interviuri rock

Interviu cu Cronos (Venom); partea a II a

Interviu cu Cronos (Venom); partea a II a
TRUPE : Venom




Metalfan: Sa vorbim putin despre Fallen Angels, prevazut sa apara in Europa pe 28 noiembrie. Ce ne poti spune despre acest album, este mai greu acum sa compui muzica decat era in ’82?

Cronos: Este intotdeauna o provocare. Vreau sa zic ca asta este lucrul care tine Venom infometat. Daca ar fi fost foarte usor, atunci nu ar mai fi fost pasiune. Spre exemplu, cand am ascultat ultimul disc Metallica – chestia aia cu Lou Reed – mi s-a parut pur si simplu un lucru plictisitor, caruia ii lipseste complet pasiunea. Noi incercam mereu ceva periculos, nou si care are pasiune, ceva ce este mereu o provocare. Dar nu este usor, pentru ca daca nu ai fi compus niciodata un album foarte bun, ai putea sa compui piese iar lumea ar zice “ Ia uite, o piesa reusita”. Dar cand ai deja la activ albume care ii fac pe oameni sa exclame – Wow, Black Metal, iata un album memorabil iar altii spun, Nu, nu, asta nu e un album reusit, Welcome to Hell e un album memorabil” trebuie sa incerci sa faci alt album desavarsit. Si asta reprezinta intotdeauna o provocare. Iar eu iubesc chestia asta, cred ca e foarte misto. Trebuie sa inveti din greseli. Stii, noi mereu spunem “ Venom compune albume pentru Venom, dar Venom canta pentru fani”. iar daca vine cineva si spune “ Cred ca asta e un album Venom de rahat”, eu ii spun, “Ei bine, sa te ia naiba!" Dar daca cineva spune: “Asta a fost un concert de rahat” atunci devenim cu adevarat ingrijorati si il intrebam: ” Rahat, ce a mers rau, ce ai fi vrut sa vezi de fapt?” Intotdeauna ascultam ce au fanii de zis, vrem sa aflam cum ar arata concertul ideal Venom in opinia lor.  Avem chestia asta de ani de zile cu fanii nostri, ei ne spun” Vrem sa cantati in concerte piesele astea Venom” sau  “Ar fi minunat daca ati canta cate o piesa de pe fiecare disc Venom” iar noi ne conformam. Si pentru ca noi cantam de 30 de ani impreuna inseamna ca trupa poate sa includa in setlistul concertelor orice piesa din discografia Venom.
Cand compunem un nou album, precum Fallen Angels, nu are cum sa iasa altfel decat un album foarte bun, pentru ca deja noi toti cantam piesele vechi Venom in concerte, astfel incat influentele, atmosfera, foamea, pasiunea – toate sunt acolo. Cred ca ultimul album este o reusita pentru ca nu am folosit studio-urile asta moderne si nici Pro Tools. Am inregistrat albumul ca si cum am canta in concert. Am pregatit tobele, uriasele amplificatoare Marshall, am cuplat microfoanele si am inregistrat albumul pur si simplu, astfel ca ceea ce veti auzi pe Fallen Angels este si ceea ce veti auzi live. Un super grup heavy metal, ceea ce a fost mereu Venom.

Metalfan: Pe noul album aveti o piesa intitulata
Punk’s Not Dead. Poti explica cititorilor nostri mai tineri care este legatura dintre punk rock si black metal. care sunt bazele lor comune?
Cronos: Pe  Punk’s Not Dead ne referim la punk ca si cum am defini o persoana, nu este vorba de stilul muzical. Nu e o piesa Sex Pistols sau Clash, este o piesa black metal. Noi ne referim la un om cu atitudine punk.

Metalfan: Deci vorbim de personalitatea unui individ, fara nicio legatura cu genul muzical in sine.

Cronos: Nu, nu e vorba de muzica. “Punk” a fost intotdeauna un mod de a gandi, un mod de a actiona. Curentul punk din anii ’70, cand oamenii isi sfasiau hainele si isi puneau tot felul de lame de ras, s-a stins foarte repede, n-a durat mult, pentru ca era o moda. Muzica, intensitatea muzicii in sine si atitudinea oamenilor – asta a durat in timp. Iar trupele punk... ma rog, erau foarte multe, dar de fapt conta atitudinea lor. Eu intotdeauna m-am simtit asa... cand a aparut prima data Venom, inainte sa folosim expresia “black metal”, ne spuneam “punks cu parul lung”. Pentru ca ne luptam pentru ceea ce credem, facem doar ce vrem, nu ne lasam niciodata umiliti – asta vrem sa spunem prin “Punks Not Dead”. Oamenii aceastia numiti “punks” stiu sa isi respecte viata pe care o traiesc. Noi nu umblam de colo colo omorand oameni si devastand lucruri. Noi avem respect pentru oameni, iubim oamenii care merita iubiti si pastram mereu toate aceste valori in viata noastra – care e o viata extraordinara. Dar stim si sa le spunem l***giilor sa ne-o suga, atunci cand e cazul. Asta inseamna punk – o persoana care are o viata extraordinara si care respecta oamenii. In ziua de azi sunt deja prea multi “yes-men” – si toti sunt niste speriati care habar n-au cum sa ia o decizie. Ii asteapta pe toti ceilalati sa ia o decizie si dupa aia zic: “Aha, bine, ok...”. Pe cand punks sunt oamenii care se lupta pentru drepturile lor.

Metalfan: Schimband subiectul, sunt destul de multe trupe vechi care au lansat DVD-uri in care isi prezinta istoria. Rush, Anvil, chiar si Lemmy de la Motorhead au lansat documentare despre cariera lor. Oare n-ar fi timpul ca si Venom sa faca acest lucru?
Cronos: Da, mai multa lumea ne-a zis chestia asta... cine site, intr-o buna zi, poate. Dar suntem prea ocupati ca sa ne preocupe rahaturi din astea. Deja exista destule chestii din astea pe piata.

 


Metalfan: Daca nu ne inseala memoria, in mai multe articole de presa ti-ai marturisit dragostea pentru Kate Bush. Sentimentul ramane valabil?
Cronos: Normal, nu poti sa incetezi brusc sa simpatizezi pe cineva. Da, Kate Bush a lansat niste melodii fantastice, dar n-a mai scos nimic de ceva vreme.

Metalfan: De ce ti se pare atat de speciala?
Cronos: Pentru ca scrie melodii adevarate, nu scrie doar simple piese pop. Are multe piese in topuri, dar a scris multa muzica ce nu era doar un rahat comercial, era pur si simplu muzica buna.

Metalfan: Daca vreodata s-ar ivi ocazia, te-ar tenta sa faci un proiect cu ea?
Cronos: Nu cred ca mai are vreo treaba cu industria muzicala. Dar oricum n-ar merge, stii... Poti sa fii fan al unui muzician, dar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa faci un proiect cu el. Cred ca aici au gresit Metallica cu Lou Reed. Lou Reed o fi extraordinar de unul singur, dar in combinatia asta nu merge. Doar pentru ca erau fani Lou Reed, nu insemna ca era nevoie sa scoata si un album cu el. A fost o decizie al dracului de proasta.

Metalfan: Da, am postat si noi cronicile albumului pe site saptamana trecuta. Redactorii nostri i-au dat 5 pe o scara de la 1 la 10.

Cronos: Eu i-as fi dat NIMIC pe o scara de la 1 la 10, hahahahaha.

Metalfan: Poate il rugam pe programator sa-ti faca o optiune de vot speciala, hahaha...
Cronos: Acum oamenii nu le mai spun Metallica, le spun “Metallic-end”. Pentru ca mai au putin si li se termina cariera. Asta e, cariera lor se apropie de sfarsit pentru ca oamenii s-au prins ca e vorba doar de bani, bani, bani... Si e vorba de lacomie aici. Cand am facut un turneu prin America de Sud si Metallica venea in turneu in urma noastra – cam la doua sau trei saptamani distanta – au incercat sa puna preturi de aproape patru ori mai mari decat la concertele Venom... Ticalosi lacomi, lacomi de bani.

Metalfan: Apropo, cred totusi ca, la un moment dat, ai avut ceva in comun cu Metallica. Critica la adresa download-urilor prin retelele peer-to-peer. N-ai mers pana acolo incat sa dai in judecata Napster, hahahaha, dar parca imi amintesc de un interviu in care ziceai ca download-urile ilegale nu-s o chestie prea corecta. Corecteaza-ma daca-mi amintesc gresit...
Cronos: A, vorbesti de faza aia in care un fan a descarcat niste piese Metallica si Metallica a vrut sa il dea in judecata, nu?

Metalfan: Da, si...
Cronos: Pai aici se cam vede treaba, nu? Se vede la cata lacomie s-a ajuns. Am zis mereu – daca un fan isi permite sa cumpere albumul... [s-o faca]; muzica nu e totusi atat de scumpa, sa stii. Poti sa cumperi albumul unei trupe la preturi foarte mici. Dar daca e vorba de un loc ca Africa sau India sau ceva de genul asta, unde oamenii n-au bani si putinii bani pe care ii iau sunt pentru mancare, acolo as da oamenilor muzica pe gratis. Daca ar avea de ales intre a cumpara mancare si a cumpara muzica ramanand fara mancare, as zice oricand: “Cumparati-va mancare, muzica e gratis!”. Probabil Metallica ar zice: “Nu, nu, nu, stati asa, dati-ne banii”, hahahaha.

 


Metalfan: Hahahahaha, posibil. Ne apropiem de sfarsitul interviului. As mai sta aici pana mi s-ar termina bateria de la telefon, dar cred ca mai sunt si altii care vor sa faca acelasi lucru, hahaha. O ultima intrebare: ce iti place cel mai mult la metalisti si ce urasti cel mai mult la ei?
Cronos: Nu urasc absolut nimic la fani. Urasc industria muzicala. Urasc oamenii de la casele de discuri, ei sunt baietii rai. Oamenii din trupe sunt de fapt ok, sunt de multe ori niste tipi fantastici. De obicei sunt de treaba, optimisti si generosi. Ce urasc la fenomenul muzical e industria. Urasc modul in care industria... nu stiu, chiar si cand te uiti la X-Factor si chestii din astea – e foarte foarte nasol modul in care industria ii trateaza pe muzicieni. Deci nu e vorba de muzicieni, ei sunt extraordinari, dar belita asta de industrie e un rahat.

Metalfan: Multumim, a fost excelent, Cronos. La sfarsit, cateva cuvinte pentru cititorii Metalfan si pentru toti cei care vor veni la concert?
Cronos: Multumesc, Metalfan, pentru interviul asta excelent. A fost o ocazie unica sa dialoghez cu Romania pentru prima data. Toti cei din trupa Venom de-abia asteapta sa vina si sa cante pentru voi saptamana asta. O sa facem un show fantastic, suntem incantati ca venim la Bucuresti si o sa fie un spectacol 1000% Venom. Atat de zgomotos, atat de dement si al dracului de dur! E o placere sa cantam in Romania, asa ca de-abia asteptam sa venim sa va vede! Hell f***ing yeah!!!!!
Autor: Tzugu, H.
Vezi galeriile trupelor: Venom

   November 09, 2011  | 1 Comentarii  | 14610 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Cronos (Venom); partea a II a

  • I LOVE IT!!!

    1. Posted by VampireGabrielle | 14 Noiembrie 2011 00:03
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri