interviuri rock

FLESH RODEO: atitudine fara compromisuri

FLESH RODEO: atitudine fara compromisuri
TRUPE : Flesh Rodeo

Intotdeuna am considerat Flesh Rodeo ca fiind undeva acolo sus - pe creasta noului val al undergroundului romanesc. Iar daca aceste convingeri s-au datorat incendiarelor prestaii live sustinute de cei cinci bucuresteni, de aceasta data ele mi-au fost confirmate in totalitate odata cu aparitia albumului lor de debut, lansat la inceputul acestei luni. Tellurium-128 se prezinta cu o abordare inedita si foarte curajoasa pentru ceea ce a insemnat si inseamna metal romanesc. Nu am de gand ca in aceasta introducere sa vorbesc mai mult despre ceea ce insemna Flesh Rodeo, deoarece Radu, Alex, Andrei, Adrian si Bogdan ne-au oferit absolut toate detaliile in randurile de mai jos


Metalfan: Salut, bine ati revenit in paginile Metalfan.ro. In anterioara noastra discutie ne spuneati ca albumul de debut va fi lansat undeva la inceputul anului curent, insa abia in luna octombrie a vazut lumina zilei. Care au fost motivele?

Alex: Salutare, bine v-am regasit. Albumul a fost lansat in cele din urma in luna octombrie intrucat au existat niste intarzieri neprevazute si ne-am vazut pusi in situatia de a alege daca vrem ca albumul sa fie gata repede sau sa iasa bine. Am ales, bineinteles, cea de-a doua varianta.

Metalfan: De ce Tellurium-128 si nu Tellurium-320 de exemplu? Ma gandesc totusi ca un mp3 se aude mult mai bine la 320 kbps decat la 128, nu? Mai exact, ce reprezinta titlul albumului?
Alex: Titlul “Tellurium-128” se refera la un izotop al elementului chimic teluriu, radionucleul cu cea mai mare perioada de injumatatire din Univers, de 2.2×1024ani, adica de 160 de trilioane de ori mai mare decat varsta actuala a Universului. Motivele pentru care am ales acest titlu de piesa si album nu sunt neaparat evidente, lasam pe fiecare sa isi creeze propriile ipoteze si conexiuni.
 

Metalfan: Ce ne puteti spune despre inregistrarea, mixarea si masterizarea albumului? In ce conditii au avut loc, si vreau sa stiu si daca v-ati lovit de anumite lucruri neprevazute?
Radu: Toate butoanele au fost/ sunt la Marius Costache. El a stiut de la inceput cum trebuie sa sune, ce si unde sa regleze, dar mai ales a fost/ este omul potrivit sa vina dinafara grupului nostru si sa ne acordeze in sunetul albumului.
Inregistrarea a avut loc la Next Dog Studio, pus la dispozitie de Mihai Andrei, cu toate dotarile posibile si imposibile. Un loc frumos de care ne-am bucurat cu moderatie deoarece toata lumea era concentrata, inclusiv prietenii care au venit sa ne ajute.
Bogdan: Desi m-asteptam ca Marius sa dea dovada de profesionalism, am fost totusi surprins de rapiditatea cu care s-au desfasurat lucrurile la studio, fiind nevoit sa tin pasul cu ritmul lui alert de lucru. Chiar nu credeam ca pot trage 8 piese in 2 zile, dar se pare ca la Next Dog Studio se poate.
Alex: La fel cum a spus si Bogdan, cred ca cel mai important a fost faptul ca Marius a stiut cum sa ne disciplineze… In opinia mea, contributia lui la viziunea acestui album este la fel de mare ca a membrilor trupei.

Metalfan: Ce scule (echipamente) folositi fiecare dintre voi?
Radu: Eu am un Shure SM58 si o statie de tir (imprumutata de la Matei Puticiu). Statia e legata la un procesor de voce Boss VE20 (folosit mai mult pentru bypass decat efecte).
Alex: Cat mai ieftine… nu sunt pasionat de acest domeniu, imi place doar sa cant.
Bogdan: De obicei cluburile pun la dispozitie tobe, asa ca nu trebuie sa car batranul meu Stagg, primul (si singurul) set personal, luat cand m-am apucat de treaba, prin liceu, acum vreo 8-9 ani. Dar cum la gig trebuie sa te prezinti cu un minim de scule proprii, iau premierul Stagg la brat, o pedala Millennium si un set de cinele Magic, plus crash-urile Zildjian si Sabian, imprumutate de la bateristul Tragic, Augustin Pitica. Iar bete mai nou folosesc Vic Firth NOVA 5A-uri (pe care chiar le recomand pentru rezistenta).
Adrian: Eu folosesc un bas Squier Modified jazz bass si un Steinberger LII . Ca efecte folosesc o pedala de distors Digitech Grunge. La fel ca si Alex, nu sunt foarte interesat de ce intrumente folosesc atata timp cat ma ajuta sa creez ideile gandite.
Andrei: Chitara Epiphone SG-400, procesor BOSS ME-50. Subteranele echipamentelor mediocre. Este atacabila mistificarea ca instrumentele de calitate redau invariabil la un nivel superior o piesa, insa in cazul muzicii Flesh Rodeo ar aduce fara indoiala un oarecare plus. In general insa instrumentele trebuie ancorate in starea pe care vrei sa o transmiti si sunt compozitii care vor suna intotdeauna mai bine pe o acustica jalnica cu patru corzi.
 


Metalfan: Daca data trecuta am aflat care este procesul de compunere a unei piese, acum as vrea sa aflu cine este cel responsabil cu scrierea versurilor. Care este mesajul acestora?
Radu: Eu scriu versurile si, in general, incerc sa redau stari, senzatii, situatii la limita, sa spun o cate o poveste. Un prieten m-a prezentat ca fiind vocalist intr-o formatie de metal politic: nu suntem RATM dar nici nu suntem Justin Bieber. Revolta este acolo doar ca nu tot timpul iese la suprafata. Albumul se poate rezuma (daca e sa vorbim de o stare generala a lucrurilor) la pimele versuri ale piesei Tellurium-128
Alex: Suntem foarte multumiti ca Radu reuseste sa exprime exact ce trebuie prin versuri… fara niciun fel de discutii prealabile… a venit in trupa si a inceput sa scrie exact ce ne doream dintotdeauna.
  
Metalfan: Piesa Blind Assassin dispune si de un videoclip al carui filmare este extrasa din filmul Bruiaj. A fost dificil sa obtineti dreptul de a folosi imaginile acestui film? Cine a venit cu ideea videoclipului?
Alex: Totul a pornit de la ideea lui Marius Costache; el a considerat ca secvente din filmul respectiv s-ar potrivi cu piesa noastra, a discutat cu realizatorii acestuia si s-a ocupat de versiunea finala a clipului. A fost o surpriza placuta pentru noi; nu era ceva planificat si am fost foarte multumiti de rezultat si de starea de incordare psihica extrema transmisa. La fel de surprinzator a fost si ca Blind Assassin a devenit primul nostru single/videoclip, nu ne-am fi gandit la asta atunci cand am inceput sa inregistram albumul intrucat nu este o piesa tocmai reprezentativa.
Radu: Regizorul este Constantin Radu Vasile, caruia (am inteles de la Marius) i-a placut suprapunerea acestei bucati din film cu piesa noastra. Toate drepturile sunt in aer.
 

 
Metalfan: V-ati gandit ca o alta piesa de pe Tellurium-128 sa beneficieze de videoclip pe viitor? Daca da, care este aceasta, si de ce?
Radu: Tot Marius a inceput sa faca filmari pentru un videoclip al piesei Human ce e posibil sa fie gata pana la sfarsitul anului. As vrea sa mai promovam inca o piesa in acest mod la inceputul anului viitor.

Metalfan: Legat de coperta albumului, initial trebuia sa fie o alta, dar pe ultima suta de metri v-ati hotarat asupra celei ce in prezent apare pe CD. As vrea totusi sa ne spuneti care este semnificatia primei variante - cea cu Iisus prins intr-un fotoliu, uitandu-se la un televizor deschis fara semnal.
Radu: Imaginea am folosit-o pentru ultima piesa de pe album (in bookletul cd-ului), Collars, si reprezinta ceea ce este: Isus cu fata lui Joker, intr-un fotoliu precum Pink in filmul “The Wall” se uita la televizor static, intr-un demisol confort 2 abandonat.
Alex: Din punctul meu de vedere e mai simplu decat pare; suntem o formatie cu puternice si constante tendinte anti-religioase.
  
Metalfan: Acum sa ne spuneti si ce reprezinta coperta finala? Care este rolul acelui cui ruginit?
Radu: Probabil simbolizeaza faptul ca suntem toti oameni, orbi, criminali chiar, si ca poate nu exista nimic dupa moarte, nu ne trezim in iad, nu mergem la judecata de apoi, doar dansam un dans cu gulerele ridicate.
Alex: Este sobru, intunecat si criptic – proprietati care speram ca se regasesc si in muzica noastra.
 


Metalfan: Care au fost cele mai bune concerte ale voastre de pana acum, si la ce sa ne asteptam pe viitor? Exista posibilitatea sa cantati si in tari straine, asa cum de altfel ar fi si normal?
Alex: Cred ca cel mai bun concert a fost cel sustinut in octombrie 2012 la Sala Polivalenta, in cadrul evenimentului “The White Rabbit and The Black Magic”. In viitorul apropiat nu se va intampla, probabil, nimic special, vom continua sa sustinem live-uri constant… poate vom incerca, totusi, sa fim putin mai selectivi – privind in urma, au fost de-a lungul timpului unele concerte fara aboslut niciun rost. Despre cantat in strainatate nu este cazul deocamdata, nu are rost sa investesti sume considerabile ca sa canti in fata a 5 oameni… putem face asta si in Bucuresti!
Radu: Cele mai bune concerte au fost cand am cantat pe aceasi scena cu trupe foarte bune care ne-au motivat (de exemplu au fost doua concerte cu White Walls si Breathelast anul trecut in Fabrica). Anul acesta ne-am simtit foarte bine la B’EstFest unde desi am cantat in paralel cu Enter Shikari au fost destui oameni care au venit sa ne vada, iar sunetul a fost foarte bun.
Bogdan: In opinia mea concertul de lansare Tellurium-128 a fost unul exceptional, in primul rand datorita sonorizarii si modului in care noi am profit la maxim de calitatea sunetului realizat de Fane. Apoi jocul de lumini si proiectiile lui Marius, prestatia Anei la voce, si chiar premiera unui program Flesh Rodeo in doua acte, intampinat de un public interesat sa stea si dupa pauza si sa auda piesele noi, toate s-au dovedit a fi ingredientele unui show care a deschis drumul spre urmatorul nivel in cariera noastra.
Adrian: Mie mi-a placut foarte mult penultimul concert in Underworld cu Tragic. La B’estfest m-am simtit foarte bine pe scena si publicul a fost foarte receptiv. Concerte in strainatate eu sper sa avem, depinde de cum vor evolua lucrurile In viitorul apropiat.

Metalfan: Am observat ca la concertele voastre se lasa si cu mosheala, dar si cu stare de atentie maxima. Ce fel de public preferati, unul mai agitat sau unul mai calculat?
Alex: Pe mine ma motiveaza mai mult un public energic, dar nu ma deranjeaza nici unul static, cat timp se simte o conexiune intre cele doua parti implicate.
Radu: Un public care se simte bine oricum.
Bogdan: Cred ca orice performer e motivat de un public mai agitat, dar asta nu inseamna ca celor mai putin activi le lipseste entuziasmul. Este o senzatie aparte atunci cand observ de-acolo din spate, in timpul unui concert, oameni care fredoneaza odata cu Radu strofe intregi de versuri, chiar daca aleg sa se manifeste mai putin.
Adrian: Un public energic imi da si mie energie,insa prefer un public care sa se concentreze mai mult pe muzica, sa asculte cu atentie inainte sa se arunce in pogo, sa poata sa se identifice cu tensiunea pe care noi incercam sa o transmitem .

 


 
Metalfan: Alex, tu te mai ocupi si cu proiectul ce poarta numele Decomposing Black. Sunt sanse ca ascultatorii de experimental/avantgarde/noise (gen muzical denumit astfel pe pagina oficiala de Facebook) sa te prinda si pe scena cu acest proiect? Stiu ca s-a pus problema unui concert la finele lunii septembrie, insa a picat in ultimul moment. Ce s-a intamplat atunci, si ce alte planuri mai in legatura cu Decomposing Black?
Alex: Concertul Decomposing Black a fost anulat deoarece cu o saptamana inainte de eveniment am realizat ca urma sa prezint pe scena ceva ce nu se ridica la nivelul asteptarilor mele. Imi doresc mai mult de la acest proiect si am decis sa revin cu varianta sa live numai atunci cand voi considera ca totul este asa cum trebuie, daca va fi cazul vreodata. Imi doresc sa inregistrez “Decomposing Black 2” candva in 2014.

Metalfan: Revenind la Flesh Rodeo, nici nu a aparut bine acest album, ca deja aveti compuse alte cinci piese noi - prezentate in concertele voastre. Aceste piese vor figura pe viitorul album de studio, sau ne veti pregati altceva atunci cand se va pune problema de un nou disc?
Alex: Nu ne-am gandit inca exact cum vom proceda cu cel de-al doilea album de studio; daca totul merge bine speram sa il inregistram candva in 2015. Cel mai probabil toate cele 5 piese post-Tellurium-128 prezentate pana acum (Night Terror, End Of Greatness, Glory Of Fear, Mestaclocan, Idle Sentient Beings) vor fi incluse pe acesta… Totusi, ne-am dori sa compunem in viitorul apropiat cat mai multe piese din care sa alegem 8-9 pentru tracklist-ul final al viitorului material, asadar nu este nimic sigur momentan.
Bogdan: Dupa cum a spus si Alex, planul este ca pentru urmatorul album sa ne depasim limitele tehnice si creative prin cat mai multe compozitii, si sa evoluam pentru un material superior care sa surprinda esenta.

Metalfan: Ce alte planuri aveti?
Radu: Sa castigam bani grei, sa ne despartim si sa ne reunim peste 20 de ani cand am terminat banii si sa cantam atunci pe alti bani grei sau sa facem cate un pas mic inainte mereu (mai ales muzical-creativ).
Alex: Sa cantam inca vreo 10 ani dupa care sa ne retragem, sa imbatranim si sa murim in anonimat si mediocritate.

Metalfan: Multumim pentru acest interviu, si mult succes in continuare.
Alex: Multumim si noi pentru interes si pentru sprijinul acordat in permanenta. Underground-ul romanesc are mare nevoie de publicatii profesioniste si active precum Metalfan.
 
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Flesh Rodeo

   October 23, 2013  | 0 Comentarii  | 3894 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: FLESH RODEO: atitudine fara compromisuri

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri