interviuri rock

Interviu cu Christofer Johnsson (Therion)

Interviu cu Christofer Johnsson (Therion)
TRUPE : Therion

Ca Therion e o intreprindere de success nu mai e un secret pentru nimeni. In randurile de mai jos veti avea ocazia sa aflati de ce anume mai e nevoie, pe langa talent, ca sa ajungi in varf. Christofer Johnsson s-a dovedit un partener de discutie interesant, dispus sa palavrageasca in ciuda unui, sunt sigur, program extrem de aglomerat. Lectura placuta!

 


Metalfan: Salutare si bine te-am gasit! Cum te simti azi?
Christofer:Stresat, am multe de facut.

Metalfan: Tocmai ati lansat un album de studio nou, Gothic Kabbalah. Ai putea sa imi spui care au fost reactiile fanilor si ale presei, pana acum?
Christofer:De fiecare data cand apare un nou disc Therion, parerile sunt impartite; fanii     vechi prefera sound-ul vechi iar cei noi directia ultimelor albume. Majoritatea reactiilor au fost, insa, pozitive.

Metalfan: Probabil ca multe persoane gasesc titlul albumului un pic controversat. De ce l-ati ales si care e povestea din spatele sau? E Gothic Kabbalah un album conceptual?
Christofer:Am intentionat sa fie un pic controversat, dar intr-adevar vorbim despre cel mai abstract nume de album pe care Therion l-a avut vreodata si cred ca asta e frumos la el. Persoanele care nu stiu despre temele abordate de noi l-ar putea considera cel mai “trendy” nume posibil; in realitate este vorba despre un disc conceptual care vorbeste despre practici esoterice vechi, anume un melanj intre limbajul runic si cabala, asa cum a fost inventat acum 400 de ani de catre Johannes Bureus. Conceptul vorbeste despre Bureus, viata, viziuni, filozofie si idei.  

Metalfan: Avem de-a face cu o abordare muzicala diferita, in sensul apropierii de un sound hard rock/progresiv saptezecist. Chiar si partiturile de voce sunt diferite. Tu cum vezi treaba asta?
Christofer:Ai perfecta dreptate; astea sunt influentele de acum (printre altele). Vocile au constituit un experiment - melanjul de voci rock cu voci clasice in cadrul acelorasi ansamble, precum si vocalisti de rock care canta piese compuse initial pentru soprane. Unora le-a placut, altora mai putin. Pentru noi a fost frumos sa incercam ceva diferit de ce facusem in ultimii 10 ani.
 
Metalfan: Ce crezi ca simte un muzician atunci cand creatiile sale intra in mai toate topurile europene de gen?
Christofer:Pot vorbi doar in numele meu si al trupei Therion. Sincer, nu ne prea gandim la asta. Sa intri in top 1-2 saptamani inseamna ca un numar de oameni au cumparat albumul in perioada aceea. Vanzarile de la sfarsitul a 6 luni (sau al uni an) sunt cele care vorbesc clar despre cat de apreciat a fost un album (sau chiar cele de dupa 10 ani – albumele noastre de la Theli incoace inca se vand).

Metalfan: Mats Leven e cunoscut pentru colaborarile sale anterioare cu formatii precum Abstrakt Algebra si Yngwie Malmsteen (intre altele). Cum ati ajuns sa lucrati impreuna?
Christofer:Johan Niemann canta cu el intr-o trupa de cover-uri si mai avem si alti prieteni comuni. Eu stiam performantele sale de mai multi ani, dar cand am vazut trupa de cover-uri live si usurinta cu care interpreta partituri de voce atat de diverse, am realizat ca l-as putea “folosi” in cadrul Therion. Am avut dreptate, am colaborat timp indelungat.

Metalfan: In afara de cantat, Mats Leven mai are si alta contributie la ultimele voastre 2 albume de studio?
Christofer:Da, pe Gothic Kabbalah a scris cateva piese si m-a ajutat si la anumite aranjamente.


Metalfan: Pe Gothic Kabbalah apare o alta legenda a metal-ului, Snowy Shaw. Cum v-a ajutat experienta sa de muzician si producator?
Christofer:E un tip cu talente multiple si intreg design-ul spectacolelor noastre din turneul European ii apartine. De asemenea, mare parte din costume sunt tot creatia sa. Asemeni lui Mats, poate face 1000 de partituri de voce diferite, multe dintre ele folosite si pe albumul Therion.


Metalfan: In ultimii cativa ani ati avut ocazia sa vizitati de 2 ori Romania, ultima data pentru un eveniment cu orchestra. Cu ce impresii ai venit si in ce masura s-au schimbat dupa concert?
Christofer:Stiam ca va fi cea mai grea chestie din viata mea si am avut dreptate. La final am fost fericit ca am reusit sa o scoatem la capat, mai ales ca am intampinat multe dificultati. Am avut avantajul prezentei lui Uli Jon Roth ca invitat si consultant; prezenta sa a ajutat mult starea de spirit iar sfaturile sale s-au dovedit extrem de utile cand am facut un astfel de concert (n.r. cu orchestra) in Ungaria, luna trecuta.

Metalfan: Privind discografia oficiala am remarcat o chestie prezenta inca de la inceputuri, Nuclear Blast Records. Cum ati reusit sa mentineti relatia asta functionala?
Christofer:La inceput am intampinat multe probleme si primele noastre 5 produse (printre care mini-album-ul foarte greu de gasit Time Shall Tell) au fost editate la 5 case de discuri diferite. Unele dintre casele astea de discuri erau nasoale dar aveau resurse, altele erau nasoale pe de-a-ntregul. Una dintre ele avea intelegere fata de muzica asta, dar statea rau la capitolul finante. La Nuclear Blast am intalnit o echipa formata din oameni care traiau pentru muzica si care aveau si o gramada de bani. La inceput am avut multe diferende, dar din 1998 incoace avem o relatie la care cele mai multe trupe nu pot decat sa viseze. Tocmai am semnat un nou contract pentru inca 5 albume.

 



Metalfan: Putem afirma cu usurinta ca Therion constituie o intreprindere de succes. De ce mai e nevoie ca sa ajungi sus, pe langa talent? Christofer:Daca ne gandim la vanzari si la prezenta oamenilor la concerte, avem succes in anumite locuri din Europa si in America de Sud. In alte parti ale Europei suntem priviti ca o trupa maricica, dar nu avem chiar atat de mult succes. Baza fanilor din Statele Unite, Canada si Japonia e constanta si loiala, dar suntem departe de a avea renumele pe care il avem in America Latina si Europa.
Eu cred ca reteta succesului o constituie inovatia precum si dorinta de a-ti urma propriul drum. Cei care incearca sa sune ca nu stiu cine pot avea o glorie temporara, dar peste 20 de ani nimeni nu isi va mai aminti despre ei. Pot sa iti mentionez o groaza de trupe din anii ’70 sau ’80 care au vandut bine de tot si despre care nimeni nu mai stie nimic. Noi suntem cumva la acelasi nivel pe care l-am atins in 1996 cu Theli, motiv pentru care sunt foarte bucuros, mai ales atunci cand vad ca eforturile noastre au fost rasplatite pe deplin.
 
Metalfan: Am sa iti pun o intrebare controversata. Se stie ca albumele voastre vand foarte bine (cel putin pentru o trupa metal). Reusiti sa traiti din muzica? Daca da, cat de important este aspectul financiar pentru tine?
Christofer: Nu vad asta ca pe o intrebare controversata; toata lumea vorbeste despre asta, mai ales ca visul oricarui muzician este sa traiasca doar prin si pentru muzica. Multi ar fi putut reusi, dar nu au facut-o pentru ca, desi erau talentati din punct de vedere muzical, nu prea s-au priceput si la afaceri. Eu am avut sansa sa ma pricep si la afaceri si, desi am facut o serie de greseli “clasice” la inceputuri, am reusit sa traiesc din muzica inca din anul 1992. La inceput aveam destul de putin si inca locuiam impreuna cu parintii. In anul 1993 m-am mutat intr-un mic apartament cu 2 camere si pot sa iti spun ca am trait cu aer pentru cativa ani de zile. Apoi, cand am scos Theli, am inceput sa fac bani exact ca dintr-o slujba obisnuita pentru ca mai apoi, dupa succesul enorm inregistrat cu Vovin, sa castig mai mult decat la un job obisnuit. Am fost destul de intelligent incat sa pun ceva bani deoparte sau sa investesc in chestii care au adus profit. Nimic nu dureaza la infinit si e de preferat sa duci o existenta simpla si normala, in defavoarea uneia de star rock. Un pic de siguranta financiara nu strica nimanui. Majoritatea muzicienilor pe care ii cunosc se gandesc doar la ziua de azi si, poate, la urmatorul an; mie imi place sa planific lucrurile pentru 5-10 ani si pana acum a dat rezultate. Daca iti e foame si ai la dispozitie un cartof, il poti gati si manca. Pe de alta parte, il poti planta si in final vei avea destui pentru tot restul vietii. Transforma termenul “cartof” in orice altceva si o sa intelegi ce vreau sa spun.

Metalfan: Cum iti explicit succesul metalului melodic in Japonia? E Tara Soarelui Rasare o piata atat de buna pentru metal?
Christofer:Japonia a constituit intotdeauna un mister pentru mine. Tendintele restului lumii au influenta minora in Japonia. Eu respect chestia asta, chiar daca ea inseamna ca Therion nu are acolo renumele pe care si l-a facut in Europa.
Japonia este, intr-adevar, o piata importanta pentru trupele de metal, iar pentru anumite trupe de metal melodic e singura piata. Mai exista si exemplele anumitor trupe din anii ’80, care s-au reunit si si-au editat produsele doar in Japonia, pentru ca aici nu si le mai aminteste nimeni.

 

 

Metalfan: Cand ai ascultat ultima data unul dintre albumele voastre vechi. Ce crezi despre, sa zicem, Lepacca Kliffoth si Of Darkness?
Christofer:O data la 1-2 ani devin nostalgic si ascult toata discografia trupei, singur acasa. Fiecare album are partile sale geniale, dar si scapari majore, dar in general sunt mandru de fiecare album, mai ales stiind cum au fost create. Of Darkness, de exemplu, a beneficiat de un buget de 100 de euro (bani de nimic la nivelul anului 1990), suma cu care, in studiourile in care am tras recent, abia daca iti poti acorda chitara.

Metalfan: Care consideri ca este cea mai importanta realizare, atat din punct de vedere uman cad si din punct de vedere muzical?
Christofer:Faptul ca inca ma pot distra dupa atatia ani si ani.
Am inceput sa fac muzica pentru ca mi-a placut foarte tare chestia asta. In 1987, atunci cand repetam cu trupa Blitzkrieg (actualul Therion), totul era o distractie continua; acum, la mai bine de 20 de ani diferenta, mi se pare super amuzant sa cant (pe scena sau la repetitii). Chestia asta combinata cu faptul ca am reusit sa convingem atat fanii cat si alte trupe ca metalul si opera “se pupa”, mi se pare o realizare impresionanta.

Metalfan: Stiu ca ai tras vocile pentru un disc Messiah A.D. (fosta legenda death metal Messiah) in 1994. Ce poti sa imi spui despre chestia asta?
Christofer:Cu Therion nu se intampla mai nimic in 1994 si eu eram falit, asa ca s-a potrivit la fix, desi suma obtinuta nu a fost mare lucru. Sii insa cum e cand nu ai nimic, orice banut in plus conteaza.
Pe Messiah I-am intalnit la un festival din Polonia in 1992, pentru ca mai apoi chiar ei sa ne organizeze un show in Elvetia in 1993, astfel incat ii cunosteam personal. Intr-o zi m-au rugat sa cant pe noul lor album, pentru ca nu reusisera sa gaseasca un inlocuitor pentru fostul vocalist care tocmai parasise formatia. Am acceptat si am participat si la cateva concerte imprenuna. Albumul a fost unul destul de original dar s-a vandut foarte prost si a si dezamagit rau fanii vechi ai trupei (coperta a fost la randul ei o alegere nefericita si nu a ajutat mai deloc albumul, haha), asa ca in final formatia s-a spart.

Metalfan: Te-ar mai tenta sa scoti un album death metal in viitor? De fapt si de drept, care e parerea ta despre death metal?
Christofer:Acum vreun an am facut un album cu trupa Demonoid. A fost amuzant si cred ca rezultatul a fost extraordinar. Lipsa timpului m-a determinat sa nu mai continui cu trupa, dar baietii vor merge mai departe cu alt solist.
Pentru mine, death metal-ul inseamna tinereste si frustrare care trebuie canalizata prin intermediul muzicii. EU am reusit sa devin o persoana foarte echilibrata cantand death metal. E tare ca acest current a supravietuit, dar interesul meu pentru ce se intampla acum in acest domeniu este minim. Daca vreodata as avea chef sa ascult muzica agresiva, as pune cu siguranta albume Autopsy, Death, Celtic Frost sau Bathory.

Metalfan: Care e implicarea ta in Loja Dragon Rouge din Suedia? Cum poate cineva interesat deveni membru al acestei organizatii?
Christofer:Am devenit membru in 1992 si am contribuit mult la dezvoltarea acesteia. Nu mi se pare, totusi, potrivit sa vorbesc despre asa ceva intr-un interviu despre Therion, mai ales pentru ca in decursul timpului s-au facut multe asocieri eronate intre Therion si Dragon Rouge, lucru complet eronat (nu am incercat niciodata sa promovez ordinul prin intermediul trupei si nici nu ma intereseaza sa atrag noi membri, care sa fie interesati mai mult de Therion decat de esoterism).
Pentru informatii despre ordin, puteti accesa pagina oficiala a acestuia, www.dragonrouge.net

Metalfan: Multumesc pentru timpul acordat si mult success in viitor. Ai ultimul cuvant!
Christofer:Nu m-am priceput niciodata la chestia asta.

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Therion

   August 07, 2007  | 2 Comentarii  | 16340 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Christofer Johnsson (Therion)

  • Un om care intr-adevar te inspira pozitiv... Se simte si in muzica pe care o face ; indiferent de parerile celorlalti isi urmeaza drumul si ideile.

    1. Posted by betrayed | 09 Septembrie 2007 11:08
  • despre trupa asta nu am decat cuvinte de lauda.
    Albume ca Theli si Vovin sunt arta in muzica.
    THERION RULZ!

    2. Posted by Alex_rock | 13 Octombrie 2008 21:22
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri