interviuri rock

Fortuneteller, secretul bine pastrat

Fortuneteller, secretul bine pastrat
TRUPE : Fortuneteller

Fortuneteller a fost una dintre frumoasele promisiuni ale scenei metalice romanesti. Acum patru ani, multi utilizatori ai forumului Metalfan isi ridicau sapca in fata piesei Event Horizon, care venea sa bucure urechile ascultatorilor de metale melodice, intr-o vreme in care aveau putine motive de bucurie din partea trupelor romanesti. Dupa ce au aratat ca se poate cinta si la noi power melodic cu tupeu si melodie, Fortuneteller au disparut... sa nu zic ca cine si unde. Sa zic doar ca au disparut. Nu tu alta piesa, nu tu concert, nu tu nimic. Acum aud ca or sa cinte in decembrie la Bucuresti. M-am repezit imediat sa vad cit de serioasa e treaba. Si Emi (chitarist, compozitor, producator) zice ca e serioasa de-a binelea. Fortuneteller inregistreaza albumul de debut - Secret of My Life - si se pregateste pentru primul concert din cariera. 

Metalfan: Salut, Emi. Nu e prima oara cind stam de vorba, cititorii Metalfan au avut ocazia sa te cunoasca citind interviul cu Magica din 2007. Acum ce se intimpla, mai esti sau nu cu Magica?
Emi: Salutari Metalfan, intr-adevar nu este prima data cand stam de vorba si sper eu ca nici ultima. M-ai luat din prima cu lucruri serioase, haha. Speram si eu sa ajungem la intrebarea asta mai pe ocolite. Raspunsul este ca nu mai sunt in Magica. Ruptura s-a produs la inceputul anului, iar motivul, daca cineva este curios, este lipsa de timp. Eu vroiam sa fac Fortuneteller, Bat era dedicat Magica, care necesita foarte mult timp fiind presati de deadline din partea casei de discuri AFM. Le urez toate cele bune si sa ne intalnim in cat mai multe concerte, sunt foarte curios cum suna noul album care din cate stiu va iesi la sfarsitul acestei luni.

Metalfan: Spune-ne mai multe despre tine. Cind ai inceput sa asculti metal, ce te-a facut sa alegi chitara, influente, scule, tot ce crezi ca e important! 

Emi - chitara

Emi: Alta intrebare la care ma pot lungi pagini intregi, hahaha... Sa incep cu inceputul... Hmm prima data din cate imi amintesc am pus mana pe un instrument la varsta de 6-7 ani ... era o mandolina, hahaha! Cam atunci am luat prima oara contact cu un instrument... am invatat sa cant Perinita dupa care am abandonat-o. A urmat o pauza pana la 14 ani cand m-am apucat de chitara rece, dupa care la scurt timp de electrica. M-a mai ajutat si Bat din cand in cand ... imi mai zicea daca sunt pe drumul cel bun... Am facut un an de chitara si un an de pian la scoala populara de arte din Constanta, si foarte multe ore de practice si experimentari. De la inceput mi-au placut Sonata Arctica, Kamelot, Dream Theater si alte trupe de genul acesta, trupe care imi plac si acum la fel de mult. Asa ca la capitolul influente pot sa zic foarte usor ca imi place progressive-ul si la fel de usor pot sa zic ca Petrucci (Dream Theater) este chitaristul meu preferat. O perioada destul de lunga mi-a placut Malmsteen dar acum, sincer, nu ma mai atrage la fel de mult muzica lui. La capitolul compozitie, Kamelot detin primul loc in topul meu urmati de Sonata Arctica, Evergrey, Firewind, Avantasia, Bruce Dickinson, Jorn, Symphony X, Rage, Tarot, Spocks Beard si multe altele.
La capitolul scule si sunet, incerc si eu sa tin pasul cat pot cu sound-ul modern, de multe ori fiind nevoit sa iau in calcul (cel putin la Fortuneteller) nu numai sunetul meu ci si al colegilor. Momentan cant pe o chitara Peavey V-Type NTB TR, si cred ca urmeaza sa imi mai cumpar inca una pentru ca sincer sunt foarte multumit de sunetul ei relativ dark, dar si carnos in acelas timp, hahaha! Head Peavey 5150 EVH, Cabinet Marshall 412a si alte procesoare mai putin importante care le folosesc pentry delay chorus, power block etc.

Eugen - voce

Metalfan: Pina acum am crezut ca Fortuneteller este proiectul lui Bat (Magica), dar cind l-am abordat pentru interviu, m-a trimis la tine. A fost ideea ta de la inceput, sau ti-a predat el stafeta pe parcurs?
Emi: Nu stiu cum s-a ajuns sa se creada ca este proiectul lui Bat, deoarece si acum 4 ani, eu am pus pe forumul Metalfan piesa Event Horizon si am fost persoana de legatura. Proiectul lui Bat este si va ramane Magica. Lucrurile au fost in felul urmator ... pe atunci Magica nu cauta chitarist, iar eu cu Bat ne intelegeam foarte bine. Tot eu il cunosteam pe Eugen (voce Fortuneteller) asa ca i-am propus lui Bat sa incercam sa facem un proiect, sa vedem cum suna si in functie de reactia publicului sa vedem daca il facem trupa sau nu.

Metalfan: Am auzit de Fortuneteller prin 2004, pe forumul Metalfan, cind ati pus la descarcat piesa Event Horizon... Iti mai amintesti inceputurile proiectului?
Emi: Fiind pasionat de Science Fiction, am venit cu ideea asta, sa facem o piesa pentru proiectul Fortuneteller despre gauri negre... si asa s-a nascut Event Horizon.

Ne-am adunat in studio si am tras, impreuna cu Eugen si Bat piesa. A fost un efort comun, prima jumatate din soloul de pe piesa fiind a mea, a doua a lui Bat. Eugen si-a facut vocea cum i s-a parut lui mai bine iar produsul final il stiti cu totii. Din pacate cand am incercat sa transformam proiectul in trupa ne am lovit de foarte multe dificultati... Lipsa de timp, lipsa de basisti, clapari, tobari... in final eu am ajuns in Magica iar Fortuneteller a ramas in zona crepusculara.

Metalfan: Numele trupei are vreo semnificatie mai profunda, e legat de vreun concept, de vreo piesa a vreunei trupe preferate, de ce l-ai ales?
Emi: Numele Fortuneteller este legat tot de pasiunea pentru Science Fiction. In foarte multe piese se vorbeste despre "timp", fiind un element recurent... asa ca, la momentul respectiv, mi s-a parut o alegere buna, un nume puternic, care sta la granita dintre realitate si fictiune.

Metalfan: In 2005 Fortuneteller a participat la concursul Metal Kombat, organizat de Metalfan. Ce iti mai amintesti de concurs si ce a insemnat pentru trupa?
Emi: Eu cred ca acel concurs ne-a ajutat la capitolul publicitate, din pacate nu am reusit sa il castigam. Din cate imi amintesc Thunderstorm au castigat nu? (Ba da! n red) Era de asteptat din moment ce concuram cu trupe deja cunoscute. Tot in acel an am participat si la un concurs pe Gotham Radio unde am fost mai norocosi, hahaha.

Metalfan: Dupa aceea Fortuneteller a disparut din atentie, desi reactiile primite au fost favorabile, de ce? Ce s-a intimplat cu Fortuneteller dupa 2005?
Emi: Cum am zis, am avut foarte multe dificultati. Din atentia mea nu a cazut pentru nici o secunda, de atunci am tot incercat sa acumulez destule resurse si cunostinte pentru a putea depasi majoritatea problemelor pe care le intalnesc trupele noi. Am cautat oameni seriosi si capabili pe care ma pot baza. Intre timp am pus bazele unei firme de publicitate (www.digitalark.ro), iar momentan sunt producatorul trupei Fortuneteller din toate punctele de vedere ..

Metalfan: Din 2004 si pina acum trupa a fost mai mult inactiva decit in activitate. De acum inainte situatia se va schimba?
Emi: Cu siguranta! Am renuntat la Magica in mare parte pentru acesta trupa, si sunt hotarat sa fac un lucru de calitate. Cu ajutorul colegilor de trupa actuali sunt convins ca voi reusi. In orice caz, chiar daca pana acum Fortuneteller a fost doar un proiect in spatele caruia am fost eu si Eugen in marea parte a timpului, de acum incolo lucrurile se vor schimbe si ne vom putea numi o trupa.

Bogdan - bas

Metalfan: Prezinta-ne aceasta trupa, cine sunt colegii tai in acest moment?
Emi: Pai da-mi voie sa ii prezint.
Eugen Brudaru - voce, compozitii. Pe Eugen l-am cunoscut acum 6-7 ani si am mai cantat cu el inainte de Fortuneteller in alt proiect al nostru, care se numea Screams of Glass. Initial canta la clape si, intre timp, din cauza ca nu aveam un vocal serios, a trecut el pe voce in acel proiect. A mai cantat in Protest Urban si Efecte Secundare
Bogdan Avrigeanu - bas. Pai pe Bogdan l-am cunoscut acum 7 ani, am fost colegi de banca in liceu, hahaha... Cum ziceam, o mare problema pentru Fortuneteller a fost faptul ca nu gaseam membri. Si i-am propus lui Bogdan acum ceva timp sa il invat bas. S-a intamplat sa prinda foarte repede si acum este membru permanent Fortuneteller. Bogdan lucreaza cu mine si la DigitalArk.
Adrian Mateescu – clape. Pe Adi l-am recrutat recent, el face pian de pe la 7 ani. Ne intelegem foarte bine din punct de vedere muzical si sunt convins ca se va integra perfect in Fortuneteller.
Marian Mihaila – tobe. Eu si Marian am inceput sa cantam in acelas timp. Cu el am format prima trupa acum 7-8 ani, cand eu abia stiam sa tin chitara in mana iar el betzele. A cantat si el in Screams of Glass alaturi de mine si Eugen. Momentan el mai activeaza in Murther (Ex Protest Urban) si Interitus Dei.

Adrian - clape

Metalfan: Lucrati la albumul de debut, despre care ati anuntat ca se va numi Secret of My Life si va contine 10 piese. Care a fost implicarea fiecarui membru Fortuneteller la compunerea pieselor?
Emi: In mare parte am lucrat in felul urmator: eu compuneam o piesa ca idee generala, eventual cu o voce ceva... O trimiteam lui Eugen, caruia nu-i placea vocea mea, hahaha! si facea o alta linie, sau, spre exemplu, in cazul piesei Tell Me, el a compus ideea principala, dupa care eu am reorchestrat-o si tot asa...

Metalfan: Cum ai putea descrie ce se va auzi pe Secret of My Life? Singura piesa pe care o stiu, Event Horizon, era un power melodic cu ceva clape, stilul a ramas la fel? Vad ca pe site scrie ca 6fingers a avut si el o contributie pe album, banuiesc ca a inregistrat niste clape?
Emi: Soundul este... variat! De la piese relativ agresive si asezate cum este Event Horizon, pana la piese cu tente progresive, Astray, si la piese mai comerciale cum este Violet, de exemplu. 

Eugen zbiara mai putin, am incercat sa punem accent mai mult pe vocea clean. Este greu de descris, fiecare piesa spune altceva intr-o alta maniera. 6Fingers a contribuit cu clape la Violet si la Tell me, iar Bat a contribuit la compozitia piesei Event Horizon. Tin sa le multumesc pe aceasta cale. De asemenea, planuim sa lansam niste piese reeditate dupa ce lansam albumul, pe care canta si Vanda de la Fortress of Faith.

Metalfan: Ce ne poti povesti despre inregistrari?
Emi: Inregistrarile sunt facute tot de DigitalArk Studios. Cum am zis... albumul este in totalitate self-produced. Am inceput sa tragem acum cateva luni. Din pacate, a mers destul de greu din cauza lipsei de timp, dar am reusit sa gasim timp pana la urma. Sper sa va placa sunetul. O sa postam dupa lansare un making of, hahaha.

Metalfan: Ati anuntat ca veti filma un videoclip in noiembrie pentru piesa Violet. Ati inceput deja? Despre ce e vorba in piesa si cam ce se petrece in videoclip?
Emi: Am ales sa facem primul videoclip la Violet, deoarece cred eu ca este cea mai moale piesa, hahaha ... si este mai „radio friendly”. Clipul dezbate problemele psihice ale fetei in cauza, hahaha! Dupa ce a pierdut pe cineva apropiat. Din nou, clipul este produs tot de DigitalArk Studios. Deja am inceput pregatirile, totul este stabilit. Pe 16 si 17 noiembrie filmam story-ul, si pe 22, 23 trupa. Sper sa va placa produsul finit. Eu sper ca va fi gata de Craciun.

Metalfan: Vad ca ati anuntat ca data de lansare pentru album "primavara 2009". Aveti spranta vreunui contract cu vreo casa de discuri (v-a pus Bat vreo pila la AFM?) Va intereseaza asa ceva sau preferati sa va descurcati pe cont propriu?
Emi: Am hotarat ca primul album sa il facem pe cont propriu. Tirajul stabilit este de 3000 de discuri asa ca suntem in cautare de distributie. Daca cineva se ocupa cu asa ceva nu ezitati sa ne contactati.

Metalfan: Pe 13 decembrie veti participa la concertul Magic tales of a WinterNight din Metal Club de la Bucuresti. Este cumva debutul Fortuneteller pe scena? Aveti emotii?
Emi: Da, este primul concert Fortuneteller. Emotii bineinteles ca nu avem, suntem siguri ca va iesi bine si ca vom fi pregatiti. Vom canta 30 de minute.
Setlist Concert:
1. Secret of My Life
2. Event Horizon
3. Link
4. Tell me
5. Violet
6. Astray
7. The end

Marian - tobe

Metalfan: Ce se va intimpla dupa ce veti termina albumul si il veti lansa, aveti deja planuri pe termen lung?
Emi: Pai poate reusim sa facem un mic turneu prin Romania, am vrea sa gasim o casa straina de discuri mai mare concerte concerte si .. inca niste concerte! Urmeaza sa mai filmam un clip in ianuarie-februarie. Si in 2010, hahaha, bineinteles alt album Fortuneteller!... Om trai si om vedea... cert este ca nu vom mai disparea din atentia publicului, si vom incerca din cand in cand sa punem lucruri interesante pe site. Momentan avem in plan sa punem un joc prin care veti putea dezlega povestea de pe albumul Fortuneteller si completa misterul. oricum, eu ma uit in cristalul meu atemporal si vad multe lucruri mari ...
Time will tell ....
Fortuneteller le ureaza noroc cititorilor si echipei Metalfan!

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Fortuneteller

   November 13, 2008  | 6 Comentarii  | 6734 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Fortuneteller, secretul bine pastrat

  • Ne vedem pe 13 Decembrie in LMC ! Rock on

    1. Posted by Emylian | 19 Noiembrie 2008 14:25
  • Feedback din LMC: Sunteti GENIALI! Mă declar oficial fan :)

    2. Posted by Diana | 14 Decembrie 2008 02:42
  • multumim baieti, pentru concertul de pe 6 decembrie din epoca metalelor! sa stiti ca aveti fani si acasa, in constanta! :D

    3. Posted by fixxxer | 31 Decembrie 2008 15:37
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri