interviuri rock

Evergrey: dupa concert, cu Henrik Danhage

Evergrey: dupa concert, cu Henrik Danhage
TRUPE : Evergrey

Inceputul fulminant de an, anuntat impreuna cu afisul concertului Evergrey de la Bucuresti, s-a impotmolit intr-o parcare de linga Istanbul, linga un autocar defect, care nu s-a predat fara lupta in fata mecanicilor. Ni s-a relatat ca rezistenta lui a fost fatala pentru noi, si asa se face ca acum discutam despre un concert care ar fi trebuit sa fie, in loc sa comentam sunetul si palylistul de la Preoteasa. Henrik Danhage, chitaristul Evergrey, recent intors dintr-un turneu american cu In Flames, zice ca o sa ajungem si in aceasta minunata postura, pentru ca trupa vrea neaparat sa vina sa cinte la Bucuresti. Ce altceva mai zice veti afla doar citind rindurile ce urmeaza.

 

Evergrey, 2006: Rikard Zander, Jonas Ekdahl, Tom Englund, Michael Hakansson, Henrik Danhage

 

Metalfan: Salut! Mai intii trebuie sa-ti spunem cite de bucurosi am fost, la gindul ca vom sta de vorba la concertul de la Bucuresti, si cit de mult ne-am intristat pentru ca respectivul concert s-a anulat. Asa ca o sa stam de vorba prin e-mail, mai bine decit deloc.
Henrik: Salutari si voua. Din cauza unor probleme tehnice pe care le-am avut cu autocarul, am fost blocati timp de 10 ore undeva linga Istanbul, incercind sa reparam avaria. Din aceasta cauza, nu am mai putut ajunge la timp sa cintam la Bucuresti, din pacate. Ne pare foarte rau pentru cele intimplate si speram sa putem veni curind sa sustinem acest concert.

Metalfan: Daca tot nu ati mai putut ajunge in Romania, spuneti-ne cum a fost restul turneului?
Henrik: A fost destul de bine, cu exceptia celor doua concerte anulate. A fost interesant sa cintam in tari in care nu mai fusesem niciodata si sa ne intilnim cu fani noi. Insa am avut multe probleme cu firma care s-a ocupat de transport si din cauza lor ajungeam in fiecare zi tirziu la sala de concert, chestie foarte neplacuta, pentru ca baietii din echipa tehnica se dadeau peste cap in fiecare seara pentru ca totul sa fie ok si concertul sa se poata tine.

Metalfan: Cind am vorbit anul trecut la Metal Camp in Slovenia, a fost ultimul concert impreuna cu Michael Hakansson. Acum aveti un nou basist, Fredrik Larsson. E al treilea basist in Evergrey, daca nu ma insel.
Henrik: Asa e, ai numarat bine, haha. Suntem foarte bucurosi sa cintam impreuna cu Fred, cred ca este un inlocuitor bun pentru Michael, asa ca acum toata lumea e multumita.

Metalfan: A fost tehnicianul lui Michael, cum a fost trecerea la pozitia de membru al trupei? V-ati obinsuit cu schimbarea?
Henrik: A fost la fel ca si cu Jonas si Patrik, fostul tobar. Fred e un prieten vechi de-al meu, ne cunoastem de vreo 15 ani. El a fost prima persoana la care m-am gindit pentru postul asta si, in acelasi timp, a fost si cel pe care Michael a vrut sa-l lase in locul lui.

Metalfan: O sa-l puneti sa poarte fusta pe scena, asa ca Michael?
Henrik: Nu, sigur ca nu, asta era o chestie pe care o facea Michael. Pe Fredrik incercam sa-l facem sa cinte dezbracat, hahaha!

Metalfan: In afara de Hammerfall, a mai cintat si cu alte trupe ca Crystal Age, Dispatched, None. A renuntat definitv la ele, pentru a se concentra pe Evergrey?
Henrik: None e o trupa pe care am infiintat-o impreuna cu el si cu chitaristul Pierre Lysell acum mai bine de 10 ani. Da, cred ca Evergrey este preocuparea lui principala, pentru ca toate celelalte trupe sunt mai mult sau mai putin «puse la pastrare».

Metalfan: Avind in vedere trupele in care a cintat, cam ce crezi ca va aduce Fredik in muzica Evergrey? Ce influenta va avea asupra noilor piese?
Henrik: Deocamdata nu am nici o idee. Nu vine cu prea multe riffuri, dar are un bun simt al ritmului si are idei interesante pentru aranjamente, asa ca, eu cred ca ideile lui o sa fie bine primite in Evergrey.

 

Henrik Danhage

 

Metalfan: Avem si citeva intrebari despre albumul Monday Morning Apocalypse, la Metal Camp erati prea obositi ca sa intram in detalii. A trecut ceva vreme de cind a fost lansat, cum il vedeti acum?
Henrik: Cred ca Monday Morning Apocalypse este un album foarte bun si am lucrat foarte bine cu Sanken si Glauman la el. Pacat ca nu s-a vindut mai bine, pentru ca a fost, de departe, cel mai scump album pe care l-am facut pina acum. Am incercat sa facem ceva nou, ceva diferit si sunt foarte mindru de cum a iesit.

Metalfan: Ce parere ai despre felul in care a fost primit? A fost asa cum va asteptati?
Henrik: Recenziile au fost bune si a fost primit bine de majoritatea fanilor. A fost cel mai bun album pe care am putut sa-l facem in acel moment si imi place la greu. Bineinteles ca as fi vrut ca  Monday Morning Apocalypse sa vinda citeva sute de mii de exemplare in fiecare tara din lume, dar, v-o spun cu tristete, am fost departe de a reusi asa ceva. Dar e un album bun, as zice chiar killer.

Metalfan: Privind in urma spre Monday Morning Apocalypse, sunt lucruri pe care va ginditi sa le faceti altfel pe urmatorul disc? Ca, de exemplu, sa va ocupati voi de productie, din moment ce sunetul a fost criticat, sau sa nu mai folositi atitea filtre pe voce?
Henrik: Sigur ca acum aud altfel albumul, fata de momentul in care a iesit, dar sunt foarte multumit de cum a iesit. Cit despre partea tehnica a inregistrarilor, nu stiu ce vom folosi data viitoare.

Metalfan: Poate unele idei care pareau bune in acel moment, nu s-au dovedit a fi chiar asa?
Henrik: Nu gindesc in felul asta, ce e facut, e bun facut. Nu sunt genul care sa umble de colo colo, macinat de regrete.

Metalfan: Ati avut multe concerte de promovare pentru acest disc, care s-au dovedit cintelece cele mai apreciate de public?
Henrik: Favoritele de pe Monday Morning Apocalypse sunt Still in the Water, In Remembrance si Monday Morning Apocalypse. Suna chiar foarte bine live.

Metalfan: Cum se face ca Jonas, tobarul vostru, a compus piesa Closure? Cred ca oricine s-ar astepta ca un tobar sa compuna chestii mai heavy, mai dinamice…
Henrik: Mai are chestii din astea, la fel de interesante. Jonas este un muzician care cinta la tobe, nu doar un tobar. Stie sa cinte foarte bine la chitara si la pian. Este o onoare pentru noi sa avem in trupa un asemenea muzician desavirsit.

Metalfan: Urmeaza o intrebare despre coperta albumului: De ce sectiile de politie in care se presupune ca sunt facute fotografiile de pe coperta sunt toate americane? De ce nu suedeze, sau germane? Care a fost ideea?
Henrik: Asta e pentru ca doar in State am fost arestati, hahaha. Ni s-a parut o idee mai buna si mai simpla sa le facem ca fiind din State, pentru ca toata lumea stie despre ce e vorba, oricine recunoaste genul ala de fotografii pe care ti le fac cind te aresteaza in State. Oricum, in Europa, nu se practica chestia asta peste tot.

Metalfan: Pe Monday Morning Apocalypse ati spus ca v-ati concentrat atentia pe cintecele insesi, pe esenta lor. Ce va fi in centrul atentiei pe albumul viitor?
Henrik: Eu o sa ma straduiesc sa scriu cel mai bun cintec de care sunt in stare si sa vad ce iese, asa fac intotdeauna. Eu cint, nu ma gindesc la ce cint, atunci cind compun piese sau riffuri.

 

Henrik Danhage


Metalfan: Privind retrospectiv asupra discografiei voastre, se observa o alternanta: In Search of Truth a fost un album conceptual si progressive, Recreation Day, un album mai heavy, mai direct  apoi The Inner Circle, iar progressive si iar conceptual, urmat de alt album heavy si direct. Deci daca e sa pastrati acest ritm, urmatorul disc va fi conceptual si progressive metal, ce parere ai?
Henrik: Nu stiu cu ce o sa venim pe urmatorul album. Singurul lucru pe care il pot spune este ca va contine, ca de fiecare data pina acum, un nou set de piese grozave care vor purta marca Evergrey. Nu o sa facem un album direct si heavy sau unul tehnic si progressive doar asa, de dragul de a-l face. Nu pot spune in momentul asta in ce fel o sa ne exprimam, dar pot sa va spun ca o sa aibe, ca intotdeauna, acel «ceva» specific noua.

Metalfan: Am amintit mai inainte de In Search of Truth, albumul a fost inspirat de o carte scrisa de Whitley Strieber. Ati luat cumva legatura cu el, stie ca cineva a scris muzica pornind de la povestea lui?
Henrik: Nu stiu. Nici macar nu am terminat de citit cartea. Este una dintre cartile preferate ale lui Tom, a fost foarte entuziasmat de proiect. Nu stiu daca domnul Strieber are cunostinta despre faptul ca albumul In Search of Truth e inspirat de cartea lui. In orice caz, noi nu am luat legatura cu el.

Metalfan: Acum ceva vreme ai fost in turneu cu In Flames. Cum a fost? Cum te-ai simtit  pe scena cu alta trupa, cintind alte piese?
Henrik: M-am simtit foarte bine cu In Flames, cintind piesele lor, incercind sa o fac cit mai bine. Mi-a placut statutul de mercenar, la datorie in fiecare seara. A fost si o mare onoare pentru mine, pentru ca am fost ales dintre toti chitaristii, puteau sa aiba pe oricine, dar eu am fost prima lor alegere. O experienta foarte placuta.

Metalfan: Cum crezi ca aceasta experienta va influenta felul in care vei compune in viitor?
Henrik: S-ar putea sa am tendinta sa las riffurile mai simple si mai heavy.

Metalfan: Crezi ca vinzarile sunt cel mai bun indicator al calitatii unui album? Adica, daca, de exemplu, Monday Morning Apocalypse s-a vindut mai bine ca In Search of Truth, asta inseamna ca e un disc mai bun?
Henrik: Nu, cred ca sunt mai multi parametri de care trebuie sa tii cont atunci cind scoti un album, cum ar fi: perioada anului, alte lansari si altele. In plus, calitatea unui album e o chestie subiectiva. De exemplu, Smells Like Teen Spirit (Nirvana) ar fi sunat exact in acelasi fel, chiar daca ar fi ramas la nivelul la care ar fi fost cintata doar intr-un club mic in Seattle.

Metalfan: Vorbind despre vinzari, numele Evergrey a devenit din ce in ce mai important in ultimii ani, din ce in ce mai multa lume va urmareste, simtiti cumva vreo presiune asupra voastra?
Henrik: Lucrul cel mai important, atunci cind facem un disc, este ca noi sa fim mindri de ceea ce punem pe el. Intotdeauna am fost asa, ceea ce cintam ne reprezinta, si daca place si fanilor si presei, ne pare foarte bine. Cred ca daca stai sa te gindesti prea mult la cum va fi primit albumul, risti sa te ratacesti si sa iti fie afectata chiar creativitatea.

Metalfan: Cam atit am avut de intrebat, multumim frumos pentru raspunsuri si nu uitati ca fanii romani va asteapta! Ai ultimul cuvint.
Henrik: O sa incercam sa venim cit mai curind, ca sa le oferim fanilor romani ceea ce li s-a promis. Va multumim pentru rabdare! Stati cu ochii pe site-ul nostru ca sa vedeti datele concertelor. Va multumim pentru interesul serios pe care il acordati trupei noastre, si, nu in ultimul rind:
Stay grey!

 

 

Foto: Patric Ullaeus

Autor: Klawz, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Evergrey

   February 08, 2007  | 4 Comentarii  | 13550 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Evergrey: dupa concert, cu Henrik Danhage

  • super tare!!!!!!Rock on!!!!!!!!!!!!!11

    1. Posted by alex | 03 Martie 2007 09:54
  • CI PAR AI MANCATZSH.... oi fi eu urat da cand vad unu mai urat ac mini`mi creshti inima..

    2. Posted by stefan | 07 Martie 2007 16:46
  • Ne vedem la Bucuresti pe 21 apr :D

    3. Posted by Metal_Girl | 11 Aprilie 2007 02:52
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri