interviuri rock

David Ellefson (MEGADETH, ALTITUDES & ATTITUDE): mai putin inseamna mai mult

David Ellefson (MEGADETH, ALTITUDES & ATTITUDE): mai putin inseamna mai mult
TRUPE : Altitudes and Attitude, Megadeth

Basistul grupului Megadeth, David Ellefson, a devenit in ultimii ani o prezenta constanta in paginile Metalfan. De curand, David si-a unit fortele cu Frank Bello (Anthrax) intr-un nou proiect numit Altitudes & Attitude. Asadar, nu am stat pe ganduri si l-am invitat pe David la o noua discutie. Detalii in randurile de mai jos:


David Ellefson (Megadeth) & Frank Bello (Anthrax) = Altitudes & Attitude
 
Metalfan: Salut, David, bine ai revenit la Metalfan.RO! Cum mai merg lucrurile?
David Ellefson: Sunt bine, am multe lucruri de facut anul asta.

Metalfan: Nu cu mult timp in urma ai demarat un proiect impreuna cu Frank Bello de la Anthrax. Ne poti da detalii despre el? Cum a inceput totul?
David Ellefson: Ideea ne-a venit cu mai multi ani in urma, in BASS CLINICS de la Hartke, in timpul turneului The Big Four in Europa. Ni s-a parut atunci ca trebuie sa cream niste muzica destinata in mod special acestor CLINICS; asa a aparut acest proiect, denumit acum Altitudes & Attitude.

Metalfan: Ne poti spune mai multe despre semnificatia numelui Altitudes & Attitude? Ce exprima el?
David Ellefson: Expreisa mi-a venit in cap din senin intr-o zi si mi s-a parut potrivita pentru proiect, pentru ca descrie personalitatile instrinseci ale amandurora. Plus ca, m-am gandit eu, am zburat la toate altitudinile si am avut de-a face cu totate atitudinile in acest business. Si sumarizeaza foarte bine diversitatea muzicii noastre – o parte cu levitatie, alta cu atitudine.

Metalfan: Ce e diferit la Altitudes & Attitude, din punct de vedere muzical, de Megadeth si Anthrax?
David Ellefson: Cred ca, in trupele noastre, genul a fost definit de lucrurile pe care le-am creat cu multi ani in urma. Dar cu un proiect ca A&A avem o panza alba pe care putem crea orice. De fapt, obligatia de a NU suna ca trupeIe noastre face lucrurile mult mai interesante, pentru ca altfel ar trebui sa luam piesele sis a mergem cu ele la formatiile din care provenim. 

Metalfan: Pe 14 ianuarie ati lansat EP-ul de debut, autointitulat. Ne poti spune cateva cuvinte despre cele trei piese ale materialului?
David Ellefson: I-am trimis lui Frank mai multe idei, prima dintre ele fiind Here Again. Melodia era aproape complete, cu exceptia partii de mijloc, pe care am compus-o amandoi in studio. Am fost cu totii de acord ca era piesa cu atitudine care ne trebuia pentru EP.

Tell The World a fost prima piesa pe care mi-a prezentat-o Frank si am acceptat-o imediat. Era excelenta exact asa cum era; muzica, versurile, compozitia in ansamblu. Inca mi se pare pielea de gaina cand o aud, pentru ca am senzatia ca era genul de declaratie pe care trebuia s-o faca Frank: sa spuna lumii despre aceasta parte a vietii lui creative si cum se concretizeaza ea in Altitudes & Attitude.

Booze & Cigarettes a fost scrisa tot de Frank si tot in forma finala. I-am adaugat linia de bass si imediat a inceput sa inspire ritm si groove.

Unele piese ies pur si simplu bine din prima, in timp ce altele mai au nevoie de imbunatatiri. Toate aceste trei piese ne-au venit natural si ne-am distrat lucrand in studio cu Jay Ruston, pasand idei de la unul la altul ca sa le facem cat de tari putem.
 

 
Metalfan: Te-ai gandit sa-i ceri lui Gus G (Firewind) sa devina membru permanent al trupei? Ce crezi despre activitatea lui?
David Ellefson: Mi-ar placea sa-l avem in echipa in tot ce facem, dar e cam ocupat zilele astea! L-am implicat in momentul in care am ajuns in studio. Chiar imi doream niste solo-uri de chitara care sa rupa la Here Again, pentru ca mi-o imaginasem si ca piesa cu voce, si ca track de sine statator pentru CLINICS noastre. Jay ne-a spus “Iau legatura cu Gus, sa vad daca poate sa ne faca niste solo-uri” si intr-o zi ne-a trimis partea aia bestiala pe care o auziti pe EP. Gus e un intrumentist foarte creativ si poate sa-ti dea aproape orice ii ceri.

Metalfan: Unde ati inregistrat acest EP? Cum ati ajuns sa lucrati cu Jay Ruston?
David Ellefson: Frank a venit cu idea sa lucram cu Jay, si am vorbit cu el la Bass Player Live in Los Angeles in 2012. Jay e si el bassist, asa ca a inteles perfect ce vrem sa obtinem cu acest material. De aici incolo, am terminat totul in doua sesiuni. Intai am tras bassul si chitara in mai 2013 la studioul lui Jay din Sherman Oaks, California, cand eram toti in oras la premiile Golden Gods. In timpul asta, Jeff Fiedl a tras tobele la un studio in Burbank, asa ca toate cele trei piese erau aproape terminate dupa inregistrari.  A doua sesiune a fost in septembrie 2013, cand eu si Frank eram in California pentru show-ul Battle of San Bernardino cu Iron Maiden. Am ramas dupa concert si am terminat suprapunerile. Jay a mixat totul, iar dupa aceea totul s-a concretizat intr-un proiect authentic si creative.

Metalfan: Aveti de gand sa lansati si un album Altitudes & Attitude pe viitor? Mai aveti alte piese in maneca, hahaha?
David Ellefson: Cred ca frumusetea in lansarea acestui EP este ca ne pregateste terenul pentru a reveni cu si mai multe piese, chiar daca vor fi doar cateva o data. Eu si Frank avem programe incarcate, asa ca lansarea a numai cateva piese pe fiecare material e un lucru mai controlabil si ne permite sa tinem un standard de calitate, in loc sa ne fortam sa scoatem 12 melodii la fiecare lansare. Uneori mai putin inseamna mai mult.

Metalfan: Altitudes & Attitude e doar un proiect de studio sau aveti in vedere si un turneu? V-ar fi greu sa faceti asta din cauza faptului ca tu esti in Megadeth si Frank in Anthrax?

David Ellefson: Da, ajustarea programului e o problema care ne impiedica sa facem turnee, dar incercam sa facem un concert la Chicago pe 22 martie. Va fi o combinatie de CLINIC si concert, pentru ca asta e relatia mea profesionala cu Frank. Iar acest proiect ne permite sa fim mai aproape de fanii nostri, sa avem o interactiune la nivel personal, in loc sa fim niste staruri rock, undeva sus, pe scena. Am mai cantat si la recentul Metal Masters 5, in Anaheim, California, in timpul WNAMM. Deci e un proiect cool si micut care scoate capul la lumina incet-incet, in mod natural, fara sa-l fortam.
 
Megadeth

Metalfan: Anul trecut ati lansat Super Collider si v-ati inceput turneul mondial aici, la Bucuresti. Trebuie sa-ti spun ca a fost (pentru mine, ca fan) cel mai important eveniment legat de scena metal si de trupele care au mai cantat la noi. Cum s-a intamplat asta?
David Ellefson: Da, a fost un mod excellent de a deschide turneul! Romania e un loc cu adevarat special si are un spirit, o istorie si o cultura atat de unice. Nu stiu exact cum am ajuns sa incepem acolo, dar imi pare bine ca Romania a vazut primul concert din acel turneu.
 
Metalfan: Uitandu-te acum la Super Collider, ce crezi despre acest album?
David Ellefson: Cred ca e un album bun, diversificat. Cum Megadeth are in spate 30 de ani de cariera, e greu sa faci un album care sa multumeasca pe toata lumea. In multe feluri, Super Collider a fost un material care a rezumat acesti 30 de ani si a fost foarte potrivit pentru aniversarea acestor 30 de ani in 2013.

Metalfan: Cu ceva timp in urma ti-ai lansat cartea intitulata My Life With Deth. Cum ai ajuns sa lucrezi cu Joel McIver?
David Ellefson: Joel m-a intervievat de-a lungul anilor pe diverse teme legate de chitara bass. Cand m-am intors in Megadeth in 2010 m-a abordat pentru colaborarea la prima mea autobiografie, intitulata My Life With Deth. Pentru ca ne cunoastem de mult din business si suntem si prieteni, a fost un process foarte natural, organic. Ma bucur ca m-a solicitat, pentru ca experienta sa ca fan al chitarii bass si istoric Megadeth a facut ca totul sa se desfasoare natural.

Metalfan: Ce-ti place cel mai mult la stilul lui de a scrie? Care sunt cartile tale favorite din bibliografia lui, in afara de My Life with Deth?
David Ellefson: Cred ca principalul lucru care a functionat foarte bine in colaborarea noastra a fost ca Joel stia deja ca sunt si autor de texte, asa ca am putut scrie piese impreuna fara probleme. Nu a fost ca si cum eu n-aveam niciun fel de experienta si el a trebuit sa extraga idei de la mine si dupa aceea sa le dea o forma. Am fost o echipa. In plus, avea experienta cu biografiile si mi-a fost de ajutor faptul ca am avut pe cineva care sa cunoasca procesul de redactare a manuscrisului. E exact ca atunci cand faci o trupa. Trebuie sa ai conexiuni in industrie, iar Joel a avut conexiunile potrivite pentru carte.
 

 
Metalfan: Ce-ti spun oamenii la sesiunile de autografe pentru aceasta carte? Care a fost lucrul cel mai impresionant care ti s-a spus despre tine/despre activitatea ta?
David Ellefson: Cred ca cel mai important compliment a fost ca e o poveste din inima, care inspira oamenii. Una e sa scrii o poveste, si alta e sa ai o poveste care sa miste oamenii; e ca la compunerea unei piese. De fapt, primele email-uri pe care le-am primit erau de la preoti si predicatori care erau fani metal, oameni care au citit cartea si carora le-a placut cu adevarat. Cand am avut aprobarea lor din prima m-am entuziasmat si m-am simtit validat; pentru ca, intr-un fel neasteptat, mi-au inteles povestea si ca fani ai metalului, si dintr-o perspectiva teologica. Ce ironic – aceste doua lumi au putut co-exista dupa multi ani, iar eu am putut sa fiu vehiculul care sa le aduca impreuna, in special in conditiile in care exista atata animozitate intre religie si heavy metal! 

Metalfan: In ultimii ani au aparut foarte multe miscari revolutuionare in mai multe tari pe tot globul. Incotro ne indreptam?
David Ellefson: Cred ca revolte au fost mereu, de la inceputul existentei umanitatii. Adesea asta e modul in care ne manifestam cand ne simtim oprimati. Uneori nu avem alta optiune decat sa ne revoltam sis a rasturnam un regim atunci cand nu ne putem face vocea auzita

Metalfan: Multumim, David! A fost o onoare sa vorbim din nou! In final, vrei sa adaugi ceva sau vrei sa transmit ceva cititorilor nostri?
David Ellefson: As dori sa-i salut pe toti oamenii din Romania. De-abia astept sa va revad. Multumesc pentru sprijinul vostru continuu.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Megadeth,

   February 24, 2014  | 0 Comentarii  | 8697 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: David Ellefson (MEGADETH, ALTITUDES & ATTITUDE): mai putin inseamna mai mult

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri