interviuri rock

Interviu Alex Zamfir (FLESH RODEO): prea brutali sau prea alternativi?

Interviu Alex Zamfir (FLESH RODEO): prea brutali sau prea alternativi?
TRUPE : Flesh Rodeo

Acest interviu a fost realizat cu putin timp inainte de tragedia din Colectiv. Cu toate ca ulterior ne-am pus problema sa mai schimbam cate ceva din text, am hotarat totusi, de comun acord, ca interviul sa apara exact in forma lui initiala, si asta mai mult pentru a nu afecta entuziasmul cu care a fost realizat. 


Chiar daca ne aflam in fata unui material discografic un pic mai ciudat (un EP cu o singura piesa, plus alte cinci remixuri ale acesteia), am considerat ca e un pretext destul de solid pentru a purta o discutie cu Flesh Rodeo. Iar daca mai luam in considerare si faptul ca principalul single - End Of Greatness (care da si titlul materialului) este unul de exceptie, atunci aparitia acestui interviu in paginile Metalfan e o chestie cat se poate de fireasca. Spre deosebire de anterioarele doua discutii cu Flesh Rodeo, in care i-am avut la microfon pe Radu Ursoiu - pe de-o parte, plus toata trupa - pe de alta parte (cand, de altfel am discutat mai pe larg despre Tellurium-128 - primul si singurul album al trupei), de aceasta data interlocutorul nostru este Alex Zamfir, unul dintre cei doi chitaristi. Personal, imi place foarte mult cum a iesit interviul, de aceea sper ca si voi sa il primiti ca atare. In caz contrar, tot ce mai imi ramane de facut este sa va invit sa le ascultati single-ul (printre randurile de mai jos), intrucat, in situatia in care trupa va continua in ritmul asta, cu siguranta va ajunge undeva foarte sus. Chiar si asa, pentru cine i-a prins in concert, nu mai e nici un secret faptul ca Flesh Rodeo a ajuns de mult in varful undergroundului romanesc, fiind practic una dintre cele mai spectaculoase formatii de pe aceste meleaguri.



Credit foto: Ciprian Vladut


Metalfan: Salut Alex, bine ai revenit in paginile Metalfan.ro
Alex: Salutare, bine v-am regasit si multumim pentru interesul constant pe care ni-l acordati.

Metalfan: Au trecut doi ani de la anterioara noastra discutie, asa ca prima intrebare este, ce ati facut in tot acest timp? Imi aduc aminte ca, la un moment dat, ati luat chiar si o pauza pe o perioada nedeterminata care a durat cateva luni bune. S-a pus vreodata problema sa nu mai reveniti niciodata sub acelasi acoperis?
Alex: S-au intamplat destule in acesti doi ani, au fost si ceva momente dificile pe care insa am reusit sa le depasim. Imediat dupa inregistrarea si lansarea albumului Tellurium-128 am inceput sa lucram la compozitii noi, activitate pe care o continuam si in prezent. Intr-adevar am avut cateva perioade destul de lungi de pauza, intotdeauna au fost insa determinate de circumstante independente de vointa noastra: probleme personale, medicale sau tehnice. Toate acestea au dus la o oarecare tensiune in interiorul trupei, dar nu cred ca s-a pus vreodata problema destramarii Flesh Rodeo. Simtim ca mai avem multe de aratat pana sa ajungem acolo. In ianuarie 2015 am cooptat-o in echipa si pe Ioana Calimanescu, care ne ajuta cu partea de PR, booking si multe altele. Ea a reusit sa readuca echilibrul in trupa, venind cu un plan concret si eficient de activitate.

Metalfan: Cum vezi Tellurium-128 dupa doi ani de la lansare? Daca ar fi sa va intoarceti in timp, ati schimba ceva la produsul final? 
Alex: Este un album pe care Flesh Rodeo din anul 2015 l-ar compune, interpreta si inregistra putin diferit, dar asta numai datorita experientei acumulate pe parcurs si evolutiei stilistice. Cred ca la vremea respectiva am facut tot ce se putea face, si este un debut pe care il vom privi intotdeauna cu placere. Sunt cateva piese pe acest album care inca ne plac foarte mult si care vor mai face cu siguranta parte din playlist-urile concertelor pentru destula vreme.

Metalfan: Pe pagina voastra de Facebook va autointitulati ca fiind o formatie de metal alternativ. Nu crezi ca aceasta denumire ar putea fi un dusman destul de serios atat pentru ascultatorul de alternativ, cat si pentru cel de metal, mai ales ca in muzica voastra regasim atat de multe subgenuri muzicale? Te intreb asta, deoarece fanul alternativ, probabil ca, in momentul in care vede ca faceti parte din genul sau preferat se asteapta sa auda ceva in genul OCS, ramanand astfel cu un gust amar in clipa in care realizeaza ca lucrurile stau total diferit. La randu-i, metalistul adevarat din start refuza sa va asculte, avand in vedere ca acolo scrie “alternativ”, adica un lucru cu care ani intregi a fost intr-un conflict orb pana nu cu mult timp in urma, nestiind ce pierde. Mai mult, cum ai incerca sa-i convingi pe fanii ambelor tabere de faptul ca muzica voastra este ceea ce ei cauta cu adevarat?
Alex: Intotdeauna am fost adeptul unei descrieri sincere si corecte a genului muzical abordat. Nu imi plac formatiile care se autoproclama ca fiind “deschizatoare de drumuri” si care considera ca “nu se incadreaza in niciun gen muzical". Mi se pare, aproape intotdeauna, o infatuare ridicola. Sunt foarte, foarte, foarte, foarte putine trupe care au inventat efectiv noi stiluri muzicale, si istoria le-a consemnat ca atare. Prin Romania nu am vazut niciuna pana acum, incluzand Flesh Rodeo. Alternative metal-ul este prin definitie o combinatie de elemente imprumutate din heavy metal, alternative rock si alte genuri care nu sunt asociate de regula rock-ului, si cred ca ne incadram foarte bine in aceasta descriere. Este drept, abordarea acestui gen ne pune destule probleme.

Ascultatorii de metal ne considera prea alternativi, iar ascultatorii de alternative ne vad ca fiind prea brutali. Nu ne dorim insa deloc sa avem ascultatori stereotipici, incercam sa atragem un public cult, inteligent si deschis la experimente.

Metalfan: End of Greatness este numele noului vostru produs discografic, un EP ce contine o singura piesa, cea care da si titlul materialului, dar care apare in mai multe variante remixate intr-o forma foarte ambientala. De ce ati ales acest mod de a va prezenta muzica si nu ati ales in schimb, sa zicem, o varianta cu trei-patru melodii diferite, mai ales ca aveti mai multe piese compuse, prezentate de altfel si in concertele voastre?
Alex: End Of Greatness este o piesa compusa inca din anul 2012, care surprinde foarte bine tranzitia intre stilul abordat pe Tellurium-128, si sound-ul actual, care va fi concretizat prin viitorul album de studio. Am dorit, de aceea, sa inregistram si sa lansam aceasta piesa pe cont propriu, iar pe parcurs Radu (solistul trupei) a venit cu ideea sa ii adaugam cateva remix-uri realizate de vechi prieteni ai trupei, si sa o lansam sub forma unui EP. In afara de End Of Greatness, toate celelalte compozitii post-Tellurium-128 vor fi cuprinse pe al doilea album de studio.
 

Metalfan: Sunetul piesei principale imi pare foarte imbunatatit in raport cu ceea ce putem auzi pe Tellurium-128. Care este secretul acestei evolutii? Cumva Marius Costache (inginerul de sunet) si-a cumparat butoane noi, sau Flesh Rodeo a investit in instrumente mai performante?
Alex: Cred ca este o combinatie de mai multi factori: unii dintre noi am avut instrumente ceva mai bune (nu a fost totusi, o diferenta spectaculoasa), am intrat in studio stiind clar ce vrem sa inregistram si ce vrem de la aceasta piesa (invatand din experienta primului album), am invatat intre timp sa cantam mai bine, Marius ne cunostea mult mai bine fata de primul album si ne-am inteles excelent…

Metalfan: Sunet precum in occident, spre norocul nostru, aveti. Sunt totusi sanse ca si fanii muzicii underground de peste hotare sa isi plece urechea spre muzica Flesh Rodeo? Ati primit anumite semnale in acest sens?
Alex: Intr-adevar, Stefan Panea, Andrei Spataru sau Hertzu ne ajuta mereu ca totul sa fie exact asa cum ne-am dori in ceea ce priveste sonorizarea live, iar Marius Costache face minuni de fiecare data la inregistrari… Pana in prezent nu am abordat acest aspect in mod special, dar vom lucra alaturi de Ioana, in viitorul apropiat, si la o strategie de promovare a muzicii noastre peste hotare.

Metalfan: Acest produs discografic a fost urmat de un mic turneu national. Ce ne poti spune despre concertele care au avut loc deja? 
Alex: Pana in prezent am sustinut doua concerte din cadrul mini-turneului End Of Greatness, la Bucuresti si Ramnicu Valcea, urmand sa mai concertam in Cluj - 20 noiembrie, Suceava - 27 noiembrie si Iasi - 28 noiembrie (intre timp anulate din cauza nefericitului eveniment din Colectiv - n.r.). Lansarea din clubul Fabrica din Bucuresti a fost un eveniment de care suntem foarte multumiti, pentru mine, cel putin, este concertul preferat Flesh Rodeo de pana acum. Am interpretat si primul nostru cover (Puscifer - Telling Ghosts), alaturi de Maria Ana (care a contribuit la partea vocala si pe piesele Wake Up In Hell si Danse Macabre de pe primul album), un moment pe care eu il asteptam de multa vreme. Ramnicu Valcea a fost o experienta interesanta, intr-un club extrem de profesionist (Aby Stage Bar).

Metalfan: Ca tot am intrat pe acest fagas, care sunt acele prestatii live care au ramas in memoria voastra, desfasurate de-a lungul intregii voastre activitati? Ce au avut ele special?

Alex: Dupa cum spuneam mai sus, concertul meu preferat de pana acum este chiar lansarea End Of Greatness din Fabrica. Alte momente memorabile au fost la Rockstadt Extreme Fest (2014), B’estfest (2013), Sala Polivalenta (2012), precum si concertele sustinute alaturi de White Walls in Fabrica (2012) sau la Balul Facultatii de Filosofie in B52 (2013).

Metalfan: Nu crezi ca o piesa e cam putin pentru ceea ce isi doreste in mod special fanul Flesh Rodeo? Iar inevitabil, urmatoarea intrebare e: cand intrati in studio pentru un nou disc in toata regula?
Alex: E o piesa de peste 13 minute, ce-i drept… Fiind prima inregistrare dupa doi ani, speram ca fanii nostri sa o asculte si sa o asimileze cu atentie… Al doilea album de studio Flesh Rodeo va fi inregistrat in martie 2016 alaturi de Marius Costache si va fi lansat spre finalul aceluiasi an. 

 
Credit foto: Miluta Flueras


Metalfan: Viitorul album va merge intr-o directie asemanatoare cu cea intalnita pe acest ultim single, sau va fi ceva nou din toate punctele de vedere?
Alex: Single-ul contine putin din ceea ce va fi pe al doilea album, dar nu este in niciun caz reprezentativ. Dupa cum spuneam, End Of Greatness reprezinta o tranzitie, avand cate ceva si din Tellurium-128, dar si din albumul doi. Totusi, pentru urmatorul material, fanii trebuie sa se astepte la un sound putin diferit. Le promitem ceva complex si intunecat.

Metalfan: Ce ne-ai putea spune despre proiectul tau numit Decomposing Black? Ai deja doua albume lansate, iar in curand va urma si cel de-al treilea. La ce ar putea sa se astepte fanii sonoritatilor experimental/ avantgarde/ noise de la acest produs?
Alex: Decomposing Black este un proiect la care tin foarte mult, si in care imi permit o libertate completa de a compune, ceea ce, fireste, nu este cazul in Flesh Rodeo, unde muzica este rezultatul unei contributii egale din partea a cinci muzicieni diferiti. Este un proiect in care am reusit sa combin doua mari pasiuni ale mele, muzica experimentala si explorarea spatiala (tematica exclusiva a pieselor). Nu imi propun sa promovez foarte mult Decomposing Black, dincolo de a posta albumele online pentru a fi ascultate de oricine binevoieste… Este o muzica dificila, inaccesibila si foarte personala, pe care o creez mai mult din nevoia individuala de a lasa ceva in urma. Daca exista persoane care se intampla sa rezoneze cu sonoritatile acestui proiect, ma bucur cu atat mai mult. Altfel, nu astept parerile altora despre ce fac, si imi sunt absolut indiferente. Da, curand voi “lansa” Decomposing Black 3 (1 decembrie 2015), care a fost precedat de Decomposing Black 2 (2014) si Decomposing Black 1 (2012). Toate pot fi ascultate pe Bandcamp.

Metalfan: La ce filme te uiti? Spre exemplu imi plac mult filmele europene, in special cele nemtesti si norvegiene (Her Lehmann, Into the White sau Babycall, ca sa dau cateva exemple care imi vin repede in minte), insa nu multi cinefili de pe aceste meleaguri prefera genul asta de filme. Ce parere ai? Care e categoria de filme care iti place cel mai mult?
Filmul este o pasiune recenta, pe care am deprins-o la cativa ani dupa terminarea liceului, si nu consider ca am inca o cultura suficienta in acest domeniu. Stanley Kubrick si David Lynch sunt cu siguranta regizorii mei preferati, in rest nu sunt adeptul unei anumite tipologii cinematografice. Cateva exemple de filme preferate ar fi: “Inland Empire”, “2001: A Space Odyssey”, “Mulholland Drive”, “Le charme discret de la bourgeoisie”, “Platoon”, “Full Metal Jacket”, “Eyes Wide Shut”, “Los Cronocrimenes”, “The Trial” (varianta lui Orson Welles), “Black Swan”, “Threads”, “Das Boot”, “Dead End”, “Lost Highway”, “Repulsion”, “Rope”, “Inglorious Basterds”, “Moon”, “Magnolia”, “Twelve Monkeys”, “Jacob’s Ladder”…

Metalfan: Si iata-ne ajunsi la final. Exista cumva o anumita intrebare care ai vrea sa iti fie adresata de catre presa de specialitate, dar care, dintr-un motiv sau altul, este omisa? In plus, am sa te rog sa inchei acest interviu exact cum doresti tu, nu inainte de a-ti ura mult success cu proiectele din care faci parte si de a-ti multumi pentru acest interviu.
Alex: Imi voi rezerva dreptul de a ma intreba singur ce ma enerveaza cel mai mult la publicul din undergroundul romanesc. Raspunsul este: galagia. Mi-as dori ca lumea care vine la concerte sa faca efortul suprauman de a tacea timp de cateva zeci de minute. Tot timpul, inainte de piese, in timpul pieselor, intre piese, este un murmur continuu de vorbe si rasete. Cum bine spuneau cei de la Alternativ Quartet (una dintre formatiile mele romanesti preferate, care din pacate nu mai exista), “linistea astupa goluri”. Incearca sa inveti sa taci, si poate vei descoperi lucruri noi despre tine, si despre ceilalti. Voi incheia interviul invitand ascultatorii Flesh Rodeo sa citeasca, sa se informeze, sa isi dezvolte simtul critic si intelegerea stiintifica. Superstitia, superficialitatea, incultura si ignoranta nu au ce cauta printre fanii acestei trupe.
Multumesc si eu foarte mult pentru acest interviu, si sper sa ne revedem cat de curand.
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Flesh Rodeo

   December 02, 2015  | 0 Comentarii  | 3395 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Alex Zamfir (FLESH RODEO): prea brutali sau prea alternativi?

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri