interviuri rock

East West Fest: rockeri din Romania si Franta, uniti-va!

East West Fest: rockeri din Romania si Franta, uniti-va!
TRUPE : General

Nici nu aveti voi habar ca a inceput o mare si frumoasa prietenie metalica intre Romania si Franta. Iata ce ne spune Mihai Tivadar, claparul trupelor Dirty Shirt si Rhetorica: prima editie a East West Fest tocmai s-a incheiat cu succes pe 19 octombrie la Lille, unde doua trupe romanesti au impartit scena cu trei trupe frantuzesti. Si asta nu e decit inceputul, ne asigura el. Anul viitor o sa vina si francezii la noi si o sa avem nu una, ci trei zile de East West Fest. Ia haideti sa ii cunoastem mai bine pe prietenii francezi. Mihai este ghidul nostru.

Metalfan: Spune-ne mai intii de ce ai plecat in Franta? Cum s-a intimplat si ce faci acolo?

Mihai: Am venit cu o bursa Erasmus-Socrates, pentru cateva luni. Pe urma am tot "ramas" si am continuat studiile: urban economics. Acum sunt in ultimul an de doctorat si in acelasi timp sunt "atasat temporar la invatamant si cercetare" la facultate.

Metalfan: Esti de ceva vreme in Franta, cum e scena underground acolo, fata de cea de aici?

Mihai: E drept ca sunt de ceva vreme aici, insa m-am interesat mai mult de ce se intampla in domeniu doar in ultimii doi ani. Ce pot sa spun e ca aici, undergroundul e mult mai dinamic ca in Romania, sunt foarte multe trupe, care concerteaza des, sunt alte posibilitati. Ceea ce e ciudat, e ca, in acelasi timp, asta nu inseamna neaparat un avantaj pentru trupe, fiindca "piata" pare foarte saturata.

Metalfan: La noi publicul metalist prefera stilurile mai grele, cum e acolo, cam ce predomina?

Mihai: Am impresia ca e diferenta de gusturi intre rockeri romani si francezi. Si aici exista fani de metal extrem, dar majoritatea sunt pe new metal, industrial, hardcore, fusion.

Metalfan: Ok, am terminat cu introducerile, sa intram in subiect. Cum ti-a venit ideea organizarii acestui East West Fest?

 

Mihai: De cand am reinceput cu trupele in care cant - Rhetorica si Dirty Shirt - imi doream sa facem niste concerte si in vest, insa organizarea de concerte si mai ales un festival necesita fonduri si sprijin. Acum un an s-a infiintat asociatia "Printemps Roumain" aici la Lille, din care fac si eu parte. A doua etapa a fost prezentarea proiectului "Zilele culturale romane", in care m-am implicat si eu si unde am "adaugat" partea rock.

Metalfan: De ce tocmai la Lille s-a infiintat asociatia asta, e o comunitate numeroasa de romani acolo?

Mihai: Ideea de a crea o asociatie exista de ceva vreme, mai ales ca am organizat cateva actiuni despre Romania, fara insa de a avea un statut juridic. Pana la urma, ne-am dat seama ca putem realiza multe pentru a imbunatati imaginea Romaniei dar si pentru a consolida relatiile intre romani, dar si relatiile "bilaterale" cu francezii. Daca sunt romani aici? Da, romani sunt peste TOT .

Metalfan: Cum a fost primita ideea unui concert de rock, la noi sunt destui factori de raspundere care ar strimba din nas la o asemenea propunere

Mihai: Initial am simtit o oarecare reticenta din partea asociatiei - normala de altfel - dar care s-a risipit repede, vazand implicarea mai multor persoane in proiect si pregatirea necesara. Iar din punct de vedere "logistic", am primit un ajutor fara de care festivalul nu exista. In ceea ce priveste finantatorii, am avut o surpriza foarte placuta, in sensul ca am fost primiti, ascultati, ajutati de o maniera care nu se intampla la noi, de exemplu, cand mergi sa ceri bani la o institutie. E drept ca trebuie pregatit un proiect ca la carte, prezentat in comisii, etc... Sa revin. Deci pe langa faptul ca iti ofera ajutorul financiar, iti dau contacte pentru alti posibili finantatori, contacte pentru parteneri tehnici si media, etc, etc... E chiar o placere sa lucrezi cu oameni din astia.

Metalfan: Si cine a fost institutia asta in cazul vostru, Primaria?

Mihai: Toti partenerii sunt pe afis (ride). A fost in primul rand Universitatea Lille 1, cu cele doua servicii: serviciul cultural si serviciul "vie étudiante"; apoi CROUS: centrul regional studentesc care se ocupa de camine, cantine, etc... ; CLAP: centrul local de ajutor pentru proiecte; UE: programul Youth; Primaria, care a oferit sala si ajutor logistic, etc...

Metalfan: De ce ai ales orasul Villeneuve D'Asq? E un oras micut din cite am vazut. De ce nu Lille, un oras mai mare?

Mihai: Lille, orasul in sine, are sub 200.000 locuitori, in schimb aglomeratia urbana are peste 1,5 milioane. Villeneuve d'Ascq este un oras "independent", dar in acelasi timp face parte din Lille si doua din cele 3 universitati sunt situate la Villeneuve d'Ascq.

Metalfan: Cum ai ales trupele? Sunt trupe cunoscute pe plan local? Triode, Ace Out si Unswabbed, recunosc ca e prima oara cand aud numele astea, cit de importante sunt pt undergroundul francez?

Mihai: Prima trupa "aleasa" a fost Ace Out. I-am vazut prima data live acum cativa ani si m-au impresionat. Intre timp m-am imprietenit cu ei si vorbisem de multa vreme, ca poate intr-o zi o sa cantam impreuna. Pe urma, a fost destul de greu, necunoscand "miscarea" in Lille. Cei de la Ace Out mi-au propus Unswabbed. Dupa ce am ascultat niste piese, am vorbit cu managerul lor si basta. Ramanea prima trupa, care sa deschida festivalul. Aici o fost multa sansa, i-am cunoscut pe cei de la Triode cand am mers la Broc'n'roll, un magazin de muzica, pentru a discuta un parteneriat pentru inchirierea backline-ului. Basistul/vocal de la Triode lucreaza acolo. Mi-a dat un CD demo, l-am ascultat. Suna foarte bine, pentru un CD tras la repetitii. Am intrebat si in stanga si-n dreapta cum sunt live si gata. Toate cele trei trupe sunt din Lille. Cei de la Triode, s-au format destul de recent, dar sunt muzicieni care au mai cantat in alte trupe si cred ca repede or sa se afirme. Ace Out au deja cativa ani la activ si in prezent reprezinta o trupa cunoscuta in regiune. Au realizat deja deschideri la trupe mari: Mass Hysteria, PleyMo, etc si din cate am inteles o sa cante in deschidere la Paris la HED P.E. Unswabbed e trupa cea mai cunoscuta, au facut deja turnee in Franta, atat in deschidere la trupe mari, cat si singuri. Acum sunt la al doilea album.

Metalfan: Imi spui de Mass Hysteria, de PleyMo si zici ca sunt trupe mari. Totusi eu am auzit prima data de ele in momentul in care am citit pe pagina East West Festului.

Mihai: E normal. (ride)

Metalfan: De ce crezi ca sunt foarte putine trupe rock franceze cunoscute in Europa? Adica, daca ma gandesc, stiu pe Misanthrope, pe Heavenly, Theatre des Vampires… Karma mai cinta? Sau era Magma?

Mihai: Nu stiu de Karma. Din pacate, trupelor din Franta le este greu sa se "exporte" fiindca au versurile in franceza, ceea ce e necesar daca vor sa fie difuzati pe radiouri in Franta. Exista aici o lege prin care la radiouri, la televizor si in cinema, un procentaj minim trebuie sa fie in franceza, ceea ce este bine, fiindca incurajeaza artistii francezi. Dar in acelasi timp, trupele sunt "obligate" sa cante in franceza, ceea ce e un mare dezavantaj pe plan extern. Cand spun de trupe ca Mass Hysteria, PleyMo, Watcha, FFF, chiar sunt trupe mari. O parte din ele le-am cunoscut din Romania. Ca sa iti dai seama de ce nivel sunt, iti spun ca Pley Mo strange constant peste 5000 de oameni la concerte. La fel si Mass Hysteria.

Metalfan: Si probabil Misanthrope nu strange nici 2000 de oameni.

Mihai: Mai mult ca sigur.

Metalfan: Si totusi Misanthrope sunt mai cunoscuti metalistilor de la noi.

Mihai: Da, e ciudat. Probabil si faptul ca sunt trupe mai "underground", pe cand cele enumerate de mine sunt trupe care sunt cap de afis la festivaluri gen "Eurockennes", alaturi de Rammstein, Nine Inch Nails. Stiu ca merg bine si in celelalte tari de limba franceza, Belgia, Elvetia si Canada si ca printre ele sunt unele care au avut si turnee mondiale, de exemplu, FFF turneu inclusiv in Japonia si America de Sud. Dar in rest se pare ca nu prea merge. Si e normal, cate trupe care canta in germana au reusit sa se afirme pe plan mondial?

Metalfan: Dar trupele se multumesc doar cu succesul national? Adica, uite, ma gindesc, de exemplu sa luam Evergrey, o trupa de metal foarte cunoscuta azi. Pe ei nu i-a obligat nimeni sa cinte in suedeza, canta in engleza, sunt cunoscuti in Europa si ambele Americi, au concerte si turnee, cel mai des la nivel de club, deci maxim 1000 de persoane. Deci rar prind public de 5000 de persoane, dar sunt mai cunoscuti. Si asa se intimpla cu majoritatea trupelor bune suedeze, finlandeze, daneze…

Mihai: Trupele nordice si-au gasit o "nisa de piata" extrem/melodic/true: in general fanii de metal extrem, si sunt cunoscute doar de publicul avizat, cu cateva mici exceptii.

Metalfan: Asta s-ar putea sa fie asa, dar ce vreau eu sa spun si nu poti sa ma contrazici, este ca Franta e ca si inexistenta daca ne gindim la o harta mondiala a metalului.

Mihai: Sunt de acord. Francezii au problema limbii, toata lumea cand aude in franceza fuge ca de drac. Ceea ce inteleg, dar te asigur ca sunt trupe care vand sute de mii de albume si totusi nu sunt cunoscute pe plan mondial, doar la nivel francofon, voila. (ride)

Metalfan: Pai din cite spui tu isi fac singuri o problema, ii obliga pe saracii oameni sa cinte in franceza.

Mihai: De fapt nu sunt obligati, dar e o sansa de a fi difuzati pe radiouri. Daca ar canta in engleza ar intra in concurenta cu trupele externe. In plus, francezii stau foarte prost cu engleza (ride).

Metalfan: Deci au de ales: vrei sa fii cunoscut acasa, in Belgia si in Canada? Canti in franceza. Vrei sa nu te cunoasca nici vecinu tau, dar sa te stie unii din Romania? Canti in engleza.

Mihai: Cam asta e.

Metalfan: Sa revenim la festul nostru. Ai facut rost de sala, de „logistica”, de trupe. Cum a fost publicul, cam citi au fost si cam cita lume vine de obicei la concertele de nivelul asta?

Mihai: A fost o sala, intr-o veche ferma, unde sunt deseori concerte rock. Capacitate de 200 persoane. Singurul mic "bemol" a fost publicul un pic sub asteptari, in jur de 150 persoane si ne asteptam sa umplem sala. Cauzele sunt clare acum: in primul rand faptul ca a fost in cursul saptamanii, apoi cel mai important e ca in aceasi seara a fost un alt festival, mult mai mare, un festival electro si rock. Si pe deasupra a fost concert Dyonisos, trupa de rock, care a strans 2000 oameni.

Metalfan: Dyonisos... trupa mare banuiesc.

Mihai: Nu neaparat mare, trupa in devenire, ca sa zic asa (ride). In plus am facut cateva mici erori de organizare, dar asa se invata.

Metalfan: Si cum a primit publicul prezent trupele romanesti?

Mihai: Fain. Cu trupele din Romania am avut trei concerte in Lille, in decurs de 10 zile, unul inainte de fest, unul la fest, unul dupa si o fost interesant sa vezi cum a crescut publicul de la un concert la altul. La primul au fost 50 de oameni, din care jumate romani. La ultimul, doar cu trupele romanesti, sala a fost plina, 150 pers. Si e fain sa vezi persoane pe care le-ai vazut la celelalte concert si care s-au intors cu alte persoane. E normal, daca e trupa buna (ride). Adevarul e ca pentru a "cuceri" un public, trebuie cantat des si bine, altfel nu se poate. E un proces de fidelizare si largire a publicului.

Metalfan: Sesiuni de autografe, poze cu fanii dezlantuiti?

Mihai: Nici chiar asa, sa zicem autografe pe cduri.

 

Rhetorica live la EastWestFest

 

Metalfan: Chefuri nebune in backstage?

Mihai: Chefuri au fost. Ce sa zic, timp de o saptamana, zi de zi ma culcam dupa 4 dimineata si ma trezeam inainte de 7. Am pierdut 5 kg intr-o saptamana.

Metalfan: Beau mult francezii?

Mihai: Nu mai mult ca romanii (ride)

Metalfan: Care-s cei mai betivi? Intuiesc ca Unswabbed, sint cei mai experimentati. Este?

Mihai: (ride) Betivi e mult spus. Baieti de gasca si in acelasi timp profesionisti. Adevarul e ca toti s-au simtit excelent la festival, mai ales dupa ce au gustat elixirul romanesc: tuica de Maramures (ride)

Metalfan: Cam cum e vazuta problema pogoului acolo, se face? Se da din coate?

Mihai: Asta nu e o problema in vest. Da, se face, depinde insa si de situatie si de muzica. Era culmea sa faca pogo la Rhetorica. Lumea a sarit cel mai mult la Ace Out, parerea mea. Dupa aia la Dirty Shirt.

 

Dirty Shirt live la EastWestFest

 

Pentru Triode a fost greu, fiind prima trupa, desi sunt excelenti. Iar la Unswabbed, deja lumea era un pic obosita, dar a fost show. La Rhetorica, nu sare nimeni (ride). Dar cel mai tare pogo o fost la ultimul concert, la ultima piesa. Am compus special o piesa pentru festival, in franceza (ride): de l'Est à L'ouest. Ce buna e!!! La ce succes o avut, vrem sa facem un proiect, East West United, cu muzicieni din cele 5 trupe si sa inregistram in studio si sa o punem pe net. Vrem sa facem o versiune gratuita si una cu plata si toti banii obtinuti din downloadari si din donatii vrem sa ii oferim la un orfelinat in Baia Mare.

Metalfan: Foarte frumos din partea voastra. Apropo de Baia Mare, stiu ca ai organizat ceva festuri pe-acolo, ti-a folosit experienta adunata in Romania, sau acolo e cu totul altceva?

Mihai: Am facut parte din organizatorii Rock Festului, si ai unor concerte, dar e alta poveste aici. In Romania, de exemplu, e mult mai simplu: vorbesti cu cineva sa vina cu scule, cazezi trupele la liceu, mananca la cantina, Primaria plateste drumul si la revedere. Asa era in anii 90 cel putin. Aici a fost greu pentru ca nu cunosteam mai pe nimeni, deci trebuia gasite contactele, plus finantarile, plus problemele legale. Si cei cu care am colaborat sunt chiar profesionisti. Cand am vazut prima data fisa tehnica de la trupele franceze m-am speriat. Am avut tehnicieni sunet si lumini pentru festival. Deja sunt poze pe site, ca sa vezi cum o aratat treaba, in curand o sa fie si mp3uri.

Metalfan: Tragind linie, ce a fost bine, ce putea sa fie mai bine si cu ce impresie ai ramas.

Mihai: Eu nu trag linii (ride), ca e nociv si devii dependent

Metalfan: Concluzii tragi? Trage una acum.

Mihai: Deci, 90% sunt multumit de tot. Se poate optimiza organizarea, trebuie sa deleg o parte din munca, fiindca a fost prea mult pentru o singura persoana. O sa fie mult mai usor, fiindca deja cunosc persoane si la anu o sa fie mai MARE. (ride)

Metalfan: Chiar asa, pe site-ul www.eastwestfest.com scrie: Ne revedem la East West Fest 2006 in Franta si in Romania!

Mihai: Da. Deja am inceput lucru pe proiect: in mai in Franta, intr-o sala de 1000 de oameni, cu capete de afis si in Romania, in iulie, probabil la Seini, 3 zile, cu trupe din Romania, din Franta, poate din Ungaria. Sper sa vina lumea. (ride)

Metalfan: La Seini e cam departe.

Mihai: Da, e acolo unde se agata harta in cui, mai exact unde se baga pioneza, dar e frumos acolo, la noi (ride). Si o sa incercam sa facem un pret foarte atractiv, astfel incat lumea sa isi permita sa vina. O sa existe posibilitatea de campare.

Metalfan: A, deci un fel de Sziget, asa.

Mihai: Ar fi frumos. Noi o luam incetisor, fiindca e prea riscant sa te arunci intr-un festival imens. Incepem micut si vrem sa crestem de la an la an: anul asta o seara, la anu 2 seri in Franta si 3 zile in Romania. Dupa aia vrem sa trecem la open-air.

Metalfan: Cam ce trupe te gindesti sa inviti?

Mihai: O sa incercam sa avem trupe cunoscute din Romania, din Ungaria, poate din Moldova, trupele din Franta, plus trupe locale.

Metalfan: Deci criteriul e notorietatea.

Mihai: Nu, or sa fie trupe care ne plac. O sa fie trupele locale. Apoi nucleul: trupe din Romania si Franta care canta la amandoua editiile si capete de afis, care o sa fie specifice pentru fiecare editie. Capetele de afis inca nu sunt stabilite si abia acum incepem "negocieri'. Dar nu cred ca o sa ne permitem o trupa de renume mondial, nu inca (ride). Oricum o sa fie trupe care au ceva de spus. De exemplu, ne-am gandit la Mobydick, din Ungaria, deja am luat contact cu ei si par interesati. E o trupa mitica in Transilvania, fiindca la inceputul anilor 90, era una din trupele cele mai ascultate, inainte de a aparea casetele piratate din Polonia (ride). Plus o chestie foarte importanta pentru festivalul de la anu: toate beneficiile – eventuale - vor fi donate in scopuri culturale si sociale. E vorba de cantina sociala din Seini, apoi reinfiintarea clubului elevilor , o sala de lectura si renovarea bibliotecii si cam atat ptr moment.

Metalfan: Vad ca inca esti destul de legat de Romania…

Mihai: …normal, nu?

Metalfan: ….cam cum se vede scena noastra din Franta e vreo trupa romaneasca cunoscuta acolo?

Mihai: Nu se vede de loc, eu o vad, ca merg destul de des acasa la concerte, festuri... Trupa romaneasca cunoscuta ? Dirty Shirt (ride). Nu stiu astia nimic de noi.

Metalfan: Dar Magica isi vinde albumele in Franta.

Mihai: Stiu, ma bucur pentru ei, e foarte bine, au un distribuitor foarte bun. Asta e etapa urmatoare si pentru noi, o sa cautam un distribuitor pentru Rhetorica, fiindca cu Dirty nu avem album recent. Deci suntem inexistenti. Sa vezi cu ce fete au venit la concert. Dupa concert au fost altfel. (ride)

Metalfan: Ce ar trebui sa facem ca sa fim cunoscuti in Franta, de exemplu?

Mihai: Ceea ce am facut eu acum: sa vina trupe din Romania si sa cante. Doar prin concerte poti sa te faci cunoscut.

Metalfan: Franta e mai departe decat Seini.

Mihai: Oleaca. E greu, te asigur, fiindca te costa enorm drumul, cazare, masa, inchiriat de scule, etc...

Metalfan: De unde banii astia?

Mihai: Finantari, proiecte, parteneri publici si privati, Uniunea Europeana, pierdut zile si nopti, comisii, redactari, bugete, devize si asa mai departe.

Metalfan: Tu cum vezi scena romaneasca? Crezi ca e vreo sansa sa iasa vreo trupa din tara?

Mihai: Pai eu vad undergroundul romanesc de pe scena (ride). Glumeam. Eu cred ca la sfarsitul anilor 90 a fost o perioada in care rockul si-a pierdut din intensitate, dar odata cu aparitia new metalului, cu dezvoltarea nisei "nordice", lucrurile au evoluat. Inca in Romania se lucreaza la nivel amator. Nici macar trupele cunoscute nu se prezinta ca niste profesionisti. Aici fiecare trupa are sunetist, om la lumini, om la backline. Si nu sunt trupe de rang national. De exemplu, cei de la sunet si lumini, nu sunt oameni care o zis, hai ca fac chestia asta. Au facut scoli, stagii, etc... Am asistat la o discutie intre tehnicieni si am ramas cu gura casca, la cate cunosc aia. La festival, am avut un mixer kilometric. O venit baiatu', si fara sa lucreze vreodata pe un mixer din ala a stiut exact ce si cum. Sau sa vezi fisa tehnica a trupelor, la ora actuala nu stiu cate trupe din Romania au asa ceva: detalii pentru fiecare canal la mixer, cu efect insert, cu tot, apoi detalii pentru scena, monitoare, catering. Am invatat foarte mult de la ei. Alta chestie interesanta: am inchiriat o sala de repetitii sa facem piesa noua. Nu iti vine sa crezi ce sali de repetitii sunt aici. Intri, o sala perfect izolata fonic, un set de tobe din ala scump e deja instalat, 2 statii de chitara de sta mintea in loc, la fel, o statie de bas, un mixer imens si boxe. Si cat timp repeti, nimeni, dar absoluti NIMENI, nu are voie sa intre in sala. Binenteles, in afara de cei pe care ii chemi tu. O fost cea mai tare repetitie din viata noastra, nu am sunat asa la nici o repetite

Metalfan: La ce bani toate astea?

Mihai: 10 euro pe ora, plus o juma de ora ne-o lasat in plus. Acolo erau 4 sali una langa alta perfect sonorizate. 10 euro e ieftin aici, de exemplu la 2 ore de repetii, la 5 oameni, insemna mai putin de 2 tapi de bere de persoana. In Romania exista asa ceva?

Metalfan: Eu nu stiu sa fie.

Mihai: Cred ca e mai rentabil sa inchiriezi o sala perfect echipata, decat sa iti cumperi tu echipament care valoreaza peste 20.000 euro. Plus ca e un loc convivial unde se intalnesc trupe, se sta la o bere dupa. Mi s-o parut o chestie excelenta si cred ca la Bucuresti ar merge.

Metalfan: Ceva noutati despre Dirty Shirt si Rhetorica? Vad ca ati avut un mini turneu in Franta cu ambele trupe, cum a fost?

Mihai: Pai astea sunt noutatile, turneul. Vara asta am concertat foarte putin in Romania, ca a trebuit sa ne "invatam lectia" . Acum eu chiar nu o sa am timp sa ma ocup de trupe, trebuie sa recuperez pentru scoala. Asa ca o sa fie pauza o perioada. Oricum, sunt piese noi pe "tzava", baietii o sa le lucreze fara mine, ne gandim la posibilitatea de a canta Dirty Shirt fara mine, cu clapele in playback pe calculator. E mai bine asa decat deloc (ride). Ca stil, s-ar putea la Rhetorica sa iasa un pic mai agresiv, un pic, dar o sa ramana tot o muzica conceptuala. Iar la Dirty Shirt, nu stim nici noi cum o sa fie urmatoarea piese. Si sa revin la turneu. La Paris o fost o atmosfera extraordinara, in schimb la Bruxelles o fost destul de rau. Public quasi inexistent, cativa curiosi si cei de-ai casei. Ce m-a surprins a fost lipsa romanilor, la un moment dat mi se zicea pe forum ca o sa vina numai romani. In afara de prieteni, foarte putini romani sunt curiosi. A fost duminica, si poate si asta a contat. M-a dezamagit totusi prezenta foarte subtire a romanilor, pentru ca e plin de ei. Adevarul e ca ii intelegi si pe astia. Daca ar veni o trupa metal din Bangladesh la Bucuresti, cati oameni crezi ca ar fi?

Metalfan: 100

Mihai: Crezi?

Metalfan: Depinde cine mai canta.

Mihai: Pai numai trupe din Bangladesh. Ar da 100 de oameni sa zicem 200.000 lei vechi pentru concert?

Metalfan: A, nu. (ride) 50.000 lei.

Mihai: No vezi? Nici macar asa.

Metalfan: Deci trebuia sa gasiti o trupa belgiana, si sa cintati impreuna cu ei.

Mihai: Am incercat, dar am fost in criza de timp, fiindca am cautat sali de concerte abia dupa ce s-au stabilit datele pentru festival si celelalte cantari din Lille, adica foarte tarziu. La anu asa o sa facem.

Metalfan: Da, la anu, cand o sa puteti fi vazuti si la East West Fest. Cand si unde, sa mai spune o data, te rog, la final?

Mihai: Deci probabil in mai in Franta si in iulie in Romania. Poate de 14 iulie (ride). Ne vedem atunci

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Quick quiz Mihai Tivadar

 

 Astazi luam iar sectiunile forumului Metalfan si le facem pe fiecare cîte o întrebare, de data asta, adaugind adjectivul "francez" peste tot ca sa fim in ton cu interviul:

1 Albume noi frantuzesti – PleyMo - Medicin cake; Watcha - Veliki Circus; Mass Hysteria - De cercle en cercle

2 Stiri francofone : Singura stire care m-o acaparat in ultima vreme a fost East West Fest. Nu m-am mai uitat la tele de nu stiu cata vreme.

3 Concerte francofone : East West Fest (ride) fiindca l-am organizat, fiindca am cantat, fiindca toate trupele au fost excelente, si fiindca eu cred ca e prima data cand se intampla asa ceva.

4 Coltul muzicianului francofon : nu am ce sfaturi sa le dau, in afara de a canta si in engleza.

5 Recenzia ta francofona : recenzia cea mai proasta ever primita vreodata de Dirty Shirt, a fost pe un site francez, care nu numai ca ne-a masacrat muzical (a se vedea bataie de joc) dar a insistat foarte mult cu glume pe seama faptului ca suntem romani plus cliseele despre Romania. In rest am avut chiar cronici bune.

6 Site-uri francofone : Visual Solutions, Nightfall, ...

7 Trupe românesti : in afara de trupele in care cant, of course: Legion, Ipse, Freya (din pacate ultimele doua nu mai canta)

8 Trupe straine/francofone: FFF, PleyMo, Mass Hysteria

9 Filme francofone: "Irréversible" (unul dintre cele mai bune filme vazute vreodata), "Vas, vis et deviens" (un film francez, realizat de Radu Mihaileanu, extraordinar), "Jeux d'enfants"

10. Literatura franceza: P. Bruckner - "Luni de fiere", "Copilul divin", "Hotii de frumusete". P. Werber - ciclul "Furnicilor", "Thanatonautii'

11 Jocuri frantuzesti: cunosc doar petanca, dar nici ala nu l-am jucat in veci

12 Primul calculator francofon: o fost la liceu, in clasa 9-a , cand inca nu erau PC-urile. Era un SIL -Z (noi le ziceam siloz) la 128k, gen CUB -Z

13 Non-metal francofon: sa zicem Zazie din noua generatie (canta bine), si apoi clasicii "de la chanson francaise": Serge Gainsbourg

14 Sport francez fotbalul e sportul no1, apoi cred ca rugby

15 Generalitati francofone in general (ca e sectiunea generalitati, nu?), deci, in general francezii o duc mai bine ca romanii (axioma nedemonstrata). In schimb, in general, romanii se bucura mai mult de viata decat francezii (alta axioma neverificata)

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: General

   November 08, 2005  | 2 Comentarii  | 19968 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: East West Fest: rockeri din Romania si Franta, uniti-va!

  • rocku' ruleza:X:X:X

    1. Posted by deluka | 18 Octombrie 2008 11:44
  • Pleymo forever ! And Bennoit is a genius !

    2. Posted by alinesku | 13 Noiembrie 2008 20:58
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri