interviuri rock

George Costinescu (NEUTRON, NIMIC INTAMPLATOR, ex-TECTONIC): TECTONIC - dragoste la prima vedere

George Costinescu (NEUTRON, NIMIC INTAMPLATOR, ex-TECTONIC): TECTONIC - dragoste la prima vedere
TRUPE : ACT, M.S., Neutron, Nimic Intamplator, Tectonic

In acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea discului Anomalia de catre grupul Tectonic, prima formatie thrash metal din tara. Din pacate formatia nu mai exista in prezent, insa au ramas inregistrarile, amintirile si povestile despre acea perioada a rock-ului din tara. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat pe George Costinescu la o discutie despre Tectonic, dar si despre trupele in care el activeaza in prezent: Neutron si Nimic Intamplator.


 
Metalfan: Salut George si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro! Tectonic este considerat primul grup thrash metal din tara. Ce sentimente te incearca cand auzi aceasta afirmatie?
George Costinescu: Salut  si multumesc pentru invitatie. TECTONIC, din cate stiu chiar este prima trupa de thrash metal din Romania, iar in ’86 cand a fost infiintata de Liviu Hoisan nu am habar de altii care sa fi cantat asa ceva in Romania. In 1987 Tectonic a primit  “premiul de originalitate” la festivalul Top T din Buzau aceasta fiind, ca sa spun asa, prima atestare documentara a grupului. Eu abia in toamna anului ’88 am avut ocazia sa-i vad pentru prima data, si da!!!... a fost “instant-love” cum s-ar spune... Liviu, Nicu “Macha”Patrascu, Andy Nuca si drum-machine / Petre Rosu sau ceva mai tarziu Vali Cristobalu’.... era balamuc!!! Pe langa piesele proprii ei cantau si Agent Orange, Ausghebombt (Sodom), Antisocial (Anthrax),bineinteles si cate o piesa Slayer, Metallica, Venom si aproape in intregime fantasticul album S.O.D. Speak English or Die...la vremea aceea piese “fresh”, aparute recent ce erau exact pe gustul meu. Iti dai seama ca pentru mine acea stare data de energia muzicii si a atitudinii lor a devenit un etalon si un fel de vis de a avea si eu candva o asemenea trupa.

Metalfan: In anul 1992 te-ai alaturat lui Liviu Hoisan in Tectonic alaturi de fratele tau Gusti. Poti sa ne spui mai pe larg mai multe despre acest subiect?
George Costinescu: In 1992 cantam deja de trei ani alaturi de Vlad Vacarescu si Gusti Costinescu  sub numele de NEUTRON, cand am fost contactat de Liviu Hoisan in vederea “transferului sectiei ritmice” la TECTONIC. Mai pe larg... nu stiu ce as putea spune.... a fost un vis devenit realitate, ce-i drept destul de brusc pentru Vlad, care totusi a reactionat bine, urandu-ne succes, ulterior fiind si el implicat in diverse alte proiecte muzicale in tara si nu numai, iar intr-un final reactivand trupa NEUTRON. Acel an (’92) a fost foarte interesant... repetitii 6 - 8, uneori 10 ore pe zi in primele doua luni,  apoi zeci de concerte in Bucuresti si in tara, festivaluri, premii, inregistrari la radio si TV, totul asezonat cu din ce in ce mai multi prieteni, mai multe petreceri, tone de bere si nu numai... totul... ca o avalansa, ca  un tavalug (“Tavalugul porneste / Constiinte zdrobeste”...vorba cantecului...Prohibit) in continua acumulare de volum si energie.

Metalfan: Au trecut 20 de ani de cand Tectonic lansa discul Anomalia. Privind in urma, cum vezi acum acel material?
George Costinescu: Da, au trecut 20 de ani de la Anomalia si aproape tot atatia de regret personal ca nu s-a putut continua si cu alte discuri. Sincer cred ca Anomalia este un album unic ca si conceptie / orchestratie a pieselor(acesta fiind plusul), dar ca si calitate a inregistrarilor / diferenteleor de nivel dintre piese, mult sub ceea ce ar fi trebuit sa fie, ca sa nu zic execrabil. Adica chiar si pentru vremea aceea sa inregistrezi un album Metal pe un mixer din anii '60 cu 16 canale din care doar 8 “erau vii” (cum frumos ni s-a spus), iar piesele sa fie masterizate la -6/-10db e prea de tot...In fine, se zicea ca “e din cauza muzicii mult prea aglomerate si rapide, ca daca piesele ar fi puse in 0db ar sari acul de pe vinil si oricum, cine a mai vazut disc cu durata de peste 40min.!?
Fiind surexcitati la maxim si plini de “elanul tineretii” am trecut si peste aceste “fleacuri” tehnice, concentrandu-ne pe lansarea si sustinerea Anomaliei prin aparitii live, radio sau T.V.

Metalfan: Imi aduc aminte de un interviu pe care l-am realizat alaturi de colegul Tzugu cu tine in anul 2009 si in care ne-ai spus: "Bai, in '94 cind am facut un disc cu Tectonic - Anomalia, de fapt, singurul LP, s-au vindut 5.000 de exemplare in doua saptamini! In doua saptamini, ma, s-au vindut 5.000!". Ce simti ca s-a schimbat de atunci si pana acum? De ce nu mai reusesc trupele metal din tara sa vanda atatea exemplare dintr-un disc?
George Costinescu: Permite-mi te rog sa rectific afirmatia din 2009. Anomalia a fost inregistrat in ’94, dar a fost lansat in ’95, nu stiu din ce motive.
Iti voi spune ca s-au schimbat multe fata de acei ani. Nu o sa vorbesc aici despre internet si influentele faste (apropo de informare etc.), dar mai ales nefaste (apropo de vanzari ce au scazut dramatic in urma piratarii muzicii la nivel mondial), nici despre mentalitatea ascultatorului de rock intre timp cocalarizat in atitudine, hip-hop-izat de multe ori fara sa cunosca diferentele de gen si / sau cultura, emo-izat daca-i minor... etc... ci de asa-zisa infrastructura a industriei muzicale romanesti ce inca mai exista la mijlocul anilor ‘90. Si da! Aici vorbim despre reteaua de magazine tip Muzica ce exista. In fiecare oras era cel putin un magazin de gen sau in orasele mai mici vechile Librarii ce detineau “raioane” de discuri si casete, acestea prin reteaua de distributie fiind “alimentate” cu mai noile sau mai vechile productii Electrecord. Sa nu uit sa amintesc si de noile branduri aparute dupa ‘90 Vivo, Eurostar, Pocker, Roton etc.
Deci sa ne gandim: la cateva sute, probabil peste o mie de magazine in tara (cu librariile luate in calcul) sa zicem o medie de 5 casete sau viniluri vandute in fiecare locatie inseamna 5000, nu?! E simplu; bineinteles ca-ntr-un oras deschis catre actul cultural de orice fel gen Cluj, Iasi, Timisoara, Bucuresti si nu numai, centre universitare etc. , vanzarile de discuri Rock erau si sunt si acum la alt nivel versus...Tandarei, sa zicem... NU???
In orice tara s-au dezvoltat de-a lungul vremii diferite tipuri de distributie a acestor  produse. La noi asa era... si mergea... si nu mai merge. Motivele se cunosc.
Tectonic era o trupa ce vindea bine pe target-ul respectiv, fiind insa departe de marile nume din UK, sau USA, sau, sau, sau...
Ideea atunci era sa canti enorm de mult pentru a-ti promova albumele, banii venind  din vanzarea discurilor, apoi din biletele vandute, iar acum lucrurile stau putin invers.... inregistrezi un album pe care il autoproduci (adesea sustinut si de un videoclip, materiale promotionale,etc), eventual il pui gratis pe net tocmai pentru a te promova in vederea contractarii diferitelor angajamente. Hilar, nu?
 

 
Metalfan: Ce crezi ca a ajutat la acest lucru? Era setea generatiei de atunci pentru muzica sau pur si simplu putem vorbi despre calitatea pieselor prezente pe material?
George Costinescu: Si una si alta.
Pe deoparte cel ce iubea cu adevarat aceasta muzica venea bucuros la concerte indiferent (de cele mai multe ori) de genul / subgenul de rock abordat de trupa/trupele respective, astfel, prin achitarea biletului (sau cumpararea dupa caz a albumului) sustinand practic existenta acestora si a  miscarii rock in general.
Bineinteles ca-ti placea mai mult o trupa decat alta, dar mai important era sa fii acolo, inconjurat de prietenii cu care dupa concert aveai discutii prelungite (adesea contradictorii) despre cum “au sunat aia” sau de ce-i mai bun tobaru’ / vocalu' / etc. “alora” decat al “celorlarti”, erai fan CELELALTE CUVINTE sau IRIS dar descopereai ca-ti place si o piesa ALTAR, NEUROTICA sau TECTONIC, te interesa mesajul unei piese(cel putin asa era si mai este la mine) si starea ce ti-o creaza, mai mult decat chestia cu “vai draga astia baga thrash, sau doom si blues, iar eu ascult metal...heavy metal si balada aia...cum ii zice draga...bluzualacumetalica

Metalfan: Ai putea, te rog, sa faci o trecere in revista a pieselor de pe discul Anomalia? O prezentare a fiecarei compozitii i-ar ajuta pe mai tinerii nostri cititori sa va descopere si este posibil ca si celor mai in varsta sa le trezeasca nostalgii...
George Costinescu: Multumesc ca m-ai facut batran. [n.red. zambeste]
As putea face aceasta prezentare, dar scuza-ma...nu-i vad rostul! Cei ce asculta acest disc sunt convins ca-si pot face singuri o parere, aceasta nefiind o muzica ce se adreseaza oamenilor cu retard  pronuntat! Albumul exista pe net, iar daca vrei, pentru cei ce citesc acest articol iti pot atasa si versurile (vorbesc de la sine despre gandurile, frustrarile,ura si iubirea “fata de tot si toate” a celor doi autori-textieri: Liviu Hoisan si George Costinescu).

Metalfan: Ai putea face, te rog, o radiografie a perioadei 1992 - 1996 petrecute in Tectonic? Un top cinci al celor mai frumoase amintiri...

George Costinescu:   1. Intalnirea cu Liviu Hoisan (altundeva decat la Lido/Cina/Gradinita)... pe scena!
2. Vara anului 1994, in studioul Tomis al Electrecord Rec., unde am cunoscut si am lucrat cu un om deosebit: Freddy Negrescu (primul “inginer de sunet” din Romania, scolit in Rusia, om ce lucrase anterior cu cam toata lumea: de la Maria Tanase la IRIS, de la Mircea Florian/Baniciu/Vintila la SFINX, PHOENIX, KRYPTON, COMPACT, METROPOL, s.a.m.d.) -R.I.P. Freddy!
3. Anii 1993- 1996, perioada in care aflandu-ne sub contract cu Radu Cartianu, ulterior Nikky Constantinescu (Electrecord Rec.) apoi Sabina Prod.Management am sustinut in jur de 300 de concerte!
4. Aparitia-surpriza a discului (vinilul - Anomalia) in ziua lansarii de la magazinul Muzica din capitala, intr-un numar total insuficient.”Baietii” venisera cu vreo 200-300 de bucati scuzandu-se: “copertile sunt la tipar si n-are ci-n sa puna placile in ele... ca e tarziu... ”, de fapt nu se asteptasera la atata lume.Am fost onorati (putin spus) cu prezenta... si nu numai, (caci unii au tinut si cate-un mic speech despre trupa) de catre Florian Pittis, Florin-Silviu Ursulescu, A.G.Weinberger, Doru Ionescu, Nelu Stratone, G.Gombos...etc, etc, etc...
Aaa... mi-am amintit... in timpul speech-ului lui Pittis  au mai sosit “baietii” cu cateva cutii cu discuri anomalice ce au fost impartite in mod gratuit din partea Electrecord fanilor prezenti, moment in care "Motu” a rememorat momentul lansarii discului S-a votat codul penal (Vali Sterian), cand acesta a sosit cu copertile tiparite...deloc! Tare, nu???
5. Oamenii-rock pe care i-am cunoscut si de care ma leaga amintiri. Oamenii  care indiferent ca se afla in fata scenei sau pe ea, oamenii  de radio sau T.V., jurnalisti si nu numai, oamenii cu care am cel putin un numitor comun... muzica!

Metalfan: Haide sa mergem putin mai departe in istorie si sa vorbim despre split-ul lansat in '93 de Tectonic alaturi de Pansament - Revolutie?. Cum a aparut ideea realizarii acestui material?
George Costinescu: Intr-o zi gri de toamna tarzie a anului 1992, colegul Hoisan a venit la sala de repetitii (pe vremea aia la Clubul Infratirea intre Popoare) afisand un zambet larg. Dintr-un mare plic tinut ostentativ la vedere a extras treptat, treptat diverse scrisori de apreciere din partea unor indivizi din diferite zone ale planetei ce ne felicitau pentru ceea ce faceam (unii declarandu-se fani TECTONIC pe viata!) ne invitau sa luam parte la te miri ce festivaluri din Japonia, Venezuela, Mexic... si Franta... Iti dai seama ce hohote de ras am tras cand am aflat ca majoritatea nu stiau unde-i Romania si “Care-i problema cu drumul? Noi va vrem!”.
Singurii in toata treaba asta ce chiar au raspuns si a doua, si a treia oara au fost tipii astia devoratori de branzeturi...Ne-au spus ca sunt din Strassbourg, ca au o mica casa de discuri si prin nu-stiu-ce mijloace diabolice au pus mana pe niste inregistrari TECTONIC si PANSAMENT si ar dori cu acceptul nostru sa editeze un material. Pur si simplu ...asta a fost!
Sunt doua piese marca Ticke semnate PANSAMENT , pe o fata si cinci TECTONIC, dintre care doua in vechea formula inregistrate la Radio Romania (cu Macha si Andy) si alte trei piese inregistrate live de Costi Camarasan la SAMROCK’92.

Metalfan: Vezi posibila o reunire Tectonic cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea discului Anomalia?
George Costinescu: Din pacate nu... mi-ar fi placut intr-un fel... Liviu e “putin plecat” prin Anglia, iar cu Gusti nu mai comunic.

Metalfan: Ce parere ai despre festivalul Romanian Thrash Metal Fest? Ti-ar placea sa urci pe scena festivalului din postura de muzician?
George Costinescu: Sunt fericit ca acest gen a “reinviat” si ca sunt destule trupe romanesti care suna bine. Felicitari organizatorilor! Publicul insa e “Regele”... iar cand  “Regele e pitic”...  sunt doua variante: ori il faci putin mai mic... scurtandu-l c’un cap, ori il sui in sa...


Metalfan: Nu pot sa nu profit de ocazie si sa te rog sa ne vorbesti si despre grupul Nimic Intamplator. Cum a luat nastere aceasta formatie?
George Costinescu: NIMIC INTAMPLATOR este un proiect creat in jurul personalitatii si talentului  muzical  acestui om: Eugen Mihaescu. Contrar filosofiei mele de-o viata “totul este haos, intamplare, mister”, iata cum s-a facut “ca prin magie” sa fiu alaturi de acesti oameni in 2015: Costi Sandu (fost coleg la ACT, M.S., QUARTZ) Alex Neagu,Eugen Mihaescu... NIMIC INTAMPLATOR! (Iaca pozna!) [n.red. rade]
 

 
Metalfan: Cum au fost primite piesele voastre de catre cei care le-au ascultat? Ce reactii au starnit aceste compozitii?
George Costinescu: Au fost postate pe YouTube (si nu numai) deocamdata trei piese insotite de videoclipuri: Nimic intamplator, balada ce  poarta numele trupei si probabil al primului album, Ma confunzi si Pe strada mea, piesa realizata cu participarea actorului Flaviu Crisan, iar reactiile au fost mai mult decat pozitive... 5-6000 view-uri in doua luni... O.K... La fel am fost primiti si in tara pe unde-am concertat...nimeni din trupa nu mai viseaza O cantare pe Wembley ci cum sa umpli un clubulet...How Bizarre...

Metalfan: Cand preconizati ca va fi lansat discul de debut? Cum este sa debutezi din nou?

George Costinescu: Viata insasi e un debut... Suntem impartiti intre concerte si studioul de inregistrari, sper ca undeva in vara sa finisam materialul pentru a-l putea lansa in toamna acestui an.

Metalfan: Ce se mai intampla cu Neutron? In anul 2014 ati cantat la Posada Rock, dar si la Maximum Rock Festival. Ce planuri aveti pentru anul 2015?
George Costinescu: In 2014 trupa NEUTRON a avut destul de multe “aparitii”. Sper doar ca Vlad sa se autoregaseasca / auto-adune  pe plan personal si sa-si inventeze timpul ce si-l doreste atat de mult... si sa-l imparta si cu noi...Eu si Teo asteptam!?! (gaseste tobarMF!)

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvitne cititorilor Metalfan.ro?
George Costinescu: Eu iti multumesc, si multumesc tuturor celor ce sustin muzica rock...de orice fel o fi...si de unde o fi...mai  mult chiar... pot spune ca-i iubesc pe cei ce sustin in mod real scena romaneasca venind la concertele trupelor romanesti, cumparand albumele lor si tot ce tine de merchandise, sustinand (daca considera ca merita) TRUPA!!!
Chiar daca o vede intr-un club micut, cu sunet si lumini slabute, sau pe  scena vreunui festival mai  mare... sau mai putin mare, in deschiderea unei trupe mai mari (pentru unii) sau mai mici (pentru altii), TRUPA trebuie respectata, inteleasa... si intr-un final IUBITA!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: ACT, M.S., Neutron,

   April 06, 2015  | 1 Comentarii  | 6000 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: George Costinescu (NEUTRON, NIMIC INTAMPLATOR, ex-TECTONIC): TECTONIC - dragoste la prima vedere

  • Foarte misto interviul, istorie pura...

    Legat de piraterie, in acele vremuri era mult mai in floare decat astazi. Poate doar produsele romanesti se vindeau legal, sa-i spun asa, insa albumele straine apareau ilegal, fie ca pe eticheta scria Vivo, Roton, Poker Sound sau Digital Records. Cele originale (pe care le gaseai pe sub mana) aveau un pret exorbitant, asa ca preferai sa dai banii pe ceva mult mai simplu, dar cu o calitate aproape identica. Casetele Digital Records erau de departe cele mai tari. In ziua de azi insa, poti cumpara si CD-urile originale prin comanda direct de la sursa, sau poti descarca direct pe mp3 daca sursa decide asta. Tu decizi daca vrei sau nu sa susti miscarea/formatia, cumparand produsul. Eu zic ca e mai fair asa. In plus, tu ca trupa, nu mai depinzi de casa de discuri, nu mai esti nevoit sa faci compromisuri doar pentru ca unui buIangiu de acolo nu ii place cum canti.

    Cat despre tobarul Neutron (din ce am inteles din interviu nu mai exista)... sper sa se gaseasca repede cineva capabil. In ziua de astazi, mai ales in Romania, cel mai greu este sa gasesti tobar sau basist. Foarte multe trupe s-au destramat atunci cand le-a plecat tobarul. Un exemplu concret este Dust, o trupa pe care am apreciat-o foarte mult in perioada ei de existenta (prima jumatate a anilor 2000). In rest, tara e plina de vocali si mai ales de chitaristi.

    1. Posted by Fantotzii | 07 Aprilie 2015 10:28
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri