interviuri rock

Doua vorbe cu Mats Leven

Doua vorbe cu Mats Leven
TRUPE : At Vance, Therion, Yngwie Malmsteen's Rising Force

Mats Leven este un  vocalist  versatil, inteligent si intuitiv. Nu numai ca si-a pus amprenta  pe cateva albume remarcabile din muzica doom  si power  metal, dar s-a si impus ca unul din cei mai valorosi cantareti ai acestor genuri.
Dramatismul, misterul si solemnitatea vocii lui au facut din el un muzician curtat, dar asa cum o spune si el in acest interviu, nu raspunde oricarei invitatii si bine face.
Daca la 25 de ani canta un glam rock usor ratacit cu Swedish Erotica, invitatia lui Leif Edling de la Candlemass de a lua parte la proiectul power doom  Abstrakt Algebra, a facut ca Mats Leven sa  arate cu adevarat ce poate. Albumul self titled Abstrakt Algebra  din 1995 este  dupa modesta noastra parere, un album de exceptie atat la nivelul versurilor cat si muzical, vocea lui Mats fiind cu adevarat atractia principala.
Anul 1997 il gaseste intr-o companie selecta alaturi de Yngwie Malmsteen si  bateristul Cozy Powell pe albumul Facing the Animal.
In 2002, tot la initiativa lui Leif Edling dupa numeroasele probleme cu Candlemass, se formeaza grupul Krux unde muzicieni valorosi ai scene metal suedeze pun umarul la acest proiect doom.
Chitaristii Fredrik Åkesson (Opeth, Talisman, John Norum), si Jörgen Sandström (Grave, Entombed  tobarul Peter Stjärnvind (Merciless, Nifelheim, Entombed) basistul Leif Edling (Nemesis, Candlemass) si claparul Carl Westholm  alaturi de Mats Leven sunt cei care reusesc sa scoata doua albume excelente in aceasta formula : Krux si Krux II.
Alte  colaborari  notabile ale lui Mats sunt cu At Vance (The Evil In You - 2003; Chained - 2005) , Therion (Lemuria/Sirius B - 2004; Gothic Kabbalah - 2007) si grupul israelian Amaseffer - Slaves For Life, 2008.
Desi raspunsurile la intrebarile noastre sunt destul de lapidare, suntem totusi multumiti ca domnul Leven si-a gasit timp pentru a ne raspunde. Enjoy !

Metalfan: Mai intai vreau sa-ti spun ca este o onoare sa vorbim cu tine.

In al doilea rand am vrea sa stim cu ce te ocupi in ultimul timp. Site-ul tau nu e updatat din luna mai 2009. Inca pregatesti noul album? Cum decurge colaborarea cu prietenul tau Snowy Shaw?
Mats Leven: In acest moment imi updatez doar pagina de Myspace, merge mult mai rapid. Imi refac site-ul, sper sa fie gata la inceputul lui 2010. Am inregistrat 14 piese in pre productie pentru albumul meu solo si voi mai inregistra inca 10 ca sa pot alege ce folosesc pe album. Si eu si Snowy suntem cam ocupati acum asa ca proiectul nostru a luat o mica pauza.

Metalfan: Ai cantat cu Yngwie Malmsteen, Cozy Powell, Abstrakt Algebra , Krux, Therion, At Vance si multi altii. Se pare ca esti foarte versatil atat in privinta abilitatilor vocale cat si a gusturilor muzicale. Cum reusesti sa le faci pe toate?
Mats Leven: Sunt deschis in a incerca lucruri noi, spun nu multor trupe de metal standard dar daca cineva ma contacteaza pentru ceva diferit e grozav!

Metalfan: Cum a fost experienta Therion? Iti plac mai mult albumele lor de inceput ca Of Darkness si Beyond Sanctorum sau cele din epoca Vovin sau Lepacca?
Mats Leven: Therion a fost o experienta minunata, cu foarte multe concerte bune si sunt incantat de albumul Gothic Kabbalah. Din albumele mentionate imi place Vovin.




Metalfan: Stilul tau de a canta este o piatra de hotar pentru doom metal la fel ca si in cazul lui Messiah Marcolin sau Robert Lowe. Emana mister si are acele radacini in heavy metal care te captiveaza imediat. Stim ca vocalistii tai preferati sunt Gillan, Bowie si Dio. Cine iti place din noua generatie?
Mats Leven: Nu-i prea cunosc dupa nume. Imi place vocalul din Mars Volta si dintotdeauna Mike Patton. De asemeni Jorn Lande este un bun vocal de hard rock.

Metalfan: Cum ai ajuns sa canti cu trupa israeliana Amaseffer pe albumul lor “Slaves for Life”?
Mats Leven: M-au contactat pe mail, am inregistrat totul in studio in Stockholm si am scris multe linii melodice. Totul s-a intamplat pe internet, nu ne-am intalnit niciodata.

Metalfan: Ai crescut intr-o tara in care era o adevarata frenezie death si black metal. Ti-au placut aceste genuri?
Mats Leven: Poate ai vrut sa zici Norvegia, eu sunt din Suedia, haha. Mi-au placut unele, da.

Metalfan: Abstrakt Algebra si Krux nu au rezistat prea mult dar sunt printre cele mai interesante trupe de doom. Cum a mers colaborarea cu Leif Edling? Te simti deranjat uneori de faptul ca esti oarecum un invitat pe aceste albume? Simti vreodata nevoia sa ai propria trupa?
Mats Leven: Krux inca exista, am inceput lucrul la al treilea album. Si nu sunt invitat in aceasta trupa, ci sunt vocalul ei permanent.



Metalfan: Ce crezi despre industria muzicala de astazi, sunt marile festivaluri obligatorii pentru o trupa?
Mats Leven: Nu, nu neaparat.

Metalfan: Ce muzicieni iti plac?
Mats Leven: Sparks, Radiohead, David Bowie.

Metalfan: Ce carti sau filme te-au impresionat recent? Iti plac filmele lui Bergman?
Mats Leven: Imi place regizorul David Fincher. Sigur ca imi place Bergman, socrul meu meu a fost fotograful sau timp de 15 ani.

Metalfan: Ce clisee despre rockeri si rock crezi ca sunt enervante?
Mats Leven: Nu stiu...
    
Metalfan: Care sunt proiectele tale si ce te motiveaza in afara de muzica?
Mats Leven: Albumul meu solo…

Metalfan: Multumim!
Mats Leven: Noroc!

Sursa: TwinArts
Sursa fotografii: http://www.myspace.com/uzig
Vezi galeriile trupelor: Therion,

   January 04, 2010  | 5 Comentarii  | 5189 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Doua vorbe cu Mats Leven

  • Bre, nu mai lasati fanii sa faca interviuri cu idolii, ca iese ceva vomitiv. "Mai intai vreau sa-ti spun ca este o onoare sa vorbim cu tine." - asta nu se lasa intr-un interviu nici daca e cu presedintele Universului. "Stilul tau de a canta este o piatra de hotar pentru doom metal ... emana mister si are acele radacini in heavy metal care te captiveaza imediat." - nu ca nu ar fi adevarat, dar, bleah, e ass kissing...

    1. Posted by Rave | 06 Ianuarie 2010 12:22
  • Bre, aici nu suntem la revista 21 si nici macar 23. Aici toti suntem fani.

    2. Posted by Geralt de Rivia | 06 Ianuarie 2010 13:27
  • Este adevarat ca il apreciez pe Mats Leven si ca sunt cativa muzicieni in fata carora as face o reverenta.

    Apreciez muzica si calitatile unui muzician insa, deci nu cred ca poate fi vorba despre lingusirea nimanui.

    Oricum, va multumesc pentru feedback si voi incerca sa imi corectez unele reflexe neplacute pentru cititori.


    Salut!

    3. Posted by dragosb | 06 Ianuarie 2010 14:03
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri