedala dubla e sinonima cu metalul. Daca vrei sa cînti metal, atunci e o necesitate. As sugera mai de graba folosirea a doua tobe mari, dar daca bugetul sau spatiul de care dispui sunt limitate, atunci pedala dubla e ok. Am folosit si eu pedala dubla inainte, e buna, iti faci treaba cu ea. Dar, cum spuneam, prefer un set de tobe cu doua tobe mari.
 
 

Metalfan: As vrea sa te intreb ce tobari te-au influentat cel mai mult. Pe cine il consideri cel mai bun din lume, dupa tine, evident?
Dave Lombardo: Din ce gen? Sunt atat de multi tobari minunati …

Metalfan: In curand vei veni pentru a treia oara in Romania, de aceasta data pentru a ne prezenta ultima realizare PHILM. Crezi ca Dave Lombardo este un brand atat de puternic incat sa atraga oameni la concert, chiar daca nu sunt fani PHILM?
Dave Lombardo: Nu neaparat. Unii fani simt ca daca nu mai cînt cu Slayer nu mai conteaza ce cînt. Dar sper totusi ca PHILM va primi o sansa si din partea lor. Suntem destul de heavy.

Metalfan: Cum ai petrecut cele doua aventuri in tara noastra?
Dave Lombardo: Nu imi aduc aminte foarte bine, dar mi s-a spus ca a fost minunat!

Metalfan: Cu Slayer concertai pe stadioane pline, in fata a mii sau zeci de mii de spectator, in timp ce cu PHILM canti in cluburi mici cu zeci, sau, in cel mai bun caz, cu sute de spectatori. Nu crezi ca e o trecere cam brusca? Nu iti este greu sa faci o astfel de trecere?
Dave Lombardo: Deloc. Cariera mea a fost cu multe suisuri si coborasuri. Am cantat in cluburi mici cu cateva dintre cele mai talentate persoane din lume, si vice versa. Voi da 110% în orice situatie, pentru ca imi place sa cant. Asa sunt eu. Pur si simplu imi place sa fiu pe scena, orice scena. Sunt norocos sa pot afirma ca le-am incercat pe toate.

Metalfan: Ne poti spune in cateva cuvinte ce set de tobe folosesti de obicei?
Dave Lombardo: Imi plac mult tobele din coaja de artar. Se potrivesc cu sunetul meu, atac si caldura. Inainte foloseam Ludwig Vistalites, de care m-am bucurat din plin. Dar acum m-am reintors catre Tama si ma pregatesc sa folosesc Bubinga sau Maple, care sunt preferatele mele.
 

 
Metalfan: Care sunt planurile tale? Vei canta si cu alte trupe sau PHILM va ramane unicul tau proiect?
Dave Lombardo: Intotdeuna voi fi deschis catre alte proiecte. Am prea multa muzica in mine pentru a face doar un singur lucru.

Metalfan: In decembrie 2014 Fantomas a concertat pentru prima oara in ultimii sase ani la Rockout Festival in Santiago, Chile. Exista vreo sansa sa lansati un nou album, sau EP in viitorul apropiat?
Dave Lombardo: Desigur. Astept doar un semn de la Patton.

Metalfan: Ce simti despre actuala stare din lume, in general? In momentul de fata exista o multime de razboaie si agresiuni cu privire la politica si religie. De asemenea, din ce in ce mai multe persoane intampina greutati in a avea acces la educatie, sau chiar la lucruri de baza precum apa potabila si mancare. Vezi vreo scapare din aceasta nebunie?

Dave Lombardo: Daca as fi stiut o scapare din nebunia asta atunci jobul meu ar fi avut o alta denumire. Sunt un optimist in niste vremuri  în care e greu sa fii optimist... dar totusi sunt.

Metalfan: Multumesc pentru timpul acordat discutiei cu noi si abia asteptam sa te vedem din nou pe scenele din Romania. Mult noroc!
Dave Lombardo: Multumesc, si ne vedem in curand!
Autor: H., Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Philm, Slayer,

   March 03, 2015  | 0 Comentarii  | 6092 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Dave Lombardo (PHILM, FANTOMAS, ex-SLAYER): sunt un optimist in niste vremuri foarte grele...

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri