interviuri rock

GOD: prin venele noastre curge sange de Dac!

GOD: prin venele noastre curge sange de Dac!
TRUPE : GOD

GOD este unul dintre cele mai vechi si importante nume ale scenei metal din România. Ieșenii au lansat la începutul acestui an un nou material, EP-ul ce poarta numele Zal Mox si se pregatesc ca in curand sa lanseze un nou album de studio - Forefathers. Am profitat de această ocazie și am stat de vorba cu Eugen "Gelu" Lăpușneanu și Constantin "Castor" Lăpușneanu, cei doi fraţi si principali "piloni" ai grupului.

 

Metalfan: Salut si bine ati venit in paginile Metalfan.RO! Gelu, cum ai descoperit ca ai o inclinatie inspre muzica, inspre metal? Care este discul care te-a facut sa-ti zici: "Trebuie sa cant!"?
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Îmi aduc aminte ca ideea de a-mi forma o trupă și a face muzica a prins rădăcini înainte de a ne fi achiziţionat primele discuri, sau casete. Ce ne-a trezit interes a fost o trupă din Iași, Crematorium, a caror concerte si repetitii le frecventam atat din placere, cat si din prietenie. Datorita lor, care au fost primul nostru model, am deprins si prins gustul acestei activitati. Ulterior, printre trupele care ne-au influentat stilul de muzica se numara Death, Napalm Death, Paradise Lost, Tiamat, Amorphis, My Dying Bride, Anathema, Lacrimosa.

Metalfan: Iti aduci aminte cum a inceput povestea GOD? Ai putea sa prezinti o istorie a trupei pentru cititorii mai tineri sau pentru cei ce au uitat in timp ce inseamna GOD?
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Bineinteles! Inainte de GOD, prin `93, am mai avut un proiect muzical, impreuna cu fratele meu si alti prieteni, cu influente death-grind, intitulat V.O.M.A. Dar timp de un an s-au petrecut mai multe schimbari, atat in componenta trupei, cat si legate de nume si stil muzical. GOD s-a nascut concret in `94. Astfel anul acesta suntem mandri ca putem sarbatori 20 de ani de activitate. Impreuna cu cei 6 membri de atunci am ales motive precum mostenirea stramoseasca, valorile nationale si dragostea, teme muzicale pe care le-am pastrat si in prezent. Inca de atunci ne-a placut sa luam parte la concursuri, sa concertam in diferite orase, chiar si in afara granitei – timp de 5 ani, desi eram plecati din tara, trupa si-a continuat activitatea in Portugalia, reprezentand Romania la festivalurile internationale la care am luat parte in acea perioada. De-a lungul timpului, munca pe care am depus-o cu GOD s-a materializat in 5 EP-uri, un split-EP cu o trupa bucuresteana si 3 albume. In formula din prezent ne aflam de 4 ani.  Daca initial am adoptat stiluri ca doom-metal si death, alunecand spre sfera gothic, acum ne place sa spunem ca melodiile pe care le compunem suna a barbarian-metal, adica folk-metal, in care am optat sa angrenam tot felul de instrumente traditionale.

Metalfan: In luna februarie a acestui an ati lansat EP-ul Zal Mox. Poti sa ne vorbesti despre procesul de inregistrare a materialului? Cat a durat, unde a fost inregistrat si ce echipamente ati folosit?
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: A fost distractiv. Inregistrarea ultimului EP a durat aproape o luna si probabil ca zapada si frigul de afara, si faptul ca stateam adunati toti inauntru, la gura sobei, cu ceaiuri, tuica si vin fiert langa noi, ne-au adus valuri de inspiratie. Am folosit multe instrumente traditionale si tot ce se aude pe CD a fost inregistrat atunci. Am ales sa ne descurcam singuri cu acest EP, astfel incat inregistrarea si masterizarea au avut loc in studioul personal, cu ajutorul unui prieten vechi, Paul Bîrzu, cel cu care am lucrat si la albumul Sublime (1998). Toate echipamentele utilizate apartin de Getic Art Studio si le puteti gasi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/GeticArt

Metalfan: Castor, de unde vine numele Zal Mox? Poti sa ne vorbesti despre simbolistica acestei denumiri?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Acest material, reprezinta in primul rand, un nou inceput, o noua era, o noua imagine, un nou spirit.
Mai epic ca niciodata, impozant si atmosferic precum varfurile muntilor Carpati, melodic si armonios precum dansul padurilor adanci, razboinic si inaltator precum stindardul Balaur, mai conceptual si mai folcloric ca nicialtul pana acum.
Instrumentele populare traditionale precum: cavalul, tambalul si acordeonul, impletite armonios cu cele clasice, fac din acest produs unul unic si inovator. Coruri multiple, voci de doina si jale, incantatii ce te duc departe in timp, intr-o calatorie de basm si legenda, unde iti vei regasi stramosii si pe zeul Mos: Zal Mox!

Metalfan: Chiar daca vorbim de un EP cu cinci piese, minutajul materialului este de peste 30 de minute, destul de mult pentru un EP. Asa ati gandit acest material, sau asa a fost sa fie? Ati avut mai multe piese pe hartie, sau de la bun inceput a fost vorba de doar cinci piese?
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Sincer, il numim EP pentru ca are putine piese. Doua noi, respectiv Greuceanul si Glia, la care vom adauga si Intro-ul, Doina, care a venit de la sine, avand in vedere stimulii de care va vorbeam mai sus. Pe langa acestea, datorita similitudinii compozitionale, am aditionat si cele doua piese de pe albumul inca nelansat oficial, The Forefathers, pe care noi le indragim si sigur le-ati recunoscut: Legea pamantului si Tribes of the Frightening Forests. Am preferat sa nu ne limitam spatiul artistic si sa dam publicului spre ascultare un album audio de poveste.


Eugen "Gelu" Lăpușneanu
 
Metalfan: Castor, ne poti vorbi din punct de vedere liric despre fiecare piesa de pe disc?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Ascultatorule, in aste versuri si canturi, te vei regasi: cand Legea Pamantului o vei cunoaste, sangele iti va fierbe iara-n vene, si a sufletului flacara, mai intens va arde; spiritul iti va dansa si se va bucura, cand povestea lu' Greuceanul vei afla; si chiar daca o lacrima pe obraz iti va cadea, cand Glia o vei asculta; spiritual te vei inalta, cand "glasul triburilor hoardei" si "vuietul balaurului", in inima iti vor canta!
Legea pamantului: vorbeste despre invocarea naturii, a zeilor si a simbolului Draco, cel intrebuintat drept stindard de catre Daci; despre chemarea strabunilor si descoperirea mostenirii lasate de acestia. Versurile evoca cinstea si slava pe care le aratam stramosilor pentru tot ce au facut, asa incat noi fiintam acum ca natiune.
Greuceanul: face atingere la tema miturilor si basmelor populare – o tema, din pacate, foarte putin abordata la noi – impletind-o cu cea a istoriei indepartate si intrucatva romantate a poporului nostru. Greuceanul se vrea a fi o transcendenta intre mit si spiritualitate, legenda si adevar. Mitul viteazului, a nazdravanului sau pur si simplu al lui Fat-Frumos, alesul zeilor si cel pre care ursitoarele l-au fermecat ce a luptat dintotdeauna impotriva raului, (ajutat de bividiul inaripat, ce " jaratecul manca si prin nori de il purta"), reaminteste de mitul cavalerului Danubian si cel al lui Zamolxe sau de legenda lui Negru-Voda, si nu numai. Un mit, o legenda sau o frumoasa poveste, toate au fost la loc de cinste in cantecele si graiul popular romanesc. Glia: este o oda dedicata pamantului, (a tarii noastre Dacia), celui muncit cu-atata truda, pentru care stramosii nostri si-au varsat sangele ca sa-l apere...este imnul nostru, a celor care simtim ca prin venele noastre curge sange de Dac! Tribes of the Frightening Forests: canta triburile din padurile infricosatoare ale Carpatilor. O piesa debordand de spiritualitate, incheind EP-ul cu ritmuri napraznice precum o goana de armasari in galop, presarata cu pasaje inaltatoare si coruri epice.

Metalfan: Piesa Greuceanul va beneficia de un videoclip. Unde l-ati filmat si in ce stadiu se afla in momentul de fata?
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Greuceanul este punctul culminant al EP-ului, la care fiecare membru al trupei si-a adus in parte contributia creativa si de aceea am ales sa-i facem videoclip. Filmarile au avut loc in incinta imobilului de care apartine si studioul meu, atat indoor, cat si outdoor. Decorul a fost realizat de Medeea si Florin, cei 2 care ne-au si filmat, alaturi Costi de la ProDigital Image. De asemenea, ne-au venit in ajutor prietenii si fanii, reprezentand personajele si figurantii. Videoclipul este inspirat de povestea Greuceanu de Petre Ispirescu si speram fie gata intr-o luna.

Metalfan: Stiu ca intentionati sa lansati un nou album de studio - Forefathers. Ne poti spune in ce stadiu se afla acest material?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Albumul Forefathers ar fi trebuit sa apara in 2007, el fiind inregistrat in 2006 in Portugalia si mixat/masterizat in Germania. Din pacate el nu a fost scos pe piata nici pana in momentul de fata…
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: …deoarece vrem sa il inregistram din nou. Constientizand trecerea timpului, si de ce nu, schimbarile in formula trupei, am decis sa il imbracam intr-o mantie noua, sa venim in plus cu alte instrumente si sa-l facem mai galagios, mai antrenant, cu ecou in constiinta nationala. O sa va placa. Asteptati-va la surprize. 

Metalfan: Cand preconizati ca va fi gata?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Planul era ca albumul sa fie lansat la finele anului acesta, insa cred ca va fi gata pana in vara lui 2015.

Metalfan: Intentionati sa-l lansati prin intermediul unei case de discuri sau sa mergeti tot pe calea materialelor autoproduse?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Vom vedea, timpul le va rezolva pe toate.
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Deocamdata vom merge pe productie proprie. Daca vom prinde o casa de discuri cu echipaj serios, categoric vom profita de situatie si vom schimba directia.
 

Constantin "Castor" Lăpușneanu

Metalfan: Anul trecut ati reprezentat Romania la Wacken Open Air. Cum a fost aceasta experienta pentru voi ca formatie, dar si pentru tine ca artist?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Experienta "fenomenului Wacken", a fost una ce cu greu o poti descrie in cuvinte. Eu personal, am mai fost de doua ori prezent la acest festival (2006 si 2007), insa de data aceasta, datorita prezentei acolo impreuna cu trupa GOD, totul s-a schimbat, totul a fost diferit. A fost o experienta unica, de vis, o experienta pe care cred ca si-ar dori-o orice muzician. Zic asta si ma refer la tot ceea ce a insemnat Wacken Open Air pentru trupa GOD: o calatorie de 15 zile, 3 masini, 19 oameni, pe care am pregatit-o in cel mai mic detaliu, incepand de la decorarea locului de campare, din cadrul caruia nu lipsea celebrul ceaun (ajuns deja vedeta! hahaha), steaguri, arme, banere. Atmosfera din cadrul campingului, ritualul ceaunului sau mancarii gatite la disc, schimburile culturale tarzii in noapte la un paharel de tot felul de delicatese romanesti (ba de pruna, ba de visina, ba de afine, ba de caise, etc).

In plus, am fost filmati zilnic, de catre o echipa speciala a celor de la Wacken 3D Movie si care a fost deja lansat in Germania pe 27 iulie. Tin sa precizez si faptul ca, doar noi, trupa GOD si inca doua trupe, am fost alese din cele 30 de trupe prezente la concursul Metal battle! A fost un mare impuls; sa mergi pentru prima oara la Wacken Open Air si sa fii filmat (ca la big brother) inca de cand am intrat in satuc si pana in ultima noapte de festival; fie ca defilam cu drapelele romanesti si imbracati in costumele de scena, fie ca gateam mancare la disc sau la ceaun, fie ca stateam la un paharel de vorba, fie ca era inainte de show-ul nostru in backstage, sau la pregatirile scenice si pe tot parcursul recitalului nostru, lentila camerei 3D a fost tot timpul pe noi! Hahaha!

Cat despre recitalul nostru ce as putea spune? Nu cred ca am avut niciodata un concert atat de scurt, 19 minute, insa pe cat de scurt, pe atat de intens a fost! E greu sa redai in cuvinte ce senzatii am simtit cand cortina de pe scena s-a dat la o parte si am vazut acea multime de 10.000 de oameni (cortul dedicat concursului metal battle si nu numai, era arhiplin), care  ne-au sustinut din plin, (acest lucru se poate vedea pe filmarile care le avem postate pe pagina noastra de Facebook) inca de la primul acord si pana la finele recitalului nostru. Cand esti ales sa fii ultima trupa de pe scena, sa inchizi noaptea de concurs, nu poti sa te astepti la nimic rau, ba chiar dimpotriva! Ceea ce sa si intamplat! A fost nemaipomenit, doar fiind acolo pe scena in fata acelei multimi, poti sa iti imaginezi ceea ce am simtit noi cei din trupa GOD. In plus reactiile celor din juriu, nota primita si pozitia din clasament ne-a facut si mai mandri de noi insine si ca am reusit sa reprezentam cu brio tara noastra, la acest concurs!

Metalfan: Trupe precum Dordeduh, Grimegod si Negura Bunget au o activitate concertistica intensa in afara tarii. Nu a sosit momentul sa faca si GOD acest pas?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Da, cu siguranta a venit timpul si pentru GOD…planuim un turneu in afara granitelor tarii si cu noroc poate vom ajunge si in Asia, sa speram ca planurile vor reusi.

Metalfan: Ca tot a venit vorba de concerte, in acest an ati impartit scena cu suedezii de la Amon Amarth, iar in toamna urmeaza sa cantati alaturi de Paradise Lost. Ce inseamna aceste doua trupe pentru tine?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Si nu numai, am cantat in deschidere si la alte trupe renumite, de ex. in perioada 2005-2009 (in Portugalia) am deschis pentru Napalm Death, Moonspell, … In ultimul timp am cantat si in alte concerte cu trupe renumite, gen cel cu Samael, Atrocity de la Turbohalle, Ektomorf si Moonspell la Sam Fest. Inainte de Metalhead Meeting, in luna august vom canta la Rockstadt Extreme Fest, alaturi de alte nume mari ale scenei internationale de metale grele. Binenteles experienta scenica de la Arenele Romane in deschidere la Amon Amarth a fost una extraordinara, am pregatit minutios show-ul nostru care a avut un imens succes la publicul foarte numeros si foarte calduros. Eu cred ca am reusit sa ne prezentam cu brio la acest eveniment, reactiile si impresiile celor din public au fost nemaipomenite, in plus am reusit sa vindem aproape tot stocul de merchandise, CD-urile cu Zal Mox plus cele doua variante de tricouri!

Metalfan: Ce a iesit bine la concertul alaturi de Amon Amarth si ce-ti doresti sa iasa mai bine la cel alaturi de Paradise Lost?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Cum am zis cred ca totul a iesit bine la Amon Amarth…showul nostru (in care am fost ajutati cu efecte pirotehnice de cei de la Hypnosis din Brasov) public extraordinar, vanzari neasteptate la merchandise-ul nostru…cat despre showul din deschidere la Fintroll si Paradise Lost, speram sa fie macar la acelasi nivel cu cel de la Amon Amarth. Noi ne vom pregati la fel de minutios cum facem cu fiecare show in parte, ne-am gandit si la ceva surprize…toate la momentul scenic!

Metalfan: Acum ca am vorbit despre prezent, dar si despre viitor, propun sa ne indreptam atentia spre trecut. Discul vostru, From the Moldavian Ecclesiastic Throne (1997) poate fi considerat un disc clasic al metalului din Romania. Ati luat in calcul re-masterizarea si re-editarea acestui material?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Fara indoiala primul nostru album, From the Moldavian Ecclesiastic Throne (1997) a fost si va ramane poate cel mai bine primit si mai bine vandut produs GOD, a beneficiat si de acea nota 9 la recenzia din Rock Hard-Germania si daca nu ma insel a fost cel mai vandut album scos la Bestial Records. Au fost mai multe discutii despre remasterizarea si reeditarea tuturor albumelor GOD din perioada 1996-2002, sa speram ca vom reusi sa ducem pana la capat aceste discutii.

Metalfan: Care erau conditiile pe care le aveati la dispozitie in anii '90 comparativ cu cele de acum in ceea ce priveste inregistrarea si productia unui material? Ai vreo nostalgie cand te gandesti la acea perioada?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Nu are rost sa vorbim de acele conditii, nu se compara nici pe departe…insa nostalgii sunt multe, au fost vremuri frumoase si complet diferite de cele din prezent.

Metalfan:  Va multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ati dori sa adaugati ceva sau sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Constantin "Castor" Lăpușneanu: Multumim din suflet pentru acest interviu! Zal Mox fie cu voi!!!
Eugen "Gelu" Lăpușneanu: Va multumim pentru sustinere si interes. Trupa GOD nu va va dezamagi niciodata! Va asteptam la concerte, la filmari si la after-party-uri! FEEL THE BARBARIAN METAL SPIRIT!

Foto: blackwaterphotography

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: GOD

   August 04, 2014  | 0 Comentarii  | 8272 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: GOD: prin venele noastre curge sange de Dac!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri