interviuri rock

Evan Hensley (NIGHTFALL): Cassiopeia e continuarea naturala a ceea ce am facut pe Astron Black

Evan Hensley (NIGHTFALL): Cassiopeia e continuarea naturala a ceea ce am facut pe Astron Black
TRUPE : Nightfall

Nightfall, alaturi de Rotting Christ si SepticFlesh, reprezinta fundatia pe care s-a construit intreaga scena elena de metal extrem. Spre deosebire de conationalii lor, istoria Nightfall a cunoscut o evolutie mai sinuoasa, care a culminat cu o pauza indelungata de activitate, de aproape 6 ani.  In 2010 insa, grecii au revenit in forta cu un nou album de studio, dublat de un contract cu o importanta casa de discuri. Lansat in acest an, pe 22 ianuarie, Cassiopeia continua intr-un fel ceea ce Efthimis Karadimas si colegii sai au schitat pe Astron Black and the Thirty Tyrants, doar ca toate aspectele negative prezente pe acel disc au fost eliminate, iar rezultatul este unul de exceptie. Chitaristul american Evan Hensley, care face parte din componenta Nightfall inca din 2010, este responsabil cu multitudinea de solo-uri si riff-uri care se regasesc pe Cassiopeia. Tot el a avut disponibilitatea sa raspunda intrebarilor noastre.


 


 
 
Metalfan: Salut si bine ati venit pe Metalfan.ro. Cum mai merg lucrurile la cartierul general Nightfall?
Evan Hensley: Foarte bine, tocmai ne-am intors dupa o saptamana de intalniri cu trupa, am avut sesiune foto, ceva filmari...
 
Metalfan: In primul rand, permite-mi sa va felicit pentru cel mai recent album al vostru, “Casiopeia”, e un material de exceptie, in mod sigur unul dintre cele mai bune pe 2013! A trecut o luna de la lansarea lui, cum vi se pare ca a iesit? Reactiile fanilor si ale presei sunt pe masura asteptarilor voastre?
Evan Hensley: Reactiile au fost coplesitor de bune, as zice. Personal, e clar ca mi-au depasit asteptarile. Stiam ca pregatisem un material special, dar nu eram pregatit pentru un raspuns atat de bun.
 
Metalfan: De ce se numeste albumul “Cassiopeia”? Ne poti da detalii despre simbolistica si mesajele ascunse ale versurilor? Care e ideea centrala din “Cassiopeia”?
Evan Hensley: Conceptul albumului e legat de mitul antic al Cassiopeiei, o regina vestita pentru aroganta ei. Materialul are multe teme conceptuale secudare, dar graviteaza in jurul ideei de aroganta si pedeapsa pe care o primesti pentru ea.

 

Evan Hensley


 
Metalfan: Poti alege o piesa de pe acest album care reprezinta perfect Nightfall 2013?
Evan Hensley: Pentru mine e, in mod cert, “Stellar Parallax”. Muzical piesa asta s-a inchegat foarte bine, cu melodicitate si dinamica puternice si poate cu ceva mai multa tehnicitate decat aveam in trecut. Simt ca e reprezentativa pentru unde e Nighfall acum ca trupa. In special dupa Astron Black, am incercat sa ne formam stilul nostru, iar melodii ca aceasta sunt rezultatul respectivului efort. 
 
Metalfan: Din perspectiva ta, care sunt principalele diferente intre Cassiopeia precedentele albume Nightfall?
Evan Hensley: Chitarile si compozitia. Nightfall e o trupa cu o cariera plina de variatii, cu piese care merg de la death la black si pana la gothic rock. Cassiopeia, cred eu, e o continuare naturala a ceea ce am facut pe Astron Black, care a fost o “intoarcere la radacini”, daca vrei. Acel album a atras o groaza de comparatii cu Athenian Echoes, iar Cassiopeia ne duce si mai mult in aceasta directie: multe solo-uri de chitara, sunet de toba greu, orchestratii epice si teme mistice ale versurilor.
 
Metalfan: Legaturile voastre profunde cu cultura antica greaca sunt de necontestat, totusi, muzical, aceste influente nu sunt atat de evidente pe album. Multe trupe de metal folosesc acum elemente de muzica traditionala; sa ne asteptam la asa ceva pe viitoarele voastre materiale?
Evan Hensley: Suntem deschisi la toate modalitatile de exprimare, dar nu-mi pot imagina ca Nightfall va lucra cu lucruri care se indeparteaza prea mult de line-up-ul tipic al metalului... insa claparul nostru, Stathis Kassios, creeaza mereu sunete interesante; deci, cine stie! 
 
Metalfan: Impreuna cu Septic Flesh and Rotting Christ, Nightfall este cel de-al treilea pilon al scenei de metal din Grecia. Aceasta triada a avut un rol crucial in fondarea miscarii metal din aceasta tara. Credeti ca aveti in continuare o influenta la fel de puternica?
Evan Hensley: Da, asa cred. Suntem trupe diferite acum, dar impartim acest trecut comun.
 
Metalfan: Aproape toate formatiile grecesti de metal au ceva in comun: un sentiment de pasiune care le domina muzica – indiferent de stilul abordat – similar cu melancolia subtila prezenta in metalul finlandezilor. Bineinteles ca acest lucru e valabil si pentru Nightfall. Ne poti explica de unde provine de unde provine aceasta pasiune? Poate are de-a face cu geografia, cu factorii de clima sau poate sunt niste gene stravechi, hehe...
Evan Hensley: Efthimis a spus chestia asta foarte bine la un moment dat, era ceva de genul “toti suntem oameni care respectam tragediile vietii si incercam sa facem arta din ele”. Poate avem toti in comun aceasta atitudine si de aceea ne intelegem. 
 
Metalfan: Rotting Christ au cantat deja de mai multe ori in Romania, chiar si Septic Flesh au avut un spectacol anul trecut. Sunteti singurii din Sfanta Treime care nu ne-au vizitat tara, in ciuda faptului ca nu sunteti prea foarte departe de ea si in mod clar aveti o baza solida de fani aici. Aveti de gand sa schimbati chestia asta, poate ca sa ne prezentati cel mai recent album? 
Evan Hensley: Tot ce e posibil. Vom lua in considerare orice oferta buna. Clar ca ne dorim mult sa venim in Romania si sa revem niste prieteni vechi de acolo.

 


 
 
Metalfan: Consideri ca Nightfall e mai degraba o formatie de studio si mai putin una de concert? Nu pareti genul de trupa care arde de nerabdare sa urce pe scena de dragul distractiei sau din considerente de promovare. Nu credeti insa ca in general concertele sunt un mod foarte bun de a va face cunoscuta muzica pentru un public mai larg? In special in conditiile in care industria muzicala nu sta asa bine la capitolul vanzarii CD-urilor... 
Evan Hensley: Nu ne-as include intr-o categorie sau alta, intrucat Nightfall a existat in diferite formule de-a lungul anilor. In acest moment, asa e, nu prea ne arde de turnee, dar nu m-as grabi sa etichetez lucrurile. Dupa Astron Black am facut un show cu Cradle of Filth unde am prezentat strict albumul; nici mai mult, nici mai putin. Nu stiu daca pentru Cassiopeia ar merge ceva similar. Totusi, ai dreptate, nu suntem genul de tipi rock-n’roll care scot albume ca sa plece in turneu. Cantam muzica asta de dragul exprimarii personale. Mai mult, nu cautam sa ne marim numarul de fani cu orice pret – nu asta e scopul. Suntem o trupa de metal, nu o formatie pop mainstream, haha.
 
Metalfan: Grecia, si toata Europa intr-o oarecare masura, trebuie sa faca fata uneia din cele mai mari crize economice de pana acum. Ce crezi despre aceasta situatie? Cine ar fi de vina pentru toata incurcatura asta? 
Evan Hensley: Ca american, s-ar putea sa am o parere diferita fata de cea a colegilor mei greci. Eu personal cred ca e vorba de un sistem in care popoarele sunt impinse sa acumuleze datorii enorme, pe care nu le pot duce si pe care in final sunt obligate sa le plateasca cu niste dobanzi nerezonabile. Si in tot timpul asta respectivele popoare nu au de-a face nimic cu  situatia respectiva. Asta se intampla peste tot in lume. Grecia e una dintre cele mai recente victime. Natura unei asemenea crize variaza in functie de tara in care se dezvolta, dar de regula provine cam din aceleasi surse…
 
Metalfan: Ati spus la un moment dat intr-un interviu ca femeile sunt cel mai mare mister cu care s-a confruntat vreodata omenirea. Inca sustineti aceasta afirmatie? Sau ati reusit sa descifrati macar o mare a acestui mare mister?
Evan Hensley: Orice ar fi avut in minte Efthimis [cand a zis asta – n.red.], se pare ca a avut dreptate!
 
Metalfan: Care este cea mai mare realizare a ta ca muzician si ca persoana?
Evan Hensley: Pentru mine, Cassiopeia e cea mai mare realizare ca muzician. Noi toti am investit foarte mult in acest album. E frumos sa vezi ca a fost atat de bine primit. N-am ideaa care ar fi cea mai mare realizare a mea in plan personal, sunt prea tanar sa raspund la acesta intrebare!
 
Metalfan: Ne poti spune vreun album care te-a impresionat in ultimul timp?
Evan Hensley: In ultimul timp am ascultat foarte mult inregistrarile mai vechi Mercyful Fate si King Diamond. Cat despre albumele mai noi... poate ultimul  Testament sau noul album Wintersun. Nu prea sunt la curent cu multe chestii din zilele noastre, sa fiu cinstit.
 
 



 
Metalfan: In general, care e parerea ta despre ce se petrece pe in industria muzicii metal? Crezi ca scena e mai buna acum decat era in anii ’80 sau ’90?
Evan Hensley: Nu sunt sigur ca e mai bine decat in ’80 sau ’90, dar e clar mai bine decat a fost in prima jumatate a anilor 2000. Lumea cere din nou muzica mai tehnica, mai expresiva si ii acorda mai multa atentie. Poti detecta “urme” ale acestui fenomen pe posturile care difuzeaza rock modern. Lucrurile se schimba clar in bine, dar asta e clar un fenomen ciclic…
 
Metalfan: Multumim mult pentru timpul acordat. La final, cateva cuvinte pentru cititorii nostri?
Evan Hensley: Cu mare placere. Salutari tuturor fanilor nostri, mai vechi sau mai noi, si speram ca pana acum a inceput sa va placa Cassiopeia!
 
 
Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Nightfall

   March 28, 2013  | 0 Comentarii  | 5847 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Evan Hensley (NIGHTFALL): Cassiopeia e continuarea naturala a ceea ce am facut pe Astron Black

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri