interviuri rock

GOODBYE TO GRAVITY: a gasit formula perfecta

GOODBYE TO GRAVITY: a gasit formula perfecta
TRUPE : Goodbye to Gravity

Goodbye To Gravity este un nume ce a aparut recent pe scena metal din Romania. Formata in anul 2011 din ramasitele grupului Thunderstorm la care s-a alaturat vocalistul Andrei Galut, castigator al editiei din anul 2008 a concursului Megastar, trupa se pregateste sa lanseze in luna noiembrie a acestui an primul album de studio, material intitulat Goodbye To Gravity, ce va fi lansat prin intermediul Metalfan Records Division. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Alex Pascu (bas) si cu vocalistul Andrei Galut. Mai multe detalii, in randurile ce urmeaza:


Metalfan: Salut Alex si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro!

Alex Pascu: Salut, ma bucur sa fiu din nou pe la voi.

Metalfan: Principalul subiect al acestui interviu il reprezinta noua ta trupa: Goodbye to Gravity. Care-i treaba cu lipsa gravitatiei si cu metalul? De unde a venit numele?

Andrei Galut: Pai ai putea spune ca noi facem un metal imponderabil, asta ca sa scapam din start de corvoada categorisirii genului. Gasirea numelui a fost catalizata de cateva shot-uri intr-o seara petrecuta printre prieteni si se refera, printre altele, exact la aceasta reticenta a noastra de a ne incadra intr-un anumit curent. Noi compunem piese care sa ne placa noua in primul rand si nu putem decat sa speram ca si oamenii care le asculta sa gaseasca in ele aceeasi placere pe care o simtim noi, atunci cand le cantam.

Metalfan: Cum a luat nastere Goodbye to Gravity? Ce ati realizat pana acum si ce vreti sa realizati?
Alex Pascu: In primul rând cea mai mare realizare este ca ne-am format si ca ne intelegem de minune. Cred ca este foarte important ca cei implicati in proiect sa aiba o chimie buna, la fel de important este sa fie si o echipa entuziasta si capabila in spatele celor 5 oameni de pe scena, iar noi le avem pe amandoua. Am imprimat albumul de debut, care, pe langa ca suna impecabil, este si plin de piese reusite, dupa parerea mea - oricum, noua ne place mult. Pe langa asta, desi am cântat live destul de rar, am fost la evenimente importante cum ar fi doi ani consecutivi de B'estfest, pornind anul trecut de la scena de prichindei si ajungand anul asta la scena rock, si, bineinteles, cel mai important concert al nostru, Summer Breeze Open Air, unde peste 2000 de oameni s-au strans sa ne vada. A fost incredibil! Cat despre ce vrem sa realizam, in momentu de fata vrem sa lansam primul disc si sa aducem muzica Goodbye To Gravity la cat mai multi fani metal din tara si strainatate si sa crestem awareness-ul, cum zic publicitarii. Apoi, la momentul potrivit, ne vom apuca si de un nou album, pentru care exista deja ceva idei.

Metalfan: Ce s-a intamplat cu Thunderstorm? Mai exista, nu mai exista? Va mai exista vreodata?

Alex Pascu:  Sincer sa fiu nici noi nu stim exact ce s-a intamplat, pur si simplu la un moment dat am avut chef sa cantam si altceva, l-am gasit pe Andrei si s-a transformat totul destul de firesc in Goodbye To Gravity. Nu ne-am certat cu ceilalti baieti, pur si simplu am pus "la pastrare" proiectul. Cred ca vom mai auzi totusi in viitorul apropiat ceva nou din tabara Thunderstorm, pentru ca anul acesta se implinesc 15 ani de la infiintare. Nu promit insa nimic, vom vedea. :)

Metalfan: In data de 26 noiembrie urmeaza sa lansati albumul de debut prin intermediul Metalfan Records Division. Cum a decurs munca alaturi de Jens Bogren (Soilwork, Opeth, Kreator etc.) si cum te-ai simtit in rolul de producator? Cum s-au simtit colegii tai cu tine pe post de producator? Esti exigent?
Alex Pascu: Exigent si chiar obsedat, cred ca vor spune colegii. Rolul de producator nu e nou pentru mine, am avut sarcina asta si la albumul Thunderstorm Vise Digitale (2007), insa pretentiile mele si ale publicului, cred, au crescut destul de mult de la acel album si asta cred ca se reflecta in calitatea materialului Goodbye To Gravity. Am avut mult timp la dispozitie, nu ne-a grabit nimeni, este exact albumul pe care ne-am dorit sa il scoatem. Sigur, spre finalul unui astfel de proiect, o ureche proaspata este intotdeauna binevenita, iar urechea aceea cu cat este mai experimentata, cu atat mai bine. De aceea am decis sa lucram cu Jens, este un tip care stie "cu ce se mananca" metalul si ne-a dat niste sfaturi incredibil de folositoare. De asemenea, masterul livrat este, dupa parerea mea, impecabil. Vom mai colabora si pe viitor, cu siguranta.


 
Metalfan: Cand ati inceput munca pentru acest disc? Ce echipament ati folosit pentru inregistrarea materialului?
Alex Pascu: Munca a inceput in 2011. Am compus si am inregistrat in paralel, de aceea procesul de inregistrare a durat mai bine de un an. Am avut din nou ocazia sa lucram la studioul Traian 150, studiou lui Costin Dumitrache (care s-a ocupat impreuna cu mine de productia si mixajul pentru Vise Digitale), unde ne simtim ca acasa. Pentru imprimari am incercat multe statii, microfoane, compresoare (unele scule din studio au fost achizitionate special pentru acest album), pana am gasit formula perfecta pentru fiecare instrument. A fost un proces extrem de meticulos, insa cred ca am gasit o formula castigatoare.

Metalfan: Ne poti spune mai multe detalii despre disc? Tematica si directia muzicala a materialului?
Andrei Galut: Ceea ce va pot spune este ca procesul de compunere a pieselor a decurs natural. Aveam mai multe piese in lucru, dar ne-am hotarat ca doar cele cu care eram toti de acord sa ramana pe album. Cei care vor avea rabdare sa le "rumege", vor descoperi ca aproape toate au conotatii pozitive, in ciuda agresivitatii firesti a genului metal. Sunt inspirate din muzica pe care o ascultam, din lucrurile cu care interactionam si din trairile noastre, iar mesajul e intotdeauna sincer.

 

Metalfan: Andrei, poti sa ne vorbesti despre fiecare piesa de pe disc? Cateva cuvine despre ce vrea sa exprime fiecare compozitie...
Andrei Galut: Ok, prima piesa se numeste Waking Up, iar versurile contin un mesaj social care instiga la o trezire din letargia asociata vietii monotone cu care se confrunta o societate in care valorile urmeaza un trend degenerativ. Ca si compozitie, piesa are o structura usor atipica, cu intro lung, care deschide albumul incet si pregateste terenul pentru ceea ce urmeaza.

Piesa The Cage vine ca o explozie dupa prima, iar versurile au un caracter introspectiv, care denota un outlet pentru toate poverile acumulate, de orice natura ar fi ele. Are o structura bine definita si imi place foarte mult felul in care s-a asezat vocea in mix-ul final.

Unusual Suspects e o piesa plina de energie, cu un mesaj care merge direct la tinta. Mie imi place s-o ascult atunci cand sunt la volan si e dedicata tuturor celor care urasc culoarea rosie a semafoarelor.

Pentru Vanishing Point am facut un colaj din filmarile adunate de la concerte si a fost prima piesa pe care am pus-o pe internet in integritate. Incepe brusc cu un riff greu, iar piesa in sine cred ca poate fi considerata cea mai heavy de pe album. Versurile strofelor par haotice, insa prezinta diverse ipostaze in care te poti afla atunci cand intampini greutati, iar refrenul melodios vine ca o un indemn spre a crede in ceva, oricine sau orice ar fi acel ceva, pentru ca atata timp cat crezi, situatiile se pot schimba si nimic nu se termina.

Piesa cu numarul 5 se numeste Horizons si e cea mai agresiva piesa de pe album. Ne place foarte mult s-o cantam live, iar mesajul general e "nu te da batut". Evident, versurile dezvolta ideea si fac anumite paralele, insa nu-mi place sa intru prea mult in detalii si sa explic ceea ce vad eu intr-o piesa, pentru ca s-ar putea sa-i fur ascultatorului farmecul de a descoperi mesajul piesei din propria sa perspectva.

Urmeaza "balada" de pe album, sau cel putin singura piesa care poate fi categorizata ca fiind balada. Se numeste I Won't Wait, are o masura constanta de trei timpi, ca la vals, iar versurile deschid seria conotatiilor sentimentale de pe album. In aceasta piesa, versurile nu dezvaluie prea mult din poveste pana la "middle", insa e vorba de o relatie care se afla intr-o stare de pat (ca la sah), iar in final te indeamna sa ai taria de a lua o decizie si de a face ceea ce e mai bine pentru tine, chiar daca asta inseamna sa te redescoperi la singular.

Back To Life e una din piesele pe care le-am compus mai tarziu, iar refrenul s-a nascut dintr-o portiune a demo-ului care fusese initial considerata parte de "middle". Insa dupa ce am facut linia de voce si am scris versurile, era din ce in ce mai clar ca ar trebui sa ramana refren. In piesa e vorba de o situatie in care incerci sa descosi o persoana la care tii, ca s-o ajuti, pentru ca primul pas spre orice rezolvare consta in identificarea problemei.

Ideea predominanta din Through It All e solidaritatea si acel sentiment bestial pe care-l ai atunci cand descoperi lucruri noi despre tine datorita faptului ca ai alaturi o persoana pe care te poti baza, indiferent de circumstante. Piesa duce putin spre grunge si s-a legat relativ usor.

Break These Chains e prima piesa la care am lucrat impreuna si cea care ne-a ajutat sa ne gasim directia muzicala. Are elemente diverse si e inspirata din multe genuri, dar am reusit sa le imbinam intr-o varianta neasteptata, iar pana la urma a ajuns sa fie una dintre piesele mele preferate de pe album. Mesajul instiga la o schimbare, fara remuscari. Te indeamna sa te rupi de elementele negative din viata ta, chiar si cu riscul de a te rani singur, de a gasi taria sa fii diferit fata de restul lumii, sa accepti ceea ce esti si sa-ti croiesti propriul destin.

Between the Tides e piesa cu numarul 10 si ultima de pe album. De aceasta data n-am sa dezvalui nimic despre versuri, vreau ca fiecare ascultator sa o descopere si sa o inteleaga in felul lui. Ca si prima piesa de pe album, are o structura atipica pe care am construit-o tinand cont doar de instinct. Am experimentat cu diverse efecte, iar rezultatul consta in cea mai lunga piesa de pe album, cu multe ruperi de ritm si cu un final infernal, care transcende intr-unul apoteotic.


 
Metalfan: Cine a semnat artwork-ul discului? Poti sa ne oferi mai multe detalii in acest sens?
Alex Pascu: De artwork m-am ocupat eu. Sincer sa fiu mi-am imaginat coperta chiar in seara in care ne-am hotarât asupra numelui si a logo-ului. Intotdeauna e bine sa iti urmezi primul instinct.

Metalfan: Stiu ca ati facu si un cover dupa
The Evil That Men Do (Iron Maiden). De ce aceasta piesa? Ce inseamna Iron Maiden pentru tine?
Alex Pascu: Mergand cu masina intr-o zi, ascultam piesa asta si fara sa vreau am inceput sa ma gândesc cum as reinterpreta-o in maniera Goodbye To Gravity. Apoi, cand am ajuns acasa, am facut o inregistrare demo cu toate bucatile refacute si am prezentat-o baietilor. Lui Andrei i-a placut ideea si si-a pregatit partile de voce si am imprimat-o in cateva zile. Eu zic ca e un cover interesant, o abordare in stilul nostru. Nu avea rost sa facem un cover 1:1 pentru ca nimeni nu cânta mai bine decat Maiden. :)
Iron Maiden pentru mine personal este motivul pentru care m-am apucat de muzica. Este trupa mea preferata si cred ca in continuare se simte asta, in orice proiect cânt.

Metalfan: Ati cantat la editia din acest an a festivalului Summer Breeze Open Air din Germania. Cum vedeti aceasta experienta? Urmeaza sa recidivati?
Alex Pascu: A fost o experienta extraordinara si suntem profund recunoscatori tuturor care au pus umarul la reusita asta a noastra, in special celor care ne-au votat si datorita carora am ajuns in finala. De asemenea suntem extrem de recunoscatori celor de la Jack Daniel's Romania, care ne-au ajutat incredibil de mult. Acolo am beneficiat de o organizare imepcabila, totul era pus la punct in cele mai mici detalii, nemtii sunt extrem de disciplinati si chibzuiti atunci cand merg la festivaluri, vin din timp, pregatiti cu baxuri de bere, conserve, corturi, chiar si mini PA-uri care, când treci prin camping, acopera de multe ori sunetul de la scenele mari. Au fost aproximativ 50.000 de oameni acolo si este incredibil de frumos sa vezi atatia metalisti pusi pe distractie stransi intr-un singur loc. Daca vom avea ocazia sa cantam din nou la Summer Breeze, chiar daca este obositor si costisistor din punct de vedere logistic, va fi o bucurie imensa pentru noi. Ne-am facut deja multi prieteni acolo si abia asteptam sa ii revedem.

Metalfan: Cat de greu ti se pare sa pui cap la cap un turneu in adevaratul sens al cuvantului, fie el si national?
Alex Pascu: Pot sa vorbesc doar din proprie experienta aici, dar este destul de dificil. Acum cativa ani, prin Bucuresti si prin tara nu erau cluburi dotate corespunzator, dar oamenii erau inimosi si faceau lucrurile sa functioneze. Acum avem unele cluburi ceva mai bine dotate, desi departe de adevarul occidental, care au pretentii complet absurde. Majoritatea nu sunt dispusi sa organizeze un concert cu o trupa care nu este inca "consacrata" (asta insemnând de fapt daca au auzit ei personal de trupa sau nu), chiar daca in realitate habar nu au cati oameni ar putea scoate din casa trupa respectiva. Prefera sa aduca niste DJ-i sau o trupa de coveruri. Totusi, am cunoscut si oameni entuziasti si cu capul pe umeri carora le-a placut Goodbye To Gravity si care ne-au invitat sa cantam, drept pentru care vom demara turneul national sambata, 22 septembrie la Slatina.

Metalfan: Goodbye to Gravity a lansat de curand videoclipul piesei
The Cage. Din ce am vazut, reactiile au fost destul de bune in ceea ce priveste piese. Cum simti ca a fost primit? Mai pregatiti si alte videoclipuri?
Alex Pascu: Sincer sa fiu este inca devreme sa spun, au trecut abia cateva zile, insa pana acum sunt extrem de multumit de cum merge treaba. O gramada de site-uri de la noi si internationale au promovat videoclipul si am primit o gramada de reactii pozitive. Ma bucur ca am surprins placut oamenii. Cat despre noi materiale, am mai filmat un videoclip, pe care il vom lansa luna viitoare. Voi reveni bineinteles cu detalii la timpul potrivit.

 

Metalfan: Daca ar fi sa compui un disc conceptual, ce tematica ai alege? De ce?
Alex Pascu: Cred ca timpul albumelor conceptuale (si al albumelor, de altfel) a cam trecut, din pacate. Traim in epoca "next", unde o alta piesa, o alta trupa, o alta fata este doar la un clic distanta. Dupa cum arata succesul iTunes, unde iti poti cumpara piese "la bucata", nu cred ca mai exista interes la scara larga pentru ascultarea unui album cap-coada. Imi aduc aminte ca pe vremuri toceam casetele pe ambele parti, si de aceea, din perioada '80 - '90, iubesc mai degraba albume intregi, decat piese separate.
Totusi, daca ar fi sa compun ceva de genul asta, cred ca ar fi ceva SF, ma fascineaza povestile, atmosfera, posibilitatile nelimitate. Am si avut cu Thunderstorm pe primul album (Beyond the Dawn, 2001) o piesa inspirata din seria Fundatia de Asimov. Cred insa ca un album conceptual ar fi mai degraba o chestie pentru Thunderstorm. Goodbye To Gravity are piese destul de "in your face". Cine stie? Daca dam peste un concept interesant, poate reusim sa lucram si la asa ceva.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Alex Pascu: Sustineti trupele locale, iesiti la concerte, cumparati tricourile, CD-urile etc! Au aparut multe trupe misto pe la noi si e pacat sa nu va bucurati de ele si ele de voi. Cheers!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Goodbye to Gravity

   September 26, 2012  | 0 Comentarii  | 4833 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: GOODBYE TO GRAVITY: a gasit formula perfecta

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri