interviuri rock

Florian Toyka (VALBORG): Asteptarile sunt periculoase

Florian Toyka (VALBORG): Asteptarile sunt periculoase
TRUPE : Valborg

Trioul german Valborg are cele mai puternice referințe asociate cu un personaj a cărui imagine reprezintă un atribut iconic în lumea metal-ului şi a întunericului. Vorbim despre cel care a animat legende precum Celtic Frost şi Hellhammer, sau Triptykon, ca să ajungem şi la un moment al prezentului. Tom Warrior a fost încântat de ceea ce a auzit la Valborg, aşa că a vorbit despre această trupă în repetate rânduri, caracterizându-i autenticitatea prin metode personale. Astfel, Valborg a căpătat un loc special în underground.
E foarte uşor de înțeles de ce Thomas Gabriel Fisher a fost atât de fascinat de grupul german, deoarece Valborg a transformat influențele de la legendele mai sus menționate într-o manifestare particulară, care îşi găseşte cu greu termen de comparație printre aparițiile muzicale din zilele noastre. Detaliile din muzica lui Tom Warrior au căpătată o dimesiune abstractă şi adâncă în abordarea trupei germane, ceea ce a dus la un progressive death metal şi la încă ceva care cu greu poate primi un nume. Iar cel mai interesant lucru apare atunci când o operă de artă nu poate fi catalogată printr-un stil precis.
Recent, Valborg şi-a arătat o nouă față odată cu lansarea albumului nou, „Romantik”. Muzica a devenit mai sinistră, conturându-se un doom melodic cu accente goth, dar păstrează aceeaşi amprentă care a individualizat Valborg pe tot parcursul său: experimentalismul. Valborg va cânta  în câteva oraşe din România în această toamnă, în cadrul unui turneu cu Bloodway şi Perihelion (detalii aici), aşa că m-am gândit să vorbesc cu tobarul acestei trupe, Florian Toyka, care se întâmplă să fie pasionat de această țară. În rândurile următoare, Florian vorbeşte despre muzica Valborg, despre ce este şi nu este important în viziunea sa de muzician, despre motivele pentru care a decis să vină să cânte aici şi despre alte lucruri pline de substanță. 


 

Metalfan: Salut, domnule Florian şi bine ai venit la Metalfan! Cum era starea ta de spirit înainte să te decizi să răspunzi la acest interviu şi cum a fost influențată de această decizie?

Florian Toyka: Păi, mi-am dat seama că dacă tot sunt cel entuziasmat de România din trupa Valborg, ar avea sens ca eu să răspund, deşi în mod normal, nu sunt mare amator de a răspunde la interviuri. Dar m-am odihnit bine astăzi, aşa că aştept cu nerăbdare întrebările tale.

Metalfan: Bun atunci, să trecem direct la esență şi să vorbim despre Valborg. Ce înseamnă „Valborg”? Are legătură cu festivitatea vikingă numită Noaptea Valpurgiei, căreia i se spune şi Valborg? Cum ai lega expresia muzicală Valborg de un moment care simbolizează venirea primăverii? Bineînțeles, întreb asta gândindu-mă la cântecul de pe albumul „Nekrodepression”, Springtime Woman.
Florian Toyka: Ha! Interesantă conexiune, nu m-am gândit niciodată la asta! Dar pentru mine este doar titlul la ceea ce am făcut de ceva vreme. Înseamnă foarte mult pentru mine, nu doar muzică şi a fi într-o trupă, ci a fi alături de oameni cu care sunt prieten apropiat şi de care îmi pasă. Nu am fost acolo când trupa şi-a ales acest nume la început şi, să fiu sincer, nu-mi pasă prea mult despre vreun concept mai adânc şi semnificația sa. Pentru mine e doar un nume care sună bine şi care simbolizează ceea ce trei oameni au făcut şi trăit împreună pe parcursul a şapte ani de zile.
 
 

Metalfan: În 2010, când Tom Warrior a fost curator la unul dintre cele mai interesante festivaluri europene, adică Roadburn Festival, Valborg a reprezentat una dintre opțiunile de trupe care să cânte la evenimentul special găzduit de acesta, numit bineînțeles, „Only Death is Real”. Care a fost prima ta reacție când ai aflat de asta şi care sunt primele amintiri legate de concertul în cauză?

Florian Toyka: Tom ne-a spus despre asta după ce ne-a văzut cântând în Zürich şi, normal că ne-am simțit extrem de onorați de invitația lui. Dincolo de posibilitatea de a cânta acolo, faptul de a fi recunoscuți şi apreciați în mod subiectiv de această legendă a dark metal-ului a însemnat o experiență foarte specială pentru noi. Festivalul Roadburn a fost de asemenea foarte memorabil, mai ales că Walter (organizatorul) este un tip aşa de simpatic şi prietenos, chiar îi pasă de trupe mici precum a noastră şi am simțit că personalitatea lui are un impact uriaş asupra atmosferei de ansamblu de-acolo. Cu toții au fost foarte profesionişti dar şi foarte prietenoşi, aşa că ne-am simțit bine primiți şi pe mâini bune. Concertul în sine a fost de asemenea minunat, dar dacă mă uit în spate, cred că acum facem un act live mult mai puternic decât în 2010. Sper să avem şansa să dovedim asta la festivalul Roadburn, din nou, peste ceva vreme.

Metalfan: De ce este ultimul vostru album, „Romantik” atât de romantic? Are mult mai multă melodie în comparație cu răceala de pe albumele precedente. Ce s-a schimbat în perspectiva voastră muzicală şi individuală?
Florian Toyka: Asta a venit ca o coincidență. De fapt, era să înregistrăm noul nostru album care ar fi sunat mai mult ca ce era obişnuit pentru Valborg. Dar cumva, ne-am pierdut entuziasmul în a face asta, acele cântece erau prea asemănătoare cu ceea ce am făcut în ultimii ani cu trupa. Apoi Jan [n. red. voce, bas] a venit cu nişte piese făcute pe sintetizator pe care tocmai le prelucrase şi ne-a venit ideea să le folosim pentru Valborg. Asta a adus multe schimbări în ceea ce priveşte sunetul nostru şi modul în care am abordat noul material. Ne-a adus un început proaspăt, o nouă inspirație şi motivație, şi aşa am făcut albumul.
 

Metalfan: În vremuri trecute, Valborg cânta despre gânduri negre, sentimente grele, viziuni apocaliptice, universuri întunecate, lumi astrale, sau cel puțin asta am înțeles eu din albumele precedente. Acum, despre ce e vorba când ne referim la „Romantik”? Cu siguranță, nu îți cer să explici într-un fel concret temele lirice ale acestui album, ci doar vreau să-mi vorbeşti despre ce îți place cel mai mult când te gândeşti la viziunile definite prin intermediul noului material.
Florian Toyka: Păi, în primul rând dă-mi voie să-ți spun, versurile noastre nu au fost niciodată mai întunecate ca acum. Aşa că mie, personal, îmi place cel mai mult contrastul clar dintre abordarea melodică şi acele versuri întunecate, uneori dezgustătoare. Cred că acest amestec creează o stare foarte apăsătoare şi trebuie să spun că se potriveşte foarte bine cu experiența mea recentă legată de „Romantik” – frumusețe şi obscuritate „bolnavă” totală. Dar asta este doar o coincidență, din nou, şi sunt convins că şi cei din trupă au fiecare propriul punct de vedere când vine vorba despre album. Oricum, Valborg nu se defineşte prin concepte evidente, trebuie doar să ai de-a face cu acest material în propriul tău fel şi să vezi ce înseamnă pentru tine, ce imagini şi ce interpretări îți aduce în minte. Fiindcă acesta este singurul lucru care contează: ce înseamnă pentru tine, nu pentru alții!

Metalfan: Am citit despre faptul că discurile anterioare au fost înregistrate live, dar cum e treaba cu „Romantik”? Tot ce ştiu e că a fost produs, înregistrat şi mixat la studiourile Stonehenge şi master-izat la Monoposto Mastering, aşa că aş vrea să-mi spui mai multe despre toate procedurile astea de înregistrare.

Florian Toyka: Să cântăm şi să înregistrăm live a fost mereu important pentu noi, dar în cazul ăsta nu prea ar fi avut sens. Avantajul principal în a înregistra live este că ai o factură 100% autentică a felului în care trupa sună la momentul respectiv, chiar dacă exact în ziua aia te afli în studio şi înregistrezi. Toate dinamicile (incluzând greşeli şi confuzii) rămân audibile, ceea ce, din păcate nu mai este atât de comun în zilele noastre. Totul constă în perfecțiune şi în a fi fără defecte, iar treaba asta e a dracu' de plictisitoare. Dar, cum trebuia să cântăm pe linia sintetizatoarelor prelucrate, folosind metronomul, am sunat destul de la fel absolut de fiecare dată în care am cântat albumul nou, aşa că am trecut peste înregistrarea live în scopul unei manevrări mult mai uşoare a producției de ansamblu. Despre mix şi master nu pot să spun prea multe din moment ce nu am fost prezent acolo, doar că acei oameni au făcut o treabă bună în ambele studiouri.
 

Metalfan: „Romantik” a fost lansat la casa de discuri Temple Of Torturous şi nu la Zeitgeister, cum era de aşteptat. De ce s-a întâmplat aşa?
Florian Toyka: E simplu: Zeitgeister Music, propria noastră casă de discuri are resurse limitate. De asemenea, înregistrarea unui întreg material înseamnă deja destulă muncă şi în final nu rămânem cu prea multe, fie motivație, energie, sau pur şi simplu timp şi bani. Aşadar, ne-am bucurat foarte mult că un label foarte entuziast a intervenit de data asta ca să aibă grijă de toate lucrurile importante care se întâmplă după producție. La urma urmei, toți suntem muzicieni şi în acest fel ne putem concentra mai mult pe ceea ce constă în puterea şi talentul nostru. Până acum, lucrurile au mers foarte bine!

Metalfan: Ce se va întâmpla de-acum încolo cu această casă de discuri a voastră, Zeitgeister Music?
Florian Toyka: Următoarea noastră lansare va fi noul EP al trupei Owl, pe 8 octombrie, numit „Aeon Cult”. Am ascultat deja cântecele şi n-am mai auzit ceva atât de „greu” şi atât de tare până acum, Christian [n. red. chitară, bas, voce şi sintetizator în trupa Owl/chitară şi voce în Valborg] s-a întrecut din nou pe sine! Sunt impresionant în continuare de talentul lui şi de darul lui de muzician şi sunt foarte fericit şi recunoscător că facem muzică împreună de atâția ani.

Metalfan: În toamna asta veți avea un turneu la noi în țară, în România, alături de grupul bucureştean Bloodway şi de Perihelion din Ungaria. Care a fost motivul care v-a adus ideea de a avea câteva date în această țară?
Florian Toyka: Altă coincidență, sau poate că pur şi simplu aşa e viața… Vara trecută am fost în vizită la voi în țară şi m-am îndrăgostit instantaneu. De-atunci, am mai fost acolo de două ori şi din moment ce călătoriile şi faptul că fac parte din Valborg sunt nişte părți foarte importante din viața mea, m-am gândit că ar fi frumos să leg aceste lucruri. Şi mi-am amintit cum am lucrat cu Costin atât pentru Valborg cât şi pentru o altă trupă de-a mea acum ceva vreme şi doar i-am cerut nişte informații despre concertele din România. Ce am primit de la el nu a fost o informație, ci o invitație de a merge cu trupa lui în turneu în această toamnă – incredibil!

Metalfan: Aşadar, spui că îți place să vizitezi România din când în când. Ce îți place cel mai mult aici?

Florian Toyka: Îmi place foarte mult că oamenii sunt atât de prietenoşi şi primitori. Pe lângă asta, lucurile nu sunt atât de încordate precum în Germania, unde există reguli pentru aproape orice şi o grămadă de oameni care şi-au făcut misiunea de a le urma – ceea ce face viața mizerabilă celor care nu țin cont de ele. Dar am fost acolo doar de trei ori, aşa că asta este doar prima impresie. A, şi bineînțeles, îmi place mâncarea, mujdeiul şi slănina sunt foarte apreciate [n. red. râde]. Apoi, țara este pur şi simplu frumoasă, îmi place foarte mult Ardealul dar şi Maramureşul… Şi aproape tot ce am văzut până acum. Dar da, în final este vorba despre oamenii calzi şi prietenoşi!

Metalfan: Ai mers vreodată la un concert când ai fost în România? Dacă da, ai observat diferențe față de alte concerte la care ai fost în alte țări, incluzând Germania?

Florian Toyka: Nu, nu am făcut asta până acum, dar o voi face curând [n. red. râde]!

Metalfan: Ce-ți aminteşti despre momentele în care Valborg a fost în turneu cu Ahab şi Omega Massif? Care au fost cele mai tari momente şi concerte în acel turneu, din punctul tău de vedere?
Florian Toyka: O! Sunt o grămadă de momente speciale când faci aşa ceva. Cu siguranță că a fost ceva nebunesc pentru noi să fim într-un autocar atât de mare care îți permite să ai propriul pat şi propriul spațiu, în care să-ți pierzi vremea când eşti pe drum. Ăsta-i cel mai bun lucru, eşti acolo doar pentru concert şi, oricând îți place, poți să te retragi în autobuz şi să te întinzi sau să-ți petreci vremea în pace. Sau poți să dormi, în timp ce şoferii te duc în oraşul următor. Îmi amintesc că imediat ce am început turneul, stăteam şi beam o bere cu unul dintre băieții de la Ahab şi mă uitam pe fereastră la podgoriile frumos colorate de pe Valea Neckarului (era toamnă) şi mă gândeam: „e bine să trăieşti!” O! Şi încă ceva notabil, mi-am rupt un deget de la picior cu câteva zile înainte de turneu [n. red. râde]. Din fericire, cumva am fost capabil să bat la tobe… Cel mai bun concert a fost în Lünen, cred… Minunată locație, minunați oameni şi minunat concert!

Metalfan: Este cert că Valborg face o muzică specială, care trezeşte o stare introspectivă a ascultătorului. Dacă mă întrebi pe mine, ăsta este un lucru de care lumea din prezent are cel mai mult nevoie, dar ce crezi despre condițiile generale? Se pare că din ce în ce mai mulți ascultători se concentrează doar pe distracție şi formule canonice, iar motivele acestui fapt sunt diverse. Îți pasă de această tendință a oamenilor? Cum poate muzica voastră să penetreze acest strat gros al preconcepțiilor, pe care mulți oameni l-au pus peste propria perceptivitate?
Florian Toyka: Păi, sincer… Deşi ştiu despre ce vorbeşti iar felul în care lucrurile se dezvoltă este de văzut într-un mod foarte critic, trebuie să spun că nu-mi mai pasă. Sunt un muzician şi iubesc să cânt cu băieții de la Valborg în mod regulat. Din când în când, facem cântece noi şi lansăm un nou album. Dar asta o facem doar pentru noi. Nu fac parte dintr-o misiune menită să-i schimbe pe ceilalți oameni… Vreau doar să fac lucrul meu, să fac muzică, să cânt la câteva concerte mişto, să mă întâlnesc şi să mă conectez cu oameni buni care au aceleaşi gusturi ca mine şi asta este. Dacă 99% din toți oamenii vor doar muzica lor distractivă de rahat, lasă-i să o aibă, zic. Nu e problema mea. Cred că prin muzica noastră oferim ceva foarte special pentru scena de metal din zilele noastre, iar oamenii o pot accepta sau nu. Este atât de simplu.
 

Metalfan: Ai vreo aşteptare cu privire la turneul din România din septembrie?
Florian Toyka: Aşteptările sunt periculoase, pentru că mereu lucrurile sunt altfel decât îți imaginezi. Oricum, ceea ce aştept cu nerăbadare este să mă întâlnesc cu Costin şi ceilalți băieți, să văd locuri noi, să fim pe drum împreună, să dăm câteva concerte criminale şi, cu toată speranța, să avem un public care ne apreciază [n. red. râde]. Este un turneu foarte deosebit pentru noi şi vom face tot ce e mai bun la rândul nostru, încât să aibă sens pentru oamenii care vin să ne vadă. Apoi, mă bucur că voi fi din nou în Cluj şi sunt curios de Constanța. Dar din nou, cel mai mult contează oamenii. Dincolo de Cluj nu ştiu niciunul dintre celelalte oraşe, aşa că sunt foarte curios de ele. Sunt sigur că va fi minunat, de-abia aştept!

Metalfan: Atât pentru acum… Aşteptăm cu nerăbdare să vă vedem cântând în locurile noastre, în această toamnă şi, până atunci, dacă ai ceva de spus fanilor români, ăsta-i locul în care poți să o faci, indiferent de modul în care simți să o faci. Mulțumim pentru muzică şi pentru timpul acordat. Numai bine!
Metalfan: Păi, lasă-mă să-ți mulțumesc, Gina, pentru interes şi susținere. Toate cele bune, ne vedem!

 
Credit foto: Thomas Lang
 
Autor: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: Valborg

   September 08, 2015  | 0 Comentarii  | 6926 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Florian Toyka (VALBORG): Asteptarile sunt periculoase

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri