interviuri rock

Gunnar Hansen (Faustcoven)

Gunnar Hansen (Faustcoven)
TRUPE : Faustcoven

Metalfan: Buna, Gunnar! Bun venit pe metalfan.ro!
Gunnar Hansen: Multumesc! Si multumesc pentru interesul acordat trupei Faustcoven!

Metalfan: Hai sa incepem cu ceva detalii legate de Faustcoven. Ce ne poti spune despre cum a luat nastere formatia?
Gunnar Hansen: Faustcoven a luat nastere ca un debuseu pentru frustrarea mea creativa in momentul in care mi-am dat seama ca ceva disparuse din black metal-ul modern. Nu siut exact, simteam ca poate fi ceva anume, un ingredient greu de definit care lipsea, sau poate pur si simplu incepeau sa lipseasca c****le, riff-urile si sunetul ala greu de black metal  - asta ar fi la fel de adevarat. E adevarat si ca voiam sa fiu pe cont propriu, dupa ce fusesem intr-o trupa unde toti erau prea ocupati ca sa ajunga la repetitii; si mai voiam sa adopt un stil muzical mai simplu, mai de esenta. Deci am putea spune ca Faustcoven e un produs simplist al egomaniei si al raului din mine, hahaha. Am inceput prin a inregistra demo-uri cu un drum machine, dar am vrut sa am sunet mai evoluat, mai organic pentru viitoarele albume, asa ca dupa ce am semnat cu Barbarian Wrath l-am recrutat pe Terke Kraaboel, cu care mai cantasem intr-o trupa, si asa am inregistrat primul album in 2003. Dupa ce m-am mutat din Trondheim, am inceput sa lucrez cu Johnny Tombthrasher de la Ghoul Cult la tobe si de atunci am lansat un split cu Koldbrann si ultimul LP al trupei. Si cam asta e ceea ce am facut pana acum.

Metalfan: Intr-adevar, anul trecut ati lansat cel de-al doilea album, "Rising from Below the Earth". De ce v-a luat atat de mult timp?
Gunnar Hansen: Mi-am schimbat serviciul, m-am mutat intr-un loc nou, la noua slujba calatorea foarte mult; plus lipsa energiei pentru a incepe un proiect foarte mare la putin timp dupa primul album. Si, nu in ultimul rand, faptul ca locuiam la mult prea mare distanta de Johnny sau de orice alt tobar pe care il cunosteam. De indata ce m-am mutat la o distanta acceptabila fata de el am trecut la inregistrarea pieselelor cu toata viteza. Totusi, chiar si inregistrarile in sine au durat mai mult decat prima data, pentru ca m-am mutat din nou si am trecut la un serviciu si mai solicitant – chiar imediat dupa ce terminasem de tras tobele. Dar daca ne uitam la toate piesele originale care au fost inregistrate din 2002 incoace, ajungem la 130 de minute de muzica originala in 6 ani, ceea ce nu-i deloc putin, chiar daca nu se ridica la nivelul lui Countess.

Metalfan: Cum crezi ca au evoluat lucrurile de la "The Halo of Burning Wings" in 2003? Ce crezi ca aduce nou muzica ta pe "Rising from Below the Earth"?
Gunnar Hansen: The Halo of Burning Wings a fost cel mai bun album pe care il puteam face in 2003, iar Rising From Below the Earth a fost cel mai bun album pe care l-am putut face in 2008. Pur si simplu. Compun in aceeasi maniera in care compuneam si atunci, compun riff-uri similare si cant cam in acelasi fel. Dincolo de asta, e adevarat ca am luat niste lectii despre cum sa inregistrezi tobe live care mi-au folosit la Rising From Below the Earth, echipamentul a fost mai bun atat la inregistrare cat si la masterizare. Toate acestea au crescut calitatea sunetului, ceea ce ii da lui RFBtE mai mult impact, pentru ca productia ma ajuta sa redau mai bine atmosfera pe care o gandesc. Schimbarea vocilor a fost o alta parte a procesului, intrucat am inteles ca, dupa cum sunau negativele, trebuia sa pun o voce mai adanca, mai grava, care sa contribuie la redarea atmosferei intunecat si oculte pe care mi-o doream pe album.

Metalfan:  Ai defini "Rising from Below the Earth" drept un album conceptual? Vad ca exista o oarecare legatura intre piese...
Gunnar Hansen: Nu, “Rising From Below the Earth” nu e in nici un caz un album conceptual. E doar o colectie de cantece care sunt facute sa stea impreuna si sa curga firesc, ca un intreg, datorita faptului ca dau aceeasi stare si datorita structurii lor. Asta si cred, de altfel, ca trebuie sa existe un sens al unitatii ca sa pot exprima ceea ce vreau cu acest album, pentru ca pentru mine a compune un album e similar cu a compune un cantec. Intregul trebuie sa exprima mai mult decat suma partilor, iar totul trebuie sa curga firesc. Stii ca ai atins structura idealal atunci cand orice cantec ai muta in alt loc, rezultatul n-ar mai fi la fel de bun. Intr-adevar, exista o legatura la nivelul versurilor, pentru ca revine mereu tema pierzaniei si al destinului care loveste oamenii, in special oamenii care asteapta un ajutor de sus in loc sa se ajute singuri.

 

 

Metalfan:  Cum te-ai hotarat sa incluzi o preluare dupa Angel Witches – “Baphomet”? Ai simtit ca asta ar fi un cantec care desavarseste viziunea ta asupra albumului – ca ar fi un cantec de care ai nevoie, dar pe care nu l-ai putea compune? Sau a fost altceva?
Gunnar Hansen: In primul rand, imi place sa fac preluari dupa formatiile pe care le admir, si pentru ca de obicei sunt melodii excelente, dar si pentru ca aceste melodii reprezinta declaratii de intentie, iar “Baphomet” este o piesa de care m-am indragostit la prima ascultare! M-am gandit la ea ca la un potential cover inca de cand am format Faustcoven. E o piesa care mi se potriveste foarte bine, pentru ca e construita pe niste riff-uri solide, gen Black Sabbath, care sunt usor de adaptat stilului Faustcoven si, bineinteles, pentru ca are temele dark din versuri. Aceasta melodie are un tempo mai rapid, ceea ce imi da posibilitatea sa introduc un element nou fata de cantecele Faustcoven, care sunt de obicei mai lente, fara sa para totusi dintr-un alt film. Deci nu e cantecul pe care nu l-am putut compune, e mai degraba o alta nuata de culoare adaugata pe paleta, care contribuie la curgerea fireasca a melodiilor intr-un album coerent, exact lucrul acela atat de important despre care vorbeam mai devreme. Daca nu ar fi fost acolo [piesa aceasta – n.r.], probabil ar fi trebuit sa achimb din nou ordinea cantecelor.

Metalfan: Cum ai descrie stilul vostru muzical? Mai aproape de doom sau de black metal? De ce?
Gunnar Hansen: E o intrebare buna. Eu intotdeauna m-am vazut mai aproape de black metal, dar cand asculti ultimul album poti incepe sa ai indoieli. Poate cel mai corect ar fi sa spun ca muzica reprezinta niste riff-uri de doom metal filtrate prin spiritul black metal. Intotdeauna am scris cantece care pica la mijloc intre diferite genuri. Daca ma intrebi la ora asta, as zice ca albumul ca intreg sta la mijloc intre black si doom, dar nu ma supara daca alte urechi aud ceva diferit de caracterizarea asta. Oricum te-ai uita la el, e 100% METAL, iar asta e mai important pentru mine decat despicatul firului in patru cu sub-genurile. 

Metalfan: Vad ca acum cauti un vocal pentru concerte. Nu ti-e teama ca e greu sa gasesti pe cineva cu o voce identica sau macar apropiata de a ta?
Gunnar Hansen: Din mai multe motive, sa cant eu in concert nu e o optiune, asa ca daca vreau sa cant live cu Faustcoven, trebuie sa caut pe cineva. Nu mi-e teama ca noul vocal nu va suna exact ca mine, doar eu insumi am schimbat stiluri de voce de la un album la altul. Oamenii vor trebui sa accepte ca sunt niste schimbari. Sunetul fiecarui instrument in parte nu poate fi perfect identic cu cel din studio, pentru ca intotdeuna mediul live e cu totul alta mancare de peste. Ma preocupa mai degraba ca imaginea de ansamblu sa ramana tot Faustcoven. N-o sa ma sui in niciun caz pe scena cu un vocal cu care simt ca lucrurile nu merg, dar pana la urma ce se poate intampla? In cel mai rau caz, sa creada lumea ca suntem un cover band pentru Faustcoven? Mie tot mi-ar placea sa aud cum suna trupa asta. Si, cum tot ne numim Faustcoven, toata lumea va fi fericita, haha!
 
Metalfan:  Am vazut, de asemenea, ca vrei ca vocalul sa nu poarte corpsepaint. Vezi machiajul ca o distragere a publicului de la prestatia muzicala a grupului?
Gunnar Hansen: Cand ai o viziune clara si puternica a ceea ce face trupa ta, stii imediat daca aceva se potriveste sau nu. Faustcoven nu inseamn doar urmarea unor conventii din black metal. Eu vreau sa fie un raspuns la o forta mai are; aceea a heavy metal-ului in ansamblu, cu o traditie care incepe in anii 70 si continua pana acum. In afara muzicii in sine, pot culege si aplica elemente traditionale asa cum doresc eu. Iar corpsepaintul nu e un element traditional pe care-l doresc si mi se pare folosit si rasfolosit pana la epuizare. Nu inseamna ca el nu se potriveste anumitor formatii, dar nu e pentru mine; iar daca un singur om ar folosi corpsepaint intr-o trupa unde nimeni altcineva nu il are, trupa ar fi condamnata la esec din punct de vedere al imaginii.

Metalfan: O sa faci din Faustcoven o formatie completa sau o pastrezi doar ca pe un proiect al tau?
Gunnar Hansen: Deocamdata planuim sa avem un line-up complet pentru aparitiile live, iar in studio voi inregistra eu toate instrumentele, cu exceptia tobelor. Tin foarte mult sa am controlul complet asupra muzicii, si in acelasi timp sunt prea democratic pentru a fi dictator intr-o formatie. Cred ca n-am ADN-ul lui Jon Schaffer, haha! Faustcoven e viziunea mea si asa trebuie sa ramana.

Metalfan: Stiu ca Fenriz de la Darkthone ti-a laudat ultimul album, “Rising from Below the Earth". Cum te-ai simtit?
Gunnar Hansen: Normal ca sunt onorat, pentru ca Darkthone a fost si o sursa de inspiratie pentru Faustcoven – singura dintre trupele black metal din a doua generatie. Atmosfera urata de pe Under A Funeral Moon, Panzerfaust si Total Death au fost un ingredient esential in formarea Faustcoven, impreuna cu sunetul greu si groovy de la Sabbath si Pentagram, ca si atmosfera “hellraising rock: a celor de la Venom. Mai mult, cred ca Darkthronew n-au scos niciodata un album prost, iar Fenriz e genul de fan al muzicii metal care e foarte pasionat sa promoveze formatii mai noi care ii plac, iar pentru toate chestiile astea mi-a castigat definitiv respectul.

 

 

Metalfan: Crezi ca va fi vreo sansa pentru o colaborare cu el pe viitor? De exemplu sa faceti un cover dupa vreo formatie care va place amandurora?
Gunnar Hansen: Sunt sigur ca Fenriz primeste vreo 50 de propuneri de colaborare pe zi de la tot felul de formatii, dar cred ca lui ii place sa-si canalizeze energia pentru Darkthrone, asa cum fac si eu cu Faustcoven. Poate, cine stie, sa-l convingem pe Newman sa cante la bass cu noi, ma intreb daca ar fi interesat?

Metalfan:  Spune-mi, te rog, cum merge lucrul la urmatorul vostru LP – “Hellfire & Funeral Bells”? Ati inregistrat vreo piesa?
Gunnar Hansen: N-am tras inca nimic, pentru ca nu lucrez asa. Eu intai compun suficient material pentru tot albumul, apoi trag tobele si finalizez totul de unul singur. A ceva idei deja, cantecele si riff-urile mi-au venit in minte mai repde decat ma asteptam. Pe asnsamblu sunt foarte multumit de cu merge treaba, dar cred ca nu voi fi in stare sa ma bag intr-un proiect asa mare in anul care vine.

Metalfan: Stiu ca albumele Faustcoven sunt greu de gasit, ai vreun plan de a va imbunatati distributia?
Gunnar Hansen: Cand semnezi un contract cu o casa de discuri mica, stii dinainte ca distributia e limitata, dar libertatea artistica e mult mai mare. Totusi, n-as zice ca albumele sunt chiar asa greu de gasit. Orice om care foloseste un morot de cautare pe net poate gasi locuri de unde sa le cumpere, sau se pot uita pe pagina mea de Myspace. Nu-i chiar ca ultimul Metallica, ca sa-l poti gasi in benzinarii, sau ca sa poti cumpara o editie Guitar Hero Faustcoven (inclusiv vitezele slow si extra slow), dupa cum nici o etea de distributie nu poate concursa cu usurinta de a descarca de pe net. Dar pentru cei ce au decenta sa sustina un album care le-a placut, combinata cu abilitatea de a da click pe un link, a folosi un cos de cumparaturi pe un site si a plati prin transfer bancar, cred ca dificultatea de a gasi un disc nu e asa ridicata.

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, Gunnar. La sfarsit, cateva cuvinte pentru cititorii nostri?
Gunnar Hansen: Pentru cei interesati de materiale Faustcoven, cumparati ultimul nostru album de la Barbarian Wrath si sustineti astfel o casa de discuri excelenta. De asemenea, anul asta Faustcoven va lansa si o antologie demo/rehearsal, plus ca ambele albume vor fi relansate pe vinil la Nuclear War Now. Sprijiniti metalul underground! Salutare!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Faustcoven

   February 10, 2009  | 0 Comentarii  | 7945 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Gunnar Hansen (Faustcoven)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri