interviuri rock

Hupogrammos (DORDEDUH): o experienta unica

Hupogrammos (DORDEDUH): o experienta unica
TRUPE : Dordeduh, Makrothumia, Sunset in the 12th House

Cu ocazia turneului European Branches pe care trupa Dordeduh il va intreprinde in perioada 21 - 31 mai 2014 alaturi de norvegienii de la Vulture Industries si elvetienii de la Blutmond, am stat de vorba cu Edmond Karban "Hupogrammos". Edmond ne-a vorbit si despre grupurile Makrothumia si Sunset in the 12th House, dar si despre prezenta la festivalurile Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franta) si Rockstadt Extreme Fest (Romania).
 

 
Metalfan: Salut, Edmond! Bine ai revenit in paginile Metalfan.RO! Cum se leaga munca de la Prophecy Productions cu activitatea artistica?
Edmond Karban "Hupogrammos": Salutare tuturor. Munca de la Prophecy este concentrata atunci cand se face bookingul pentru un turneu si atunci este vorba de mult timp investit in toate detaliile necesare pentru a face ca totul sa decurga cat mai transparent si profesional. Insa trebuie sa recunosc ca munca asta de booking pe care o fac, nu numai pentru Prophecy, imi mananca foarte mult timp; si pe langa asta se mai adauga jobul meu de inginer de sunet, atat live cat si in studio, iar timpul meu pentru “activitatile artistice” s-a limitat extreme de mult. Asadar, mi s-a intamplat adesea in ultima vreme sa pun mana pe chitara si sa ma pierd cu orele pana cand vine Sol si ma pune inapoi la lucru. Hahaha!

Metalfan: Se anunta o perioada plina din punct de vedere al concertelor pentru Dordeduh. Poti sa spui mai multe despre turneul European Branches?
Edmond Karban "Hupogrammos": Da, sigur. Este un tur pe care-l punem la cale de multa vreme impreuna cu Bjornar, vocalistul de la Vulture Industries. Ei sunt niste oameni cu care ne-am intalnit de multe ori cu diverse ocazii si avem o comunicare si un respect reciproc care ne-a adus in punctul de a lucra impreuna. Acest turneu est european reprezinta doar prima parte a colaborarii noastre, urmand un turneu mai scurt in Scandinavia, iar anul viitor partea vestica a Europei. In aceasta parte estica a turului ne-am straduit sa punem laolalta cam toate locatiile importante din Balcani si nu numai, si iata ca com ajunge sa cantam si in locuri in care nu am cantat niciodata pana acum: Salonic – Grecia. 

 

 
Metalfan: La finele anului 2012 ati lansat discul Dar De Duh. Cu aceasta ocazie ati prezentat si doua videoclipuri: Dojana si Flacararii. Luati in calcul filmarea unui nou videoclip?
Edmond Karban "Hupogrammos": Un nou videoclip este deja filmat, iar acum este in partea de montaj. Deja ne gandim si la ce vom face pentru viitorul material, insa in momentul de fata este doar in stadiul de proiect.

Metalfan: La ultima noastra discutie am vorbit despre re-editarea discului The Rit of Individuation (1997) al trupei Makrothumia. De ceva timp grupul s-a reunit si am vazut ca aveti in plan un nou disc. Poti sa vorbesti despre aceasta revenire?
Edmond Karban "Hupogrammos": Da... pai ce sa zic... ne-am reunit initial pentru un singur show in momentul in care am aflat ca Pippen, primul nostru vocalist, se reintoarce in tara pentru doua saptamani. M-am gandit ca ar fi fain sa ne reunim la un jamming, la a recanta niste piese vechi, motiv cu care sa ne mai depanam si noi amintirile anilor petrecuti impreuna, dupa care a aparut ideea unui show. Am profitat de faptul ca Dordeduh isi incepea turneul national in Daos Club exact in acea perioada, ne-am invitat prietenii de-o viata de la Psycho Symphony si am avut un show foarte fain; unul dintre cele mai faine din cariera. Ne-am simtit bine impreuna, atat pe scena cat si in afara ei si baietii pe care i-am scos de la naftalina, la care initial am dus munca de lamurire sa-i urc pe o scena din nou, acum insistau sa mergem mai departe cu activitatea. Adevarul e ca Lulu nu mai cantase la chitara de mai bine de 15 ani, Cosi si Pippen cu vocea cam tot de pe atat, frate-miu si sora-mea mai cantasera ici colo in perioada Negura Bunget... a fost o munca destul de serioasa pentru a putea sa ne prezentam din nou in fata publicului.   
Si de atunci pana acum am ajuns impreuna din nou in studio si pot spune acum in premiera faptul ce ceea ce inregistram acum este de fapt o re-editare a unor piese mai vechi avand in plus o piesa nou nouta. Pe material se vor regasi si piese scrise pentru primul nostru demo / EP – Four stories about... nothing, reinterpretate intr-o maniera actuala. Initial am vrut sa inregistram si un material care a fost complet pierdut in negura timpurilor, un material compus din 6 piese care au fost compuse in perioada dintre demo si primul nostrum album, pe care nu am apucat sa le inregistram niciodata caci le-am considerat prea depasite in perioada respectiva. Am reusit sa recuperam ceva casete de la inregistrari si practic am regasit materialul, insa remodelarea lor intr-o forma acceptabila ar fi durat mult prea mult, iar noi am hotarat ca ne vom focusa pe viitor si nu pe trecut. 

Metalfan: In ce stadiu se afla materialul? Aveti in minte o data aproximativa pentru lansare?
Edmond Karban "Hupogrammos": Pai pana acum pentru material au fost inregistrate deja tobele si basul in totalitate, chitarile, vocile si clapele partial. Nu ne-am propus o data de lansare si nici un plan anume pentru acest material, insa ce este cert e ca in curand vom avea un nou material discografic si odata cu asta si cateva show-uri pe plan national cel putin. 

Metalfan: De curand si grupul Pro Musica a anuntat ca va sustine un concert aniversar in acesta toamna in Timisoara. Ce parere ai despre muzica grupului si despre aceasta revenire?
Edmond Karban "Hupogrammos": Sincer nu auzisem despre asta, iar daca eu nu am auzit inseamna ca vestea a fost mediatizata prea putin. Ce sa zic despre ei... sunt oameni care fac ceea ce fac din pura pasuine pentru muzica, sunt muzicieni maturi, cu o viziune matura despre muzica. Astept sa vad cum va suna noul material si sper sa-i sonorizez in Daos Club cu ocazia unui concert in Timisoara.
 

 
Metalfan: Pentru un viitor disc Dordeduh ti-ar placea sa-l ai ca invitat pe Ilie Stepan de la Pro Musica, sau de ce nu, pe Mihai "Misi" Farcas (ex-Progresiv TM)?
Edmond Karban "Hupogrammos": Sincer da. Sigur s-ar pierde in discutii interminabile cu tobarul nostru Sergio care este un mare admirator al progului din anii '70. Si eu indraznesc sa cred ca “batranii” ar fi placut impresionati de abordarea noastra muzicala.

Metalfan: Revenind la Dordeduh si la turneul European Branches, va ganditi sa cantati si compozitii noi?

Edmond Karban "Hupogrammos": Initial Sol si cu mine pregatisem niste materiale noi pe care sa le consolidam odata cu venirea lui Sergio in tara in aprilie, insa s-a imbolnavit foarte grav de pneumonie, motiv pentru care a fost spitalizat doua saptamani. Asadar nu am mai apucat sa lucram impreuna la piesele noi pentru a putea sa le prezentam live, desi acesta era planul. Cu ocazia asta as ruga ca publicul fumator sa fie indurator cu noi pe perioada celor trei concerte sustinute in tara. Multe multumiri!

Metalfan: Ce parere ai despre cele doua trupe alaturi de care veti imparti scena: Vulture Industries si Blutmond?
Edmond Karban "Hupogrammos": Pai, dupa cum cum spuneam pe cei de la Vulture Industries ii cunoastem de multa vreme deja, am cantat de cateva ori impreuna, ne-am intalnit cu diverse ocazii si in afara scenei, am petrecut deja suficient timp cu ei incat sa ne simtim familiari unii cu ceilalti. Le cunoastem muzica bine, iar mie personal imi place foarte mult ultimul lor album, in special piesa Lost Among Liars, unde Costin Chioreanu si-a materializat unul dintre cele mai inspirate materiale video pe care le-a creat pana acum, dupa parerea mea. Costin este de asemenea un om care se leaga cu prietenie de ambele formatii, atat de Dordeduh cat si de Vulture Industries. El ne-a facut toata partea grafica pentru tur, cat si merchandise-ul.
Eu sincer nu stiam de Blutmond, insa Bjornar stia de ei si sincer cred ca este trupa perfecta pentru acest pachet, in acest tur. Vin si ei cu o viziune destul de avangardista in muzica, provin si ei din acest perimetru al “post-black metalului”... ce sa zic, astept sa-i cunosc personal si sa-i vad pe scena. 

Metalfan: In afara de datele din luna mai din turneul European Branches veti concerta si in cadrul festivalurilor Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franta) si Rockstadt Extreme Fest. Ce asteptari ai de la acestea? Care este trupa din cadrul fiecarui festival pe care abia astepti sa o vezi?
Edmond Karban "Hupogrammos": Pai in primul rand sunt foarte bucuros ca am fost invitati sa cantam la doua dintre cele mai mari si apreciate festuri de metal din lume si la cel mai mare fest de extreme metal din tara.
Asteptari nu avem, caci e mai bine sa fii surpins pozitiv, decat sa-ti proiectezi asteptari care sa nu se implineasca. Tot ce-mi doresc este sa ne facem treaba si cantam cat mai bine si sa prezentam un show cat mai profesional. Vom merge la aceste festuri cu o formula scenica extinsa pentru putea materializa atmosfera specifica formatiei noastre si sper sa avem parte atat noi cat si publicul de o experienta unica.

Metalfan: Va ganditi sa inregistrati un material live pe care sa figureze prestatiile de la aceste trei festivaluri? Cand crezi ca este cel mai bun moment pentru ca o trupa sa lanseze un disc live?
Edmond Karban "Hupogrammos": Da, este posibil sa inregistram atat audio cat si video cele trei concerte. Am mai facut asta si cu show-ul nostru de la Brutal Assault din 2012.
Cat despre lansarea unui disc live, consider ca momentul cel mai oportun este atunci cand o formatie canta in aceeasi formula de multa vreme si simte ca poate oferi ceva solid pe scena. Si nu in ultimul rand cand ai o echipa de profesionisti alaturi de formatie. De multe ori un sunetist sau un luminist poate schimba povestea unui show. Ei sunt cei care constituie partea care se vede si se aude pe scena. Insa in spatele lor mai exista unul sau mai multi stage hands care se asigura ca totul sa decurga perfect, un tur manager si un om la merchandize samd. Pentru a face ca totul sa fie o experienta placuta pentru toata lumea si parcurge un show, un tur in conditii profesionale, tot secretul consta in echipa; echipa cu care alegi lucrezi, trupele cu care alegi te asociezi samd. 

 
 

Metalfan: De ce doar voi, Negura Bunget si mai nou si Grimegod reusiti sa aveti o prezenta notabila pe scenele din Europa? De ce crezi ca alte trupe din tara nu reusesc sa ajunga acolo?
Edmond Karban "Hupogrammos": Sincer, pozitia mea in acest context este mult prea subiectiva pentru a putea sa-mi dau cu presupusul. Tot ce pot spune este ca in cazul nostru este vorba de perseverenta si multa munca cu dedicatie.

Metalfan: Ca tot am vorbit si despre Dordeduh si despre Makrothumia, nu pot sa ratez ocazia si sa nu te intreb ce se mai intampla cu albumul Sunset in the 12th House - Mozaic?
Edmond Karban "Hupogrammos": Albumul este gata, inregistrat, editat, mixat, iar acum se afla in Elvetia la mastering. Saptamana viitoare materialul se va afla deja la casa de discuri. Asadar, e gata de lansare. Data inca nu o avem, insa de-ndata ce aflam detalii va dam de stire.

Metalfan: Fenriz de la Darkthrone lanseaza tot felul de compilatii si recomanda o groaza de trupe. Ne-ai putea recomanda 10 sau 12 piese pe care le-ai include pe o compilatie? Ce titlu ai pune acestui disc? De ce?
Edmond Karban "Hupogrammos": Pai sincer piesele pe care le-as recomanda eu ar cuprinde genuri stilistice mult prea vaste pentru a putea fi introduse intr-o compilatie. Aici nu am sa numesc piese, insa voi numi niste formatii mai underground, sau formatii care sunt “iesite din circulatie”, intr-o ordine aleatorie care, dupa parerea mea ar merita ascultate:
-    Dream of an Opium Eater
-    Krister Linder
-    Bossk
-    Seven that Spells
-    Thy Veils
-    Mgla
-    Wodenstrone
-    Vulture Industries
-    The Thirteenth Sun
-    Kauan

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Edmond Karban "Hupogrammos": Multumesc si eu pentru interviu. Tot ce as mai adauga ar fi faptul de a invita cititorii la concertele noastre din tara in cadrul Branches Tour alaturi de Vulture Industries si Blutmond de pe datele:
25 mai - Timișoara - Daos Club
26 mai - Cluj-Napoca - Flying Circus Pub
27 mai - Bucuresti – Fabrica Club
Numai bine!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Dordeduh, Sunset in the 12th House,

   May 16, 2014  | 0 Comentarii  | 8615 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Hupogrammos (DORDEDUH): o experienta unica

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri