interviuri rock

Discutie despre diverse cu Chris Baker (Atheist, Gnostic)

Discutie despre diverse cu Chris Baker (Atheist, Gnostic)
TRUPE : Atheist

La ce va ganditi cand auziti termenul “Jupiter”? Bine, la planeta…dar pe al doilea loc la ce va ganditi? Exact! La noul album Atheist, primul dupa o pauza de 17 ani. Atheist, pentru cei care nu sunt familiarizati cu trupa, au fost cei care au introdus elemente de jazz si rock progresiv in death metal, fapt care l-a determinat pe Chuck Schuldiner sa schimbe sunetul albumelor Death incepand cu anul 1991, cand Atheist erau deja pe pragul de a se desparti pentru prima oara. Pentru ca orarul americanilor nu a fost foarte permisiv inca de dinaintea lansarii albumului (toti membri avand si job-uri), abia acum cateva zile am primit raspunsuri de la Chris Baker, chitaristul trupelor Atheist si Gnostic (trupa ce il are pe Steve Flynn la tobe si pe Kelly Shaefer ca manager). Nedorind sa adresez aceleasi intrebari ca toate celelalte site-uri de pe net, am incercat sa ofer un set de intrebari de o natura diversa… A fost o placere sa vorbesc cu Chris, iar ce urmeaza este rezultatul.


  
Steve Flynn, Chris Baker, Jonathan Thompson, Kelly Shaefer



Metalfan: Salut, Chris. In primul rand, cum li te-ai alaturat celor de la Gnostic, apoi Atheist?
Chris Baker: L-am cunoscut pe Kevin Freeman (voce - Gnostic) la primul concert Gnostic; din intimplare eram acolo sa urmaresc alta formatie. In decursul urmatoarelor zile, am vorbit cu trupa, ei cautand un nou chitarist, asa ca…acela am fost eu. Apoi, peste 3 saptamani, Kelly Shaefer (voce – Atheist) a hotarat ca Rand Burkey (chitara – ex-Atheist) nu va putea sustine primul turneu Atheist din noul mileniu, deci cand am primit mail-ul, m-am apucat imediat sa invat piesele.

Metalfan: Ai cantat intr-o trupa numita Ghost Story la inceputul anilor ’90. Ati cantat cu trupe ca Danzig, Hallow’s Eve si Dark Angel. Ce ne poti spune despre aceste trupe si acele vremuri in general, dat fiind faptul ca grunge-ul tocmai incepea sa-si plaseze fundul pe tronul rock-ului la moda?
Chris Baker: Am cantat si cu Morbid Angel, Vio-Lence si Prong. Grunge-ul inca nu se intamplase – am fost activi cu Ghost Story intre 1988-1991 deci grunge-ul incepuse cam cand se terminase Ghost Story. A fost o vreme foarte palpitanta, “speed metal” si “death metal” erau termeni noi-nouti. Erau EXTREM de putine trupe de metal in Atlanta pe vremurile acelea. Hallow’s Eve tocmai se despartisera dupa albumul Monument, asadar Ghost Story, Kinetic Dissent si Nihilist erau cam singurele trupe de metal din Georgia in acea vreme. Orasul Atlanta este un oras de rhythm’n’blues, nu de rock ‘n’ roll. Nu prea exista locuri pentru concerte rock, iar scena underground e destul de dezorganizata. Insa facand abstractie de asta, Ghost Story a reusit sa se bucure de un succes destul de insemnat din partea fanilor locali, cele 2 demo-uri au fost publicate in revistele Kerrrang! si Metal Maniacs, care s-au vandut in 24 de tari. E destul de bine pentru o formatie din Atlanta, Georgia, din anul 1989. Astazi ii avem pe Mastodon, Gnostic, Daath, etc. etc. si Atlanta a inceput sa fie vazuta drept o capitala deschisa la multe genuri de muzica si multe concerte mai mari. Daca doreste cineva sa asculte Ghost Story, se gasesc cantece pe youtube, myspace si probabil si pe torrente.

Metalfan: Descrie, pe scurt, noul album Atheist, Jupiter.
Chris Baker: Nu pot sa descriu fiecare cantec in parte, dar in mare, am vrut diversitate, sectie instrumentala ceas, melodii si armonii care prind si greutate.

Metalfan: Esti de acord cu filozofia pe care Kelly o urmareste in viata si o oglindeste prin intermediul versurilor? Nu ai nici o problema sa fii asociat cu tematica versurilor Atheist, ca membru al trupei?
Chris Baker: In primul rand nu am nici o problema cu nicio tematica sau filozofie. Sunt mereu deschis. Continutul versurilor scrise de Shaefer este exprimat foarte elocvent, liric si instiga ceva analiza din partea cititorului. Continutul este mai bun decat 99% din versurile multor formatii din ziua de azi si are un oarecare impact pentru cine petrece putin timp sa citeasca. Si nu, nu am nici o problema sa fiu asociat cu acesti oameni (membrii Atheist). Prietenii si familia mea nu sunt deloc surprinsi de acest lucru!




Metalfan: Cat de mult s-a implicat producatorul Jason Seucof in inregistrarea albumului? Crezi ca veti mai lucra cu el in viitor?
Chris Baker: Jason nu a lucrat cu noi in decursul inregistrarii propriu zise a albumului, dar a contribuit cu cateva solo-uri. Insa mixajul sau a conturat mult sunetul albumului: a curatat track-urile fiecarui instrument, a modificat sunetul amplificatoarelor de chitara si a facut totul sa sune mult mai clar. In viitor…cine stie? Foarte posibil!

Metalfan: Pentru ce formatii (de acum sau de pe vremuri) ai vrea sa deschideti sau de ce nu, sa deschida un concert pentru voi?

Chris Baker: De pe vremuri?? Bineinteles, Metallica…si cine sa deschida, hmm…Metallica!!!

Metalfan: De fiecare data cand te-am vazut in actiune live, pari foarte entuziasmat sa canti. Stilul tau de a canta la chitara e mai degraba emotional decat tehnic. Dupa atatea schimbari cu Gnostic si mai ales Atheist, ti-ai mai pierdut din entuziasm? Simti ca uneori a devenit “hai sa terminam o data concertul asta si sa trecem la urmatorul”? Sau ai aceeasi pasiune ca la inceput?
Chris Baker: In nici un caz nu mi-a trecut entuziasmul! Sunt la fel de nerabdator sa urc pe scena cum eram si la inceput, cum am fost mereu. De fiecare data cind sunt pe scena, parca n-as mai vrea sa se termine concertul. In general incheiem cu Piece of Time si inainte sa inceapa cantecul, imi dau seama ca e sfarsitul concertului…ma trece un fior de tristete. Mereu imi doresc sa continuam sa cantam, indiferent de cat de obositi suntem in acel moment.





Metalfan: La ce reactii va asteptati in decursul urmatorului turneu, acum ca aveti un nou basist, Tony Choy nu mai e in ecuatie, etc.
Chris Baker: Ma astept sa ni se spuna ce inchegat sunam, cat de bun este noul basist, si cat de bine suna noile cantece. Nu cred ca se vor concentra multi asupra faptului ca Tony Choy nu mai e in ecuatie.

Metalfan: Ati avut anul trecut un turneu in care tu, JT si Steve Flynn ati lucrat in doua ture: ati cantat si cu Gnostic si cu Atheist in aceeasi noapte, fiecare noapte. Cum a mers asta? Ati mai face asta vreodata?
Chris Baker: A fost extraodinar…DE OBOSITOR! Dar, bineinteles ne-am distrat pe cinste, cantam de doua ori pe noapte. Ce poate fi mai placut? Dar nu vom mai face asta…

Metalfan: Care sunt 5 albume pe care le-ai recomanda cuiva?
Chris Baker: Atheist – Jupiter, Atheist – Unquestionable Presence, Watchtower – Control and Resistance, Mekong Delta – The Principle of Doubt, Slash – Slash.

Metalfan: Cum e sa il ai coleg de trupa si ca prieten pe cel mai bun tobosar din univers?
Chris Baker: Stai…inainte sa raspund, Steve va vedea acest interview? Hahaha!

Metalfan: Cum se compune in Atheist? Pare ca fiecare instrument are o voce proprie, mai ales tobele lui Steve, cateodata pare ca tobele au fost scrise initial. S-a urmat mereu aceeasi formula?
Chris Baker: Da, e la fel, sunt mutle riff-uri, incepem cu cateva si ne descurcam in jurul celor initiale. Dupa o droaie de schimbari intre parti, tempo si structura ajungem la destinatia finala. Abia apoi incepem cu detaliile si partile de tranzitie. Tobele nu sunt niciodata scrise ca punct de inceput dar se poate spune ca au o “minte proprie”. Elementele preferate ale lui Steve sunt ritmurile contratimp; ii place sa vina mereu cu o bataie inaintea momentului in care ar veni bataia teoretica.

Metalfan: Ceva ce nu stiu foarte multi este ca Steve canta si la chitara si a scris ceva riff-uri si pentru primele doua albume Atheist. Cat a contribuit la chitara in Atheist/Gnostic?
Chris Baker: Are de exemplu un riff pe la inceputul cantecului Fictitious Glide, care poate fi vazut si pe YouTube. Eu am avut vreo 10 riff-uri, JT vreo 12, iar Kelly a avut 300 de riff-uri!!! Dar Steve contribuie mult cand e vorba de idei pentru structurile cantecului si este un element cheie in conceperea cantecelor.

Metalfan: Ati luat in calcul posibilitatea de a inregistra cateva cantece de pe Elements, insa cu Steve la tobe de data aceasta? Eventual sa initiate un sondaj sa vedeti ce cantec ar vrea majoritatea sa auda de pe Elements, cu Steve la tobe?
Chris Baker: Nu. Albumul acela are un stil anume, un stil care nu coincide cu modul in care l-ar fi conceput Flynn. Deci nu ar fi posibila aceeasi “pasiune”. Acum ne gandim la viitor.

Metalfan: Vreau sa ma concentrez putin asupra lui JT, am vazut ca in general e ignorat in alte interview-uri si recenzii. El a creat liniile de bas si cum ai zis mai sus, o parte semnificativa din liniile de chitara. Nici nu imi era clar, cand a aparut albumul, ce anume cauta Atheist: un chitarist nou sau un basist nou? Pentru ca parea ca JT e la fel de bun la ambele. Ce-mi poti spune despre el?
Chris Baker: E un chitarist foarte dinamic in sensul ca se poate adapta oricarui stil de muzica. Poate crea riff-uri traznet si pentru chitara si pentru bas. Cred ca prefera chitara, daca trebuie sa aleaga.

Metalfan: Stiu ca Kelly inca mai tine legatura cu Rand. A existat o posibilitate ca Rand sa se alature trupei din nou, inainte ca noua formula (cea curenta) sa fie completa? Dar alti membri (cum ar fi Darren McFarlane, Sonny, etc.)? Formula actuala este definitiva?
Chris Baker: Nu prea a fost mult timp in care sa stam pe ganduri in legatura cu asta. Mi-ar fi placut sa lucrez cu Rand, Sonny sau Frank Emmi. Rand nu a mai fost in Atheist de multa vreme si nu prea a existat varianta ca el sa faca parte din noua formula. Probleme de logistica, timp, probleme legale (problemele lui Rand cu legea, instantele, etc.) nu au permis aceasta reuniune. Are un sunet foarte distinct si e foarte pacat ca nu e in turnee sau in studio-uri sa faca muzica astazi!


 
 
Matei T, Chris Baker

 
 
Metalfan: De ce a parasit Sonny trupa Atheist?
Chris Baker: Nu a “parasit” trupa ca nu a mai vrut, dar avea multe probleme personale si am decis cu totii ca e cel mai bine sa se concentreze asupra trupei Gnostic, pentru moment. E un tip strasnic, foarte bun chitarist si e distractiv sa zdranganim impreuna. Sa punem “Jam” pe painea fonica de unde ne aflam. In curand ne apucam de cantece noi semnate Gnostic!

Metalfan: Ca formatie, sau pur si simplu tu ca persoana, preferi turneele sau sesiunile de studio? Ati compus vreodata ceva cat timp sustineati un turneu?
Chris Baker: Nu am compus niciodata in timpul turneelor… dar am fost inspirati o groaza de alte formatii din cadrul turneelor. Se pare ca, istoric vorbind, Atheist sunt mai degraba cunoscuti pentru munca din studio. Personal, prefer sa fiu in studio, mai ales cand am destul timp la dispozitie sa ma concentrez asupra detaliilor, sa impodobesc cantecele cu globuri si beteala fonica, sa ma asigur ca totul suna foarte bine. Dar am avut multe concerte extraordinare, am fost in niste locuri de-a dreptul superbe si, cel mai important, ne-am imprietenit cu cei mai buni fani din lume. Asta insemna mai mult decat orice pentru mine, si mereu voi iubi acest aspect mai mult decat orice altceva. Muzica pe de-o parte si fanii pe cealalta. Le iubesc pe ambele!!!

Metalfan: Pana acum, ati avut vreun concert de cosmar, sau care nu a decurs cum v-ati fi dorit, poate din cauza unor tehnicieni, betivani din public, promoteri, etc?
Chris Baker: Au fost concerte cu probleme. La Evolution Fest 2006 in Italia, Tony Choy a cazut prin scena, apoi la urmatorul concert mi-am spart capul in vulturul de fier al englezilor de la Saxon…aia a fost ceva…dar un show bun, oricum! Si am avut o cantitate anormala de ghinioane in ceea ce priveste transportul…o droaie de povesti horror pe tema asta… Au existat 2-3 show-uri care poate nu au beneficiat de cele mai bune conditii, dar asta se mai intampla cateodata. Nu-i nimic, ne place sa cantam.

Metalfan: Aveti un nou basist. Poti sa ne spui cum a fost cooptat in sanul trupei Atheist?
Chris Baker: Il cheama Travis. L-am cunoscut prin intermediul unui prieten, Doug, acum 4 ani cand Gnostic avea probleme cu sectia bas (inainte ca JT sa intervina). Am tinut legatura de atunci iar cand Choy ne-a parasit, l-am sunat pe Travis. Asta e tot. E un inlocuitor potrivit!

Metalfan: Chris, ce pot sa-ti spun, multumesc ca ai raspuns acestui carnat de intrebari. Incheie te rog cu cele mai bune 5 momente Atheist de cand esti in trupa.
Chris Baker: Wacken 2006, Hellfest 2007, vizita acasa la Matei 2007, New York 2009, albumul Jupiter 2010-2011!
Autor: Matei T.
Vezi galeriile trupelor: Atheist

   February 22, 2011  | 0 Comentarii  | 9416 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Discutie despre diverse cu Chris Baker (Atheist, Gnostic)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri